Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc dziewczyny :)
Poddaje sie z nadrabianiem. Nie mam czasu.
Ida Malej zeby i w nocy malo spie. Zeszlej nocy nie moglam jej odlozyc i tak 2h byla u mnie na rekach. Do tego dostalam okres. Jest zupelnie inny niz przed ciaza.
Ide Was poczytac troche

Moja pamięć też krótka, nie wiem co chciałam pisać. My też mamy kolejny ząb, czyli dwójka górna. Strasznie nie po kolei mu idą te zęby ;) Pije różnie albo z lovi 360 albo doidy, ale do tego te więcej pluje ;) w ogóle to mało pije, soku nie cierpi, otrząsuje go, jedynie wodę łyknie. Ja ciągle przygotowuję wodę z butelki, a Wy nie?
Też uwielbia jak się go goni na czworakach,piszczy i się trzęsie przy tym haha.
Pieluchomajty są fajne, ale zwykle pampersy są o tyle lepsze, że ja zawsze muszę układać siusiaka równo, żeby się nie przesikał, a w nich jest utrudniony dostęp do niego ;)
W czym śpią Wasze maluszki? My ubieramy pajaca, bo nic się nie podciąga. Od czw mają być z Lidlu takie z weluru, chyba kupię mu jeszcze je jako piżama.
A jeśli chodzi o drugie (i kolejne) dziecko to też ciężko mi sobie wyobrazić, że moje maleństwo byłoby starszym bratem :-D Myślę, że pokochać jest łatwo, ale nie wiem jak to robić, żeby to pierwsze nie poczuło się tak, że poszło w odstawkę, bo jednak maleństwo potrzebuje więcej uwagi.

~Olijaa
Czy jest tu jakas mama ktorej dziecko nie toleruje mleka nabialu? Byla na pewno kuedys magdalena82, nie wiem jak to skonczyli sie u Mya od Ciąży? Nie mam zupelnie pomyslu co podwac małej na sniadanko:(
Uzywam mleka ryzowo sojowego do nalesniczkow czy placuszków no ale na sniadanko co
Masla nie
Jajka nie
Serka nie
Jogurtu nie
Kaszki bezmleczne jemy z owocami i chleb z awokado zamiast masła rozsmarowuje i warzywka? Co jeszcze dajecie?

Dalej sie z tym borykamy. Masla nie. Jajka tez nie. Musze jogurt znowu sprobowac.
Musze kupic te mleko co piszesz. To jest normalne takie dla doroslych?
I tez nie wiem co dawac... po prostu probujemy rozne kaszki, z owocami, chleb z awokado. Chyba nic innego nie dawalam.
A jajka w ogole nie je? Jak Mya sprobowala jajecznicy to cala buzka na okolo ust czerwona ale jak troszke zoltka to niby ok, do plackow dodalam zoltko i niby nic nie bylo.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~Olijaa
Czy jest tu jakas mama ktorej dziecko nie toleruje mleka nabialu? Byla na pewno kuedys magdalena82, nie wiem jak to skonczyli sie u Mya od Ciąży? Nie mam zupelnie pomyslu co podwac małej na sniadanko:(
Uzywam mleka ryzowo sojowego do nalesniczkow czy placuszków no ale na sniadanko co
Masla nie
Jajka nie
Serka nie
Jogurtu nie
Kaszki bezmleczne jemy z owocami i chleb z awokado zamiast masła rozsmarowuje i warzywka? Co jeszcze dajecie?

Dalej sie z tym borykamy. Masla nie. Jajka tez nie. Musze jogurt znowu sprobowac.
I tez nie wiem co dawac... po prostu probujemy rozne kaszki, z owocami, chleb z awokado. Chyba nic innego nie dawalam.
A jajka w ogole nie je? Jak Mya sprobowala jajecznicy to cala buzka na okolo ust czerwona ale jak troszke zoltka to niby ok, do plackow dodalam zoltko i niby nic nie bylo.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Gość Alesandraa

Renia74
Michaś między 6.30 jak się obudził, do 21.00 jak udało mi się wreszcie go uśpić spał w dzień 30 minut. Jak dziecko może tak mało spać?
Justyna, my mamy szczoteczkę colgate, jak dla dorosłych tylko malutka. Blizna po szczepieniu u nas nie jest zaczerwieniona.

Renia, u nas to jest norma. Michał w dzień śpi tylko raz, przeważnie pół godziny, czasem zdarzy mu się dłużej. Budzi się między 7 a 8 (czasem po godzinie aktywności w łóżku dośpi do 9.30, a ja razem z nim), a zasypia po 19. Moja mama też się dziwi, że tak małe dziecko nie potrzebuje więcej snu.

Strunka życzę dużo, dużo zdrówka dla malutkiej i cierpliwości do pobytu w szpitalu dla Ciebie. Wiem, że to ciężkie, bo sama się należałam w szpitalu, w tym z małym po porodzie, bo miał podwyższone crp, a jak drugie dzieciątko jest w domu, to na pewno nie jest łatwo. Trzymam kciuki żebyście szybko wróciły do domku.

Ciaza316
~Olijaa
Masla nie
Jajka nie
Serka nie
Jogurtu nie

u nas odjajka tak samo, daje samo zoltko, a z bialkiem czasem probuje. Zoltko daje raz w tyg i jest ok.

Choc jak robie nalesniki czy placuszki todaje cale jajko i jest ok.

~Misiakowata
Zaliczylam dzis i fryzjera i mam swojego krotkiego boba :D
Ann1ee Mati zawsze o 19 je cala szklanke kaszki z owocami..zaczynalam od mm 30 ml..potem bylo 60..teraz 120..daje od tygodnia..budzi przez zabki i zeby pociumkac cycusia..o 1 zawsze je..a potem podejrzewam ze cycusiuje dla ciumkania..nie wiem bo zasypiam ;) tez daje mu pic przy kazdej pobudce
Reniu miesiac temu probowalam dac mm to nie chcial w ogole..probowalam bebilon i hipp i nie chcial..teraz hippa troszke pil..ale Babydreama lubi i jego kupuje ;)
Podziwiam..my we wrzesniu bylismy na weselu z Matim do 23 :) teraz jak nas nie ma placze..
Jak tesciowej 1,5 nie widzial to ja zapomnial.

To jak ke kaszke przed to faktycznie glodny nie jest, pytalam bo Dawid na kolacje ma tylko mleczko i dlatego 240 ml ;)

Dziewczyny gratuluje ząbków ! U nas nadal jest tylko jeden i przez to mam opory żeby dawac Dawidowi jakiś "fajniejsze" jedzonko, choc z 2 str kolezanki corka pierwszego zeba miala dop w 15 mcu i juz nawet kanapku jadla, jakos sobie radzila samymi dziaselkami.
Dawid pije wode z butelki, bo tak jak pisala Misia sam sie nia obsluguje. Daje mu jeszcze z doidy albo normalnej szlanki, ale wtedy musi miec sliniak bo inaczej sie bardzo oblewa.
Anikod Dawid spi w pajacach, dla mbie to wygodne, latwo sie dostac do pieluchy i nic mu sie nie podwija w nocy. Teraz mamy takie bez stopek, bo nie zauwazylam jak kupowalam w Smyku.
Dawid tez ma na cos uczulenie ale nie mam pojecia na co. Wykluczam na jakis czas z diety poszczegolne skladniki. Odstawilam jajko, nabial i ryby, ale nadal ma szorstkie nozki i takie plamki na buzi i na nogach. I nie wiem jak to odkryc co go uczula, nie wyobrazam sobie przejscia teraz na 3 tyg na samo,mleko,i wprowadzanie od nowa :( ale moze sprawdze chrupki kukurydziane, ktoras dziewczyna na grupie na fb pisala ze jej sybka uczulaly, a Dawid je je codziennie. Nie mam juz innego pomyslu :(
Dobranoc Marcoweczki :)

Strunka dużo zdrowia życzymy. Dobrze ze już lepiej może Was wypuszcza wcześniej jak taka poprawa już:))
Kalkę myvteraz zmieniliśmy kubek ze słomka w perko kupiłam i z niego nie leci miałam tez z canpola i tez było ok. Malybtez czasem pije z butelkę po Kubusiu Walter tam taki niekapek. Jak zapomnę albo coś to kupuje wodę i tego wotera. I mu przelewanie.
Gratulacje wielkich postępów Dawida mam nadzieje ze nie pomyliłam imienia:)
W ogóle Olis ma 5 zębów i jeden malutki dopiero wyszedł i często na drugie śniadanie oboeram mu jabłko i tak w całości je tylko ogryzek zostawoa. Dzis np zjadł dwa. Smaku munsoe zmieniły. Na banany które zawsze chętnie zje obrazony...
Mam problem bo moje piersi nie są przyzwyczajony do ściągania mleka to raz, dwa Oliwie pluje mlekiem poza piersia a w środę jadę do Częstochowy do pracy na cały dzień i nie wiem jak to będzie. Niby on je bardzo dużo innycglh rzeczy ale tyle godz bez mleczak nie był. Denerwuje się jakoś. Bo w piątki zawsze jeżdżę do pracy ale to na 5h to mały spokojnie wytrzymuje.
Mam pytanie czy Wasze dzieci tez tak strasznie krzyczą i płaczą? Od jakiegoś tygodnia Olis takie koncerty daje, najgorsze ze nie mam pojęcia o co mu chodzi a nie da się go uspokoić. Dzis mąż wsadził go do krzesełko ja juz kladlam obiad i taka złość ze po prostu 15 minut płaczu z krzykiem. Na ręce nie, posadziłam na podłodze to w ogóle koszmar, smaczek Noe, przytulić nie. Po 15 min jak się wtulil to następne 15 na leniwa wtulony się żalił. Potem robilam nam kawę małemu wodę dałam on się wypiął na mnie i mu mowie ze teraz mama ma gorąca wodę i za chwile z nim pochodzenia albo go wezmę i ta sama historia taki wrzask. Po tym wszystkimbja miałam dola a Olis głaskać mnie po głowie i śpiewał aaa aaa aaa tak fajnie w rytm. A najlepsze jest to ze gładką mnie po głowie i puścił beczka patrzy na mnie usiadł i bije brawo sobie i czeka az tez mu będę bila. Jeszcze Wam powiem ze jak mi dzwoni telefon to Olis jest obrazony ze oboeram bo on do tej muzyczki tańszy. No to tyle!:)

Już się boję mojej składki na OC i AC :/ napiszę wam w maju.

Annie ja nie wychodzę z Anią w smog. Zdrowiej dla niej będzie się bawić w domu. Byliście na urodzinach?
I Ania też ma takie suche placki na rękach i nogach ale nie wiąże tego z jedzeniem. Na policzku też miała, mocno szorstkie ale zeszło po linomagu. Na kończynach też powoli po nim schodzi. Myślę, że to od suchego powietrza i sezonu grzewczego. Czasem mimo smarowania odpowiednim kremem policzki robiły się takie po spacerze. I tu obstawiam mróz za winnego.

Ciąża, Olija ale wasze dziewczyny są prowadzone przez alergologa? Mi się wydaje, że co jakiś czas trzeba spróbować dać ponownie to co uczula, tak jak robi kalae z białkiem.

Dziewczyny wprowadzałyście już kakao, migdały i orzechy? Jak się do tego zabrać? Myślałam by wymieszać sproszkowane na przykład z awokado i dać po trochę z każdego.

~Lili jka
Już się boję mojej składki na OC i AC :/ napiszę wam w maju.

Annie ja nie wychodzę z Anią w smog. Zdrowiej dla niej będzie się bawić w domu. Byliście na urodzinach?
I Ania też ma takie suche placki na rękach i nogach ale nie wiąże tego z jedzeniem. Na policzku też miała, mocno szorstkie ale zeszło po linomagu. Na kończynach też powoli po nim schodzi. Myślę, że to od suchego powietrza i sezonu grzewczego. Czasem mimo smarowania odpowiednim kremem policzki robiły się takie po spacerze. I tu obstawiam mróz za winnego.

Ciąża, Olija ale wasze dziewczyny są prowadzone przez alergologa? Mi się wydaje, że co jakiś czas trzeba spróbować dać ponownie to co uczula, tak jak robi kalae z białkiem.

Dziewczyny wprowadzałyście już kakao, migdały i orzechy? Jak się do tego zabrać? Myślałam by wymieszać sproszkowane na przykład z awokado i dać po trochę z każdego.

Wybraliśmy sie w koncu bo dziewczyny bardzo na nas liczyly, ale tak to zaplanowalam, że bylismy na zewnątrz łącznie moze z 15 minut, przyspieszonym tempem na autobus. Nawet myślałam żeby wziac taxi ale mąż zabral rano fotelik, zeby nas pozniej odebrać. Tez nie wychodze w smog jak nie muszę i tak sie kisimy w domu :( chyba się przeprowadzimy do Gdanska ;)
Ostatnio pediatra nam powiedziala ze to moze byc jakas alergia pokarmowa, ale z alergologiem nie konsultowalam.
Wprowadzilam juz migdały, jak robie koktajl np jogurt, awokado, banan to dosypuje troche platkow migdalowych i miksuje wszystko razem. Kakao jeszcze nie probowalam, ale tez pewnie dosypie troche do koktailu
Gość Alesandraa

[quote="~Lili jka"]Hahaha zrobiłam test z obrączki i włosa :D
Dziewczynka, chłopiec, dziewczynka, dziewczynka, chłopiec. Taa, chyba urodze naraz wszystkie w kartonie pod schodami :D[/quot

Wobec tego musisz się już brać do roboty :)
Dawno temu w ten sposób sobie wróżyłyśmy z koleżankami, ale nie pamiętam dokładnie co wyszło, chyba 3 dzieci różnej płci. To jeszcze dziewczynka mnie czeka :) Mąż się ucieszy, bo wciąż mnie namawia.
Kiedyś zaczepiła nas cyganka i chciała powróżyć, pomimo tego że odmowiliśmy powiedziała, że będziemy mieli córeczkę. Póki co się nie sprawdziło...

przeczytałam takie coś (poniżej) i zastanowiło mnie czy wam ksiądz zwracał uwagę na takie rzeczy jak braliście ślub?
Uprzedzając ewentualne pytanie: nie biorę ślubu :D

"Od jakiegoś czasu wkrada się zwyczaj posypywania nowożeńców ryżem, itp. Ma to być znak obfitości i bogactwa - warto zauważyć, co dokonywane przez nas gesty oznaczają, a przecież nie są to zwyczaje chrześcijańskie - Panu Bogu świeczka, a diabłu ogarek i to na progu świątyni...? Często skutkiem tych praktyk jest brud w kościele - rozgnieciony ryż roznosi się po całej świątyni. Jest to niestety obraz kultury rodziny i gości weselnych, którzy pozostawiają po sobie śmieci na progu kościoła, chyba nie wymaga to dalszego komentarza... Należy również przypomnieć o wyraźnym zakazie strojenia kościoła sztucznymi kwiatami, girlandami itp. Istnieją też odpowiednie przepisy co do możliwości fotografowania w czasie ślubu.

Fotograf musi mieć zezwolenie Kurii i musi przed ślubem uzgodnić taką możliwość z księdzem. Niestety często się zdarza, że fotograf przeszkadza i niszczy ducha liturgii.

Należy zwrócić na tę sprawę szczególną uwagę".

Królewnazdrewna gratuluję! ;)

Nam się przebił 3 ząbek po 2 tygodniach męczarni :) lewa górna jedynka a teraz prawa spuchnięta :/

U nas policzki i kostki przy stopkach bywają suche niezależnie od tego co mały zje. Smaruję lanoliną i pomaga.

A co do zapamiętania osób to ja bym się nie bała. Chrzestny przyjeżdża raz na 3-4 tyg i jak mówię synkowi że odwiedzi go wujek M to od razu się śmieje lub pokazuje na pokój w którym śpi. Z drugiej strony jak idziemy do teściów to synek teściową ignoruje jak ja zobaczy, po tym jak w jego obecności krzyczała (a ostatnio na niego) więc wydaje mi się że też pamięta, że z tą osobą trzeba ostrożnie. Często też teściów nie widzimy :)

Kalae fragment który przytoczyłas kojarzy mi się z parafia w której jest cennik za każdy obrzęd :) ja co prawda ślub brałam 8 lat temu ale takiego czegoś nie było. Ksiądz prosił żeby nie rzucać drobnymi bo wyzbieranie ich długo trwa a o 17 jest kolejny ślub ;) nasz był o 16. I zwrócił uwagę żebym ja i druchna miały szale lub bolerka lub coś na ramiona aby nie były odkryte. Tylko tyle. Kwiaty były z kościoła - siostry zakonne ubierają zawsze nasz kościół w sobotę żeby na śluby już było i na prawdę robią to wspaniale. Ale ta parafia jest super i ma księży z powolaniem. Wydaje mi się że tacy zdają sobie sprawę że wiele katolickich obrzędów opiera się na poganstwie i nie w każdym kraju są takie same. Niestety teraz kuria przyłączyła nas do nowej parafii i już tak super nie jest. Np na rekolekcje do niej nie pojde bo są oddzielne dla mężczyzn i kobiet z delikatnie mówiąc "tradycyjnymi" kazaniami. Po co mam się denerwować, tym bardziej że przeczą nawet temu co było na naukach przed malzenskich :D