Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez mysle, ze wczesniejsze zastepowanie chrztu, czerwona wstazka nie jest zbyt chrzescijanskim podejsciem, ale to juz jest sprawa na oddzielne forum;)
Chrzest jest wazny jak rodzice sa wierzacy. Wstazka jest wazna, jak rodzice wierza we wstazke.
A jesli ktos w to nie wierzy, to nie bedzie praktykowal. A brak praktyki nie przyczyni sie do niebezpieczenstwa rzucenia uroku;)
Chrzest nas oczyszcza z grzechu pierworodnego, aby wlaczyc nas do wspolnoty chrzescijan, a nie, zeby tworzyc tarcze przed rzucajaca urok ciotka...
Moja kolezanka z pracy, chciala ochrzcic dziecko tylko dlatego, zeby nie poszlo do piekla. A kiedys wracajac z imprezy, troche napita, skopala i wyzwala geja... Nie wiem jak w takiej sytuacji chrzest dziecka bedzie wazny, skoro jego rodzice nie szanuja blizniego...
To taki karykaturalny przyklad, ale mysle, ze sporo osob tak mysli. Ochrzci na wszelki wypadek. Podobnie ze wstazeczka.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5scwa1654n41yi.png

Gość Lilijka87

Wiecie z tym klockiem podczas porodu to nie to, że się wstydzę przed lekarzami czy położnymi. Tu chodzi o mojego męża, który będzie przy porodzie. No bo jak zrobię kupę przy nim to już przekroczę pewną granicę, której przekraczać bym nie chciała, a po tym nie będzie odwrotu ;p no bo tak za przeproszeniem srać przy ukochanym to krępujące, jak ja mu w oczy spojrzę, a on mnie?! :p Myślałam, że lewatywa mnie przed tym nieszczęściem uchroni, a tu się dowiaduję, że i tak może coś wylecieć (wypłynąć? :p), dzięki Niuska, mam nadzieję, że tak nie będzie mimo wszystko :) MASAKRA! Jestem powalona będzie boleć jakby mnie stado murzy... czarnoskórych chciało wydymać, a ja się przejmuję kupą, fantastycznie poje... głupia jestem!

no własnie. Ja zawsze byłam kociara i psiara. w starym domu jak mieszkalismy to psy byly na dworzu dopoki nie pojawil sie raficzek. no i raficzek musial spac ze mna wiec byl od poczatku w domu. mam nauczkę poprostu. :) tzn i tak w przyszlosci bede miec psa to bedzie w domu, tak samo z kotem. tylko pojedynczo paczkowane najwyzej :P

Lilijka87 mój mąż też był przy porodzie i stał na przeciwko mnie i patrzył na wszystko nawet jam mnie zszywali. Lewatywy miałam o 2 w nocy a urodziłam o 10.05 wiec można by było się spodziewać zw przy tylu zużytych w kibel się opróżniamy a tu taki klocek:) nie martwcie się mężami oni nie chcieliby być podczas porodu na naszym miejscu;)

Lilijka87
Wiecie z tym klockiem podczas porodu to nie to, że się wstydzę przed lekarzami czy położnymi. Tu chodzi o mojego męża, który będzie przy porodzie. No bo jak zrobię kupę przy nim to już przekroczę pewną granicę, której przekraczać bym nie chciała, a po tym nie będzie odwrotu ;p no bo tak za przeproszeniem srać przy ukochanym to krępujące, jak ja mu w oczy spojrzę, a on mnie?! :p Myślałam, że lewatywa mnie przed tym nieszczęściem uchroni, a tu się dowiaduję, że i tak może coś wylecieć (wypłynąć? :p), dzięki Niuska, mam nadzieję, że tak nie będzie mimo wszystko :) MASAKRA! Jestem powalona będzie boleć jakby mnie stado murzy... czarnoskórych chciało wydymać, a ja się przejmuję kupą, fantastycznie poje... głupia jestem!

tez o tym pomyślałam

~kalae
Lilijka87

tez o tym pomyślałam

tzn o tym, że zrobię kupe i mój to zobaczy :)

Gość Lilijka87

~kalae
~kalae
Lilijka87

tez o tym pomyślałam

tzn o tym, że zrobię kupe i mój to zobaczy :)

no no :)

Jeśli chodzi o wiarę to każdy wierzy w co chce. Ja nikogo nie neguje. Aczkolwiek od pewnego czasu nie wierze w Boga ani nie chodzę do kościoła. Byłam wychowana w wierze i po katolicku, śpiewałam w chórze kościelnym, co tydzień byłam w kościele. Swoim dzieciom nie chce niczego naczucac. Sakramenty oczywiście będą mieli bo kiedyś w przyszłości będą mogły same wybrać czy chcą wierzyć czy nie. Na chwilę obecną ja nie wierzę. . . Dla mnie kościół to mafia większą niż parlament!!!

Niuska, wlasnie to samo chciałam napisać.... Ja ochrzczę, bo po pierwsze, ile by bylo gadania gdybym tego nie zrobiła.... siostra mojego K swojego syna nie ochrzcila, bo stwierdzila ze sobie sam wybierze czy chce wierzyć czy nie. no i oczywiscie wszyscy ją potepiaja, bo jak to bez chrztu.. a tu zaraz komunia, i co dziecku powiesz jak wszyscy beda sie chwalic co dostali na komunie? ona odpowiada, ze zrobi mu też impreze. no ale zaprosi ludzi i co powie? wieksze prawdopodobienstwo jest, ze jej syn wybierze nasza wiare (chociaz teraz jak o nich myśle to juz taka pewna nie jestem) i będzie musiał potem wszystko nadrabiac, chrzest komunie i bierzmowanie.

z drugiej strony, jak chodzic do kosciola i w to wszysstko wierzyc, jak co i rusz slyszymy o ksiedzach pedofilach etc...

Dziękuję za odpowiedzi odnośnie cc. Już wiem, że podkłady, gaciuszki i podpaski muszę kupić do mojej wyprawki.
Jeszcze 3 godz i moją księżniczkę zobaczę :-)

A do mnie też dzisiaj wpadli teściowie niezapowiedzianie, dobrze że miałam zupkę gotową to jeszcze dorobiłam na szybko placki ziemniaczane. Teściowa wcinała placuszki, aż jej się uszy trzęsły :-) i koniecznie przepis chciała bo ona robi inne... A teraz pojechali do dentysty.
Kurcze, też muszę wybrać się na kontrolę do dentysty.

http://www.suwaczki.com/tickers/l22njw4zasudaiur.png