Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Nati - mojemu synkowi kikut odpadł w 12 dobie, wcześniej też była krew, położna mówiła, że znaczy to ze niedługo odpadnie i tak właśnie było. Mój synek miał grubą pępowinę, kapaliśmy normalnie i moczyliśmy, w szpitalu też tak robili, potem pryskaliśmy Oscinaseptem i czyściliśmy patyczkiem. teraz pępuszek już jest ładniutki:D

My kąpiemy maluszka codziennie, choć były plany że będziemy co drugi dzień, ale też tak jak z córą chcę żeby znał rytm dnia. Na spanie się to jednak nie przekłada, bo jest bardziej pobudzony i nawet jak zaśnie to do 23 często się wybudza.

Dzisiaj był mój termin porody, a moje maleństwo ma już 3 tygodnie, jejku:D

Mój skarbek je rożnie, w dzień czasem co godzinę, max co dwie. W nocy co 2 lub 2,5 godziny. My mamy problem z krztuszeniem się pokarmem:( Synek co prawda mało ulewa, ale baardzo często kiedy śpi cofa mu się pokarm, kaszle, krztusi się, dławi, wybudza to go ze snu i jest niespokojny. Jutro z racji cotygodniowego ważenia zapisałam go też do pediatry i poproszę o lek, bo jest to strasznie dla niego uciążliwe. Moja córcia też tak miała, wiec niestety sytuacje lubią się powtarzać:(

Trzymam kciuki za mamuśki w dwupakach, niedługo i wy będziecie tulić swoje kochane maleństwa!!

a poniżej nasza sesja zdjęciowa:D

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2hdgemmoqvkjh.png

monthly_2016_03/marcoweczki-2016_45460.jpg

monthly_2016_03/marcoweczki-2016_45461.jpg

monthly_2016_03/marcoweczki-2016_45462.jpg

~magdalenka851
Hej, mam kupę stron do nadrabiania ale pisze do Was z bezsilności. Wojtus je chcą ale nie są to 3godz seanse a tylo wybudza mi się po 1,5godz bo go gazy gniota, no to podnoszę bronie, pryknie i juz gotowy z buzia otwarta na jedzenie! Co ile Wy karmicie? I co zrobić miedzy karmieniami jak jest płacz i wołanie o jedzenie? Maz każe mi być konsekwentna i karmić co ok 3godz tylko Wojtek jakoś skutecznie mi plan rujnuje.
a macie skuteczne sposoby na sen dziecka? Moj tylko przy cycu zasypia a jest ogromnym przeciwnikiem silokonu typu smoczek i butelka wrecz jest gotow wymiotowac jak chce mu wvisnac. Wasze tez tak maja,?
Poza tym ostatnio zasnęłam po karmieniu i cyc nie schowany i porobily się zastoje, bol straszny:( naszczescie kompres i Wojtek pomogli. Niby to moje drugie dziecko a czuje jakbym nic nie umiala:( w dodatku te wąchania nastroju. W ciąży było ciężko ale w połogu pierwszy tydzień płakałam dzien w dzien.

Oh Magdalena nam mowili na SR i w szpitalu zeby karmic nie jak w zegarku bo dziecko to nie robot tylko wtedy jak ono sie tengo domaga. Nawrt jesli jest to co 1,5h to dawac cyca. Kazde dziecko ma onne potrzeby wiec nie mozna generalizowac ze kazde dziecko powinno jesc co 3h. Maluchy nie sa skomplikowane jak placzą to albo jesc albo pielucha plena albo za zimno club za cieplo. Ewentualnie jak ma kolke to wdedy zanoszacy sie placz inny od tego normalnego. Ja na twoim miejscu fdawalabym cyca jak Wojtus sie tego domaga . najedzony bedzie ci lepiej spal. :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nqps6ybasj0fr.png

Gość przyjazna

Niuska super ujęcia :)

Dziewczynki w dwupaczkach trzymajcie sie już nie długo juz nie bawem :)
Współczuję Wam tych frustracji ..i pytan "kiedy" później będę inne tak samo wkurzające:D

Kamila no mnie takie gadki z przytulaniem tez wqrwiaja bo to inaczej juz nazwać nie można! Ja nie dam na ręce nikomu wsiąść przynajmniej do 2 miesiąca ni Uja !! Pewnie będzie o to walka z teściowa. Boże spraw abym przeżyła te święta w jako takim zdrowiu psychicznym.

Sylwia powodzenia !!

U nas karmienie wychodzi średnio co 1,5-2,5 godziny i w dzien i w nocy. Karmie mm i dokarmiam tym co ściągnę bo cycki jeszcze nie gotowe ale może jutro spróbuję podać.
Ale córcia zaczela mi chlustać zamiast odbić i tak już 4 karmienie po kolei..mam wrażenie ze za łapczywie ssie i dlatego tak się dzieje..dzis przychodzi położna to niech sie wypowie.

Powtórzę pytanie :) kiedy u Was byl pierwszy spacer ? Ile dni po porodzie ?

Ciaza316
Kochane marcoweczki. Bardzo przepraszam ale po prostu brakuje mi czasu i bylam bardzo wyczerpana
Nasza coreczka urodzila sie 20.03 w poludnie, waga 3,4kg. Do szpitala pojechalismy 19ego ok 14 i rozwarcie bylo na 6cm, skurcze jak pisalam wczesniej i tak bylo pozniej rowniez. Potem rozwarcie niby na 4cm jednak... Nie pytajcie jak. W pewnym momencie bylam tak wykonczona ze chcialam epidural bo zastrzyk niewiele mi dawal. Musialam czekac godzine! Potem tez to trwalo.
Zyczec Wam powodzenia i postaram sie jakos podczytac co piszecie ale ciezko u mnie z czasem. Narazie jestem jeszcze w szpitalu
Caluje Was :*

Ojej Ciaza gratulacje!! I ty sie doczekalas :) dochodz do siebie i napisz cos wiecej jak bedziesz miala chwilke :* Teraz te pierwsze dni to chyba najtrudniejsze. Trzeba nauczyc sie nowego rytmu. Powalczyc o laktancje, przecierpiec pierwsze ranki na sutkach. Ale jak juz mleko sie pojawi to juz z gorki :) mi jak sie pojawilo mleko to tak cudownie zadzialalo na te ranki na sutkach ze mi sie zagoily po 1 dniu i juz nic nie boli przy karmieniu :) tylko czasem szczypią jak malutka sie przyssie i mi wymemla sutki przez godzine bo ssie , przysypia i potem znòw ssie... I tak potrafi traktowac cycka jak smoczek , uspokaja sie jak go ma w buzi :p ale na szczescie tez potem ladnie spi przez pare godzinek i mama moze sie i wykompac i zjesc :)

Pamietam ze mi na poczatku trudnosc sprawialo przestawienie sie zeby sprawdzac dziecku pieluche :p ta czynnosc jakos mi wylatywala. No ale teraz jak strzela kupsko to zawsze oznajmia to porządnym pierdnięciem takze nie mam problema ;p zaqsze wiadomo kiedy jest kupsko :p hehh

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nqps6ybasj0fr.png

Hej dziewczyny nadgoniłam. Postaram sie napisać pare rzeczy o których byla mowa.
karmienie piersią ja piję bardzo dużo, szczególnie gdy karmie musze miec przy sobie wode. Wypijam około 2-3 litrów dziennie i pokarmu mam dużo. Sam wycieka. Położna mówiła ze trzeba pic i jeść bo ona ze będzie Malo pokarmu. Mówiła aby nawę robic 7 posiłków dziennie tylko ze Male ilości i w miarę różnorodne wtedy pokarm nie jest nasycony typowo jednym skladnikiem i dziecko lepiej go toleruje.
Malo pokarmu mimo podawania mm tak będzie mniej , bo paradoksalnie mleko niby zostaje ale po mm dziecko przy kolejnym karmieniu nie ciągnie juz tak bardzo bo jest nasycone. Aby obudzić laktacje można jeszcze spróbować popracować po dziecku laktatorem
przeklucie pęcherza nie musi boleć w poprzedniej ciąży mimo ze idchodzily wody miałam jeszcze potem przebijany i czułam ale to lekarz jeszcze przy tym cos majstrowal przy szyjce. Teraz gdy miałam 5cm rozwarcia lekarz powiedzie ze przebije go do konca. Tez sie bałam a on mi powiedzial ze skurcze zlagodnieja bo wody napinają wszystko a po odejściu poczuje ulgę. Samo przebicie nic kompletnie nie bolało a po momentalnie poczulam w dole ulgę i minęło takie uczucie takiego rozpierania. Ten poród naprawde wspominam dobrze.

Wczoraj byla położna i ważyła małego. Tak sie bałam ze soadal z wagi w szpitalu a tu uwaga:
Gdy wychodziłam w piatek to maly miał 3230 a wczoraj miał 3500 :D
Szok i radocha w jednym.
Jak położna zobaczyła mój dziennik karmien to powiedziała ze mamy przystopować i żeby maly mial do 2,5 godzin przerwy w jedzeniu bo jestesmy bliscy przekarmienia. Maly chcial to dawalam:D położna stwierdziła ze widocznie ma dużą potrzebę ssania, ale za duzo nie może jeść bo zacznie chlustac pokarmem. A gdy placze mocno to podać wodę.
Gratulacje dla nowych mam!!!
Powodzenia tym co w szpitalach i tulę mocno te co oczekują.
Aaa i przepiękne zdjęcia wstawiacie.
Ale sie rozpisałam :D

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kwa3zcvri.png

misiakowata30
i co jeszcze???/kiedy na zgage rennie pomogło to wróciło zjeb*ane swedzenie ze zdwojona siłą..ja już mam kuźwa dosyć...
już kij z tymi świetami,z tym,ze bede sama z dzieckiem,niech mnie przestanie to wszystko meczyc ! :(((

Mirka płacz kochana..to lepsze niz wkurzenie wrrr

Misiakowata kochana!!! Biedactwo nasze!!!

Pocieszenie jest takie ze te wszystkie dolegliwosci znkaja razem z porodem. To jest wszystko co moge teraz Ci powiedziec. I wiem jak masz dosc bo ja mialam juz a moje dolegliwosci ciazowe to pikus z Twoimi.

Tule Cie mocno!!!!:*

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

~-misiakowata30
A sprobuj Kama przemywac tak jak Ci pisalam tego kikutka..na sucho wokol patyczkiem potem oceniseptemna patyczku wokol a na koniec suchym gazikiem od gory??

Hej laseczki:)
Misiakowata bardzo mądrze mówisz ;) serio, do dzisiaj tak robię Adasiowi:)
Lilijka to ja byłam ciekawa,bo taką słońce niską miałaś.... Dobrze,że coś tam bierzesz, pilnuj aby kontrolnie zbadać czy się podnosi

Dziewczyny odwiozłam Adasia,wracam do domku i tel...moja gin rękę sobie złamała i wizyty do odwołania odwołane,i co teraz jak dam radę mam się zjawić dziś do 11!Kurde i co musiałam pojecha!
A Wituś wolne na jutro przełożył.....2osoby co na jutro miały że mną wizytę urodziły! A ja?Hm szyjka zamknięta,acz ciągle miękka,maleństwo ułożone bardzo nisko, co daje się odczuć chodząc często do kibelka lub można by cały czas siedzieć i nie schodzić, bóle podbrzusza i pleców będą już coraz częściej....
Jakby coś się ruszyło wiadomo od razu oddział, a jak nic się nie ruszy zaraz po świętach 29.03 na oddział... Liczyć ruchy za dnia około 10 min ,nie może być tak,że w ogóle się ich nie czuje
Także misiakowata życzę tobie i innym może wam co ruszy jak mi nie chce....Teraz bynajmniej znam datę stawienia do szpitala,żadnego skierowania ani nic po prostu przyjechać, nie trzeba być na czczo....eh
Myje dzisiaj okno w pokoju,dylemat jak firanke zawiesić ale coś pokombinuje.....

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

kamillla
A ja od 2sie mecze żeby mala uspac.... Przewijanie cyc pampers ona oczy jak 5zl z tatuśkiem posiedziala, ulalo sie i znów cyc i tak w kolko....teraz przysypia ale ja te raczki budzą, nusze nauczyć sie spowijac :/

My do 2 albo do 3 nie spalysmy bo bylo tak jak u Ciebie tylko w miedzyczasie jeszcze butla byla...

A teraz tak niespokojnie spi i chyba jej sie cos sni bo przebudza sie z krzykiem i zasypia na mnie... i wkolko tak az polozylam ja obok na naszym lozku. Moze bede mogla przysnac na chwile teraz...

lilijka - to krwawienie z racji tego że byłaś czyszczona może być skąpe, ponadto ono jest nieregularne, raz wypłynie więcej raz wcale. Ja już od 2 dnia po cc używałam zwykłych podpasek i chyba ani raz nie było mocno zakrwawione. Położna mówiła że po cc to normalne.
Mnie nawet obkurczanie macicy jakoś szczególnie nie boli, czuć dyskomfort, ale nie jest to ból.

Lilijka noc sie nie boj, tez tak myślałam ze dwa dni po porodzie. Praktycznie nic ze mnie nie leciało, jakies plamienie tylko. Nawet na zdjęciu szwów spytalam babki czy to możliwe ze juz okresu dostalam bo nagle zaczelo ze mnie lecieć i pobolewac jak na okres. I babka powiedziała ze poprostu polog powrócił. Teraz tez czasem plamienie, a czasem leci tak ze aż się boje ze przecieknie.

kamillla
Polozna zaleciła altacet w żel na obrzeki on jest, kropla żelu na gazik przykladam na piersi malej podczas przewijania

Moja to sopierovgruba pępowinę miała skoro jeszcze nawet się nie zapowiada na odpadnięcie. Ta krew mnie martwi

Kamilla polozna mi mowila ze jak kikut odpada to potem moze pojawic sie krewka i zeby tym sie nie martwic.

Hani kikut odpadl w 5 dobie :D Po nocnym przewijaniu na przewijaku znalezlismy:D

Ciaza316
Kochane marcoweczki. Bardzo przepraszam ale po prostu brakuje mi czasu i bylam bardzo wyczerpana
Nasza coreczka urodzila sie 20.03 w poludnie, waga 3,4kg. Do szpitala pojechalismy 19ego ok 14 i rozwarcie bylo na 6cm, skurcze jak pisalam wczesniej i tak bylo pozniej rowniez. Potem rozwarcie niby na 4cm jednak... Nie pytajcie jak. W pewnym momencie bylam tak wykonczona ze chcialam epidural bo zastrzyk niewiele mi dawal. Musialam czekac godzine! Potem tez to trwalo.
Zyczec Wam powodzenia i postaram sie jakos podczytac co piszecie ale ciezko u mnie z czasem. Narazie jestem jeszcze w szpitalu
Caluje Was :*

gratulacje

Ciąża gratulacje! :)
Kasiamamusia, ostrożnie tam z tymi firankami!

No właśnie my przez tydzień żeśmy moczyli ten kikut, bo wydawało nam się, że tak trzeba i tak robili w szpitalu, ale od kilku dni nie moczymy -myjemy na około. Krew nam się pojawiła najpierw w zeszłą środę i chyba przedwczoraj drugi raz. Ale już widać, że on się ledwo trzyma, więc go tym octeniseptem staram się częściej traktować.
Mi też w miarę szybko przestało lecieć dużo, a teraz mam tak, że np. jeden dzień mi leci tylko śluz, a na wieczór znowu trochę krwi. Także tak trochę na raty.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Madika
kamillla
A ja od 2sie mecze żeby mala uspac.... Przewijanie cyc pampers ona oczy jak 5zl z tatuśkiem posiedziala, ulalo sie i znów cyc i tak w kolko....teraz przysypia ale ja te raczki budzą, nusze nauczyć sie spowijac :/

My do 2 albo do 3 nie spalysmy bo bylo tak jak u Ciebie tylko w miedzyczasie jeszcze butla byla...

A teraz tak niespokojnie spi i chyba jej sie cos sni bo przebudza sie z krzykiem i zasypia na mnie... i wkolko tak az polozylam ja obok na naszym lozku. Moze bede mogla przysnac na chwile teraz...

.

Madika a spróbuj ja ciasno opatulic:) ja swoja wkincu opatulilam bo mi tak szkoda jej bylo, wierzgala, te raczki jej przeszkadzaly bo nawet bily ja po główce, snilo jej się cos bo aż kwilila przez sen. Opatulilam ja i spokój, oczywiście najpierw jazda z zaśnięciem.. Cos w tym opatulaniu jest.:)

Gość Lilijka87

KasiaMamusia
Lilijka ciężko mi się wypowiedzieć, ale myślę, że to normalne, jeśli nie boli to dobrze, każda macica inna,nawet położna powinna cię uspokoić słowami:) ja miałam tylko parę dni po cc jak z Adasiem, ty jesteś po naturalnym więc wszystko możliwe

Dziękuję!
A badania krwi mam zrobić kontrolnie za dwa tygodnie.

Wczoraj pierwsze przewijanie w domu to był kabaret! Mąż postanowił się wykazać i wziął mała na warsztat.
Było tylko siku. Oczyścił ładnie, wcześniej wyjął spod pupy pieluche, a nie podwinął pajaca pod plecy i Ania znowu zrobiła siku na ubranie (już w szpitalu mu mówiłam, że to niebezpieczne tak zostawiać gołą pupę na ubranku. Ania 1:0 tata. Tatuś oczyścił raz jeszcze wyjął zasilane ubranko a Ania walnęła kupę. 2:0! Dobrze, że posłuchał i położył podkład bo przewijał na naszym łóżku. No to P. Znowu oczyścił, podłożył pieluche, a Anka znowu zrobiła kupę! 3:0! No to znowu czyszczenie tyłka i co? Znowu poszła kupa! 4:0! Brakowało powoli czystego miejsca na podkładzie :p jak zakończyło się starcie? 6:0 dla Ani! Tatuś dostał lekcje :) a ja się aż zwijałam ze śmiechu obserwując rozwój akcji.

no tak kikut może trochę krwawić, ale sama na początku nie wiedziałam i pytałam na forum.

u nas kikut pępowiny odpadł w piątek, co mnie bardzo ucieszyło, niemniej to nie koniec pielęgnacji pępka i on dalej może trochę podkrwawiać, aż się nie zagoi

Gość kamilllaa

Aa lilijka mnie tez obkurczanie macicy nie bolalo i nie boli. Raz czy dwa zacmilo mnie jak na okres przez kilka sekund.

Z tym pępkiem to przekichane
u nas calkiem sporo tej krewki poszlo, no ale teraz przyschlo i nie leci wiec zakładam ze jest w porządku. Tyle tylko ze sie osadzilo,na tym czarnym troche tej krwi i co nie wycieram patyczkiem to jest czerwony, aż strach mnie oblatuje za każdym razem. Pytalam baby czy juz nie powinien odpaść, a ona ze nienormalne by bylo gdyby po 6tygodniach nie odpadl. Narazie jest w normie. Ale przy kapaniu musimy uważać, a tak to mala by się popluskala na brzuszku