Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Miila mnie też bolą biodra, kręgosłup i spojenie łonowe zresztą też :) jeśli dobrze zrozumiałam wczorajszy post Magdy to wina prostaglandyn, wszystko nam się rozłazi przygotowując do porodu. Ja dziś spałam z poduszka, zwykłym jaśkiem, między udamy, chyba jest trochę lepiej...

Miila ja to staram maksymalnie zmieniac sie pozycje, masowac je, na długo nie pomaga ale zawsze, bo mnie to oba biodra bola już od 2 miesiecy i to z czasem co raz bardziej, ale u mnie wyraznie biodra sie poszerzyły.. mysle ze to tez to o cyzm ostatnio Magda pisała, ze miednica i okolice przygotowują się do porodu.. Ja to mimo 102 cm w biodrach, biodra mam waskie a te cm nadrabiał wystajacy tyłek ala J.Lo, teraz mam 108! więc cóż..
Secondtry nie dziwię Ci sie tej ulgi z 30 tc :-) ja w poniedziałek tez będę sie tym cieszyla, i tez mi jakos miło na tę myśl.. wspominałas wczoraj ze planujesz spacer, powiem Ci ze to nie jest głupie :-) tylko nie przesadz bo, nie mozesz sobie pozwolic na to by rozpoczeła sie akcja porodowa.. i pamiętaj ze już nie długo sobie odbiejsz ten czas w łóżku, a do tego wiosna będzie nam towarzyszyc a to tez sprzyja pozytywnemu naładowaniu baterii :-)

Dzięki dziewczyny, biodra rzeczywiście mam szersze, więc się pewnie rozłażą (ale super....), spróbuje to jakoś dziś pomasować, choć nawet nie wiem w którym miejscu mnie to boli, dziwne uczucie.

Secondtry nie ma u nas opcji na ten baldachim, to dopiero jak mały będzie miał swój pokój, wtedy mu zrobię taką leżankę/domek z tym i na podłogę materacyk :)

Muszę Cię ucieszyć, że 30 tydzień to my mamy już skończony (pełny), a zaczynamy 31 :D

Miila mi to bardziej na rwę kulszową wygląda u Ciebie. Jeśli ból idzie pośladkiem lub bokiem......rwa jest dość częsta w ciazy.

Ja dziś się obudziłam na siusiu i normalnie jeczalam z bólu więzadeł ......szczególnie prawa strona.....tak mnie bolało ze przy ruchu miałam łzy w oczach i obudziłam męża tymi jekami. Na szczęście udało mi się wstać i rozchodzilam ten ból. ......

Zaraz ruszam w miasto; ) m in wpadnę do Little Wonders.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Flawia tak jak mówisz, idzie tyłem, bokiem, po pośladku do kręgosłupa i jak chodzę to ciągnie do kolana po zewnętrznej stronie ale właśnie tylko lewa strona, no nic, sypiemy się brzuchatki :) współczuje nocki, ja też chodzę i stękam, mąż ma znów ze mną lipe, bo przeziębiona i jeszcze to.
Miłego dnia więc! pochwal się potem co ładnego kupiłaś :))

Do poloznej chodze sama do przychodni od. 2. Tyg. Raz na tydzien na takie godzinne szkolenia. Mam blisko na szczescie. Ale chyba mowila mi ze ona w trakcie ciazy po domach tez nie chodzi tylko pozniej na wizyty patronazowe. Warto skorzystac. Jeszcze probek nadostawalam. Ale mam kurcze pewien dylemat. magda moze moglabys mi pomoc? Czy wiesz moze ile takich wizyt na nfz sie nalezy? Chcialam isc na taka bezplatna szkole rodzenia u mnie ale warunkiem jest zmiana poloznej na ta z tej szkoly i nie wiem czy bym nie przekroczyla jakiegos limitu. A na wizyty patronazowe chcialam z powrotem wybrac ta polozna z.przychodni obok. Wiem, ze mozna bylo trzy razy w roku bezplatnie zmieniac polozna ale czy to w tym roku aktualne? Jeszcze mi ta polozna powiedziala ze w szpitalu pytaja o nazwisko i tel do poloznej wiec chyba trzeba wczesniej wybrac i do 48 godz od wyjscia ze szpitala taka polozna ma.obowiazek do was przyjsc

Bartuś 14.04.2016 r. :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/zem36iye9v5ivesn.png

Malaga 2 razy w roku kalendarzowym bezplatnie za 3 razem nfz wystawia rachunek na80zł. To wiem na pewno. Bardzo denerwuje mnie temat położonej bo Nie mam czasu sie tym zajac bo mam dzis urwanie glowy i dwa ciasta do ogarnięcia. Jeszcze maz nie moze nigdzie kupic amoniaku do pieczenia! Eh.. w poniedziałek szukam intensywnie położnej.. a tej co mialabym do niej tak blisko mam ochote jeszcze nawrzucac ze wpuszcza kit ludziom abierze i tak kase za to ze teoretycznie jest do mojej dyspozycji :(

Gość Łodyszk

Dzień dobry, mam termin na 29.04. To mój pierwszy wpis tutaj i myślałam, że błysnę czymś szalenie interesującym, ale mam jakieś zatrucie czy wirus i tylko rzygam jak kot :)
Ataa gdzie kupujesz materacyk? Będę wdzięczna za namiar.
Pozdrawiam, Łodyszka

Miila i też to wygląda na rwę kulszową. Fizjoterapeutka na szkole rodzenia poleciła chłodzenie w miejscu największego bólu, bo rwa nie lubi chłodu.
Ze swojej strony dodam, że ja tak miałam, gdy jeszcze pracowałam i dużo siedziałam. Gdy poszłam na zwolnienie - ból ustąpił.

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Ataa przeczytalam to tlumaczenie z 5razy, ale nie udalo mi sie znalezc fragmentu o ktory pytasz..Pora wybrac sie do okulisty :/

Juz nic nie odwiedzie mnie od pomyslu przemalowania pokoiku:)
Nawet fakt,ze musze upiec na jutro tort z okazji 9tych urodzin corki....
Skoro uwazacie,ze to pomysl z gatunku tych pozytywnie zakreconych,nie mam juz zadnych watpliwosci :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Miila ach,z tym liczeniem tygodni, kazda w swojej szkole:)
Ja odliczam za moja ginekolog i lekarzami szpitalnymi, skonczone tygodnie. Cc mam zaplanowane na pierwszy dzien 37 tc, czyli dokladnie 37+0, a nie 36+0.

Nie wazne jak je liczyc, wazne ze zostalo juz tylko 49 dni do konca tych tortur fizycznych i emocjonalnych.

Mnie biodra juz tak okropnie bolą, ze nie wiem jak lezec, normalnie jakby mi ktos obił kijem. A przekrecanie sie z boku na bok, stekam jak parowoz, bo kregoslup i kosci mega bolą. W zyciu sie tak nie czulam. Ale to minie.

Gorzej, ze w domu mam od 2 tygodni ciche dni z mezem, a raczej bardzo ciche dni. Jestem zawiedziona nim i rozczarowana, bo przez ostatnie 15 lat myslalam, ze wazne sa dla nas te same wartosci. On nie widzi nic zlego w wyjezdzie w gory, co tam ze jestem w zagrozonej ciazy. Zamiast sie cieszyc razem i celebrowac ten czas ktory zostal do porodu, becze w poduszke i trawię bol i smutek rozczarowanie. I wiem, ze nie zapomne tego i moj stosunek do niego nigdy juz nie bedzie taki sam. Marze juz tylko o tym zeby wstac na nogi i nie zalezec od nikogo, nikogo o nic nie prosic. Chcialabym juz tylko przytulic Zuzie i Adasia i cieszyc sie dziecmi...

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

ataa to jak ta co mam bym zmienila na.te ze szkoly rodzenia to potem jakbym chciala z powrotem na ta pierwsza to juz place? Wkurza mnie to wszystko.jeszcze gdzies przeczytalam ze przed porodem nam sie nalezy od 20 do 30 tygodnia wizyta raz w tygodniu a po 30. Tyg. Dwa razy w tygodniu. W sumie 30 spotkan z polozna. Coz. Przepadlo mi troche

Bartuś 14.04.2016 r. :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/zem36iye9v5ivesn.png

Z tym wyborem położnej i u nas tak jest, że na szkole rodzenia wypełnia się jakąś ankietę dot. położnej środowiskowej i to ona do nas przychodzi po porodzie.

Secondtry tak, 37+0 to skończony 37my, ja mówię o tym samym :) najważniejsze, że już niedługo.. U nas CC będzie dokładnie w 38+3.
Co co męża, nawet nie wiesz jak bardzo Cię rozumiem, ale wierzę, że po porodzie wszystko się unormuje i odnajdziecie siebie na nowo, czasem nie mogę zrozumieć swojego, ale też widzę jak bardzo się stara.. Nie ma ludzi idealnych, ja tu absolutnie nie tłumaczę Twojego męża, bo w takiej sytuacji swojemu bym chyba też nie potrafiła tego zapomnieć, ale oni też z nami łatwo nie mają. Najgorsza jak mówisz - ta zależność od drugiej osoby, choć w przypadku małżeństwa powinno być to oczywiste i nie powinnyśmy o tym myśleć w taki sposób. Głowa do góry, 49 dni do narodzin Zuzi, staniesz na nogi, odzyskasz dawne siły, kosmetyczka, fryzjer i małe zakupy i zobaczysz jakie będziemy szczęśliwe mamuśki :)) nie mogę się doczekać!

Malagato zależy kiedy podpisywalas papier wyboru obecnej poloznej. Jesli przed styczniem to 1 mozesz zmienic na ta ze szkoly rodzenia i drugi raz z powrotem na obecną. Ale jesli podpisywalas po 1.01.16 to zostala Ci tylko jedna darmowa zmiana.. mi tez juz sporo ucieklo wizyt. Tylko ze mi swiadomie bo jak minal 20 tydzien to bylam przeraxona i nie mialam pomyslu na jakiekolwiek pytanie i wizyty u gin byly wystarczajace a teraz juz psychicznie jestem gotowa, dzwonie do poloznej by sie umowic a ona zebym sie wypchala ze w przychodni nie przyjmuje ale po porodzie jak trzeba bedzie zdjac szwy to zaprasza mnie do gabinetu... no wscieklam sie po prostu.

Ataa to chodzi o odejmowanie oczek, wszystko sie zgadza. Moze zmien szydelko na mniejsze skoro wychodzi Ci troche za luzno? U mnie jest odwrotnie, ja przewaznie musze dobierac ciut wieksze drutu, bo przerabiam zbyt scisle
Secondtry pewnie Cie to nie pocieszy, ale wiedz, ze nie tylko Twoj maz dokonuje "niewlasciwych" wyborow. Chyba musisz troche odpuscic, bo on i tak zapewne teraz nie zmieni zdania i nie zrozumie o co Ci tak naprawde chodzi....
Musialby byc sam w Twojej sytuacji, a to przeciez niestety niemozliwe...
Ale nic nie szkodzi, jesli dasz mu kiedys nauczke ;) Wybierz sie z kolezanka na kawke i zakupy, kiedy on bedzie chory (na cos powaznego typu meski katar ;) )
Bez wyrzutow sumienia (chocbys je miala ogromne)....Zajmij mysli planowaniem zemsty doskonalej a odrazu ooczujesz sie lepiej ;)
A tak zupelnie serio jesli to nie w Twoim stylu, to ja mam wielka nadzieje, ze Twoj maz sam z siebie zrozumie, ze to teraz Ty i dzieciatko jestescie na 1.miejscu....

Co do trudnosci z przewracaniem sie, masz satynowa posciel/przescieradlo? Latwiej jest sie obrocic, gdy masz "poslizg"i zawsze z poduszka miedzy nogami.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Gość Łodyszka

Ataa, dzięki. A jaki konkretny model zamawiałaś?

Słuchajcie, czy któraś z Was miała problemy z odcinkiem lędźwiowym od początku ciąży? Mnie boli od jakiegoś 2-3 miesiąca, oczywiście po dłuższym siedzeniu przy biurku tudzież innych czynnościach w pozycji stojącej. Od początku stycznia jestem na zwolnieniu bo nie dałam rady siedzieć tylu godzin w pracy. Ginekolog powiedziała, że "taki urok ojej ciąży" i nieszczególnie mi to pomogło. Od paru dni zaczęłam wykonywać różne ćwiczenia (na co nie miałam siły kiedy jeszcze wracałam umordowana z pracy), wcześniej miałam dwa razy założone taśmy, ale akurat mi to nie pomogło
http://wylecz.to/repository/files/zdjecia/Zdjecia_artykuly/uklad_kostno_staw/thumb/290xX_taping.jpg.jpg

Cześć dziewczyny :)
mało się odzywam ale czytam Was cały czas i czerpię wszelkie potrzebne informacje.
Wczoraj miałam wizytę i mierzenie oraz ważenie maluszka :) w styczniu lekarz tylko serce sprawdził, więc miałam niedosyt i minimalny niepokój. Z maluszkiem wszystko dobrze, taki lekki średniaczek w przybliżeniu 1268 g, zresztą ja też nie za duża. Termin porodu narazie bez zmian ale już potwierdzone że cesarka bo mam zaświadczenie od neurologa. O dziwo hemoglobina mi się poprawia, wyniki rosną od 3 mc więc na koniec ciąży jeszcze do normy dojdę ;) Ogólnie mam na plusie 8,5 kg i zaraz zobaczę cyfrę 6 na początku wagi.
Martwiłam się w sprawie odstawienia accardu ale od 8 tyg nie biorę, z dzidziusiem jest oki a i lekarz jak dopytywałam to mówił że teraz u mnie to już zbędne. Każda ma jakąś inną sytuację i nie mogę się sugerować innymi a zaufać lekarzowi.
Z większych dolegliwości to mam od miesiąca ból podbrzusza i trochę już popołudniu brzuch twardnieje. Lekarz nakazał zmniejszenie aktywności i leżenie. Powolutku truchtam raz dziennie na małe zakupy ale ból stale jest, więc ledwo co robię. Jutro wybieram się na oglądanie komód i łóżeczek - mam nadzieję że to przeżyję a potem będę odpokutowywać popołudniu.
Z praniem ubranek czekam na zakup komody bo nie mam gdzie ich kłaść.
Załączam zdjęcie synka - pierwszy raz oglądany w 3d :)

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

Lodyszka o tego typu urokach ciazy ja moge opowiedziec wiele....
Mi zaczelo sie od ok 11.tc. Bol biodra, miednicy, odcinka ledzwiowego, z czasem doszedl bol spojenia,ogromne problemy z poruszaniem sie, siedzeniem, staniem..Rehabilitacja niewiele daje, ale moze dzieki niej nie jest gorzej...
Ale przynajmniej wiem,ze zyje ;)
Lacze sie w cierpieniu :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Lodyszka ja mam przepuklinę w odcinku lędźwiowym i też się odzywa od początku ciąży dlatego szybko poszłam na zwolnienie. Jak długo posiedzę czyli z godzinę to plecy mi się strasznie spinają i tylko leżenie pomaga. ogólnie w grudniu miałam już tak spięty kręgosłup że nawet leżenie nie pomagało i chodziłam na masaże. tapy miałam 2 razy naklejane ale za 2 razem tylko nasilały napięcie więc je po 5 dniach ściągałam. teraz czytam już tylko na leżąco. Ogólnie ból pleców niestety jest typowy w ciąży ale zależy co się robi. Długie siedzenie na pewno nasila.

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)