Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Piękny cytat znalazłam :

„Noworodka nie można przyzwyczaić do noszenia, bo to by było jak wyłowić z morza rybę i przyzwyczajać ją do wody.
Noworodek jedyne co zna, to noszenie, kołysanie i spanie z mamą. On już jest do tego przyzwyczajony, bo nigdy nie miał inaczej.”
(Segritta)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Ile pytań do mnie ;) jak miło ;)
Co do porodu jak jest maluch pupa w dół to jak najbardziej można urodzić dziecko naturalnie. Ale jest to wskazanie względne do CC. Można urodzić naturalnie tylko ze żadko się to w place praktykuje a przy 1 porodzie juz niemal wcale. Główka rozciąga krocze i reszta dziecka rodzi się sama praktycznie, a jak najpierw idą pośladki to główka przechodzi powoli bo jest największa i taki poród trzeba poprostu umieć poprowadzić ( długo przytrzymując pupę żeby się nie urodziła odrazu, tylko żeby dziecko zeszło nisko. )No i główka trochę inaczej się układa i konieczne jest nacięcie. .. tak mi się przypomniała pani która rodziła trojaczki naturalnie 1 ciaza i 3 malutkie córeczki w 36 tyg. Ważyły średnio po 1600 g wiec były malutkie ale to dlatego że było ich 3 ;) 1 urodziła się główka i przetarg szlak pozostałym siostrom które juz urodziły się właśnie pośladkowo. Byłam wtedy jeszcze na studiach i miałam praktyki w szpitalu uniwersyteckim i zrobiło to na mnie mega wrażenie ;)
Co do tyłozgięcia macicy to nie ma żadnego znaczenia. Ja tez mam ;) jedyny wpływ ma na to ze podobno miesiączki da bardziej bolesne. Nie ma problemu z porodem naturalnym nie raz miałam taką pacjentke. To dość powszechny problem. A nawet nie problem a mała anomalie w budowie to samo tyczy się macicy dwuroznej. W przypadku macicy dwuroznej większą uwagę przywiązują do połogu bo podobno zdążą się ze ciężej się obkurcza ale to też nie jest prawidłowość. Ważne w tym wypadku jest to czy w dnie macicy nie ma łożyska bo jak jest to lubi się nie do końca odklic z uwagi właśnie na budowę macicy i potrzebę jest łyżeczkowanie ( w tch wypadkach zawsze podają oksytocyne po porodzie żeby zapobiec tym powikłania i nie ma problemu )
Jeśli chodzi o przegrodę w macicy to spokojnie można rodzic drogami natury( maila takie 2 pacjentki) jedna miał tylko w macicy przegrodę a druga tez w pochwie. Ta z tylko macica urodziła naturalnie. Nie ma ona żadnego wpływu na to jak się kurczy i wszystko przebiega naturalnie może trochę więcej kontroli jest podczas takiego porodu. A pani która miał też podzielona pochwe musiała juz mieć cesarka bo szyjka by się nie rozwieraniu jak należy z przegroda. Podobno proponowali jej zabieg który mógł by to zlikwidować ale nie chciała ;) żartował ze tak lubią z mężem ;P
Co do książki Poród Naturalny polecam wszystkim !!! Naprawdę warto. Bardzo prawdziwe relacje pokazują nie tylko sielankowe porody i udowadniają ze można naprawdę mieć piękny naturalny poród. A w 2 części książki Ina opisuje jak się do takiego porodu przygotować. Ciężko mi polecić coś innego. Wydaje mi się że ta pozycję naprawdę warto. Jeszcze można pokusić się na "duchowe położnictwo " tej samej autorki. Podobno dla matek lepszy jest Właśnie "poród naturalny"

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Nat zle na mnie dzialaja słowa "testowanie na zywym organizmie" no ale masz racje.. drugie ze to tez inwestycja i to nie mala, ale wierze ze będzie ok :)
Amadeo nie wiem czy tu zajrzysz jeszcze, pomysl fajny tylko ze nie wszyscy maja facebooka...

Magda bardzo lubie Twoje wyjasnienia a nawiazujac do dzisiejszego tematu to marzy mi sie polozna z Twoim podejsciem do tematu :)
I na ksiazke pewnie sie zdecyduje, ale musze poczekac do lutego bo brak kasy na koncie po dzisiejszych szalenstwach..

Ataa konarzy ci się z wiwisekcją zapewne to onreślenie ale nic się nie martw nasze działania będą całkowicie cruelty free, mam taką nadzieję ;)
Ty jesteś laborantką chyba coś mi świta, miałam ci pisać o papierkach lakmusowych na podorędziu domowym , dzięki temu bez problemu odróżnisz wody płodowe od popuszczania moczu ;) w pewnych sytuacjach naprawdę się nad tym zastanawiałam co jest czym :D

Dziewczyny chcę przesłać trochę słońca i pozytywnej energii: miałam cudowny poranek!
Byłam u kardiologia i spotkałam cudownego pana w stylu angielski dżentelmen, który poza tym okazał się bardzo rzeczowym specjalistą. Niewydolność serca ładnie reaguje na leki, jest w stałym kontakcie z moją ginekolog. W razie czego do niego mail i telefon. Dał dyspozycję do systemu, żeby informować go o zmianach w moim stanie zdrowia (e-karta pacjenta to cudowny wynalazek!). Ma cały marzec dyżur w szpitalu, więc będzie w kontakcie z anestezjologiem w kwestii znieczulenie do cc i ew problemów. I najlepsze, wg niego po porodzie niewydolność powinna w ciągu kilku tygodni ustąpić samoistnie! Yupi!

Po wizycie drugie śniadanie w kawiarni w ogródku na zatokę, cudowne słońce 17°C i delikatna bryza od wody …chce się żyć!

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

magda2600
Ile pytań do mnie ;) jak miło ;)
Co do porodu jak jest maluch pupa w dół to jak najbardziej można urodzić dziecko naturalnie. Ale jest to wskazanie względne do CC. Można urodzić naturalnie tylko ze żadko się to w place praktykuje a przy 1 porodzie juz niemal wcale. Główka rozciąga krocze i reszta dziecka rodzi się sama praktycznie, a jak najpierw idą pośladki to główka przechodzi powoli bo jest największa i taki poród trzeba poprostu umieć poprowadzić ( długo przytrzymując pupę żeby się nie urodziła odrazu, tylko żeby dziecko zeszło nisko. )No i główka trochę inaczej się układa i konieczne jest nacięcie. .. tak mi się przypomniała pani która rodziła trojaczki naturalnie 1 ciaza i 3 malutkie córeczki w 36 tyg. Ważyły średnio po 1600 g wiec były malutkie ale to dlatego że było ich 3 ;) 1 urodziła się główka i przetarg szlak pozostałym siostrom które j uz urodziły się właśnie pośladkowo. Byłam wtedy jeszcze na studiach i miałam praktyki w szpitalu uniwersyteckim i zrobiło to na mnie mega wrażenie ;)
Co do tyłozgięcia macicy to nie ma żadnego znaczenia. Ja tez mam ;) jedyny wpływ ma na to ze podobno miesiączki da bardziej bolesne. Nie ma problemu z porodem naturalnym nie raz miałam taką pacjentke. To dość powszechny problem. A nawet nie problem a mała anomalie w budowie to samo tyczy się macicy dwuroznej. W przypadku macicy dwuroznej większą uwagę przywiązują do połogu bo podobno zdążą się ze ciężej się obkurcza ale to też nie jest prawidłowość. Ważne w tym wypadku jest to czy w dnie macicy nie ma łożyska bo jak jest to lubi się nie do końca odklic z uwagi właśnie na budowę macicy i potrzebę jest łyżeczkowanie ( w tch wypadkach zawsze podają oksytocyne po porodzie żeby zapobiec tym powikłania i nie ma problemu )
Jeśli chodzi o przegrodę w macicy to spokojnie można rodzic drogami natury( maila takie 2 pacjentki) jedna miał tylko w macicy przegrodę a druga tez w pochwie. Ta z tylko macica urodziła naturalnie. Nie ma ona żadnego wpływu na to jak się kurczy i wszystko przebiega naturalnie może trochę więcej kontroli jest podczas takiego porodu. A pani która miał też podzielona pochwe musiała juz mieć cesarka bo szyjka by się nie rozwieraniu jak należy z przegroda. Podobno proponowali jej zabieg który mógł by to zlikwidować ale nie chciała ;) żartował ze tak lubią z mężem ;P
Co do książki Poród Naturalny polecam wszystkim !!! Naprawdę warto. Bardzo prawdziwe relacje pokazują nie tylko sielankowe porody i udowadniają ze można naprawdę mieć piękny naturalny poród. A w 2 części książki Ina opisuje jak się do takiego porodu przygotować. Ciężko mi polecić coś innego. Wydaje mi się że ta pozycję naprawdę warto. Jeszcze można pokusić się na "duchowe położnictwo " tej samej autorki. Podobno dla matek lepszy jest Właśnie "poród naturalny"

hej.mam pytanie czy puchniecie nog w 31tc jest normalne.rano jak wstaje jest ok ale wieczorem szczegolnie prawa stopa suchnieta.cisnienie jest ok.

Vena cudnie, że ach!!! Prawie poczułam ten powiew zatoki :)

Ataa no co ty straszyć nigdy w życiu. Z autopsji wiem jednak, że czasem misłam wątpliwości co jest co ;)

Ja też generalnie miałam dobry dxień, obskoczyłam 2 wywiadówki.Dzieci na schwał najlepsze w klasie :D nie wiem jak one to robią bo ani razu córce do zeszytu nie zajrzałam...może dlatego ;) Od poniedziałku ferie jupiii!!! Mogę nareszcie wyłączyć budzik!!!

Anna13 jak rano jest ok to już w tym wieku ciążowy mogą puchnacych tak nogi po dniu na nogach. To ze prawa pchnięcie trochę bardziej wiąże się z uciskiem dziecka na tętnice. Nic nie poradzimy, jedyna ulga to jak najczęściej nogi du góry na poduszce ułożone i pozycja na lewym boku ( wystarczy nawet trochę się w lewo przechylić np podlozyc pod prawy bok poduszkę i juz bardzo pomagamy w krążeniu). Jak byś miała obrzęki od rana i było hy wyraźnie widać ze prawa noga pchnięcie bardziej to idź do lekarza bo może być to jakiś zastój w żyłach ( tez spowodowany ciaza ale wymagający juz leczenia)
Jak mi miło że mnie dziewczyny tak doceniacie;) zobaczymy jak sprawdzi się moja teoria jak zacznę ja wcielać w życie przy 1 dziecku ;)

Magda fajnie ze masz z kim pogadac, bo opinie na forum czy blogi ktore moga byc sponsorowane to takie zrodlo info z ryzykiem, jednak wniosek mam taki ze duzo zalezy od podejscia rodzica (przy niektorych komentarzach mialam wrazenie ze rodzic chce by pilucha wytrzymala 6 czy 8h) i od budowy samego dzidzuusia tez, w sensie czy szczuply czy pulchny. Nie wiem czy slusznie ale ja wychodze z zalozenia ze jak dziecko narobi w gacie to w miare mozliwosci zmieniamy jak najszybciej, co by nie grzezlo we wlasnych odchodach.. bez wzgledu jaki rodzaj pieluchy ma na pupie.

No ja też mam takie podejście. Właśnie ona mówiła ze problem był jak zaczął być bardzo aktywny ich Wojtek bo zdążą o się ze " uciekło" vo nieco bokiem. Ale zmienili na większy rozmiar i ok. Nie wiem też ile w tym prawdy ale oni twierdzą że dzięki tym wielorazowym szybciej zaczął siadać na nocnik i to sygnalizowane niż ich starsza córka ( pampersowa) ale wydaje mi się że to bardzo indywidualna sprawa.

Ja dzisiaj po wizycie, Julka zdrowa, 1150g. Zapytałam o to USG 3 trymestru, o którym piszecie ostatnio, ale mój lekarz odpowiedział że nie widzi takiej potrzeby, chyba że bardzo chcę wydac 250 zł. Że połówkowe jest najważniejsze, tam było wszystko o.k., on i tak na każdej wizycie robi mi USG, a sprzęt jest bardzo dobry w gabinecie, i nie widzi potrzeby dodatkowego USG, bo ciąża książkowa. Zwrócił uwagę na moje dłonie, że mam trochę bardziej widoczne żyły i żebym uważała z soleniem jedzenie, bo później może byc problem z obrzękami.

Widzę, że temat szpitali był na tapecie. Ja pewnie też miałabym duży zgryz, czy zapłacic za lepsze warunki, czy iśc do państwowego szpitala... Na szczęście u mnie prywatna klinika ma kontrakt z NFZ, więc nie będę musiała bulic - za poród wołają 6500 zł, to widzę że ceny mniej więcej takie same. Któraś z Was pisała, że chce rodzic w Łodzi- z tego co kojarzę, tam również otworzył się szpital pro familia, może mają też kontrakt z NFZ i nie trzeba by było płacic?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Magda my to naprawdę mamy szczęście, że jesteś wśród nas. Dzięki za cierpliwość:)

Dziewczyny, te pieluszki wielorazowe o których właśnie rozmawiacie, to mają jakieś wykłady, które się pierze, a te gatki nie przemakają, tak? Podziwiam ideę, mnie jakoś przeraża to pranie i w ogóle, ale za to wyglądają ślicznie, zwłaszcza te w muchomorki:)

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Dziewczyny jeśli chodzi o nocnik to z mojego doświadczenia to sprawa indywidua. Z fizjologicznego punktu widzenia zdolność świadoma kontrolowania zwieraczy zaczyna się od 18 miesiąca, przy czym należy uwzględnić odrębną kwestię komunikacji przez dziecko potrzeby siusiu-kupa (to wg mojej kuzynki- fizjoterapeutka i psycholog). Tu już jest różnie. Młodszy syn jest np do tyłu w stosunku do starszego, który w tym samym wieku już miał tylko pieluchę na noc.
Przy czym należy odróżnić trening nocnikowy rodziców od treningu dzieci ;) dla mnie, jeśli to my musimy myśleć czy dziecko chce już kupę/siusiu tak na prawdę jest naszym treningiem. Może nie chodzi mi o to, żeby dziecko umiało samo się rozebrać/ubrać w łazience, ale umiało nawet w czasie najlepszej zabawy ocenić, że teraz to już trzeba iść do toalety bo będzie zaś późno. Dzięki temu ominęło mnie pranie dywanu, sofy, tapicerki w aucie ;)
Jasne, że życie bez pieluch czy to jednorazowych, czy wielokrotnych jest super wygodne, ale wychodzę z założenia, że to dziecko musi być gotowe, a nie rodzice zdesperowani… co ja się nasłuchałam uwag od rodziny i znajomych, że nie robię treningu zaraz po pierwszych urodzinach… tylko koniec końców, efekt kiedy ich dzieci przestały mieć "wypadki" był praktycznie w tym samym czasie kiedy moje w 2 tyg ogarnęły o co chodzi. Tak na marginesie to w pierwszym tygodniu bez pieluch polecieliśmy na wakacje ;) ku naszemu zaskoczeniu nie było żadnych problemów z publiczną toaletą i wypadku z mokrym ubraniem.
To takie moje przemyślenia, żeby nie narzucać sobie i dzieciom presji kiedy, co się wydarzyć ;)

Ja tez po wizycie.
Zuzia piekna i zdrowa 1230gr Malego Szczęscia! Lekarz mowi ze wyjatkowo ruchliwa:) Staral sie zlapac ja ladnie w 4d ale wierzgala jak najeta:)

Szyjka 1,89 cm, niby krotsza, ale 1 mm to granica bledu pomiaru, wiec sie nie przejmuje. Naczynia brzezne nadal na szyjce 0% szans zeby sie cofneły.

15.02 mam kolejna wizytę, wtedy sie okaże kiedy czeka mnie zamkniecie w szpitalu.

No i slabe info, kolejna do kompletu mooich patologii ciazowych. Mam cukrzyce ciazową:(((
Za tydzien diabetolog, dieta, mierzenie cukru po glownych posilkach.
Ciekawe ktore to u mnie glowne posilki bo mam ich 6-7 dziennie zeby sie ratowac przed mdlosciami i wymiotami.
Jeszcze mi malo innych problemow, to w oberwalam kolejnym.
Zacytuje klasyka: "o ja pierdole!"

Vena okazuje sie ze w polsce nie mozna podwiazac jajowodow, jako metody antykoncepcyjnej. Jedyne co pozostaje kobiecie to truc sie hormonami. Albo mąz podwiazuje nasieniowody...

Gratuluje dobrych wyników wszystkim po badaniach:)

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Secondtry gratuluję zdrowej Zuzi i stabilnej szyjki.
Co do cukrzycy :( buuu dupa, że się tak wyrażę, ale od razu pocieszam że da się żyć. Tylko w kwestii diety nie wariuj, jak 90% kobiet, że taraz to już głodówka i później dziwią ich ketony w moczu. Wszytko Ci powiem ;) Mam dużo doświadczenia w komponowaniu tego typy diety i desery też wchodzą w ten zakres ;) Będzie Pani zadowolona, w końcu to jest coś co chcę niedługo robić zawodowo :D
Standardowo jesz w cukrzycowej diecie 6-7 posiłków więc luz niewiele pod tym względem zmienisz ;) Te główne będą miały inną (większą ilość węglowodanów).