Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Ataa
Rozmawialam z mama na temat roznych specyfikow do kapieli dla dziecka i dowiedzialam sie ze ja bylam kapana w wodzie ze spirym dodatkiem tlustego krowiego mleka lub w wywarze z rozniastych otrębów.

)

W krowim mleku to nie radziłabym nikogo kąpać.Niektórzy kąpią w wodzie z dodatkiem własnego mleka.W płatkach owsianych też można jak i w kisielu z siemienia lnianego.

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

No to już wszystko jasne. Leży się tylko przy podpajęczynówkowym, ale zewnętrznoponowe (zzo) jest też stosowane przy cc i właśnie sprawdzałam na wypisie miałam za każdym razem zzo. Rozmawiałam z kuzynką i raczej stosuje się zzo, chyba że są wskazania do podpajęczynówkowego. I tylko wtedy jest cewnik przez który podaje się środki p/bólowe.
Tu jest fajne porównanie http://znieczulenie.webd.pl/porownania/porownanie_znieczulenia_zewnatrzoponowego_i_podpajeczynowkowego.html
A tu o pielęgnacji po cc przy znieczuleniu podpajęczynówkowym, ale jak mi powiedziała kuzynów różnica jest tylko z tym leżeniem
http://medycyna.pzwl.pl/Student/Artykuly/Opieka-poloznej-nad-kobieta-i-jej-dzieckiem-po-cieciu-cesarskim

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Miila, to mamy podobny dzień, ja też jakaś płaczliwa jestem. Zamawiam rzeczy apteczne, szukam pieluszek i ręczników bambusowych, bo z jednego sklepu musiałam anulować zamówienie i teraz nie wiem gdzie mogę kupić w dobrej cenie, a jemu wszystko jedno. I mimo, że wiem, że faceci tak mają i że to, co piszą dziewczyny to święta prawda, to jednak jakoś mi przykro. Choć muszę przyznać, że trochę sama sobie jestem winna, bo jak raz wybrał śpioszki, to moja mina zniechęciła go skutecznie;) Jesteśmy raczej zgodnym małżeństwem, ale ostatnio działa mi na nerwy niesamowicie, nawet nie wiem czym... Ehhh te hormony!

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Gość Czarna23789

Ataa dzięki tak mi się właśnie wydawało z tym proszkiem. Jutro więc najpierw rano do ginekologa a później po pampersy i proszek. Jak zwykle przed wizytą dopada mnie stres. Obym jutro znów wyszła z uśmiechem na ustach że u Szymka wszystko ok.

Dziękuję Wam, nie wiem co bym zrobiła bez tego forum! mój mąż jest starszy ode mnie o 6 lat, wydawało nam się, że pora na dziecko, że nie mamy powodów dla których jeszcze mielibyśmy się wstrzymać.
Może to rzeczywiście te hormony, ja już na prawdę starałam się go zaangażować zostawiając mu wybór np. pomiędzy którymś a którymś kolorem i zawsze słyszałam, że jemu jest obojętne i mam wziąć to co mi się podoba. Liczę na to, że zżyje się z małym od razu, że będzie chciał się nim zajmować.

Secondtry 16mies temu rodzilam i sa w szpitalu przy kranach dwa dozowniki jeden plyn dezynfekujacy a drugi z mydlem i tą pianką mydlaną kąpali mi dziecko.

Nie kupujcie np. Mleka bo to rzeczy drogie, ktore moze ktos Wam szybko dokupic.

Co do mezow moj tez sluchal co kupuje dla corki ogladal ale dopiero jak sie urodzila to dopiero zachwycal sie kazdym ubrankiem na niej, teraz tez oglada ze mna w sklepie dla niej ciuchy buty kurtki itd. Syn w drodze o tez jak narazie wszystko planuje ja oprocz lozka dla corki bo musi odstapic lozeczko.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Pytanie o kolor u mojego meza, hm... skonczyloby sie zmiana tematu, albo "misiu, wybierz sama"... Jak bywalismy razem na zakupach, ja w przymierzalni prosze zeby mi przyniosl jasniejszy kolor, to moj maz mowi, ze narażam go na uraz psychiczny, ze moze mi szukac po rozmiarach i cenach, byleby nie po odcieniach albo kolorach...:)

Miila bardziej techniczne albo numeryczne zadania proponuje:)

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

takaona to gratulacje dla kuzynki, ze juz ma dzidziola po drugiej stronie.
No co do plci to wolalabym zeby juz sie niezmienila. Juz sie mentalnie nastawilam, no i ten roż jednak sie pojawia w mojej wyprawce.

Kurcze, pozyczylam laktator kolezance 6 lat temu, teraz zmienila telefon, od kilku lat nie mamy kontaktu. Medele elektryczna musze znowu do wyprawki dopisac:( kilka stówek w plecy, jestem wsciekla, wrrrr

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Takaona poważnie? ale na usg połówkowym została zweryfikowana płeć? bo ja w te zwykłe usg tak nie do końca wierzę :) ale by było, gdyby Jeremiś był dziewczynką! choć chyba jak widać sisiorka to się już nie wklęśnie :)

Secondtry nie da się bez różu, prawda? :) mi się tak podoba ten pastelowy/pudrowy, ahh! przy kolejnej ciąży poproszę Cię o przepis na dziewczynkę :)
Z tym pożyczaniem - tak jest, mi zwykle nikt nie oddaje książek ani kasy, więc przestałam pożyczać.

secondtry ja bym sie nie spodziewala, ze ten laktator jest u niej po tylu latach. Moze juz sprzedany. Ja nie uzywalam i nie zamierzam, wiec problem z głowy.

Mojego pisiorka widac wyraznie a usg corki zupelnie inaczej wygladalo. Choc powiem ze kolezanka w grudniu ur zamiast corki syna ale miala ubranka po synu pierwszym to tyle dobrego.
Tez sie juz nastawilam psychicznie. Oczywiscie milosc bez wzgledu na plec.
Dzisiaj widzielismy chłopców na pokazie sztuk walki, tak mali fajni i juz zgadalismy sie ze wyslemy kiedys dzieci moze akurat beda chcialy.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

secondtry to może kup tańszy. Ja wybrałam Canpol easystart. Przy synku miałam avent i tez pożyczyłem na zawsze;) kupuje laktator w razie W. Ale wOle sama ten temat ogarnąć niż zlecać to potem mężowi.
Albo kup ręczny madela z możliwością podłączenia po dokupieniu przystawki.są tez wypożyczalnie tych końcówek i chyba Zośka taką ma przyszpitalną.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Widzę że nie tylko ja mam dziś gorszy dzień. A wczoraj to już kompletnie się załamałam. Mąż wrócił do domu po świętach i zaplanowałam romantyczny wieczór, ochota mi przeszła gdy zaczełąm się szykowac i jedyne co widziałam to mój mega brzuch... eh... zmieściłam się w 2 sexy stroje, ale niestety w każdym z nich wyglądałam ja hipopotam w stroju baletnicy... sończyło się na czarnej koszulce... Tak mnie to zdołowoało że dziś od rana szukam ćwiczeń przyspieszających powrót do figury z przed ciąży, zaczełam się nawet nad pasem zastanawiać...
Miila jak cię czytam to jak bym patrzyła na mnie i na męża. też mnie nachodziły myśli że może się pospieszyliśmy, ale co ma być to będzie. teraz już za późno na zastanawianie się :) mój mąż dziś jednak wykazał się zainteresowaniem i sam z siebie znalazł mi e-booka z ksiażą "język niemowląt". kiedyś mu o niej wspomniałam :) miło mi się zrobiło ze się chociaż troche zaangarzował. Dużo też chyba rozmawiał z rodziną o naszym maleństwie bo wrócił z paroma pomysłami np. http://allegro.pl/tommee-tippee-sangetic-kosz-na-pieluszki-6x-wkla-i5183735904.html - całkiem fajny kosz :) odrazu powiedział ze on taki chce i nie ma się nad czym zastanawiać chyba ze znajde różne kolory to mogę sobie wybrać :) teściowa i jego chrzesny już zamówili sobie co kto nam kupi dla małej :) fajnie że się tak angarzują :)
któraś z was mówiła ze pomylono się co do płci dziecka... oh ile mi to teraz zamętu w głowie zrobiło :) :) wiem ze może się tak zdażyć ale troche się przestraszyłam bo tez już mamy parę różowych rzeczy dla małej, a mi ciągle się śni że mamy synka :) ciekawe jak to bedzie :)
jak myślicie czy jeden otulacz w stylu woombi wystarczy czy kupić sobie jeszcze jeden ? w sumie dostałam go od mamy ( kupiła za grosze w ciuchlandzie bo nie wiedziałą co to i chciała mi pokazac/ zapytać do czego to słurzy). wogóle śmieszne jest to ze w małym miasteczku można takie cuda i to dobrych firm wyszukać, lepsze a na pewno tańsze niż w Krakowie.
Co do laktatora to ja mam aventy ręczy, z jakiej konferencji. dostałam zadarmo i już jakiś czas temu chciałam oddać jakiejś mamie ale dobrze ze sobie zostawiłam, może akurat się przyda...

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Uff, pogadane z mężem, ale ulga :) mam nadzieję, że mi się uspokoją te 'humory', bo on też teraz biedny, skacze przy mnie ciągle, to herbatka, to obiadek, kanapka a jeszcze krzyczę, że nie chce mi doradzić, wytłumaczył tak jak Wy pisałyście, że mi łatwiej, bo jestem w domu, a on jak wraca z pracy i jeszcze musi ogarnąć dom to nie ma jak choćby chciał (choć przyznał, że chce, żeby mi to sprawiło radość i mi się podobało, a że dla niego nie jest to tak istotne - jaki kolor).

No nic, uf!

Miila rozmowa zwykle przynosi oczyszczenie atmosfery. Dobrze, że nie dusiłaś tego w sobie i Twój mąż też miał szansę, żeby przedstawić swoją wersję. Najważniejsze, żeby nigdy nie wyobrażać sobie najgorszego.

Dziewczyny pamiętacie mój pomysł na zawieszkę nad łóżko Klary? Księżyc, sowy, gwiazdki… pomysł ewoluował wraz z głębszą analizą, że brakuje światła w nocy innego niż górne (jest ze ściemniaczem, ale jakoś nie do końca się sprawdzało po położeniu chłopców spać) no więc jakoś mnie nosiło od pomysłu do pomysłu, kilka wizyt w majsterkowiczu, trochę szycia i oto co ostatecznie wyszło. Zdjęcie tuż po finalnym zamocowaniu :)
Najfajniejsze dla mnie jest to, że znalazłam ledowe światło na pilota ze ściemniaczem, więc mogę czytać bajkę na dobranoc, a później zostawić ściemnione światło, żeby dzieci nie obudzić,a móc coś zrobić przy Klarze :)

monthly_2016_01/kwietnioweczki-2016_42209.jpg

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ja od wczoraj żyję w strachu. Zosia prawie nic się wczoraj nie ruszała. Myślałam, że może po ostatnich harcach odpoczywa sobie. Dziś jednak obudziłam się i dalej nic... Już umówiłam się o swojego lekarza. Idę na 13:20. Mąż przystawiał ucho do brzuszka i mówił, że słyszy serduszko i mam się nie martwić... mam nadzieję, że po prostu stała się leniwa...

Vena127 super to światełko :-)

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Gość Czarna23789

Ansta tez tak miałam w zeszłym tyg przez dwa dni. Tylko słabe ruchy w dole brzucha dużo dużo rzadziej niż normalnie. Mąż tak samo słuchał serduszka. Na szczęście wszystko samo wróciło do normy. A czujesz większy ucisk na pęcherz? Bo ja czułam. Właśnie czekam w kolejce u gin. Jestem już po opisie. Wygląda na to że wszystko w porządku. Ale dopytam lekarza co i jak. Trzymam kciuki by u Ciebie wszystko było ok.

Miila rozmowa dla malzenstwa jest bardzo wazna, no i facetom trudniej sie do niej zebrac, wiec przesluzylas sie Wam obojgu :-)
Magda a Ty udowadniasz, ze faceci sa bardziej praktyczni, bardzo fajny ten kosz :)
Vena wow! Co zs kreatywność i umiejętności! Ja to walcze z szydelkiem i szalikiem, musialam duzo sproc bo dopiero zorientowalam sie ze pomylilam sie i nie wyglada on tak jak powinien, a wszystko po to by skonczyc i zrobic sowki z tutorialu od Heltinne