Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ogladam aby oswoic sie z tematem, moze troche zeby wiedziec jak to wyglada, jak sie zachowac. Wiadomo ze pokazane sa tam wysokie standardy i pewnie nie zawsze naturalne zachowanie i odzywki personelu.
Zastanawia mnie kwestia lewatywy. Gdybym miala czulabym sie chyba bardziej komfortowo. ??

A co do porannego pyt o roztepy. Jeszcze nie mam. Smaruje sie raczej rano i wieczorem. Staram sie nie pomijac tego. Balsam palmersa lub rosmanowa oliwka.

Takaona bo to podobno moze wzmoc skurcze. Ale na jakiej zasadzie to nie wiem.

Co do rozstepow ja sie od 4 mc smaruje dwa razy dziennie - rano na mokre cialo oliwka z rossmana babydeam, a przed spaniem palmers tylko na brzuch. Ale to juz zadanie meza i nasz rytual;)

Nat a czy planujesz do woombi jakis kocyk czy sadzisz ze samo wystarczy?

Jesli chodzi o wyprawke to osobom z Warszawy polecam grupe na FB Mama w Warszawie. Kupie, sprzedam, zamienie. Handel odchodzi pelna para, ale naprawde mozna znaleźć perelki/ubranka w niskich cenach :)

Jesli chodzi o twardnienie brzucha to przed swietami mialam kilka dni ze kilkanascie razy dziennie sie spinal, poszlam wiec do lekarze i dostałam luteine dopochwowo 2x100 mg. Poniewaz szyjka jest dluga i twarda nie bylo nakazu lezenia i zakazu aktywnosci. Po kilku dniach sytuacja sie unormowala i mam tylko kilka skurczy dziennie. Wydaje mi sie jednak ze przez luteine przestala mi leciec siara... a raczej nie zauwazam ostatnio żółtego nalotu na sutkach. Sadzicie ze moze to byc powiazane?

Zmienilam tez lekarza prowadzacego, ponieważ wczesniejsza pani doktor # mimo ze wydawala sie ok to nie czyta i nie robi usg co czasami stresowalo mnie.

A jutro glukoza i w przyszlym tygodniu juz pewnie pojde na zwolnienie poniewaz nie moge siedziec przy biurku ze wzgledu na brzuszek :)

Secondtry, Miila, Vena, Kinia, Bbbbb, Szotka i inne lezace dziewczyny - duzo wytrwalosci i zdrowka! Oby z wizyty na wizyte wiesci byly co raz lepsze!

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Ewee- dziękujemy za wsparcie!

Padło pytanie o zakaz dotykania brzucha, pisałam o tym, z każdym dotykiem pobudzamy macicę do stawiania się - przynajmniej tak powiedzieli mi w szpitalu, także możemy sobie zaszkodzić w sytuacji zagrożenia wcześniejszym porodem.

Obejrzałam właśnie 3 odcinek (nieźle mnie wciągnęło) Nat, na dziś starczy :D

Hej Dziewczynki, u mnie nurtu buro za oknem, ostatni śnieg górale widzieli tu 15 lat temu :D
Może jeszcze pod koniec okresu narciarskiego uda się nam wyskoczyć na śnieg, który jest w okolicy (4h jazdy od miasta) wtedy już będzie Klara, ale śnieg jest do końca kwietnia i pogoda jest bardziej przewidywana. Teraz jak zaskoczy śnieżyca można utknąć w górach.
Nat jutro będzie lepszy dzień :)
Śpię głównie na lewym boku, choć wciąż daje się trochę na plecach ;) duża ulgą bo biodra maja chwilę ulgi.
Ataa jeśli niewiedza jest dla Ciebie zbawienna to nie oglądaj, ciało działa instynktownie. Może Magda będzie mogła potwierdzić, ale z tego co mi mówiła koleżanka-położna to kobieta jest w stanie urodzić dziecko nawet, jeśli w trakcie straci przytomność. Jej świadomość nie jest do niczego potrzebna, ciało działa jak maszyna. Wniosek, jaki mi się nasuwa: dobra położna, którą uprzedzisz o tym że musi Cię instruować powinna wystarczyć.

Ja mam 3 prześcieradła i zupełnie mi to wystarcza, ba nawet mój straszy ma tylko trzy i przeżyliśmy zejście z nocnych pieluch bez problemu ;)

Ewee zakładam, że sam woombie i piżamka będzie na noc ok, a u mnie w kwietniu jest chłodniej niż w Polsce. Zwykle mam ustawioną temperaturę u dzieci na noc w okolicy 19 stopni C

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ok, dzieki Dziewczyny za porady! W takim razie uszyje jeden otulaczek z grubszej flanelki a drugi, wiekszy z lzejszego materialu. No i pewnie kupię jakis spiworek nie za gruby, gdyby okazalo sie ze maluszek nie lubi byc w otulaczku.

Ciekawa jestem jak to cale szycie mi wyjdzie... maszyne juz przywiozlam od mamy, ktora odswiezyla mi tez co i jak:) na pierwszy ogien pojdzie cienki kocyk! Pewnie pod koniec stycznia beda pierwsze efekty i zobaczymy czy nie zrezygnuje z pomyslu szycia ;)

Vena a czy sa moze jakies ksiazki, ktore polecasz? Te od Nat juz sobie zapisalam ale ciekawa jestem rowniez Twoich rekomendacji. Stronki ktore podawalas przejrzalam ale moze masz co "w papierze" do polecenia?

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Hmm u mnie lewatywa jest obowiazkowa. Tzn chyba lepsze to niz sfajdac sie w czasie porodu. Na patologi jedna druga nakrecala a to nic strasznego wypinasz pupe, pokreci 3 razy i lecisz ;) ja sie nigdy taka lekka nie czulam, jedyne co mi przeszkadzalo tp niezamykana toaleta a teraz jak pojadena izbe to wc jest tak blisko poloznej ze zero komfortu.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Vena ślicznie wyglądacie :) ja nie wchodzę w żadne stare rurki, chodzę w ciążowych dzinsach, ile kg masz na plusie? Z tym wyjściem, ja też dużo lepiej się czuje jak gdzieś pójdę/coś zrobię, choć teraz nie mogę.

Słyszałam, że są dzieci, które nie lubią spowijania, ale to chyba wyjątki :)

Lewatywa - ja słyszałam, że są dostępne w tabletkach.

Ewee taki poradnik, który wertowałam codziennie po urodzeniu pieszego syna to był "Pierwszy rok życia dziecka" Mukoff i Mazel. Był przez cały pierwszy rok na stole w salonie ;) Ta pozycja to informacje medyczne i opis rozwoju, jasny układ i bardzo prosto napisana. Czysta esensja tego, czego z mężem chcieliśmy widzieć bez dodatkowych ubarwień.
W ciąży też czytałam Tracy Hogg "Język niemowląt" i Gina Ford "Najlepsze porady dla niemowląt i maluszka" To mi pomogło znaleźć jakiś pomysł na rutynę dnia z maluchem.
Niestety dużo pozycji jest bardzo trudne do znalezienia po polsku tych autorek, albo ja miałam mało motywacji żeby szukać, bo angielski też jest dla mnie ok...
Na tych stronach www, które przeglądałaś są książki odnośnie zasypiania i wychowywania, były dla mnie bardzo przydatne.

Vena Twoje slowa dodały mi otuchy, nie myslalam o tym by gadac z położną ale faktycznie to jest dibra myśl, wiem ze będę w stanie sie słuchać ale naprawde wole wiedziec mniej i wierze w instynkt i matke nature.

Co do ciuchow ja tez chodze w ciazowych, po pierwsze wygodniej drugie nie mieszcze sie. Znajomi mowia ze slicznie wygladam i ze nic nie przytylam, ze tylko okragly brzuszek, ale to sciema, w biodrach juz plus 4cm! No i drugi podbrudek mi sie zrobil... brzydko.. ale ciesze sie za kazdym razem jak maz do mnie mowi ze uroczo sie zaokraglilam :)

Miila ostatnio było+7kg, ale od świąt się nie ważyłam... brak odwagi ;)
Jakoś tak dziwnie mi się rozkłada wszytko w ciąży, że mimo kilogramów i brzucha w większość rzeczy mieszczę się do końca. To pewnie z uwagi na brzuch który jest wysoko. W biodrach mało mi przybyło +6 cm i rurki z lycra wciąż są wygodne choć na pewno bardziej dopasowane ;) Materiałowe spodnie i spódnice już są odłożone na "po ciąży"

"Pierwszy rok życia dziecka" to była moja biblia jak się Franek urodził. Są też kolejne tomy ale ten pierwszy najlepszy.
Chyba zdecyduje się kupić otulacz Motherhood bo w smyku jest promocja i są po 32 zł. Czy też trzeba wtedy kupować woombie?

Co do prześcieradel......od zawsze mam dwa......tak samo jak zmian pościeli.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

unatu też byłam w szoku ;) tylko one były średnio dopasowane przed ciążą mój zwykły rozmiar to XS one były w takiej dziwnej numeracji S/M no i mają niski stan typowe biodrówki, da się spokojnie zapiąć pod brzucholem i prowadzić auto :D
Ja mam problem z ciążowymi spodniami i spódnicami… koszmarnie leżą, wysokie pasy na brzuch sięgają do pępka i zsuwają się ciągle w dodatku dają efekt torby kangura pod brzuchem :( tragedia.
Myślę, że jeszcze góra miesiąc i pozostaną mi tylko sukienki typu tuba, spódnice i legginsy.

U mnie juz dawno legginsy......Zmieniłam juz z M na XL bo mnie w brzuch cisnelo. Legginsy jeszcze nie są ciążowe;) w bluzki się jeszcze mieszcze ale zdecydowanie są przylegające do ciała. .....a moje sukienki oversize juz się zminily w tuniki;)

vena szczęściaro;) Klara jest wysoko i się mieścisz. U mnie Gabryśka niziutko wiec wyglądam pokaznie;)a do tego mój biust osiągnął graniczne I/J.....

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.