Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Misia biedulko :) Ty to znioslas bardziej to szczepienie niz Mati...
Ja to się tak zryczalam przed chwila. Poklocilam sie z mama. Tak sie msci za to, ze ojca nie ma w domu , ze wkoncu wybuchnelam. Wg taka cwana sie zrobila. Kiedys byla dla mnie jak przyjaciółka a teraz sie boje, ze strace do niej jaki kolwiek szacunek :/
Ja tez sie boje znieczulenia i nigdy nie bralam..tylko przy kanałowym.
Gosia ja tez tylko z telefonu pisze. A jak chce wrzucic zdjecie to idę na kompa.

Gość misiakowata

Mateuniu wazy 6500 !!!wiedzualam,bo mnir zaczal kregoslup i rece bolec :D

Gosia to musisz jakos zmniejszyc w programie na telefonie..inaczej nie wgrasz..
Madika dziekuje kochana :* :D

Wrr "co ta mama zjadla,ze kupy nie mozesz zrobic"
No coment :D

A dr i tych krostkach na buzi mowi ze to bakteryjne cis ze tradzik nie alergiczne..najwazniejsze,ze sie zagaja..musielismy wracac jeszcze raz bo nie wydrukowal nam recepty na pneumo i rota na 18go...

Lilijka87
Tylko pamiętajcie, że konta dla dzieci przechodzą na ich własność w momencie uzyskania pełnoletności. Z tego powodu założyłam dla siebie kolejne konto oszczędnościowe na które przelewam z P. Co miesiąc kasę, każdy ze swojej wypłaty. I to my zdecydujemy kiedy tę kasę dostanie. Czy na 18-nastke, po ewentualnycy studiach czy na ślub czy jeszcze kiedy indziej.
Jeśli konto jest na małolata to też swobodnie nie można korzystać z tej kwoty, tylko do wysokości ustawowego zarządu, czy jakoś tak się to nazywało. I już nie pamiętam jaka to była kwota miesięcznie do wypłaty, musicie sprawdzić regulamin.

tylko tu o procent chodzi
w pko ponoć mozna swobodnie i nie ma limitów wpłat co miesiąc

Madika
maddalena82
Dziewczyny dzisiaj szczepiące-powodzenia,oby jak najmniej łez było :)no bo że bez żadnych skutków ubocznych to oczywiste:)
Mateuszowi po 5dniach tylko na bebilonie pepti wyraźnie zaczęły schodzić zmiany skórne :)z jednej strony bardzo się cieszę bo jest duża poprawa,już się nie męczy bo go nie swędzi ale z drugiej to oznacza potwierdzenie diagnozy skazy białkowej i martwię się jak będzie potem z jego dietą...mleko jest prawie wszędzie. Pociesza mnie tylko to co wiele osób mi mówi że część dzieci z tego wyrasta.

Madika twoja Hania wypija 60 ml wody przez cały dzień. Bo mam wrażenie że Mateusz strasznie mało pije:(

Wiesz Hanula pije ok 60 ml na dzien. Ale jak jest tak cieplo to wypija wiecej bo mysle ze nawet ok 180ml moglo by sie uzbierac. Ale jak widze ze chetnie pije to mam wrazenie ze glodna jest i jej mleko robie. Ale przy tych upalach to rozrzedzam jej mleko. Na 100ml wody daje 3 miarki mleka.

Wsumie dobrze ze juz wiesz co dolega Matiemu. Latwiej bedzie Wam to opanowac. I nie martw sie moze sie okazac ze on szybko wyrosnie z tego :D

Mateusz wypija przeważnie ok 40 ml z wielkimi bólami...jak jest ciepło trochę więcej. Jednak mógłby pić więcej bo boję się żeby się nie odwodnił. A to pepti i tak jest takie rzadkie że nie ma co dolewać do niego więcej wody (wypija po 180 ml).

~misiakowata
Wiedzialam struniasta ,ze to Twoja robota ehehehe :D

Nocka bedzie spokojna..na pewno pomarudzi..
Wczesniej to wlasnie marudzenie bylo i koszmary to go miedzy nas w wyro i ok :)
Dzieki Magdalena82 :)

takie dzieci jeszcze nie śnią, to koszmarów nie ma, spokojnie :)

Gość magdalenka851

Mojego to dzis zaszczepili śmiechem chyba bo odkąd wróciliśmy to się ciągle śmieje i tak radośnie w glos - pierwszy raz!:D:D:D

Dziękuję Kalae za wyczerpująca odpowiedz:D swoja droga niezły z ciebie twardziel, ze bez znieczulenia zęby leczysz, ja bym nie dala rady...dodam tylko ze rodzilam naturalnie bez znieczulenia ale zęby tylko ze znieczuleniem;)Wrażliwa jestem na tym punkcie

Misia teraz trzymamy kciuki za naszych chłopaków, żeby ładnie nocke przespali i łagodnie szczepienia się przyjęły.

Strunka Ty żartownisiu:D kawały stare ale nadal smiesza:D fajnie, ze o tej klinice napisałaś bo czasem można skorzystac

Madika a tesciowa jeszcze nie dzwoniła z żalem, ze ją nakrylismy na forum?;)

A jak Olki matura? Były juz wyniki czy niedoczytalam ?

Gość przyjazna

~kalae
thermomix to fajne urządzenia, aczkolwiek wg mnie za drogie.

tak mi się przypomniało że miałam dostać przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką wg thermomixu

Napiszę jak wrócimy do domu ..
A zobacz na przepisownia.pl

Gość Lilijka87

Sylwia921125
Lilijka87
Tylko pamiętajcie, że konta dla dzieci przechodzą na ich własność w momencie uzyskania pełnoletności. Z tego powodu założyłam dla siebie kolejne konto oszczędnościowe na które przelewam z P. Co miesiąc kasę, każdy ze swojej wypłaty. I to my zdecydujemy kiedy tę kasę dostanie. Czy na 18-nastke, po ewentualnycy studiach czy na ślub czy jeszcze kiedy indziej.
Jeśli konto jest na małolata to też swobodnie nie można korzystać z tej kwoty, tylko do wysokości ustawowego zarządu, czy jakoś tak się to nazywało. I już nie pamiętam jaka to była kwota miesięcznie do wypłaty, musicie sprawdzić regulamin.

U nas ma limit 4100 miesiecznie. Ale do jej pelnoletniosci to ja zarzadzam czy jej założyć konto do bankomatu i czy jej dac kase. Ale jak bedzie miala skończyc 18 lat i bede widziała,ze nie potrafi rozporzadzac pieniędzmi to wtedy zamkne konto przed jej urodzinami i dam jej kase jak przyjdzie odpowiedni moment. Babka w banku mi mowila, ze w każdej chwili moge zamknac takie konto.

Tylko, że my zamierzamy to co się uzbiera dawać na lokaty, a jak się skończy jedna to na kolejną. W końcu będzie tam kasy powyżej limitu wypłat, więc też średnio to nam na rękę by było wtedy.
Kalae ale fakt oprocentowanie teraz jest malutkie dla oszczędności (pamiętam jak w ING wchodziło Konto oszczędnościowe z 8% ale czasy :p). Dla mnie jako posiadaczki kredytu hipotecznego niskie stopy procentowe są na rękę akurat :)
A co do limitu to wypłat przy kontach dla dzieci to chyba wszystkie mają, choć mogę się mylić. Ale nie jest to mała kwota.

Sylwia współczuję, że mama tak was traktuje za to, że chcecie by miała spokojne życie. Dasz radę, wierzę w to! A co robi?

Kalae podobno dzieci śnią już w okresie prenatalnym. Z tym, że wtedy o dźwiękach i dotyku. Ciekawe jak to jest śnić tylko o dotyku?!

Super, że chłopaki tak dzielnie zniosły szczepienia :) trzymam kciuki za nocki.
Sylwia, myślę, że musisz dać mamie czas, nie każda kobieta jest taka silna, jak Ty, żeby wziąć się w garść i wyrzucić z życia to, co je niszczy. Trzymam kciuki, żeby szybko zrozumiała, jak wielką przysługę jej zrobiliście wszyscy i żebyś już nie musiała płakać, tylko cieszyć się razem ze swoją kruszynką :*
Strunka, haha :)
Kalae, serio dzieci nie mają snów? To czemu się uśmiechają przez sen, krzyczą albo budzą z płaczem? Może to nie są takie sny, jak nasze, ale wydaje mi się, że mają jakieś odczucia w trakcie snu...

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Misia super ze Mati dobrze zniosl szczepienie. Spokojnej nocki :*

U mnie thermomix stoi koło chlebaka i jest w urzyciu caly czas. Robie ciasta, zupy, kroje warzywa, podsmazam. A co 2 dzien mija polowka robi chleb w nim :) a zaraz dla malucha bedzie komfortowo - wrzucic warzywa/owoce, podgotowac, zmiksowac i gotowe. Mozna zrobic wiecej i w takie specjalne, małe pojemniki popakowac i zamrozic. Potem przy jakims wypadzie jest szybko i zdrowo :)

Sylwia tule mocno :* nie przejmuj sie, my tu wszystkie jestesmy za Toba i Cie wspieramy :)

Magdalenka swietnie ze masz takiego wesolego szkrabika :D

Hehe Strunka :D

Mania wlasnie wcina kolacje (cyca :D). W kapielce byla uradowana bo starszy braciszek ja przyszedl myc. Pojechal na tydzien do dziadzia i dzis wrocil :)
Juz 2 dzien spacerujemy z Mania po parku - mamy obok domku wielki, piekny Park. Jest zamek, staw, korty. Same mamusie dzis rano spacerowaly :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

Gość przyjazna

Madika
Sylwia921125
Madika
~przyjazna
Gosia1001
Kasia to trzymam kciuki :)
A tesciowa dobra - 100,- hehe przyoszczedzila :p

Sylwia to w dobra strone to idzie. Tylko zeby sie ojciec stosowal.. Ech przytulam bo napewno Ci ciezko z tym wszystkim :*

Przetworow czesc 3 - S. wrocil z pracy i robimy kompoty z truskawek i agrestu. Domowa spizarnia sie nam zapełnia :) uwielbiam jak sie tak we dwoje krzątamy, dzieciaki spia a my razem :)

Robisz cos w termomixie? ?
Ja narazie tylko dżemy truskawkowe:D pyszne są ale rzadkie i mogą służyć tez jako mus :D

Ja w termomixie robie ciasto na pierogi. Wychodzi IDEALNE :D A noi moja ukochana zupa z zielonego ogorka :D I jeszcze bulke wsypuje do zrobienia bulki tartej.
Kaiedys robilam buleczki ale szybko obsychaly i stare sie robily.
Dzem moja mama zrobila kiedys to taki aksamitnu jest bardzo.

Ja wlasnie musze zrobic dżemy. Termomix to dobre rozwiązanie :) tylko motylek mi sie zlamal i nie moge znalezc do mojego modelu. A nie wiem czy z innego będzie pasowal. Ciasta na pierogi nie robilam jeszcze w tym :)

Ciasto na pierogi jest REWELACJA:D Nie wyobrazam sobie juz gniesc recznie :D A ciasto biore z tych na pierogi ruskie z ksiazki. A zupe z ogorka polecam serdecznie bo jest przepyszna :D

Dzem robilysmy tylko yruskawkowy w tym a macie przepis na jakis jeszcze?

W książęce jest przepis na dżem z owoców ogólnie wiec raczej na każdy tak samo :D jak zrobię to napiszę..
Ja gotuje w nim dużo z przepisownia.pl normalnie obiady. Dużo na parze.. Pyszne golabki wychodzą, albo robię nadzienie jak na gołąbki ale nadziewam papryki i cukinie a potem podpiekam w piekarniku. Szejki, napoje, chleby ostatnio ten z serem i salami często:D Ja go trzyman na blacie w kuchni a jak wczesniej jechałam (przed Luizą) na parę dni na działkę to go zabierałam w torbę:D

Fakt mógłby być tańszy..

Sylwia-jesteś bardzo dzielna ale tak jak pisałaś chyba najlepiej będzie jak będziesz dążyła do tego aby się odciąć. To będzie najzdrowsze dla Ciebie i Martynki. A mama jest współuzależniona i pewnie bez pomocy z zewnątrz (psycholog,terapeuta) trudno jej będzie do tej nowej sytuacji się zaadaptować (zgodnie z zasadą:nieważne jak jest źle ale to złe znam a każda nowość,każda zmiana budzi lęk i dlatego próbuje się przed nią bronić,próbuje zachować status quo).

Magdalenka-dzielny Wojtuś -śmieszek:)spokojnej nocki Wam życzę :)

Strunka-:):):)

Gość misiakowata

Hi hi najwazniejsze,ze Wojtus wesoly Magdalenka :D
Niuniu moj tez wesoly,ale oczka ma zmienione..niby wesoly jak zawsze,ale po oczkach widze,ze jest inny..mij kochany..obmylam go dzis tylko,wymasowalam stopki teraz sie karmimy :)

Kalae snia dzieciaczki,jak ktoras napisala juz w brzuszku snily..
Po.pierwszych nfz spal a nagle tak pisnal krzyknal obudzil sie i rozplakal..z nami w.lozku spal spokojniej..czesto widze jak przez sen rusza buzia jakby mleczko z cycusia ciagnal..."biega" ,skomle..na bank ma sny o tym.co widzial w ciagu dnia..
Babeczka od szczepien.mowila,ze dzieci jak mateuszek nie kojar

Gość misiakowata

...nie kojarza jeszcze po co tu sa..ok jak doktor go badal to sie usmiechal,jak zagladal mu do buzi to tez,osluchiwany byl spokojny a jak tylko podeszla ta babeczka i Mati zobaczyl tace i szykowana strzykawke od razu zaczal plakac sluchajcie..babka byla w szoku ze kojarzy..
Ech dobrze,ze juz po :)

Magdalenka powodzenia,niech spi maluszek spokojnie :*:)

Marcoweczki moje kochane trzymajcie kciuki za coreczke mojej kolezanki. Mowilam Wam ze jest w szpitalu z malenstwem co ma zapalenie pluc. W pon wyszly ze szpitala a dzis znowu wrocily bo.mala dostala takiego kaszlu ze 2 razy oddechu nie mogla zlapac i zrobila sie fioletowa. Wczoraj Helenka skonczyla dopiero miesiac... a juz tyle jej sie przydazylo...

Trzymajcie kciuki!!! Moc jest w Was!!:D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Ja czytalam ze maja dluga faze rem i szybko w nia wchodza, bardzo krotka maja faze marzen sennych. Zupelnie inaczej jak dorosly. Nie snia w tym sensie tak jak my czy dzieci po 3rz, nie maja tez koszmarow dopiero dzieci po 3rz moga miec.

Sylwia921125
KasiaMamusia
~kalae
jak ktoś ma konto w pko, to może otworzyć konto dla dziecka przy swoim koncie, a bardzo dobre oprocentowanie roru jest i na oszczędnościowym także :)

Mamy mamy:) średnio ok.3zł w miesiącu procentu wchodzi przy 2,5tys:) ma jedno i drugie dziecko;)

Ja mam w ing dla Malej i jak wplacilam jej na poczatek 2 tys to po miesiącu dostala 70 gr :D

Każdy grosz się liczy:)

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png