Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka. ja po powrocie o 11 do domu nie miałam dostepu do neta. Prąd wylączyli, nikt nic nie wie. o 16:30 wkurzylam sie i zadzwonilam na infolinie spytać kiedy włącza, a babeczka mi mowi ze tam nie ma zaplanowanych zadnych wyłączeń i że to jest pierwsze zgłoszenie. Oczywiscie sąsiedzi zamiast odrazu dzwonić na info to woleli spytać mojego ojca elektyka. Nikt zgłoszenia awarii nie zrobił, wiec nikt nie przyjechał naprawiać. Normalnie szału dostaje jak ludzie nie myśla.... dopiero po moim zgłoszeniu Pani wysłała ekipę do sprawdzenia, i o okolo 20 juz wszystko działalo.

Dziewczyny czy ja dobrze rozumiem ta zmianę w urlopie macierzyńskim, że on został skrócony do 20 tyg. Bo został zabrany ten dodatkowy. A jest więcej rodzicielskiego do 32 tyg. Co się wiąże z tym że tylko przez te 20 tyg jest płacone 100%, jak ktoś się decyduje na niego. A później 60 % jeśli jeszcze chce zostać te 6 tyg.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09piqvv3v7dr48.png

Margolka8
" Waga"
Dziewczyny mam pytanie odnośnie wagi, jeśli mogę o to spytać :)
Jak wygląda wasza sytuacja z wagą przed i w trakcie? To moja pierwsza ciaza....
Kilogramy idą w gore :-)

Margolka ja jestem dokładnie 8 kg na plusie. Ciąże zaczęłam z wagą 50 kg (wzrost 162). Nie wymiotowałam ani pół razu i waga od początku idzie mi w górę. Nie chciałabym przekroczyć 65 kg. Pewnie nie bedzie to łatwe :)

https://www.suwaczki.com/tickers/1usa20mmvoelmoe3.png

ajka88
Dziewczyny czy ja dobrze rozumiem ta zmianę w urlopie macierzyńskim, że on został skrócony do 20 tyg. Bo został zabrany ten dodatkowy. A jest więcej rodzicielskiego do 32 tyg. Co się wiąże z tym że tylko przez te 20 tyg jest płacone 100%, jak ktoś się decyduje na niego. A później 60 % jeśli jeszcze chce zostać te 6 tyg.

http://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-urlopow-macierzynskich-i-rodzicielskiego,12.html

może ci ten link pomoze
z tego co wiem to wychodzi pół na pół macierzyński z rodzicielskim

Zu2ia
Film nam się podobał :) taki lekki i lecimy :) w sam raz żeby się od stresować ;)

Załączam zdjęcie brzuszkowe :)

fajny,fajny :)
Pięknie Zu2ia :))))
Ajka jak zdeklarujesz się od razu,że zostaniesz z maluchem 52 tyg ,to przez ten czas płatne jest 80 %
Ja z tego skorzystam...Jeden wniosek chyba tylko :)
A jak rozdzielisz,to jest tak jak napisałaś :)
Miłej nocy dziewuszki :*

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

ajka88

takie coś znalazłam, ale myślałam, że 25 tyg jest macierzyński

URLOP MACIERZYŃSKI I RODZICIELSKI – GDY RODZI SIĘ WIĘCEJ DZIECI

w przypadku urodzenia jednego dziecka do 52 tygodni (w tym 20 tygodni podstawowy urlopu macierzyński, 6 tygodni dodatkowy urlop rodzicielski i do 26 tygodni urlop rodzicielski);
w przypadku urodzenia dwojga dzieci do 65 tygodni (w tym 31 tygodni podstawowy urlopu macierzyński, 8 tygodni dodatkowy urlop rodzicielski i do 26 tygodni urlop rodzicielski);
w przypadku urodzenia trojga dzieci do 67 tygodni (w tym 33 tygodnie podstawowy urlopu macierzyński, 8 tygodni dodatkowy urlop rodzicielski i do 26 tygodni urlop rodzicielski);
w przypadku urodzenia czworga dzieci do 69 tygodni (w tym 35 tygodni podstawowy urlopu macierzyński, 8 tygodni dodatkowy urlop rodzicielski i do 26 tygodni urlop rodzicielski);
w przypadku urodzenia pięciorga dzieci i więcej do 71 tygodni (w tym 37 tygodni podstawowy urlopu macierzyński, 8 tygodni dodatkowy urlop rodzicielski i do 26 tygodni urlop rodzicielski).

Ajka88 przeczytałam i jak dla mnie finalnie nic się nie zmieni. Pozmieniają jedynie nazwy urlopów i dołożą tysiak dla bezrobotnych, itp. Jeśli urodzimy jedno dziecko to idąc na rok na macierzyński będziemy dostawać 80% wynagrodzenia. Idąc na pół roku to będzie 100% a jeśli po tym jednak pójdziemy na drugie pół roku 60%. Jako, że urodzisz dwoje dzieci to masz dodatkowe parę tygodni.

2:40 a ja mam oczy jak pięć złoty :/