Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Z własnego doświadczenia w pierwszych tygodniach stawiam na wygodę maluszka.u mnie będą tylko dwa zestawy tj body z krótkim i na to pajac oraz body z długim i półśpiochy ale taki z ramiączkami. Nie dziele rzeczy na nocne i dzienne to nie ma sensu bo i tak przebierania jest sporo dziennie. Potem szybko zrobi się ciepło wiec same bodziaki będą idealne plus ewentualnie kocyk.i tak do jesieni;)
Moje zdanie dot rzeczy z f&f.....po paru praniach robią się szmaty.mają kiepskią cieniutką bawełnę. I plamy z nich nie schodza.Dla mnie zdecydowanie nie!

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

magda2600 ja mam aplikacje z gazetkami tesco, na ost stronie od 17 grudnia, tylko zobacz czy w Twoim miescie obowiazuje promocja, bo u mnie tylko w 1 tesco.
dziewczyny dziekuje za rady na zgage. Mleko pilam litrami w tamtej ciazy i nogdy nie pomoglo a mimo ze zasada na kwas, anyz? Hmm musze go nabyc. A rennie? Ja musze poczytac bo ja nawet w ciazy i przy karmieniu apapu nie biore. Mi zalecono ze mam bole przezyc a jak bolalo po porodzie to dawaly lod na krocze zeby noe faszerowac paracetamolem dziecka. Caly czas jem to samo a zgaga dopiero teraz.
Secondtry oby do kwietnia. Ah Ty to jestes zywa reklama prokreacji jak moj maz i ja, cienie ludzi. Na plazy tylko sie smialismy z siebie i innych mlodych rodzicow jacy wymeczeni. No w sumie sama czasami biegne do wc zwrocic wiec u Ciebie tak co chwila to masakra. Ah biedna biedna musisz dac rade nic innego noe mozesz zrobic. Wiem ze daja wszystko co moga na podtrzymanie, ja dla czystego sumienia bralam a w wojewodzkim szpitalu braklo nie raz nospy lub luteiny i maz mi przywozil i tak kilka dawek zabraklo i nie wiek czy to sie noe przyczynilo ze nagle rozwarcie z 1,5 do 4 sie zrobilo. Dawaj znac jak tam.
Vena Ty sama te okna mylas? Mi lekarz zabronil. Ja nawet nie dokupilam jeszcze prezentu dla corki. A pakowanie w poniedzialek.
Ja mialam ubranka na 62 a kupilam 56 tylko 3 kaftaniki i polspiochy a tu wczesniak i rozmiar 50 takze zanim ten 62 to dlugo minelo. A ja nie lubie pajacow mi strasznie niewygodnie przy przebieraniu, wole polspiochy. Ja przebieralam po kapieli i rano po spaniu co wpadlo w rece noe mialam pizamek. Pizame to teraz mam 2 pierwsze odkad skonczyla 15 miesiecy.
Dokupic zawsze mozna ciuszki ale ja odwrotnie jak Vena wole miec wiecej a rzadziej prac bo pralam co 1,5 tyg mimo ze dziecko ulewalo i kupka przelatywala.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Melly moje okna zaczynają się na wysokości kolan, więc nawet na nic nie muszę wchodzić żeby je umyć, są duże ale na szerokość. Żaluzje poszły do wanny i szczerze nawet się nie bardzo zmęczyłam. Nie widzę problemu, żeby sprzątać o ile dobrze się czuję, moja gin też nie widzi ;)

Ja mam piżamki, bo lubię od początku odzaznaczać porę nocnego snu i drzemek. W nocy ciemno, w ciągu dnia delikatne zaciemnienie w słoneczne dni. Szczególnie na początku kiedy dziecko ciągle śpi, to mam wypracowany poranny rytuał, że budzę, poranna toaleta, zmiana ubrania i dopiero karmienie. Kwestia uznania, ale mi takie drobiazgi w pewnym stopniu definiują rytuały, które chcę wprowadzić dzieciom. Dodatkowo moje "nocne" zmiany są minalistyczne: biała bawełna, a na dzień lubię ubierać w kolorowe koszulki lub body, do tego spodnie.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Cześć dziewczyny :-)
ja wczoraj z tym bólem trafiłam na pogotowie. Lekarz stwierdził przedwczesny poród. Na całe szczęście okazało się, że z bąbelkową wszystko dobrze. Za to u mnie podejrzewali wyrostek lub kamice nerkową... Do 2 siedziałam pod kroplówkami po czym mnie wypuścili mówiąc, że ból był spowodowany brakiem potasu.
Teraz znowu mnie boli... już sama nie wiem co myśleć. Za 2 h mam wizytę u swojego gin. zobaczymy co powie.

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Miila nie masz tam zadnych czapeczek, chociaz podobno tylko na poczatku sie przydają, a ja myslalam ze trzeba zakladac -nie wiem czemu mi sie to ubzduralo, od kolezanki wiem ze trzeba chociaz 3 rożki, bo trzeba je czesto prac a i troche trwa nin beda suche, i moeila ze najwygodniejsze sa spiochy i polspiochy bo dziecko samo sciaga skarpetki

Ja rodze w koncu kwietnia wiec za duzo nie kupuje tyle co na maj i czerwiec bo w lato bedzie na pieluszce lub w body a jak chlodniej to polspichy. Rozki 2 gora i najlepiej bardziej sprane bo fajnie sie ukladaja. Ja po corce sie cieszylam ze beda juz uzywane ale chlopca nie zawine w rozowe a dostalam oba woec noe mialam wplywu na kolor. Powiem co do czapeczek to wybór kazdej mamy, ja zakladalam a spotkqlam lekarza z dzidzia to bez czapeczki i nasza rodzinna mowila ze tez bez czapeczki chyba ze wiatr. Niestety jak nie zalozycie to wyjdziecie na okropne matki bo sie utarlo ze musi byc czapka.
Ansta co za rozbieznosc diagnoz, ale musialas przezyc horror slyszac porod. Biedna. Moze Twoj gin da Ci skierowanie do szpitala na 3 dni sie polozysz. Ah ciezka noc mialas.
Vena ja tak jak Ty zaznaczalam ze noc i dzien mimo ze dzieci noe odroznoaja od poczatku, ale pizamek noe dawalam bo i tak zmienialabym codziennie, ale na noc wygodnie kladlam.
Dziewczyny, ktore sa zielone w opiece nad noworodkami wszystko przyjdzie z czasem i instynktownie i bedzie Was wkurzalo doradzanie. Moja kolezanka urodzila w maju i jak bylo goraco to ona ubierala corke w koszulke pytalam czy nie goraco a ona ze u nich jest wyzszy teren to wieje. Nie bylo wiatru tylko upal ja dziecko na\pieluche sama ale nie\wtracalam sie kazda jest matką i kazda robi po swojemu. Najbardziej zal mi\dzieci w galeriach poubierane w kurtki i czapki o czerwone jak buraki a moja zawsze byla rozbierana z kurtek. Ludzie czasem nie mysla.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ensueno gratuluje zdrowego chlopca! Ja tez mialam polowkowe w 20tc+5d i moj chlopak wazyl prawie 100g mniej i mial 15 cm, wiec na tym etapie te roznice sa juz spore, ale po intensywnosci ruchów tzn jak je odczuwam, to stwierdzam ze rosnie moj szkrab :), a w nocy przebudzilam sie przez katar i nie moglam zasnac tak sie wiercil :) ale dalej nieczuje ruchow pod ręką...
Gardlo juz nie boli tylko suchosc gardla przeszkadza i jakos nawilzyc sie musze.. i katar mnie męczy, ewidentnie zawalone zatoki, i mecze je Marimerem, to pomaga, powoli ale zawsze..
Prezenty prawie kupione, dla mojej czesci rodziny mam wszystko, gorzejdla tesciow i szwagra, tu nic nie narzucam tylko podsuwam pomysly mężowi i on decyduje, o tyle dobrze ze mozemy kupowac ksiazki, wszyscy lubia czytac i lubia dostawac a jest w czym wybierac :)

Czesc dziewczyny pierwszy raz pisze na tym watku. Jestem w 23 tc bedzie dziewczynka. Odezwalam sie tu poniewaz jestem tez w podobnej sytuacji co jednacz dziewczyn .
Ja leze od 14 tc w domu wstaje tylko do toalety. Powod to wysoka konizacja szyjki macicy 3 lata temu z powodu komorek rakowych. Zostal mi nue caly 1 cm szyjki.
Pomalu tez popadam w depresje i mam dni ze placze cale dnie, ale wytrwam przynajmniej do marca zeby dzidzia miala szanse.
Niestety takie lezenie tez wiarze sie z bolem fizycznym nie tylko psychicznym. Bol plecow kazego boku i pupy jest tez strasznie uciazliwy. To sie rozpisalam, moj post troche depresyjny :(

ansta strachu się najadlas.ale dobrze ze pojechałas.tylko dziwne ze cie nie zatrzymali bo tak szybko wykluczyli pierwsza diagnozę. Jestem ciekawa co dziś powie Twój lekarz prowadzący. Weź kartę informacyjną ze szpitala na wizytę i daj znać co lekarz powiedział
ataa na stronie h&m w dziale mama są fajne parki w wyprzedaży.po 199 zł. Niestety ja się w cyckach nie zmieścił bo pprzymierzałam w sklepie.

Czapeczka na zewnątrz zawsze jak jest ponizej 20st.
Jak jest wiatr a ciepło to nie daje bo wózek chroni a zapalenie ucha nie powstaje od wiatru tylko bakterii.
Noworodkowi w domu czapka tylko do 30 min po kąpieli a potem bez.

Aneta przepraszam ze wypytuje - jak odczuwasz ból? Mnie od pon pobolewa dół wczoraj po południu i cala noc silny gdzieś w dole niby jak na miesiączkę, ale nie wiem czy to tez nie spojeniem lonowe. Nie wiem na ile to norma więzadła ucisk a na ile coś się dzieje. Waham się zatem do lekarza bo przecież przez słuchawkę mnie nie zdiagnozować a wizyta dopiero 4 stycznia . Teraz cały czas cmi i jakby kluje ale lżej ... nie wiem co robić i czy nie Pani kuje za bardzo.

Kinia wspolczuje ale tez podziwiam. Dziewczyny bedzie Wam to wynagrodzone miłoscia dziecka.
majtynka ja bym pojechala na izbe bo nie przezylabym Świąt przez stres. Ja mam dzis polowkowe u obcego lekarza bo moja kieruje do innego tez poprosze o pomiar szyjki bo bede siedziec w swieta w strachu, do 11 stycznia to bym nie wytrzymala. Ja sie dziwie bo kupilam zwykla kurtke przed listopadem\bo wyjezdzalam, mimo ze piersi urosly i brzuch to nadal sie zapinam ale w aucie juz musze sie\rozpiac, bo nie moge oddychac. Za to staniki musze dokupic szkoda ze tylko na ciaze i karmienie a potem wroce do mniejszych hehe.

Ansta wierzę, że nie wypuściliby Cię ze szpitala jeśli sytuacja byłaby poważna, chociaż te rozbieżne diagnozy trochę niepokoją. Dobrze, że poszłaś do gina, na pewno będzie dobrze.
Ataa słyszałam, że x-move jest ciężki, ale mi to nie przeszkadza, skoro koleżanka taka zadowolona, przyjrzę mu się bliżej. Kurtkę ciążową też kupiłam w H&M, typu parka, fajna, ale leży w szafie i czeka, bo wciąż pasuje na mnie ta zwykła. Jeśli chodzi o wyczuwanie ruchów ręką, to jest dla nas nadzieja, bo ostatnio udało mi się wyczuć delikatne stukanie w boku, czyli, jak zakładam, tam gdzie nie ma łożyska. Choć mój mąż mówi, że to pewnie wyobraźnia płata mi figla;)
Miila mogłabyś wrzucić zdjęcia tych tescowych pajaców? Pewnie nie załapię się na wyprzedaż, więc może mamę poproszę żeby podjechała...

Doświadczone mamy dziękuję za porady odzieżowe:) Na pewno skorzystam, wiecie jak to jest za pierwszym razem, człowiek głupieje od ilości rzeczy w sklepach, zupełnie nie wiadomo co jest potrzebne. Przy następnych ciążach też nie będziemy miały czasu na te wszystkie słodkie rozważania w stylu "pajac ze stópkami czy bez?":)

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

ataa zawsze możesz zamówić przez stronę h&m. W sklepie warto zobaczyć czy materiał jest ok i ogólnie jak się na żywo prezentuje.
Ja kupie grube pończo i będę zarzucać na kurtki w które się już nie dopinam bo chyba nic nie znajdę dla siebie prze ten mój biust;)
majtynka ja też bym pojechała na IP żeby mieć spokojne święta. Będziesz spokojniejsza a po co masz się denerwować.

Miszka83 załączam zdjęcie :) na żywo mają ciemniejsze kolory, ten burgundowy jest super, nie wiem czemu tu tak wyszedł kijowo. Z Newbie mam 4 i też załaczam Ci zdjęcie, wszystkie z nich są super, także polecam.

Majtynka tak jak mówią dziewczyny, ja bym jechała na IP lub umówiła się na wizytę do ginekologa na cito.

Ja dziś mam swoją wizytę i będę pytać o te kłucia w pochwie jakby, bo są czasem tak silne, że nie mogę dalej iść i ruszyć nawet nogą no i o twardnienie brzucha.

Ansta daj znać po wizycie.

Odnośnie h&m mama - ja jestem zachwycona! przedwczoraj kupiłam pierwszy prawdziwie ciążowy ciuch - dzinsowe rurki od nich właśnie, nie do wiary jaki to jest komfort, rozmiar 36 a gumka starczy jeszcze chyba na długo, także może za miesiąc dopiero kupię drugą parę, pewnie ten sam rozm. Polecam każdemu! W kurtki swoje się jeszcze na luzaku mieszczę, więc nie ma sensu kupować.

Z tymi świętami, okazuje się dziś, że wigilie robimy.. MY!! jestem trochę spanikowana ale rozdzieliłam trochę gotowanie na wszystkich, ja mam dość sporo ale ogarnę i będzie miło i fajnie :) prezentów jeszcze nie mam, dopiero dziś zamówiłam dla dzieci z rodziny, jeszcze dziadkowie, rodzice, siostry i mąż (dla niego pomysł na szczęście jest :)).

monthly_2015_12/kwietnioweczki-2016_41049.jpg

monthly_2015_12/kwietnioweczki-2016_41050.jpg

Bardzo proszę przyszłe mamy o wypełnienie anonimowej ankiety dotyczącej stanu wiedzy kobiet w ciąży na temat żywności funkcjonalnej :) poniższa ankieta ma formę testu :) dzięki czemu będziecie Panie mogły sprawdzić co wiecie na temat tej nowej żywności jak również dowiedzieć się czegoś nowego w tym temacie
Zapraszam i dziękuję za każdą udzieloną odpowiedź :)
link:
http://www.survio.com/survey/d/A8P9P2V9I2U9T6K7K

Miila, dzięki za fotki. Z Newbie juz sobie zaznaczyłam do ulubionych w paski i chmurki:), ale w sklepie internetowym wybór pewnie mniejszy niż w sklepie. Z tesco też bardzo ładne, powiedz mi tylko czy to takie ze stópkami czy bez?
Ubrania ciążowe wszystkie mam z H&M, dobra jakość w rozsądnej cenie, bluzeczki, które mam z poprzedniej ciąży wyglądają jak nowe, no ale też nie były za długo noszone. Dżinsy kupiłam 36, ale myślę, że później mogę potrzebować 38. Mój brzuszek jest troszkę większy niż Twój minimini:)

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Co do zakupów to wczoraj bylam w Kiabe i sa rajstopy ciazowe za 20 pln. Daja rade:)

Jest tez duzo innych ciuchow ciążowych (w tym spodnie po 80-90 pln) ale nic mnie nie przekonało.

Rurki z h&m sa super! Nadal jest promocja i kosztuja 90pln? W swoje czarnr juz sie nie mieszcze a jeszcze nie do koncs przekonalam sie do legginsow.

Co do polowkowych... pisalam ze u mnie wszystko super ale dopiero pozniej doczytalan w opisie badania ze wielkosc mozdzka odpowiada 26 tyg. No i juz panika ze cos jest nie tak, cała noc nieprzespana. Pozniej spojrzałam jeszcze na wyniki mierzenia ktore były na zdjeciu... no i wyszlo ze to lekarz sie machnął. Ale... caly czas stresa miala bo dopiero po 2 dniach udało mi sie z nim porozmawiać i potwierdzil ze pracuje na szablonie i nie zmienil tych danych! Wkurzylam sie bo na pierwszych genetycznych badaniach mialam podobny przypadek - w opisie bylo info o wymiarze NT a podczas badania nie widzialam zeby bylo mierzone bo maluszek byl odwrocony + wartosc fhr byla inna niz ta na badaniu.

Ale najwazniejsze ze maluszek zdrowy :) szkoda tylko ze zawsze stressuje sie pozniej bo lekarze czegos nie dopatrzyli :/ juz sie nauczylam by po otrzymaniu opisu wszystko dokladnie przeczytac. Tym bardziej ze na szkole rodzenia powiedzieli ze te badania polowkowe warto zabrać na IP gdy zacznie sie porod.

♡ Anielka♡ 04.05.2016