Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Secondtry a moze da sie zdjac pokrycie i wyprac, a wystawic na zewnatrz na mroz? Ja nie mam specjalnie pomyslu, jak odswiezyc materac. Z moim lateksowym nie mam wiekszego problemu. 2 razy do roku sciagam pokrycie i piore w pralce. Jest jak nowe. Taki dodatkowy wydatek jak zakup nowego materaca w tym czasie moze niezle obciazyc budzet, ale jesli mozesz sobie na to pozwolic, to najlepsze rozwiazanie

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

No my mamy taki wydatek domowy tys bo trzeba plot postawic a tez nie bardzo mi to lezy ale bezpieczenstwo dzieci jest wazne. Materac bym wyprala tam gdzie tym sie zajmuja na pewno noe wyniesie tak duzo jak nowy a wypiora tak ze da sie spac bez uczulen itd.
Secondtry podoba mi sie Twoj plan wakacji ale corka jakby\byla wieksza to ok ale teraz 2 malutkich to za duzo roboty a w domu mam wszystko. Co do zabrania dziadkow, to my wlasnie chcemy odpoczywac od mieszkania z tesciowa wiec bym jej noe zaboerala a i wtedy tez mojej mamy. Poza tym my bardziej spontaniczni a ona obiad 14 itd i jak ktos wpada o 13 to ona zdziwiona ze nie siedzi w domu i nie robi obiadu bo przeciez wszyscy powinni jesc obiad w porze oboadowej. Zero spontana.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Melly ja mam cały dom pomalowany śnieżką satynową i jest naprawdę super. Jak w kuchni coś pochlapie ścianę (mam lacobel + ściana pomalowana śnieżką), albo dzieci jak biegają, i potem na framugach i ścianach są ślady brudnych paluszków, to wilgotna gąbeczka i schodzi jak złoto. Nawet jak np. miksuję masę do ciasta na maśle to ładnie się ściera i nie zostają tłuste kropki. Nie wiem jak z kredkami etc., bo nie próbowałam, ale w takich codziennych zabrudzeniach to nie ma sobie równych.

Materac beż bym wyprała poszycie a środek albo do pralni chemicznej, albo na mróz i pozabija wszystkie roztocza.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Secondtry dwa razy do roku czyszczę materac soda oczyszczoną… na taki podwójny potrzebuję 1 - 1½szklanki sody dodaje 5 kropel olejku lavendowego (opcja) mieszam w słoiku. Przez gęste sito przesiewam na materac, zostawiamy na min godzinę, odkurzam.
Wcześniej usuwam ewentualne plamy. Robię roztwór 1 łyżeczka płynu do naczyń, 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka wody utlenionej. Mieszam, przelewam do butelki z pompką, czyszczę (zwykle pomaga stara szczotka do zębów ;)) pozwalam wyschnąć. I dopiero wtedy rozsypuje sodę z olejkiem. Soda dezynfekuje, wyciąga wilgoć i usuwa zapach.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Mamy opcję tygodniowych wakacji w maju … dokładnie miesiąc po urodzeniu Klary (jeśli donoszę). Kusi, bo połowę kosztów pokrywa praca męża ;) ale wciąż nie wiem co zrobić … 5 godzin lotu może wykończyć z małymi dziećmi. Choć byliśmy tak z 2 latkiem i 4 miesięcznym na Hawajach i było cudownie, nawet nurkowaliśmy bo była w hotelu niania :)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

majtynka ale ladny brzucholek, u mnie pewnie wiekszy i tkanki lipidowej znacznie znaaaacznie wiecej, wszedzie...
Ja wlasnie mam +13kg, chyba pobiłam Was wszystkie moimi lipidami. Znowu dobije do 20kg...

Melly my malujemy lateksową tikkurillą, konkretne kolory z mieszalnika i tego sie bede trzymac bo nie chce zmieniac barw w sypialni teraz.

Vena super sprawa z takim dofinansowaniem do wakacji:) chociaż z miesiecznym dzieckiem to ja bym odpusciła. Moze jakos udaloby Wam sie przebookowac termin ze wzgledu wlasnie na malenstwo.

Moj materac ma sciagany pokrowiec ale w sklepie nie rekomendowali samodzielnego sciagania, jedna strona pokrowca ma tez welnianą czesc zimową, wiec pranie w pralce i szuszenie w domu odpada. Zwylke go odkurzam, latem wietrzę a zimą mrożę. Narazie kupie nowy ochraniacz na materac (w ikea sa w dobrych cenach, popatrzylam wlasnie) i sprobuję patentu z sodą do odkażenia. Vena dzieki za inspirację:*

Z męzem mam ciche dni, nie mam ochoty z nim rozmawiać, plakac mi sie chce jak sobie pomysle, że przegrałysmy z jego checią odpoczynku... zaslania sie oczywiscie tym, że koniecznie to Adaś, nie moze mieć przerwy w nartach... a u mnie sie nic nie wydarzy, bo przecież wszystko jest dobrze.
No co tam, ze jestem w zagrożonej ciaży...
Nie mogę w to uwierzyć:((

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Secondtry przykro mi z powodu zachowania twojego męża, ale może on faktycznie myśli o Adasiu żeby zachować mu troche normalności przy tej sytuacji.
Osobiście też bym sie wkurzyla na męża, ale z drugiej strony mój też ma takie podejście ze bedzie wszystko dobrze i on jest o tym świecie przekonany zero zwątpienia. Twój chyba też ma takie myslenie .
Moj sie zdziwil czemu prania niepowiesilam jak byl z synkiem w kinie ?!zapowiedzial mi ze jak dzidziula sie ur to on palcem nietchnie w domu... faceci sa trudni do rozgryzienia my to wszystko powiemy wyryczymy si a oni wszystkie uczuca skrywaja.

a href="http://

Secondtry a rozmawiałaś z mężem? przykro mi, że taki ma 'super' pomysł, ech. Ja z moim od rana walczę, żeby dzwonił po ogłoszeniach, bo nasze szukanie auta trwa już prawie 4 miesiące..........
Odnośnie materaca, ja chcę zamówić pranie i jeszcze kanapa w salonie i dywan, co prawda materac ma ściągany pokrowiec i prałam go już dwa razy, ale jakoś będę miała świadomość, że wybili mi te roztocza i inne cuda ze środka.

Zaczęłam się przejmować tym malowaniem sypialni i praniem i prasowaniem i nawet czyszczeniem tych rzeczy, bo to wszystko trzeba rozłożyć w czasie - do póki nie pomalujemy to nie mogę poprać, bo przesiąknie, do póki nie popiorę to nie mogę spakować torby.. pranie materaca też nie wiem czy przed malowaniem czy po, oszaleje. A w dodatku to auto, dekoracje kącika dla Jeremiego też mam tylko w głowie, nie mam jak wszystkiego już kupować, bo nie mam gdzie tego składować no i nie postawimy łóżeczka/nie skręcimy, bo nie pomalowane i tak w kółko :P

Melly, ja mam farby głównie z mieszalni profesjonalnej, trzeba na firmę brać, więc nie pomogę :( ale wiem, że tikkurilla dobra, beckers.

Wakacje super Vena że macie dofinansowanie, ja sobie nie odpuszczę w tym roku, choć na kilka dni ale muszę się wyrwać (pracuje w domu, więc jestem tu po prostu ciągle!).

W tym roku przed wiosną czeka nas jeszcze zrobienie ogródka, mała architektura + sadzenie roślin i meble na taras, trochę kasy pójdzie.. ale przez 2,5 roku jak tu mieszkamy, dorobiliśmy się tylko trawy, więc najwyższa pora.

Flawia - nie mam pojęcia jak jest z rozmiarami tych staników i też chętnie się dowiem. Wolałabym mieć chyba nawet ciut większy niż za ciasny, bo dostaję szału jak mnie coś gniecie.

Ataa - podziwiam z tym pociągiem, ja już teraz marudzę na brak auta, a co dopiero wyprawy na wakacje z maluszkiem bez niego :)

Heltinne
- dziękuję :*

przeczytałam dziś i pomyślałam że podzielę się z Wami.
Mamy pewnie wiedzą to z praktyki, pierworódki może skorzystają.
apteczka - to jest wypowiedź położnej
źródło: https://www.facebook.com/dyzurna?fref=ts
"KOMPLETUJEMY APTECZKĘ-nie znasz dnia ani godziny –kiedy się przyda

***Aby uniknąć nerwowych sytuacji lub nocnych wypraw do dyżurującej apteki, warto dołożyć starań, by nasze domowe zasoby leków i preparatów medycznych były zawsze kompletne, starannie przechowywane, regularnie sprawdzane i na bieżąco uzupełniane.***

Jestem zwolenniczką zastępowania leków i parafarmaceutyków produktami naturalnymi, więc kilka takich elementów pojawia się poniżej. W dobie aptek 24godzinnych i dostępności leków, polecam też kupienie wyłącznie niezbędnych rzeczy.

W przypadku kompletowania apteczki dla noworodka, możliwości działania mamy ograniczone. Każdy niepokojący objaw świadczący o możliwej infekcji musi zostać skonsultowany z lekarzem.
Za noworodka uznaje się dziecko donoszone w wieku od urodzenia do skończenia 4 tygodni.

***************** Co zatem możemy podać sami, zanim skonsultujemy się z pediatrą lub gdy sytuacja tego nie wymaga? Oto krótka lista tego, co warto mieć w apteczce noworodka.*********************
^^^Lek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy np.PEDICETAMOL – tylko ten składnik można podawać noworodkom!!!. Ibuprofen, który na wiele dzieci działa szybciej, można podawać dopiero od 3 miesiąca życia.
^^^Termometr elektroniczny dotykowy -37 stopni to normalna temperatura ciała noworodków i niemowlaków, które mają ją nieco podwyższoną niż starsze dzieci i dorośli. O gorączce, którą należy zacząć zbijać, mówimy od 38,5 stopnia. Natomiast należy być czujnym, ponieważ dzieciom gorączka rośnie bardzo szybko. Obecnie testuje Diagnostic – czuły i łatwy w obsłudze –cena ok.70 zł.
^^^Sól fizjologiczna w ampułkach lub np. Marimer baby, Noso Drill– do czyszczenia i nawilżania noska.SOS dla kataru
^^^Pałeczki do uszu – przydadzą się do osuszania pępuszka, czyszczenia zaropiałego oczka oraz nawilżania noska. Nosek noworodka jest tak malutki, że przy problemie z zasychającym w nosku mlekiem czy katarem można użyć nawilżonej przegotowaną wodą pałeczki.
^^^Octenisept – cudowny specyfik dezynfekujący wszystko(rana krocza, pępek), nie zawierający alkoholu, nie szczypiący, wszystkorobiący. Doskonały na potówki.
^^^Kompresy gazowe miękkie –np. do przemywania oczu. W kwestii infekcji oka, nie polecam słuchania mam i przemywania rumiankiem, gdyż wiele dzieci jest na to uczulonych. Spróbujcie najpierw użyć przegotowanej wody. Jeśli nie pomoże, lekarz doradzi odpowiedni lek. Natomiast znakomitym sposobem jest przemywanie oczka mlekiem mamy, mającym antybakteryjne i antyzapalne właściwości. Sprawdźcie sami. Nie ma szybciej działającego specyfiku na oczko noworodka i niemowlaka.
^^^Frida LUB KATAREK(mój faworyt) – czyli następca gruszki, służy do czyszczenia noska. Nie zawsze zatkany nosek oznacza katar. Noworodki maja tak niewielkie odległości między przełykiem a komorami nosa, że pokarm często cofa się i zalega w nosku. Objawy daje jak katar. Działa wtedy nawilżanie noska (sól fizjologiczna lub przegotowana woda) i po odczekaniu chwili odciągnięcie wydzieliny fridą lub usunięcie pałeczką.
^^^Mąka ziemniaczana, soda spożywcza(np. do pieczenia ciasta) – najlepszy sposób na wszystkie niedoskonałości skóry. Stosujemy ją do kąpieli i na SOS GDY WSZYSTKO ZAWIODŁO NP.NA ODPARZENIA POŚLADKÓW
^^^Viburcol - czopki na kolki, wysoką gorączkę itd. Błogosławieństwo przy stanach niepokoju.
^^^Nadmanganian potasu - do kąpieli. Niezawodny przy odparzeniach.
^^^Maść z cynkiem – w rodzaju sudocremu etc. Pamiętajcie jednak, ze to powinna być ostateczność. To nie są preparaty przeznaczone do codziennego użytku..
^^^Wazelina biała – do natłuszczania suchej skóry dziecka, w razie konieczności. Nie martwcie się, jeśli noworodek się „łuszczy”. Przez 9 miesięcy zażywał nieustającej kąpieli, więc wierzchnia warstwa skóry musi się złuszczyć. Niczego nie skubiemy, nie ścieramy! Kąpiemy w zwykłym środku do kąpieli niemowląt (emolienty polecam zostawić jako ratunek na CHOROBY skóry, a nie jako środek codziennego użytku) i
^^^Maltan,Bephanten,Purlen(drogi ale rewelacyjny) – maść na brodawki, dla tych, które
zamierzają karmić piersią. Nie zaszkodzi mieć jakieś malutkie opakowanie
na wypadek pogryzienia, obtarć czy suchości.
^^^Czopki glicerynowe pediatryczne-nie jedna z Was przekonała się o działaniu i radości w rodzinie z powodu upragnionej kupki:)
^^^Altacet--cytuję Weronikę "nieodzowny przy szczepieniach jest altacet i pedicetamol właśnie:) bez tej kombinacji nie dalibyśmy rady:)"

Witamina D-podajemy przynajmniej do 1 roku. RANO-udowodnione wchłanianie.
Witamina K- przy wyłącznym karmieniu piersią do 3 m-ca życia

O czym jeszcze pamiętać:
! Na pierwszą apteczkę przeznacz jakiś pojemnik . Nie powinien znajdować się blisko grzejnika ani kuchenki- większość leków musi być przechowywana w temperaturze pokojowej. Lekom nie służy również gorące i wilgotne powietrze w łazience.
Przechowuj leki w fabrycznych opakowaniach, tak aby można je było rozpoznać i żeby nikt nie spożył ich omyłkowo.
! Zanim cokolwiek podasz Maluchowi, sprawdź czy preparat jest odpowiedni do wieku dziecka, sprawdź jego datę ważności i upewnij się co do zgodności opakowania z zawartością.
! Zawsze stosuj się do zaleceń lekarza lub połoznej jeśli chodzi o częstotliwość dawkowania i wielkość dawek.
W okolicach apteczki powinnaś mieć notes lub kartkę z ważnymi telefonami – do np. do pediatry– na wszelki wypadek.
! Raz na jakiś czas zrób „remanent” w domowej apteczce – pozbądź się preparatów, które straciły przydatność do spożycia i tych, które są nieczytelnie oznaczone (należy je bezpiecznie zdeponować w najbliższej aptece) oraz uzupełnij brakujące preparaty i leki."

czy coś dodałybyście jeszcze do tej apteczki? jestem w trakcie układania zamówienia aptecznego.

Polecacie jakieś staniki do karmienia lekko usztywnione, profilowane? myślałam o h&m, gdzie mogę jeszcze patrzeć? nie lubię takich tych miękkich "szmatek", które dają bezkształtny cyc. Rozmiar nie wiem tez jaki, bo na razie prawie się nie zmienił, moze ciut większe, ale sutki ostatnio wrażliwe i sterczące.

Miila gdzie Ty chowasz tego Jeremiego? :) mojej kol wywalilo pileczke dopiero pod koniec 7 miesiaca.
Takaona zaszalalas z ta apteczka... hmm.. ja nie planowalam kupowac nic na gorączkę, zreszta balabym sie podac dziecku cokolwiek bez konsultacji z lekarzem.. wychodzi na to ze będę musiala jeszcze raz zastanowic sie nad tym co musze dokupic... eh..
Secondtry przytulam mocno.. nie wiem co powiedziec na tego Twojego męża.. mój tez dzis stwierdzil ze jak maly sie urodzi to on bedzie chodzil w sobote na dlugie spacery bym mogla spokojnie posprzatac mieszkanie.. no ale w sumie nie dziwie mu sie bo teraz wszystko dzielnie znosi i juz nawet bardzo nie marudzi przy sprzataniu po tym jak mu zwrocilam uwage ze przesadza i ze mnie to irytuje.
ze stanikami zawsze mialam problem, na razie mam te miekkie z h&m, w domu beda ok, na pewno tam zmieszcze wkladki, kupilam takie na teraz, 2 podobne rozmiary, w razie gdyby bardziej mi przybraly do karmienia, ale przy miękkich mamwrazenie ze to nie robi jak ten rozmiar nie jest idealny, szczegolnie ze mam male cycki, a na wyjścia mam jeden usztywniany lekko, taki ktory nadaje sie do karmienia, a na krotkie wyjscia np do sklepu licze ze wystarczy mi taki zwykły, ktore nosze teraz. Najwyzej na biezaco bede dokupowala cos..

Secondtry współczuję decyzji męża. ....ale mi się wydaje ze on tez jest tą sytuacja zmęczony i chce odpocząć. ...trochę egoistyczne podejście ale tacy są faceci.
Mój od 01.03 dostaje awans i jeszcze bardziej odpowiedzialne stanowisko i juz mi powiedział ze niestety nie będzie mógł wziąć zwolnienia po mojej cc.
Ja używam tych ochraniaczy na materac z Ikea i są super!

Miila ja mam taki brzuch jak się latem najjem na grillu u znajomych;)
Chyba wstawię i swój brzuch żebym nie była gołosłowna.
Ale prawda jest taka ze jak się jest szczupłą pierwródką przed 30 to się wygląda pięknie a nie jak 36 letni wieloryb o kobiecym cialku w kolejnej ciazy;)...to ja;)
Obawiam się ze za duży rozmiar nie będzie dobrze trzymać wkładek laktacyjych i trzeba też brać pod uwagę ze w stanik się śpi......

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Ja mam staniki do karmienia z Triumpha takie miękkie , jeden z nawet z koronką z serii romance :p i są genialne.Polecam przymierzyć ja mam C i jest nawet trochę z hakiem także jak laktacja ruszy będzie ok.
Polecam wypranie pokrowca w pralni.Koszt ok 100 zł ale pralka tak nie dopierze.

Secondrty, rozumiem Twoje rozgoryczenie, sama bym była wku..na na maksa.Ale może trochę zbyt egoistycznie podchodzisz, piszę z dystansu bo pewnie sama zrobiłabym awanturę i focha ;) Taki tydzien dla Adasia i taty tylko chlopaki, narty, fun zrobi naprawde dobrze zwlaszcza, ze za niedlugo ciag dlaszy rewolucji ;) Odpoczną, dotlenią się pobędą razem , pewnie Adaś też miał trudniejsxy czas przez te nerwy ze szpitalem, twoim uziemieniem etc.Nie bądź zołzą ;) zgódz się i już nie naburmuszaj :*

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️