Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Ensueno wyrazy współczucia. Ja dziś też się obudziłam z początkującą migreną, od razu łapnęłam paracetamol, 2 tosty i kawa z mlekiem. Na razie jest spoko, gdzieś tam z tyłu boli ale da się życ. Dziś akurat zależało mi, żeby byc w pełni sprawną, na 13:00 jadę na usg prenatalne, trzymajcie kciuki!!!

Vena127 ja też jestem strasznie zupna, jarzynowe uwielbiam pod każdą postacią. Dziś też będzie u mnie, na skrzydełkach, z brukselką i kalafiorem, mniam :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Anna, oczywiście trzym kciuki :) i ze zniecierpliwieniem czekam na wyniki :)
Miedzy nami tylko 2 dni różnicy wiec tym bardziej jestem ciekawa co tam ujrzysz na USG :)
Ja ide na prenatalne 12+5, wiec prawie tak jak ty :)
Ps.głowa w końcu LEKKO odpuscila. Cokolwiek widzę na oczy wreszcie... Pomoglo trochę paracetamolu i mała kawa.... Oby więcej juz nie lapalo,bo wykończyć sie idzie....

http://www.suwaczek.pl/cache/2155b714fb.png
Trzy Aniołki 07-2014, 02-2015

Cześć dziewczyny przepraszam ze się nie odzywałem tyle czasu ale dopadła mnie choroba okropny kaszel katar zatoki ból mięśni i brzuch mnie boli od kaszlu wiec dużo spałam i leżałam mąż latał kolo mnie i opiekował się nami Co do amniopunkcji to jeszcze przedemna mam 26 października boje się A teraz zostało mi jeszcze 30 stron do nadrobienia

http://www.suwaczki.com/tickers/w4sq3e3k617pkqzf.png]
http://s9.suwaczek.com/201604042750.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bfaru6bdogya69q4.png

Ja już po usg. Przeziernośc 1,4. CRL 55. Lekarz mówi że wszystko bardzo dobrze. Zapierałam się że nie będę robic pappy żeby sobie mętliku w głowie nie robic. Ale jednak zrobiłam. W ogóle to miałam miłą niespodziankę, bo okazało się, że mimo iż na wizyty chodzę prywatnie z pakietu medycznego, to te badania miałam na NFZ, bo mi lekarz skierowanie wypisał. Trochę się w rejestracji zestresowałam, bo mi panie powiedziały że z tym skierowaniem mogę miec za darmo, bo mi na nim lekarz wpisał podwyższone NT w badaniu usg 2,4mm i wskazanie do badań prenatalnych (co jest o tyle dziwne, że z tego co wiem to i tak jest w normie), ale jak weszłam do gabinetu i go zapytałam to mi powiedział: a co, woli Pani płacic 400 zł za te badania? A podczas wizyty w czwartek jak go pytałam o opinie to odpowiedział że on nie widzi żadnych wskazań i że sama muszę podjąc decyzję. Tak więc wychodzi na to dziewczyny, że jak jest sprytny lekarz prowadzący, to można na tych badaniach zaoszczędzic, mimo że nie ma się wieku ani obciążeń genetycznych w rodzinie. To tak informacyjnie dla tych, które dopiero się wybierają. Oczywiście to pod warunkiem, że placówka w której robi się badania ma podpisaną umowę z NFZ. za ok. 2 tyg. będę miec wyniki z pappa. Następna wizyta 5 listopada.

Sylwia! Zgubo ty nasza! Dobrze że się zameldowałaś, zaczęłyśmy się tu o Ciebie martwić. Co do amniopunkcji, to rozumiem że się martwisz ale dziś byłam na konferencji dla ciężarnych i min.mówione było że komplikacje po amniopunkcji to jakieś 0,5% czyli całkiem mało, a do tego gdy trafisz na doświadczonego lekarza to spada praktycznie do 0 (tak też mówiła moja gino, że w jej 30 letniej karierze nie miała żadnego przykrego przypadku po tym zabiegu a przerobiła ich sporo) więc grunt to znaleźć dobrego lekarza. Aaaaa i jeszcze na tej konferencji wygrałam usg 4D hurraa :) i co najważniejsze :D był super catering- nawet dla wegetarianek (chyba czas założyć jakiś nowy wątek na forum- dla ciążowych obżartuchów ;)

Witaj Haniu na pokładzie!

http://www.suwaczki.com/tickers/6sutgov3q6ypds4d.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ojxe9vvjc0yguate.png

Cześć dziewczyny w końcu udało mi się jakoś zalogować. Czytam was od jakiegoś czasu i powiem szczerze, że pomagacie mi bardzo i rozwiewa cie wiele ciążowych wątpliwości. Jestem w 14 tygodniu a termin mam na 12 kwietnia. Nurtuje mnie temat prenatalnych ponieważ mój gin w ogóle mi ich nie proponował ,boje się ze jest już za późno A badanie mam dopiero we wtorek. Wiec dopiero wtedy się wyjaśni.

Sylwia, ufffff dobrze ze jestes, nie znikaj juz! Co do stresu to pewnie wiekszosc z nas mega przeżywa czy wszystko dobrze, bedzie dobrze i u Ciebie, zobaczysz. Bierzesz leki od poczatku jestes zaopiekowana, glowa do gory, musi byc dobrze!

Nowe kwietniowki witajcie!

Magda10 tylko bez fochów;)) pisz duzo, nie na wszystkie posty imiennie sobie odpowiadamy. Zwalam wszystko na hormony;)

Anna205 super ze badania ok.
Teraz bedziemy na połówkowe usg czekac za kilka tygodni.

Dziewczyny, czy wasi lekarze kontroluja juz Wam dlugosc szyjki? Znacie dlugosci? Ja w 16 tc mam zrobic usg kontrolne, zeby potem miec jakas dlugosc wyjsciową gdyby sie cos dzialo.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

No nie na wszystkie posty sa odpowiedzi, jest tyle tego ze czasem ogolnie bo wiele dziewczyn porusza ten temat, a tak to co dotyczy mnie to odpowiadam i chyba tak wiekszosc.
zoonia szczerze ja w pierwszej ciazy tez nie mialam, przeziernosc karku na pewno zrobi Twoj gin, a potem sa polowkowe, a ja dopiero w 2 ciazy mam na prenatalne skierowanie. A moze Twoj lekarz zrobil sam wszystkie pomiary?
secondtry bo w 16 dopiero sie stwierdza szyjke niektorzy maja wskazania do krazka np ja mam teraz dluga ale w 16 jak wyjdzie nijak to powinna mi krazek odrazu bo w 1 ciazy od 24 tyg skracala sie szybko az w 30 mialam rozwarcie. Takze 16 tydzien to poczatek kontroli szyjki.
Vena hmm ale Ci kopnal eh moja corka ma 10,5 kg i tez mnie kopie jak pampersa przebieram ona nie lubi albo w nocy jak sie nicierpliwi na mleko to tez czasem staram sie uwazac narazie dzidzia tam gdzies w srodku ale i tak sie boje, tym bardziej ze to nie sa specjalne kopy. Nawet bez ciazy nie chcialabym kopniaka w brzuch.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

witam nowe mamy!

Sylwia2608 super, że się odezwałaś i że wszystko w porządku, szkoda że tak się źle czułaś.

Gratuluję Dziewczyny dobrych wyników! To zawsze duża ulga i radość.

Magda przykro mi, że poczułaś się urażona brakiem odpowiedzi, wiem że to ja wspomniałam o suszarkach. Bardzo często czytam Was w nocy wstając do dzieci, ostanio też odpowiadam od razu na poruszane wątki, bo albo sama nie mogę spać, albo stan chorych dzieci nie daje … konsekwencja- od tygodnia śpię po max 4h… i rano zapomniałam o Twoim pytaniu. Następnym razem w takim przypadku proszę o przypomnienie, bo 9h różnicy czasowej robi swoje …

Co do suszarek, nie znam tych na rynku polskim. Wybierałabym z ulubionej marki AGD i tę, która daje dużo opcji ręcznego programowania: temperatury, czasu suszenia, rodzaju tkaniny.
Generalnie to duże ułatwienie, bo musisz mieć mniej ubrań dla dzieci, co w jakiś sposób też kompensuje czas zużycia tkanin. Tak moim zdaniem niektóre rzeczy szybciej się zużywają, ale z drugiej strony mi to rekompensuje 1h procesu prania i suszenia do możliwości założenia kurtki, która została przemoczona w kałuży … szybszego zużycia nie widzę na wszystkich rzeczach bawełnianych i pościeli, jensy, rzeczy ze sztucznymi włóknami.
Swojej bielizny, wełnianych sewtrów, jedwabiu, delikatnych rzeczy, które mogą stracić formę nie wykładam do suszarki lub mam sprawdzone, że na delikatnym programie suszę do 60% i dalej już w stanie rozłożonym.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Sylwia wszystkie się martwimy o ciążę i dzieci. Musisz wyluzowac bo dzidziusiowi taki stres na pewno nie służy. Bierzesz leki, jesteś pod kontrolą lekarza, musi byc dobrze!!!

zonia00
z tymi badaniami prenatalnymi to różnie bywa, więc się nie stresuj. Większośc moich koleżanek też nie miała, bo nie miały proponowanych przez lekarza, ponieważ nie było podstaw. Jeśli Twój lekarz Ci nie zaproponował, a wiesz że sam je wykonuje (tak samo jak mój), to prawdopodobnie na standardowym badaniu ocenił że jest wszystko o.k. Mój poprzedni lekarz też nie był ich zwolennikiem, o ile standardowe badania nie budzą zastrzeżeń. U obecnego lekarza byłam pierwszy raz w czwartek, po badaniu usg zapytałam go o prenatalne. Powiedział że decyzja należy do mnie. Ja na to że chyba warto zmierzyc NT, a on mi że już to zrobił przed chwilą i jest wszystko o.k. A jeśli chcę mimo to prenatalne, to jak najbardziej mogę wykonac, on mi zaraz skierowanie wypisze i wciśnie mnie na sobotę. Tak więc jak widzisz większośc z nas to raczej z własnej inicjatywy te badania robiła niż z zalecenia lekarza.
Hania, cześc :)))

Witajcie nowe mamy! opowiadajcie o sobie, piszcie dużo i trwajmy razem do kwietnia nawet dłużej :)

@Sylwia2608- !!!! jak dobrze Cię czytać, my już się tu martwiłyśmy, zastanawiałyśmy co u Ciebie. Nie bój się kochana, ja ostatnio miałam jakieś schizy, żeby robić tą amniopunkcje i czytałam o ryzyku i tak dalej i tak jak dziewczyny mówią - jest niewielkie i wynosi do 1%, czyli trzeba trafić na prawdę w ręce osoby niedoświadczonej i niewiedzącej co robi tak na prawdę by coś się nie udało. Głowa do góry! zobaczysz, że będzie dobrze i że w kwietniu urodzisz zdrowe i cudne maleństwo :)

@Magda - przykro nam, ze poczułaś się urażona brakiem odpowiedzi na swój post, ja np. nie mam w ogóle pojecia w temacie, dlatego 'nie ruszałam', nie mam suszarki, bo nie mamy gdzie jej wstawić, choć ostatnio zaczęłam rozważać czy może by nie do garażu? sąsiedzi mają electroluxa i chwalą ale nie znam parametrów ani modelu, więc nic nie doradzę :(

@Secontry - trzymam kciuki za poprawę w tym 16 tygodniu, wczoraj już zaczęłyśmy 15sty, więc to wkrótce!
Odnośnie szyjki - mi jeszcze nic nie sprawdzali, nie wiem nawet jak to się mierzy, ale też wizytę u prowadzącego miałam w 11 tygodniu, teraz idę w czwartek to może coś powie na ten temat już i ogarnie sprawę :)

Fajnie, że Wam się udało dziewczyny z tymi badaniami na nfz, jak można coś zaoszczędzić to korzystajcie. Ja nie miałam takiej opcji i zapłaciłam 500 z pappą ale liczyłam się z tym, więc nie marudzę :)

@Vena - mam nadzieję, że ta zmiana na rączce synka to nic poważnego, kontrolujcie i się nie martw :)

Dziewczyny, chyba mi w końcu urósł coś brzuch! autentycznie rano nie było a teraz troszkę jest i nie da się tego.. wciągnąć :P więc to chyba dzidziuś a nie obżarstwo :P pół dnia spędziłam na zakupach, nie kupiłam nic oprócz szalika i butów ale na zimę, ciepłe, ładne i ze skóry, więc się cieszę strasznie, bo to nie taka prosta sprawa jakby się mogło wydawać. Nienawidzę zakupów w weekendy jak ludzi tyle, jak uważają, że to weekendowa atrakcja i zapraszają na zakupy pół rodziny, ech :P kupię chyba online jakieś dzinsy/leginsy na brzuch i na razie mi starczy :)