Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość yoanna bez logow.

Miila, po morfinie też na pewno będziesz miała wesoło i z wizjami :) a do tego jeszcze znieczulenie do cc, na które niektórzy śmiesznie reagują :) Nie chcę też być źle zrozumiana, nie jestem jakąś nawiedzoną propagatorką porodu fizjologiczne, wręcz perzeciwnie, to cudowne że możemy sobie wybrac formę porodu i że z wyprzedzeniem można kobiecie zaproponować cc a nie zmuszac do PN i mieć nadzieję że "jakoś to będzie".

Cześć dziewczyny ale wam zazdroszczę ze znacie juz płeć dzidziusia. Ja mam wizytę u mojego gin 2.11 a jak się dzidziol schowa to pojadę na 3d do dobrego
W te klocki giną. Dziewczyny przyznać się boli was brzuch i ciągnie, bo mnie od 3dni boli bardzo i ciągnie jakby od pochwy i pępka? Zaczynam się serio martwić bo nie wiem czy to jeszcze norma czy juz patologia. CO DO żółtego nalotu na skutkach- mało delikatnie "wyskrobalam" palcami ale potem brodawki mega wrażliwe i trochę przezroczystego płynu wyleciał o z jednego sutka gdy "uwolnilam" gruczoł. Teraz zbiera się kilka takich kuleczek gdzieniegdzie ale już mniej. Chętnie oglądam sobie wrzucanie linki i przeraza mnie ilość rzeczy o których będzie trzeba pomyśleć i kupić, ale ja poczekam do grudnia/stycznia bo boje się ze coś może się jeszcze stać z ciążą.

Dziewczyny nie kupicie i tak wszystkiego wszystko wyjdzie w praniu ja mimo ze mialam\pelno ciuszkow to dokupowalam body bo grzali w domu wiec musialam lzej ubierać a noe warstwowo, z kosmetykow ja polecam ziajke od 1 dni zycia natluszczajacy do kapieli dziecko jest tak nawilzone ze zadnej oliwki nie trzeba, ale tez dziecko jest sliskie wiec trzeba uwazac. Pozniej sa juz kolejne zele po 3 i 6 miesiacu i kremy. Teraz po roku uzywam zel i szampon w 1 bambino tyle ze to po miesiacu sie uzywa wiec przy drugim sie skusze.
Co do cesarki hmm nie obrazcie sie ale nie uznaje cesarki na zyczenie, bo niby czemu bo bol?, cesarka to operacja ale kazdy odpowiada za siebie, chyba ze sa wskazania. U mnie w szpitalu niechetnie robia cesarke wywoluja po terminie az do skutku chyba ze naprawde juz trzeba to cesarka. Znieczulenia tez nie daja bynajmniej nikt nie dostawal za czasu ktory spedzilam na\patologii, ja mialam miesiac przed terminem wywolywany porodn nie powiem strasznie bolalo, tak dziecko szlo\na\dol a bylo to rok temu i choc o bolu się zapomina to teraz mysle o porodzie. Ale nie moge sie doczekac ostatniego parcia i krzyku dziecka i wtedy mi podadza na brzuch, na te chwile czekam bo to najpiekniejsze co przezylam. Wiadomo ze boli ale do przezycia, tyle osob bedzie Was straszylo nie ma co sluchac, ja juz to przezylam a dalej strasza hehe. Ale czemu to sluzy? I tak trzeba to zrobic. Polecam wezcie meza do porodu.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Miila ja robiłam harmony… może niech Ci lekarz jeszcze wszytko wyjaśni skąd może być to wyższe ryzyko, bo to i tak jest w normie, więc może nie ma co się denerwować…

Melly ja pierwszą cc miałam na skierowanie, choć mogłam próbować i bardziej niż bólu bałam się tego, że dziecko będzie uszkodzone, bo za późno podejmą decyzję o cięciu… pewnie gdybym rodziła w Stanach to bym próbowała naturalnie. Teraz to moja ginekolog powiedziała, że by się przy trzecim dziecku zdziwiła, gdybym próbowała naturalnie.

Ale rozumiem i te które chcą się sprawdzić i rodzić naturalnie i te które się boją czy to bólu, czy ewentualnie uszkodzenia dziecka, bo nawet dwie moje koleżanki położne właśnie z tego powodu poszły na cc na tzw życzenie, bo stwierdziły że za dużo nieszczęścia widziały, a ich szpital był bardzo nastawiony na naturalne metody …

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Vena w sumie to źle popatrzyłam,
wszystko jest w porządku :)

Z samego usg wyszło mi :
*trisomia 21 - 1:1012 / po teście Pappa skorygowali do 1: 7220
*trisomia 18 - 1:6011 / po teście Pappa skorygowali do <1 :20 000<br /> *trisomia 13 - 1:1126 / po teście Pappa skorygowali do 1:6480

także ciesze się i uff :)))

Jeszcze tylko na spokojnie napiszę, co myślę o cc i naturalnym porodzie.
Myślę, że oczywiście najbardziej fizjologiczny i dla matki i dla dziecka jest poród tak, jak przewidziała natura i zgadzam się z Melly, że pierwszy krzyk dziecka wynagradza wszytko!
To jednak to najbardziej naturalne rozwiązanie nie zawsze jest dla wszystkich kobiet najlepsze. I mam tu na myśli nie tylko wskazania ratujące zdrowie, czy życie matki i dziecka …

Poród jest bardzo trudnym, choć wspaniałym wydarzeniem dla każdej kobiety i powinna uzyskać pełne zrozumienie niezależnie od tego jaką formę porodu wybierze: w domu, w szpitalu, czy cesarkę. Niestety w Polsce takiego wsparcia nie odczułam i patrząc na kampanię Rodzić Lepiej nie tylko ja.

Dlatego Kochane niezależnie jaki każda z nas będzie miała poród życzę nam, żeby był taki, jaki sobie wymarzyłyśmy: spokojny, szybki, mało bolesny, magiczny i dający każdej z nas poczucie, że stawiłyśmy czoła wyzwaniu i dzięki naszemu wysiłkowi na świecie pojawił cudowny i kochany mały człowiek. To przecież cud!

No nie powiem kilka rzeczy bym wyciela z porodu, balam\sie po pierwsze ze wczesniak a oni tu sobie o grillu gadali hehe teraz wiem ze bylam kolejna, plus stazysta wciskajacy paluchy w rozwarcie powtarzajac ze na 4 cm tak jak\godzine\wczesniej lekarz a wydaje mi sie ze sam\nie wiedzial powtorzyl, polozna kazala mi raz krzyknac to ten glupi stazysta wparowal i ze kto tak\krzyczy, to go baba zrabala ze tu sie rodzi. A tak to poloznik ocieral czolo i poliki, polozna wspierala maz dostawal ochrzan\ze mi sciska\reke hehe ale teraz to takie wszystko smieszne.
Dla mnie\cesarka\to tez porod oczywiscie ale jak Ty Vena\ masz wskazania a nie niektorzy chca bo chca ale skoro\lekarze sie zgadzaja to ok, ja w moich 2 szpitalach nie mam\szans. Z drugiej strony tez jak widac ze wielkie dziecko to po co rozrywac matke i zagrazac dziecku, a tez kolezanka\z\sali rodzila wczesniaka\i\ tak miala dosc\ze scisnela kolana\jak\bylo\ w kanale rodnym ah masakra ja wtedy zebralam wszystkie sily.

A co do plci to moja gin ma dobry sprzet ale w 20 mi powie w 16 gdybac bedzie.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ech, prawda jest taka, że wydanie na świat dziecka, wiąże się z bólem i cierpieniem: w ciąży i przy porodzie, każda z nas zanim zobaczy swoje dziecko się nacierpi, oby jak najmniej!

Trzymaj się Secondtry, bo Ty to już teraz masz drogę przez mękę z tymi wymiotami … mi zasadzie zostały bóle głowy, ale chociaż już nie codziennie i parę razy w tygodniu mdłości. Wymioty, góra 1-2 przez ostanie dwa tygodnie. Drugi trymestr przyniósł dla mnie poprawę.

Ja bym się nie zgodziła na żadnych studentów - ponoć mamy takie prawo, choć wiadomo, jak boli i nie masz siły to nie będziesz jeszcze drzeć 'mordy' że sobie nie życzysz. Ech :) ja się tego bólu jakoś póki co nie boję, nie przeraża mnie to, bardziej chyba to jakie będą te pierwsze dni, czy będę po cc (nie na życzenie tylko z przyczyn zdrowotnych, niezaleznych ode mnie), zdolna robić przy dziecku tyle ile bym chciała :)

Miila, masz rację, jeżeli rodzimy w szpitalu klinicznym, to wiadomo, że będą studenci i mamy prawo nie wyrazić zgody na nich. Ja sobie tak z drugiej strony trochę myślę, że jak oni mają się nauczyć, jak nie własnie przez praktykę (podejrzewam, że teorie mają wykutą, bo inaczej do pacjentów by ich nie dopuścili ;P)

a teraz Dziewczyny całkiem z innej beczki! nie zgadniecie czym się właśnie zajadam? chlebkiem z babcinym smalczykiem ze skwarkami! WIEKI nie jadłam, no ale jak mi ssssmmakuuje! Boski ;P

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Porodowka duza lekarze porody a kazdy stazyste a jak uslyszeli ze wczesniak\to wbiegly jakies studentki to poloznik je rozgarnial\zeby maz\mogl\zdjecie\corce zrobic masakra a pozniej ja rozkraczona leze nie wiem co sie dzieje\ po porodzie bo dziecko\na\chwile\i do inkubatora a wpada studentka i zal bo ona musiala po cos isc i jak\sie\dowiedziala ze wczesniak\to juz po wszystkim. Hello ja tu rodzilam. A mi sie wydaje ze nie\ma\co pyszczec bo pamietajmy ze od nich zalezy jak\zszyja krocze. Kolezance trafila sie mloda lekarka i nie podoba\jej\sie blizna sex ok wszystko\ale jej sie blizna\nie\podoba a przeciez nikt tam\nie\zaglada hehe.

To mój najmłodszy syn ma cystę na łopatce… na razie nie będziemy tego operować i tylko będę obserwować czy nie rośnie lub czy nie zaczyna go boleć … no, nic póki co wygląda niegroźnie.
To była jednak moja ostatnia wizyta z nim bez męża w przychodni. Od ostatniej wizyty szczepiennej zaczął się bać lekarzy i kiedy dziś trzeba było pokazać ramię, wyrwał mi się i dostałam silnego kopniaka w brzuch … lekarz się zdrowo przejął, bo straciłam z bólu na chwilę oddech… od razu wezwał do pomocy stażystę, ale co dostałam to moje … mąż już zapowiedział, że sam z nim będzie chodził. Maluch ma 13,5 kg i potrafi położyć starszego brata, zaczynam już fizycznie przegrywać z nim walki na zapasy…
To było ciężkie południe …

cześć dziewczyny
Anasta gratulacje z okazji ślubu i tego że wszystko wam się dało tak jak było zaplanowane
co do smyka pisałam pod kontem takich grubszych zakupów a nie ciuszków ja też większość będę miała używanych

co do suszarek to ja nie mam i nie będę wypowiadać się na ten temat (każdej z nas hormony dają w kość )

gratuluje badań dobrych wyników
kurde ciężko nadgonić tak dużo piszecie

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44j81ysxl6n.png

co do porodu j bardzo bym chciał sn no chyba że coś przeszkodzi to już inna sprawa
ja miałam dwa porody naturalne pierwszy ze znieczuleniem ale nie tym co się w kręgosłup podaje tylko takie zwykłe
a drugi bez znieczulenia bo było już za późno żeby coś podać
wspominam oba tak samo wspaniale cudowne przeżycie a co do znieczulenia to powiem tak albo działa bardzie na psychikę
niż na bul albo poród w ostatniej fazie tak boli że nie robi to różnicy

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44j81ysxl6n.png

Hej,
Co do porodu, to dobrze ze na szczęście większość z nas ma możliwość wyboru. Dla jednych sn jest jedyna opcją dopuszczalna na starcie, dla innych cc, bo już same przeszły w życiu duże i widzialy wiele tragedii, albo poprostu technicznie mają zbyt wiele przeciwwskazań.
Najważniejsze żebyśmy wszystkie szczęśliwie doczekały końca i nie ważne od sposobu porodu na koniec tuliły maluchy w okolicach 40 tc.

Ja po trudnej ciazy, urodzilam szybko, bolało jak cholera do momentu znieczulenia w kręgosłup. Potem już mogłabym rodzic i rodzic :) Parte skurcze przy znieczuleniu to u mnie tez nie było super uczucie, ale bardziej to trud i wysiłek niż ból. Wiec ja wszystkim gotowym na sn szczerze polecam znieczulenie zewnątrzoponowe w dobrze dobranej dawce.

Flawia, Sylwia, prosze sie odezwać, bo sie martwie ze Was dlugo nie ma!

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!