Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Olija
~kalae
Tosi gorączka spadła w nocy, że się obudziła i gadać zaczęła, potem zjadła i pospała do 6, nie miała gorączki nad ranem, zjadła i poszła spać do 10. Teraz ma 37.4, ale dałam paracetamol, bo jak szybko jej wzrosła rano z 37.1 do 38.7 to wolałam dać teraz wcześniej.
Jakby ktoś się decydował szczepić Bexsero na meningokoki B to jednym ze skutków ubocznych są właśnie wymioty i brak apetytu. Ogólnie szczepionka należy raczej do bolesnych, bo Tosia jeszcze aż tak się nie zanosiła po szczepieniu. Szkoda, że nie dostałam ulotki, lub lekarz mnie nie poinformował, bo przyznam że po tym jak zwymiotowała to trochę spanikowałam. :) W necie nie ma ulotki tej szczepionki, dopiero siostra mi znalazła na jakiejś ichniejszej stronie i powiedziała jakie są skutki uboczne.

Jejku ale mi sie szkoda zrobiło Twojej Córeczki-ale to juz za Wami. Tylko pewnie jak zaczelas juz szczepic na meningokoki to pewnie beda jakies kolejne dawki. Jedyny plus ze przynajmniej bedziesz wiedziec jakie są skutki uboczne i sie na nie przygotujesz. Ostatnio po 5w1 tez miałem wrazenie ze Małą wyjątkowo boli to moejsce wklucia bo bylo jak kamien:/

Aga wyglada że u Was zęby na tapecie-wybydzanie sie w nocy z krzykiem, goraczka która przechodzi. Dobrze ze masz córy do pomocy.

Strunka a jak Twoje Dziecię i jego katarek? Pomyslalam ze jak Wasze Dzieciaczki sie beda lepiej mialy to można zrobic dwa spotkania na Śląsku. Jedno w piatek drugie w sobote a Lilijka jako nasz lider grupowy i sprawca zamieszania bedzie musiał uczestniczyc w obu:) to jest jakis pomysl zwlaszcza dla Dziewczyn ktore w piatek nie mogą.

no jeszcze dwie będą jedna za 8 tyg, a druga za rok. W ulotce jest napisane że przy kolejnych dawkach te skutki uboczne są slabsze. Zawsze jak jest szczepienie to się liczę z gorączką czy z obrzękiem tego miejsca wkłucia. Tylko tak sobie pomyślałam, że lekarz powinien albo dać ulotkę albo powiedzieć o innych możliwych skutkach. Teraz jest bordowe okolica tego miejsca w kłucia i jest takie twardsze, jakby taka gula tam była, jednak nie boli jej to.

Ciekawe jest to, że droga ta szczepionka, a ją tak bolało jeszcze to w nocy, że aż szkoda tego wszystkiego.

Z drugiej strony wolę ją zaszczepić niż siedzieć w szpitalu ze wzgl na meningokoki. A tu żłobek i przedszkole.

Co do piątku, to postaram się na 13, ale o ile to możliwe wolałabym bliżej zebry albo jakoś w połowie. Nie znam rozkładu tego parku. Może wy sobie zaparkujcie tam przy AKS, a przemieścicie się w stronę zebry, ja w stronę aks i gdzies się spotkamy :D
Sprawdzę to jeziorko co Lilijka pisała.

Bylam u lekarza z mala. Na szczęście czysto. Zaczela tak biedna kaszleć. Dusiło ja w nocy :( rozszerzył lekarz to, co zaczelam stosować. A mnie kazał tez isc do lekarza. Kurka, ludzi pelno, ale udalo sie wcisnąć i ide na 17.00.
Tz goraczkuje :( mlody hm, walczy s infekcja. Ręce załamuję, bo potrzebuję się wygrzać, a tu lipa! Bo inni bardziej tego potrzebują :(
Najgorsza byla noc jak mala co 20 mi się budzila, bo ja przytykalo :(

~kalae
Tosi gorączka spadła w nocy, że się obudziła i gadać zaczęła, potem zjadła i pospała do 6, nie miała gorączki nad ranem, zjadła i poszła spać do 10. Teraz ma 37.4, ale dałam paracetamol, bo jak szybko jej wzrosła rano z 37.1 do 38.7 to wolałam dać teraz wcześniej.
Jakby ktoś się decydował szczepić Bexsero na meningokoki B to jednym ze skutków ubocznych są właśnie wymioty i brak apetytu. Ogólnie szczepionka należy raczej do bolesnych, bo Tosia jeszcze aż tak się nie zanosiła po szczepieniu. Szkoda, że nie dostałam ulotki, lub lekarz mnie nie poinformował, bo przyznam że po tym jak zwymiotowała to trochę spanikowałam. :) W necie nie ma ulotki tej szczepionki, dopiero siostra mi znalazła na jakiejś ichniejszej stronie i powiedziała jakie są skutki uboczne.

Leki przeciwgorączkowe podaje się przy temperaturze min.38,5 st. najwcześniej. Zwłaszcza u małych dzieci. I z mojego doświadczenia ze Starszakiem to szybciej działają leki z ibuprofenem, więc z tym zawsze czekam do 38,7. Paracetamol jest słabszy i podaję jak już przekroczy 38

strunka7777
Bylam u lekarza z mala. Na szczęście czysto. Zaczela tak biedna kaszleć. Dusiło ja w nocy :( rozszerzył lekarz to, co zaczelam stosować. A mnie kazał tez isc do lekarza. Kurka, ludzi pelno, ale udalo sie wcisnąć i ide na 17.00.
Tz goraczkuje :( mlody hm, walczy s infekcja. Ręce załamuję, bo potrzebuję się wygrzać, a tu lipa! Bo inni bardziej tego potrzebują :(
Najgorsza byla noc jak mala co 20 mi się budzila, bo ja przytykalo :(

biedactwo :(

Tangoya - tak, ibuprofen jest silniejszy i szybciej działa i przy temp 39 stopni najlepiej dać ibuprofen. A co do kwestii kiedy dać lek przeciwgorączkowy zdania są podzielone. Niektórzy uważając ze u tak małych dzieci przy 37.5 lepiej już dać paracetamol, słyszałam też opinię aby po szczepieniu od razu dać paracetamol.

Olija nie jestem sprawcą zamieszania, chciałam tylko by wszystkim pasowało :(

Czyli przekładamy na 13? Muszę napisać Karolinie bo nie wiem czy zagląda teraz na forum. Olija napiszesz do Joli? Ciężko pisać mi pw na telefonie.

Kalae jadę teraz z mężem i Anią do parku to obczaje inne miejsce naszego zrzutu w piątek i dam ci znać ok?

Nam na pierwszych szczepieniach pielęgniarka dała ulotkę szczepionek. Ciekawe czy za tydzień dostaniemy z pneumokoków. Myślałam że będziesz kalae szczepić tym nimeximem (czy jakoś tak).

Jeszcze raz dziękuję dziewczyny za życzenia :)
Rednails współczuję i zarazem podziwiam Cię. Przyłączam się do prośby o przepis na ketchup z cukinii.
Olija na pewno w ten sposób można mrozić dynię, wiec cukinię pewnie też.
Misia życzę udanego wypoczynku, dobrej pogody i naładowania baterii!
Aga, Strunka, Kalae życzę zdrówka.
Widzę, że dzieciaczki nam się pochorowały.
Ja od dwóch nocy praktycznie nie śpię. Mały budził się co godzinę, kręcił się, albo tak jak dziś gadał od 4 do 6. Z nosa leci katar, cały czas kicha i trochę pokasłuje :( A w niedzielę mamy chrzciny... Mam nadzieję, że będzie lepiej i damy radę.

Alessndra, u nas lekarz przepisał tak:
BLF 100 1x1 przez 5 dni,
Wit. C 3x5kropli 5 dni,
Nasivin soft 3x1 3 dni,
Dicoflor 1x5 kropli.

Nasivin dawalam,juz 2 dni, Wit C tylko raz dziennie no i robię inhalację.
Oprócz tego zacznr smialo juz scisgac katar, bo wczesniej jak byla mala, to inna lekarka zabraniala mi. A tu mam zielone światło. Ważne by nawilżac blone sluzowa nosa.

Lilijka87

Czyli przekładamy na 13? Muszę napisać Karolinie bo nie wiem czy zagląda teraz na forum. Olija napiszesz do Joli? Ciężko pisać mi pw na telefonie.

Kalae jadę teraz z mężem i Anią do parku to obczaje inne miejsce naszego zrzutu w piątek i dam ci znać ok?

Nam na pierwszych szczepieniach pielęgniarka dała ulotkę szczepionek. Ciekawe czy za tydzień dostaniemy z pneumokoków. Myślałam że będziesz kalae szczepić tym nimeximem (czy jakoś tak).

tym też będę szczepić, ale on po roku dopiero i w nim nie ma tych B, dlatego teraz szczepie tylko B

Lilijka87

Lilijko no pewnie ze tak. Poprostu zapomnialam dodac uśmiech do tego sprawcy zamieszania:) Miało być humorystycznie:) dla mnie to pierwszy raz jak umawiam sie przez internet a tu jeszcze w tyle osób-to nie lada wyzwanie to wszystko zgrać. Kalae jak wysiadziesz kolo Zyrafy to aleja zietka dojdziesz do jeziorka jesli mysle o tym samym jeziorku co lilijka.

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

Lilijka87

ok :)
Tym też będę szczepić, ale on po roku dopiero jest i nie ma tego typu B, dlatego teraz szczepie tylko B.
A z ciekawości popytaj lekarza o te szczepienia na meningokoki, ciekawa jestem opinii innego lekarza.

Dzieki Alesnadra uspokoilas mnie z tą dynią.
A z tymi pobudkami ja mam juz od jakiegos czasu i nie mija. Mam nadzieje ze u Ciebie jednak minie.
Co prawda teraz juz nie ma co godzine sie wybudza ale dalej ten sen jest przerywany i mam wrazenie ze ona nawet sie nie budzi tylko przez sen placze i na spiocha wola o cyca. Eh myslalam ze jak zaczne rozszerzac diete to niunia sie w koncu naje i bedzie spac a tu kicha:/ wogole po tym wirusie ma slabszy apetyt. Chyba u Ciebie tak bylo Kalae na samym poczatku ze po kilku dniach marchewki Tosia niechetnie ją jadla i zrobilas przerwe. Nela zje teraz 3-4 łyżeczki i odwraca glowe a przed choraba jadła po 120ml. Nic nie zmienilam wiec to nie chodzi o smak. A jadla juz chetnie marchewke, ziemniaka dynie i cukinie i gruszke. Moze zrobie jej przerwe

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

dziewczyny a czy Wy bedziecie parkowac tam pod carrefour? bo ja tak kato ni znam a tym bardziej parki i nie mam zbytnio orientacji. Poprosze mojego M o wytlumaczenie drogi do parkingu i mam nadzieje ze oarnę. Jamam na 13 bioderka w piatek to przyjade jak cos po. Tylko na bioderka bedzie pewnie tezz chcial jechac moj M.... hmmm musze pomyslec jak to rozwiazac. Lilijka wyslalam Ci priv.
Sorry ze nie odp ale juz zapomnialam co komu miałam.
Dziewczyny spoznione życzenia uodzinowe, zdrowka dla calych rodzin i szczęścia.
Kalae wspolczuje reakcji po szzczepieniu, ciesze ze juz lepiej:)
Olis tez ostatno wymiotowal dwa razy podobno jakis wirus krąży ale juz jest wszystkp dobrze.

maddalena82
Misia spokojnej podróży i udanego wyjazdu:)pozdrów morze ode mnie:)
Rednails współczuje konieczność przemeblowywania sobie czasu od nowa ale w takiej sytuacji niestety trzeba zacisnąć d...i do przodu.Dzięki Waszemu poświęceniu Wawrzek będzie miał ładniejsze cukry a przez to łatwiej pewnie będzie Wam go ogarnąć :)a Ty naprawdę silna babka jesteś :)
A mój M. w pracy coś dźwignął i wrócił do domu zgięty w pół,ledwo może usiąść,po wielkich manewrach udało mu się położyć ale przewrócić się na łóżku już ni chu chu...już ze trzy razy tak mu coś strzeliło w kręgosłupie (ostatnio w zeszłym roku), był wtedy na rtg i niby wszystko w porządku,jakieś początki zwyrodnienia tylko (????). Jutro zawiozę go do lekarza (dzisiaj oczywiście już nie chciał,woli pomarudzić mnie) i pewnie bez l4 się nie obędzie. Więc teraz mam dwóch misiów do obsługi:)

Na takie rzeczy najlrpszy jest hiropraktyk. Ustawi i bedzie super. Mi skrecona kostke naprawil, mojego kolege zwichrowalo jak Twojego meza i po 1 zabiegu sie wyprostowal a po 2 wrocil do pracy- tylko on w biurze pracuje. Moj tata tez czesto kozystal z jego uslug.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

~kalae
strunka7777
~kalae
Tosia ma goraczek 38.4, po szczepieniu, jeszcze zwymiotowala. Dalam pedicetamol i czekam czy spadnie. Moze trzeba bylo dac ibum w czopku. Teraz w sumie nue wiem czy jak nie spadnie to dac ten czopek?

Pedicetamol na czym,jest? Na ibuprofenie?

paracetamol
jeszcze jej ząb wychodzi

Kurcze ale Wam sie zbieglo... Nie do pozazdroszczenia... I wsumie nie wiadomo od czego ta goraczka.

Aaaaa nam sie pokazala dolna lewa jedynka :D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png