Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Zeby sprawdzić czy serduszka biją wystarczy zwykły detektor tętna ;) wiem ze nie unikniemy wszystkich złych czynników ale można je minimalizować. Kalae może gdzieś lekarze używali wczesniej usg, ale mi chodzi juz o czasy gdzie to było bardzo popluarne jak teraz. Ja mam 27lat i moja mama mieszkając wtedy w Szczecinie (czyli nie jakieś małe miasto) nie miała możliwości zrobienia sobie usg na wizycie.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0amowleixu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm17vkmfcs.png

Właśnie ajka jak to wygląda w bliźniaczej ciąży? Przy usg to chyba wiadomo które dziecko się podgląda i słucha serduszka, ale już szukanie i słuchanie samego serduszka bez podglądania? Skąd wiadomo, że to serduszko drugiego dziecka a nie drugi raz tego pierwszego?
Ja w poprzednich ciążach miałam 4 razy usg robione - 3 razy jak w zaleceniach i czwarty raz przed samymi porodami. Jeszcze wtedy nie zlecał lekarze badań genetycznych :-(
Teraz już miałam 4 usg (2 bo za szybko poszłam do lekarza i w przeciągu 2 tyg robił mi trzy razy żeby potwierdzić ciążę, potem żeby zobaczyć zarodek i serduszko przed 6-cio tygodniowa przerwa - sezon urlopowy i się mieliśmy w rozjazdach wakacyjnych ) 4 raz genetyczne, teraz czeka mnie połówkowe i potem pewnie ok. 32tc i tuż przed porodem. Oczywiście jeśli coś niepokojącego się dzieje to powinno się wszystko sprawdzić i robić dodatkowe badania, ale jak nic się nie dzieje to te 4-5 razy powinno wystarczyć :-)
Osobiście nie rozumiem niektórych kobiet (zznam takie przypadki), które chodziły do swoich gin , takich prowadzących ciążę i dodatkowo umawiałyśmy się na wizytę pomiędzy (czyli średnio co 2 tygodnie ) do innego lekarza tylko po to, żeby zobaczyć dziecko na usg. Dla mnie to co najmniej dziwne :-)
Rozpisałam się na koniec dnia i idę do łóżeczka, dobrej nocki Mamusie :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/rolo3e5ezp5zik75.png

Dzień dobry :)

Mi nawet nie zależy na usg, chce tylko usłyszeć serduszko by wiedzieć, że jest wszystko ok :) jeszcze tylko trzy dni... Zwariuje, miesiąc nie słyszałam i nie widziałam groszka.

Jaka mnie wczoraj sytuacja spotkała... Masakra. Idę siku, patrzę a na jasnych spodniach różowe plamy... Zawał, serce mi chyba przestało bić... Ale patrzę raz jeszcze a na wkładce czysto... Jadłam maliny i jakaś pieprzona franca musiała mi spaść aaaaaa (#-!')//)#-;@

Mmm jajecznica też zjem ;)
Ja w sumie nie mam zachcianek, na nic mnie nie ciągnie. Odrzuciło mnie od słodkiego, tyle dobrze, preferuje wytrawne :) natomiast bigosu, grochówki czy fasolki bym nie zjadła, chyba bym padła gdyby mnie miało jeszcze wydąć, lekkie i nieczęste zaparcia mi wystarczają...

Nika, faktycznie, zdradzieckie owoce, na pewno uknuły to z tymi jerzynami, z którymi je jadłam

Cześć marcowe Mamuśki ;)

Czytam i Was, i kwietniówki, bo terminy na początku były dwa: 29.03 z OM i 5.04 z USG. We wtorek miałam drugie USG i już termin przesunął się na 31.03 ;) więc zabawię tu na dłużej, coś czuję w kościach że najdłużej ze wszystkich, bo nie widziałam nikogo z terminem na sam koniec marca ;)

Teraz trochę o mnie: mam na imię Ania, 26lat, 3letni synek w domu :) od 6go tygodnia męczą mnie mdłości, najgorsze popołudniami. Na USG wyszło wszystko super, kość nosowa jest, przyzierność 1,0mm. Póki co jeszcze pracuję, od 1.10. przechodzę na L4, praca w gastronomii, podnoszenie, przenoszenie, dźwiganie na porządku dziennym.. Jednak mam super współpracownice, które mi na to nie pozwalają :)

Tyle o mnie, miłej niedzieli :)

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

U nas pada ciągle od piątku w końcu chyba z moim brzuchem lepiej bo w piatek twardy byl jak skala dość mam leżenia chce mi się wyć z bezradności z bolu i na myśl ile jeszcze jutro wizyta u gin to zobaczy co z moja szyjka dzidzi w brzuchu skacze a dzieciaki w domu tez juz maja dość syn mi dzisiaj powiedzial ze chciałby cofnoc czas żebym nie byla w ciąży taki to podly nastrój mam

RedNails89
Cześć marcowe Mamuśki ;)

Czytam i Was, i kwietniówki, bo terminy na początku były dwa: 29.03 z OM i 5.04 z USG. We wtorek miałam drugie USG i już termin przesunął się na 31.03 ;) więc zabawię tu na dłużej, coś czuję w kościach że najdłużej ze wszystkich, bo nie widziałam nikogo z terminem na sam koniec marca ;)

Witamy :)
Ja mam termin z OM na 26.03 a z USG na 01.04 :) Co do mdłości itp. też sama nie jesteś, wiem że mało to pocieszające, ale w grupie raźniej :P
Widzę, że dziś większość z nas śniadanko z jajkami, za mną od wczoraj chodziły kanapki z jajkiem i majonezem. Rano mąż zaserwował hmmm pychotka.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3yx8d7ckgouvw.png

Cześć Dziewczyny!
Witam po śniadanku, w ten cudowny, niedzielny poranek! Spacer z psem w pięknych okolicznościach przyrody zaliczony, teraz mogę trochę poleniuchować. Jak zwykle :)
Ja od początku września jestem na L4. Miałam mieszane uczucia, w końcu ciaża to nie choroba ale tak długo staraliśmy się o dzidzię, że nie chcę narażać jej/jego na jakiekolwiek ryzyko. Mam juz prawie 36 lat i obawiam się, że to moja jedyna i ostatnia szansa na macierzyństwo.
Uśmiecham się czytając o Waszych zachciewajkach. :) Mnie odrzuca od mięsa i gotowanie obiadów mężowi jest dla mnie katorgą. Najbardziej sfiksowałam na punkcie smażonych ziemniaków z kefirem oraz twarożku ze szczypiorkiem :) I sok marchewkowy :)
I apropos usg - ja już miałam 5 a to dopiero 14 tydzień! Nie obawiam się tym bardziej, ze radiolog która robiła mi usg jamy brzusznej (ze względu na nerki) powiedziała mi, ze jak była w ciąży to co chwilę robiła zdjecia swojej dzidzi w brzuchu. Myśle, ze nie narażałaby sie gdyby miała świadomość choćby najmniwjszego ryzyka.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usa20mmvoelmoe3.png

Cześć Dziewczyny! Już wcześniej miałam się odezwać, ale najpierw chciałam przeczytać wszystko od początku, więc troszkę mi to zajęło :)
Mam na imię Ania, mam 26 lat. Termin porodu wg OM i USG na 30.03.2016 :) To moja pierwsza ciąża.
Jutro mam termin na USG genetyczne i pobranie krwi na PAPPA.
Z dolegliwości ciążowych najgorsza dla mnie była ciągła senność i mdłości (czasem nawet przez cały dzień), ale teraz powoli wszystko mija :)

Chciałam Was zapytać, jak Wasze ciśnienie? Macie takie jak przed ciążą? Wyższe? Niższe? Ja zawsze należałam do niskociśnieniowców. Mój standard to było 110/70, puls zazwyczaj około 70-80, ale teraz mam takie niskie ciśnienie, że nigdzie dłużej postać nie mogę. W zeszłym tygodniu prawie bym zemdlała w trakcie robienia śniadania ;/ Ciśnieniomierz pokazał 90/50, za to puls strasznie wysoki 98. Wszyscy wkoło każą mi pić kawę, ale nie chcę zaszkodzić maleństwu zbyt dużą dawką kofeiny, bo w ciągu dnia piję sporo czarnej herbaty (tam też jest kofeina, ale jakoś nie chce mi podnieść ciśnienia). Jeszcze dodatkowo przy niskim ciśnieniu mam bóle głowy :/

arwena89 - u mnie ciśnienie tez spadło ale to wlasnie teraz jest prawidłowe i oscyluje ok 115/75 przy pulsie 70+. Ponoć pozniej bedzie rosło. Niestety :( I to sa moje największe obawy.
Kawę mozna pic ale max 2 filiżanki. Lepiej wtedy zrezygnować z herbat. Also wypic 1 kawe i 2 cienkie herbaty / dziennie. Kawę najlepiej pic z mlekiem.
W ciąży nie mozna przekroczyć dawki 200mg kofeiny.
Mnie sam zapach kawy zniechęca.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usa20mmvoelmoe3.png

Z lekarzem porozmawiaj, może to być też anemia, albo po prostu zbyt szybko wstajesz z łóżka, kawę można herbate też ale nie za dużo. A badałaś sobie glukozę? Bo przy niskiej też możesz mieć zawroty.
Jak to był jednorazowy incydent to też nie ma się co martwić.
Ale najlepiej z lekarzem lub położną porozmawiaj :)

Mam neta! mam neta! i mam moje marcóweczki !!!
Jeju,dziewczyny,ja jak ćpun bez Was !!!! To były najdłuższe dwa dni bez Was :)
Witajcie:) Nowe mamusie serdecznie zapraszam,czujcie sie jak u siebie??Kawki,herbatki ?? :-D

Oj kochane...wczoraj wybrałam się na polowanie za stanikiem...no nie....katusze przeżyłam..mierzyłam 5szt. C,potem 5 szt.D i żaden nie był dla mnie odpowiedni..jejku aż mnie piersi piekły od przymierzania...W końcu sportowe przymierzyłam..to cholera za małe wkładki wrrrr..dałam sobie spokój..Byłam tak zmęczona tym łażeniem,że odpuściliśmy sobie Castoramę i poszliśmy do domu..jak mnie brzuch bolał już..jeju...leżałam do samego snu,żeby odpocząć...Jednak nie wolno mi tak łazić,tyle godzin..aj no i zostałam z za małymi stanikami..wybiorę się chyba na ryneczek,może pani sprzedawczyni coś poradzi..ale to jutro..może :)
Muszę ogarnąć obiadek(schab z pieczarkami,kasza),i pod wieczór może do Kościółka się wybiorę..Muszę podziękować za dobre wyniki genetycznych :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png