Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Secondtry, ja już kiedyś, dawno temu, wspominałam, że mam właśnie teutonię. Hartan racer też miałam u siebie, wybierałam właśnie między tymi dwoma wózkami.
Ansta, masz rację, oba wózki są dosyc ciężkie, hartan ciut lżejszy, może ze 2 kg tak na oko. Ja mając perspektywę wnoszenia ich nawet na 1 piętro, na pewno bym się na nie nie zdecydowała. Ale że mieszkam na parterze :-) z ogródkiem, to priorytetem było dla mnie, żeby wózek był duży, wygodny, bo dziecko na pewno będzie w nim spało także w ciągu dnia na tarasie. Samochód mam wielkie kombi więc do bagażnika też jakoś go wsadzę jak będzie już taka potrzeba.

Oba wózki są warte uwagi, mają dobrą amortyzację, oba były jeżdżone przez moją przyjaciółkę.
Główne różnice między nimi, to:
Teutonia:
sztywna gondola
duże, pompowane nieskrętne koła
amortyzacja na obu osiach
hamulec ręczny
przekładana rączka

Hartan:
gondola usztywniana tylko od dołu, boki ma miękkie
(może to w ogóle nie przeszkadza, nie wiem, ja wolałam miec sztywną).
przednie koła skrętne, podwójne mniejsze
tylne duże
amortyzacja chyba tylko na jednej osi
przekładane szybko całe siedzisko

Aha, w teutoni spacerówka naprawdę duża, i rozkłada się do leżenia na płasko. Gdzieś czytałam raz, że przekładana rączka czasami jest do bani, bo zmienia się środek ciężkości wózka, ale ten wózek jest tak stabilny, że się tego tutaj nie obawiam.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Ja zamowilam kolejne ciuszki dla Zuzi i grubszego pajaca na wyjscie ze szpitala. Troche w smyku na wyprzedazy i h&m w normalnych cenach. Online na wyprzedaxach nic fajnego nie ma:(
No nic trudno, jak sie nie ma co sie lubi to trzeba lubic to co mozna;)

Ktoras z Was byla moze w mothercare na wyprzedazy? Flavia, zostalo cos z pizamek i body w packach, bylas w Arkadii, czy Galerii Proznosci? Moze meza wysle;)

Ja najwyzej kupie reszte ciuszkow jak juz stane na nogi.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Super te wózki :) i jak tu cod wybrać:) u mnie akurat mogą mama i teściowa wręcz zamawiają sobie która co nam kupi :) ja jak na di tej pory kupiłam prę pieluszek itp. i chustę do niszenia :) s tez chciała bym coś sobie coś dla małej kupić :) Miila i Secondary mamy ten sam termin z usg :D ciekawe kiedy dzieciaczki zdecydują się urodzić :) Co do szkoły rodzenia polecam wszystkim. A leżące mamy hak juz mówiłam zachęcam do poszukam is sobie położnej środowiskowej która jest refundowane przez NFZ i zrobi wam domowa szkole rodzenia w dodatku indywidualna wiec latwiej zagadać " glupie" pytania :P ja sama się nie wybieram bo prowadziłam takie zajęcia przez rok i raczej ich nie potrzebuje ale zastanawiam się czy nie iść na kilka spotkań ze względu na męża. Inaczej słucha się obcej osoby która ci coś tłumaczy a inaczej żony :) zmieniam juz tez sposób ćwiczeń z rozciągających na typowo przygotowujące do porodu ( oddech i pozycja również w ruchu ) ale nie potrafię zachęcić męża do tego żeby się zaczął uczyć jak może mi pomóc przy porodzie. uważa że ma czas i tak wogule to przecież na porodówce mogę mu powiedzieć. Tylko ze wtedy liczymy raczej na to ze sam wpadnie na pomysł jak nam ulżyć a nie będziemy musiały dawać instrukcje. Szkoła rodzenia jest też dla ojców czasem nawet bardziej dla nich bo my mamy instynkt który nami kieruje :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

secondtry ja byłam tuż po świętach w mothercare i to był pierwszy dzień wyprzedaży wiec myślę że teraz już przebrane ale może niech mąż zajrzy do mothercare do Blue City. Dużo rzeczy kupiłam w zeszyt tygodniu w Smyku w Factory. Pajace 3-paki po 30 zł. Dokładnie takie jak na stronie po 55zl. A najlepiej zaopatrzony Smyk był na Skoroszach. Az byłam w szoku ze u nich praktycznie wszystko jest dostępne jak w wyprzedaży online.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Anna dzieki za przypomnienie. Hartana odpuszczam bo właśnie przeczytalam ze oczekiwanie w sklepach stacjonarnych i online to 14 tygodni. Na mniej popularne kolory do 16 tygodni. Ups! Do tego zestawilam cene wszystkiego i wychodzi 5,5 tys. Mąż sie zapienil troche:) Odpada.
Waga mi nie przeszkadza, mieszkam na parterze z ogrodkiem;)

maxi cosi mura 4, teutoni teraz sa na mojej krotkiej liscie do obejrzenia:)

Flavia, dzieki:)
100 lat nie bylam w factory, nawet nie wiedzialam ze smyk tam jest:)
A jak jakosc tych packow z mothercara? 6 lat temu to byly najlepsze body jakie mialam, nie do sprania. Pajace juz ciut gorsze. Ciekawa jestem jak teraz.
Ja w smyku jakies pajace zamowilam za 79 pln 3 szt i te za 55 tez. Zobaczymy jak przyjda tez pajace firmy Pinokio, znasz firme? Mi nic nie mowi:)

Ughhh, miałam takiego długiego posta a wszystko mi skasowało.

No nic, jeszcze raz,

Secondtry hehe dosłowność idealna, ja po dwóch dniach czuje się jak śmierdzący cap, a co dopiero 8 tyg! zupełna odwrotność tego jak pojechałam do lekarza w poniedziałek, założyłam moją cudną nową sukienkę na którą niemal umarłam z zachwytu, teraz leżę pod pierzyną w kraciastej koszuli ze spoconymi stopami i czuje się strasznie.

Jeśli chodzi o zakupy i wyprawkę - ja nie chodzę stacjonarnie po sklepach, męczyło mnie to okrutnie, że gorąco, duszno, że ludzi tyle i każdy się pcha, że mi niedobrze, a łazienka daleko itd. zamawiam w zasadzie wszystko przez internet, mam chyba tylko kilka rzeczy kupionych o tak. Mi brakuje jeszcze piżamek (pajacy) i tez nie wiem gdzie mam je kupić, nigdzie nie ma nic online już z wyprzedaży, w h&m dla chłopca bardzo mało mają, z Kappahla mam już wszystkie 3 dostępne wzory (też przesada, kupowałam 3 za 2 w grudniu, teraz niby przeceny i nie ma żadnych promocji na Newbie).
Nie wiem jak z jakością smyka czy mothercare, nie mam od nich jeszcze nic, wiem, że fajne pajace są z next i mają opcję tylko zakupów online u nas w kraju, może zerknę tam, choć nigdy nic nie zamawiałam od nich.
Zostanie mi kupić w zasadzie te grubsze rzeczy, łóżeczko, materac, wanienka itd. nie mam też nic z apteki jeszcze - ani dla siebie ani małego, nie będę robić zapasów pieluch ani chusteczek, bo nie wiem jak z ew. alergią, bez sensu wydawać kasę jakby miało leżeć.

Maxi Cosi mura 4
mają nasi znajomi i super zadowoleni, ale mi jednak przeszkadzała gondola tak nisko (mam 179cm), u nas waga też nie miała znaczenia (parter z ogródkiem), kierowałam się bardziej designem niż praktyczną częścią (wiem, że to niedobre, ale nie mogłam sobie odpuścić) i pewnie spacerówkę będziemy musieli kiedyś jakąś kupić.

Milla tak o Borowskiej pisałam, że w każdą środę o 13:30 oprowadzają.
Ubranek mam na pierwsze 3 lata Zosi :-) Ostatnio od teściowej przywiozłam 4 torby i mamy od 0 do 12 mies. ciuszki. Plus jeszcze mojego męża bratowa ma dla Nas... Już teraz nie mam gdzie to pomieścić :-)
Leżaczek z Fischer Price mamy po mojej siostrze plus do tego jeszcze mata i pełno zabawek dla maluszka. Więc tego nie potrzebujemy. Musimy zakupić wanienkę mam już upatrzoną i czekam na kołyskę od siostry.
Więc praktycznie wszystko już mamy. :-)

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Miila codziennosc lezacej jest raczej slaba, szukam sobie powodow do smiechu. I najswiezszy jest taki: ile razy wstaje do lazienki to czesze wlosy, bo wygladam jak Chopine po koncercie;) przychodze do lazienki za godzine i znowu szok, ze sie chyba z tydzien nie czesalam.
Ja nie moge tez wstawac na jedzenie do stolu, a na półleząco jedzenie oczywiscie grozi zgagą ale i upapraniem koszulki. Maz sie smial ze sliniaki mi potrzebne i dwie pralki zeby nadazyc z praniem. A Adas zbiera mi okruszki z szyji i sie smieje ze on to chyba nigdy tak ciastek nie marnowal;)

Co doMury 4 to niedobrze ze tak nisko gondola:( Ja mam 180 maż 190. Kurcze bez obejrzenia wybrac bedzie ciezko:( Ale trudno nie mozna miec wszystkiego.

ciuszki next sa super mialam pack body, super jakosc, akurat w Wawie otworzyli pierwszy duzy sklep. Ale cena 179 za 5ciopak body z krotkim rekawem dla mnie to przesada. W mothercare wtedy 5 szt kosztowalo 79 pln.
Jak Adas mial ok. roku sporo Nextow pojawilo sie na allegro, super styl i jakosc tez. Kurteczki puchowe byly rewelacyjne, albo sweterki czy koszule dla malych przystojniakow wzrostu 98 cm, sama slodycz;)

W sobote zrobilam przy pomocy Mamy przeglad ciuszkow i pranie ciuszkow 56 -68 cm po Adasiu. Troche wykorzystam dla Zuzy. Jak nowe wyglądają Fixonii, Next, Carters i Mothercare. Smyk, Cubus i H&M srednio, ale trudno.
Za miesiac wypierzemy jeszcze raz, prasowanie i na półkę.

Lozeczko mamy, materacyk zamowie lateksowy. Malowanie sypialni i pranie wykladziny jeszcze gdzies na poczatku marca jak sie uda mezowi.

Zastanawiam sie czy moze kupic na wszelki wypadek jakies rozmiary 50 cm. Zakładam, ze bedzie dobrze, ale moja przyjaciolka urodzila w 33 tc i maz kupowal na gwalt wczesniaczkowe urbania, co ponoc latwe wcale nie bylo, bo jednak standard to u nas od 56 cm...

Miila next ma swietna jakosc, mam sporo rzeczy tej firmy z cichlandu i sa przeslodkie i wygladaja jak nowki.
Secondtry nie wiem czy Cie to interesuje, ale w ciuchlandach najlatwiej dostac ubranka w rozmiarach ponizej 56, a w Wawie swietne ciuchalndy jeszcze pare lat temu byly na Ursynowie, szczegolnie na takim placu obok kosciolla ze 4 obok siebie, oraz na Kabatach patrzac na tesco po prawej stronie al KEN, wszystkie czyste schludne i dobre ceny no i towar super, chociaz wtedy nie rozgladalam sie za ubrankami :) Wiem ze nie Ty sama osoboscie ale masz moze kogos kto moglby Cie wspomoc w tym temacie..

W koncu delikatnie przypruszylo sniegiem i nie moglam sie oprzeć spacerowi, bylismi z mezem niedaleko nad stawem na ktorym dzieci szalaly na lyzwach a wokol sosny rozlozyste i brzozy pieknie przykryte bialym puchem tworzyly iscie bajkowy krajobraz. Niesamowicie pozytywnie naladowal mnie ten widok, poza tym wyobrazalismy sobie nas na łyżwach z malym Robercikiem :)

secondtry mothercare nadal jak dla mnie najlepszy jakościowo. Faktycznie z hm robią się sprawę szmatki. Chociaż teraz Franek praktycznje tylko w hm chodzi i juz jakościowo dla starszych dzieci jest ok.

50 cm ma mothercare, f&f i nie wiem czy nie smyk niektóre rzeczy.
Firmy Pinokio nie znałam tez ale zwróciłam na nią uwagę w Smyku.wyglądają na porządne.

Mi też wpadła w oko maxi cosi Mura bo ma super gondolke jak się rozglądam za wózkiem dla Franka.ale odpadła przez spacerówke z pałąkiem fatalnym jak dla mnie. Kupiłam Mutsy.

Co myślicie o leżaczki Tiny Love 3w1? Ten co się rozkłada jak łóżeczko? Zastanawiam się nad nim bo po Franku mam FP ale się nie sprawdził. Bo strasznie się na plecach odkształcil.

Secondtry 50tki są w h&m i nawet online dostępne przecenione bo mało kto kupuje, kappahl Newbie ma nawet 44 :)
Jeśli jesteście tacy wysocy to ja bym ten mura 4 odpuściła, miałam wrażenie że sięga mi po kolana ta gondola :) ale ogólnie dla troszkę niższych to super wózek.
Przyszedł mi Mobil z moi mili - jest piękny <3

Mam pytanie do doswiadczonych mam: czy znacie pieluchy wielorazowe i otulacze firmy milovia? Co o nich sądzicie? A jesli nie to jakie otulacze/ pieluchy stosujecie?

Jak czytam o tych milovia to bardzo mnie przekonywuja, tylko nie wiem czy zdecydowac sie na same otulacze a do srodka dawac tetre i kupic kilka lepszych wykładów na noce, i czy potrzebuje wtedy do tetry jskichs dodatkowych zapiec?

Ataa na domowa.tv jest cala lista wyprawkowa jesli chodzi o pieluszki wielorazowe. Nie sa podane firmy ale co z czym laczyc i ile potrzeba na poczatek juz tak :)

secondtry teutonia cosmo ma moj brat i sobie chwali. Jest zwinny, ma dobra amortyzację i ok siedzisko. Razem z zona sa wysocy i nie narzekali na wysokosc gondoli... ale przyznam ze teraz nie pamiętam jakie bylo moje odczucie. Sama rozwazalam ten wozek ale dla mnie za ciezki...

Co do wyprzedazy do w GalMoku w mothercare po swietach byl ok wybor. Kupilam pajace x3 po jakies 80 pln. W porownaniu z pajacami ze smyka wydaje sie ze sa lepszej jakosci.

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Dziewczyny, a ja mam pytanie o wanienkę, myslałam o Beaba - na stojaku ma fajną wysokość + antypoślizgowy spód, ale tania nie jest, myślicie, że warto? albo macie jakiś ciekawy zamiennik? dajcie znać czy wyposażacie się w zwylejsze (tu mowa choćby o Ikei za jakieś 20 zł) czy szukacie czegoś innego, bo wanienka to istotna sprawa? nie chciałabym strasznie szaleć jeśli nie ma sensu.

miila ja wczoraj buszowalam w Ikei i kupiłam wanienkę i pieluszki muslinowe.pojemniki do szuflad i na przewijak.
Moim zdaniem nie ma sensu wydawać kasy na wanienkę bo tak na prawdę jak dziecko zaczyna siedzieć to spokojnie można kąpać w wannie lub brodziki i są fajne maty z siedziskami.