Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Jak czytam te historie o teściowa chyba to mam ciśnienie 200 i skurcz, ale serca :/ skąd się takie biorą to nie wiem, no ale kiedyś tak było i tyle. Uprą się na staromodne metody wychowawcze, przecież one wiedzą najlepiej.
Gorzej jak przychodzi do tego że matka 26 lat, trzeciego dziecka, udostępnia jego zdjęcie upier**lonego czekoladą od stóp do głów, a dziecko te ma 4 miesiące...

Skurcz dupy dobreee, musze zapożyczyć :D:D chociaż w sumie nie mam przeciw komu użyć, chyba że mnie małż wkurwi :P
Bo wyobraźcie sobie, że z niewielkiej rodziny mego męża (mama=teściowa, siostra z mężem i synkiem oraz druga siostra z mężem) nie było u Jaśka w odwiedzinach nikogo. 2 miesiące mijają. Oni są tak popieprzeni że obrażają się średnio 4 razy w roku o byle gówno, kłócą o wszystko, porażka.
Przynajmniej nie martwi się czy mi coś teściowa nie odpali ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

Poradźcie. Coś mi się zrobiło z brodawką, akurat tą którą na noc karmiłam, w środku z tego miejsca co leci mleka jest białe, nie ze jakaś narośl czy coś, tylko skóra zamiast różowej jest biała. Jak myłam sobie przed karmieniem to nic nie zauważyłam, potem jak ją kilka razy przystawiałam to zauważyłam coś białego ale myślałam, ze to kropelka mleka, dopiero teraz jak szłam się kąpać zauważyłam.
I teraz nie wiem czy Tosi nie zaszkodziłam czymś, nie wiem czy mogę karmić tą piersią i nie wiem co to jest, czy czymś posmarować. Chyba do lekarza będę musiała iść, ale jakiego, zwykły rodzinny wystarczy?

Gość misiakowata

Kalae a moze Tosia za mocno wyssala??znika to biale?

Gronek brawo Ty :)moze dotrze :)
Magdalenka tulimy z Matim :*

Wspolczuje tych sytuacji z tesciowymi i ciotkami..Betty dobre radza...ponarzucaj sie babce :)

Bylismy na urodzinach,wesolo bylo :)
Moja stara dobra ekipa :) byla tez instruktorka fitness :)ech nie moge sie doczekac az da w kosc moim zasiedzialym miesniam hehe na zumbie :)

Dostalismy myszke miki przytulanke i gierke raczej dla 3latka no ale dobra liczy sie gest :D
Wszyscy byli zachwyceni Matim,ze in taki spokokny :) w wozku wiadomo,ze nie chcialo mu sie lezec to sie ciocia znalazla :) hehe
Miejsce do karmienia mialam takze spokojnie..nie nazarlam sie jakos specjalnie..ale nagadalam to juz fajnie :)
Przyjaciolce prezent sie strasznie podobal :)
P.mial wodki nie pic..no ale siary nie chcialam mu robic przy kolegach..w domu mnie troche wkurzyl..ale w
dupie..on wstaje o 4.30 do pracy .
Wkurzylo mnie to,ze jak wyszlam z kapieli to on myl malemu oczka nie umywszy rak po dzialce :O
Zatkalo mnie.zwrocilam uwage to ze przeciez nie dotyka ta strona wacika co dotyka..no ja pierd..masakra..musze nu to jutro wyjasnic..tylko cholera boje sie ze sie zrqzi i nie bedzie mi pomagal..bo juz widze jak sie wkurza..tak samo wacikiem tym samym oba oczka umyl i nie widzial problemi..
Powiem mu jutro,ze ma nie tykac tych oczu..kurcze zaczna ropiec i bedzie plul sobie w twarz jeny...

Nom dohra..reprymenda bedzie :) znowu..kurcze ale jak juz cos robi to niech robi to dobrze..
Czasami mam wrazenie,ze najchetniej bym wszystko sama robila,zeby nikt nie dotykal..chore wiem..ale boje sie o niunia..choc powodow nie ma..jak jakas lwwica :)
Oj ja nie wiem co to bedzie jak bede nusial isc do pracy..kurna chcialabym wygrac w lotto zeby do czasu przedszkol byc z malym..tak czytam o waszych tesciowych i zastanawiam sie czy moja tez bedzie robila wbrew moim zasadom wszystko..az.sie boje..

Malutki wykapany najedzony dlugo nie mogl usnac..kupe walnal znow zjadl i usnal przy cycku..metoda p.ze sam usnie sie nie sprawdzila bo wiem,ze musi byc najedzony :) wyszlo na moje :)
Zmykam spac :)

Mam białą plamkę na jednym sutku w miejscu gdzie leci mleczko ;) po każdym karmieniu jest spora i wypukla potem wysycha i jest wielkości lebka od szpilki lub mniej. Jest to skóra nic nie boli wydaje mi się ze pod spodem zostaje troszkę mleczka. Polozna widziała mówiła ze jest ok i ze to się zdarza. Jeśli nie jest to plesniawka to obseruj na razie. Raz w tym miejscu jak mały mocno ciągnął to aż mi sie strupek zrobił :/ można wtedy karmc przy plesniawce wiem ze trzeba leczyć

Czyli karmic ta piersia? Bo teraz bedzie jej kolej.
Plesniawka, no wykluczyc nie moge, ale nie wiem, bardziej to wyglada jak odbarwienie, troche boli, a Tosi daje cebion, wiec nie powinna miec plesniawki.
A do lekarza isc zwyklego czy do poloznej czy do pediatry?

A i z tej drugiej piersi szybko się najadla, a z tamtej to jej ciezko szło i bolało momentami.

~kalae
niuska_aw
karolaa
A ja sie chcialam pochwalic ze wyrobiłam dzisiaj Lilce dowod ozobistyw bedziemy mogly jechac na wakacje za granice juupi:) ale mialysmy dzis ciezki dzien przy cycu troche popila potem wyła w kapieli jak zwykle płacz juz nie wiem jak mam ja utulic niedawno zasnela oby noc byla spokojna :(

My też już mamy dowód osobisty od miesiąca. Na początku sierpnia wyjeżdżamy za granicę:)
No szok, smarować usta czekoladą dla takiego niemowlaka? Jakaś nieteges?
Mój to nawet wody nie chce, a czasem bym mu dała bo takie upały u nas, w nocy chyba z tej racji częściej się budzi. Jutro chrzciny mamy, dobrze że chłodniej ma być to będzie łatwiej wysiedziec. Dobrze że w lokalu robimy, nic nie muszę szykować. Tylko tort odebrać i napoje i ciasta (oczywiście kupne) zwieźć.
Magdalenka, ja przy starszej córce też się katowałam dieta bezmleczna, bo miała takie plamy na ciele że szok . I co, nic to nie dało, a W pewnym momencie też byłam na wodzie I ryżu. U nas to już sterydy szły do smarowania. Jak skończyła 3 lata okazało się że jest uczulona na sierć, kurz i roztocza. No I W międzyczasie wyszła glista i myślę że to ona od początku powodowała Tę wysypki - co zresztą też lekarz zasugerował.
Także wysypka I zmiany skórne to nie zawsze wina nabiału - Tak przynajmniej było U nas.

a ile ona miała lat jak wyszła ta glisda?
bo takie małe dziecko nie chodzące to aż dziw że złapało, no chyba, że już chodziła i jadła wszystko.

Pytam bo mnie to bardzo zdziwiło.

Miała rok.

Sylwia921125
Hejka. Jestem troche w tyle, ale mam pytanie. Moze sie ktoras orientuje. Otóż dostalam zwrot z podatku na konto Holenderskie i zeby zrobic przelew na Polskie walutowe musze miec kod autoryzacyjny, ktory przychodzi na numer tel. Holenderski. Ale ja nie uzywalam numeru ponad pol roku i nie działa :/ mam karte do bankomatu. Sa w Polsce bankomaty gdzie mozna wybrac w euro?? Bo pewnie jak wybiore w Pl to duzo strace. Ale jestem zla :/ a w Holandii pewnie bede dopiero za 2 lata jak Mala podrosnie.

Ja wybierałam w Alior banku w euro

~Ernestoo][quoteniuska_aw
karolaa
A ja sie chcialam pochwalic ze wyrobiłam dzisiaj Lilce dowod ozobistyw bedziemy mogly jechac na wakacje za granice juupi:) ale mialysmy dzis ciezki dzien przy cycu troche popila potem wyła w kapieli jak zwykle płacz juz nie wiem jak mam ja utulic niedawno zasnela oby noc byla spokojna :(

My też już mamy dowód osobisty od miesiąca. Na początku sierpnia wyjeżdżamy za granicę:)
No szok, smarować usta czekoladą dla takiego niemowlaka? Jakaś nieteges?
Mój to nawet wody nie chce, a czasem bym mu dała bo takie upały u nas, w nocy chyba z tej racji częściej się budzi. Jutro chrzciny mamy, dobrze że chłodniej ma być to będzie łatwiej wysiedziec. Dobrze że w lokalu robimy, nic nie muszę szykować. Tylko tort odebrać i napoje i ciasta (oczywiście kupne) zwieźć.
Magdalenka, ja przy starszej córce też się katowałam dieta bezmleczna, bo miała takie plamy na ciele że szok . I co, nic to nie dało, a W pewnym momencie też byłam na wodzie I ryżu. U nas to już sterydy szły do smarowania. Jak skończyła 3 lata okazało się że jest uczulona na sierć, kurz i roztocza. No I W międzyczasie wyszła glista i myślę że to ona od początku powodowała Tę wysypki - co zresztą też lekarz zasugerował.
Także wysypka I zmiany skórne to nie zawsze wina nabiału - Tak przynajmniej było U nas.
[/

Niuska ile miało dziecko jak ta glista wyszła ? Jakie objawy miało dziecko? Robiliście jakieś testy czy poprostu w pieluszce była ?

Marta miała okropne egzemy na tułowiu,rekach i nóżkach,tak jak pisałam lekarz na początku stwierdził nietolerancję na mleko, więc odstawiłam, nie poprawiało się,po kolei odstawiłam prawie wszystko będąc już na wodzie I ryżu, nie pomagało, w ruch szły sterydy. Dostaliśmy skierowanie do alergologa do DSK w Białymstoku i przed wizytą trzeba było zrobić komplet badań w tym badanie na pasożyty - wyszły w drugim materiale. Objawy-ulewała do 8 mż wręcz chlustała, raz nawet na jednej wizycie u alergologa która trwała 10 minut chlusnęła tak ze 3 razy że lekarka była w szoku, okropne egzemy nawet wielkości dłoni, była płaczliwa i nerwowa, często budziła się z nocy i od 10 mż często chorowała.
Ja myślę że do dziś nie wyłączyliśmy tej glisty mimo że Marta ma 6 lat. Są lepsze okresy i takie że boli ją mocno brzuch, przychodzi z płaczem do domu, zmiany skórne czasem są czasem ich nie ma, ale są dużo mniejsze.
My się całą rodzina odrobaczamy raz w roku, U mnie nigdy nie wyszło w badaniach, za to moja siostra robiła dwa razy w dużych odstępstwach czasu i niestety ma glistę.

Hehe strunka7777 dobre sprubuje Kiedyś gotowała ale przytla ponad 50kg to nie chce gotować żeby nie tyc i zjada ponad bochenek chleba sama bo przecież to tylko kanapki od których się nie tyje Woli przyglądać się na maleństwo... Dziś jedziemy do Warszawy na spacer żeby uciec z domu Prawie 3 godziny w jedną stronę ale czego się nie robi dla chwili spokoju ;-)

Ja bym karmiła. Zwróć uwagę tez czy po karmieniu się powiększa i sprawdź buzie bo często np plesniawka jest w buzi i na sutku. Ja pokazywalam położnej bo jeszcze wtedy do mnie przychodziła. Nie wiem czy zwykły lekarz będzie cos wiedział na ten temat zawsze warto spróbować. Lub pogadac z położna która zajmuje się laktacja jeśli masz taka możliwość. U nas na wizycie pediatra ogląda małego i zawsze sprawdza buzie czy nie ma plesniawek.

Gość misiakowata

betty biedaki az tak daleko uciekacie masakra :)
Ciotka lewus jeden..pomidorowka by sie najadla a nie przytyla :)

Kalae najlepiej z polozna ze szkoly rodzenia zlapac kontakt..one takie rzeczy wiedza..
Byleby to jakas grzybica nie byla :/

Mati wstal na sniadanko drugie..pierwsze o 7 bylo :) spal od 1 do 7 :) teraz jakos chyba nie usnie..szkoda..mamy wyrko dla siebie :)

Gość misiakowata

~kalae
Tylko jak to plesniawka to i tak bede musiala isc z Tosia do pediatry, to moze odrazu isc? Kurcze nie wiem.

Sprawdzalam jej buzie z latarka i nic nie ma, dalam 2 kropelki cebion

Leć kochana jutro do lekarza,nie ma co..zwłaszcza,że mówisz,że troszkę Cie to boli...może to byc nic,ale warto sprawdzić :)

Gość Ernestoo

Niuska my wizytę u alergologa w dsk mamy na wrzesień. Wybieramy się wcześniej na prywatną wizytę bo do września to za długo czekać. Czy musiałaś robić badania przed pierwszą wizytą? Jakie wyniki robiłaś? U mnie mała nie ma podrażnień mocnych na skórze jedynie ma problemy z kupami i ulewa ale teraz już mniej wymiotowała może ze dwa razy. Do tego jest bardzo niespokojna w nocy i przez sen wkłada rękę do buzi dlatego tak zaintrygowały mnie to pasożyty. W rodzinie nikt nie ma pasożytów zwierzęta też są profilaktycznie co rok odrobaczane. Ale zarazić może ktoś spoza rodziny odwiedzający małą Itp.

Kalae ja też miałam taki biały punkt na brodawce. Sam znikną. Podejrzewam że po prostu mała za mocno zassała i wyssała cały ukrwienie z tego punkcika. Może to głupie ale mi od początku ten punkcik skojarzył sie z jedzeniem lodów sorbetowych na patyku. Jak się mocno zassie sok to zostaje wodnisty prawie przezroczysty lód. Nie wiem jak ten punkt u Ciebie wyglada. Jeśli podobnie to samo schodzi.

Dzięki dziewczyny - ten największy punkcik biały zniknął po karmieniu, a w sumie słychać było że lepiej leciało niż wczoraj, więc to chyba zatkany kanalik, w środku jest jeszcze białe, ale tak jak to Ernesto opisała.

Ernesto - no właśnie ktoś kto ma pasożyta, a wychodząc z toalety nie umyje rąk, potem pobawi się z dzieckiem i je zarazi, bo dziecko zaraz rączki, zabawki do buzi, albo z nieumytych owoców warzyw, jesli są zainfekowane jajami, no i niekoniecznie zwierzęta bo i ludzie przenoszą. No ale tak to i jelitówkę dziecko może złapac.

~kalae
Tylko jak to plesniawka to i tak bede musiala isc z Tosia do pediatry, to moze odrazu isc? Kurcze nie wiem.

Sprawdzalam jej buzie z latarka i nic nie ma, dalam 2 kropelki cebion

Idź będziesz spokojniejsza. Jak nie ma nic w buzi to raczej nie jest to plesniawka. Pewnie po prostu masz uszkodzona skore tak jak ja. Po dostawoeniu do piersi pierwsze parę pociagniec małego mnie bolalo mocno a potem coraz mniej w trakcie ssania szczególnie jak kropevzka była duza.

~kalae
Mnie to najbardziej chyba denerwuje jak ktos mowi 'ona chyba jest godna' na kazdy jej placz, marudzenie, albo jak wklada rece do buzi.
ostatnio mi mama tak mowi (pomine ze ja dopiero skonczylam karmic) wiec jej powiedzialam ze nie wiem czemu jak Tosia zaplacze to zawsze jest ze glodna, ale niech jej da jesc.
No ale mamie powiem tak, a obcej kobiecie to juz nie.

Heheh:D Moja tesciowa na kazde plakanie malej mowila ze ja brzuszek boli... Tez mnie to wkurzalo i moj mezulek jej wytlumaczyl ze kazde plakanie nie oznacza ze ja boli. :D

Powiem Wam ze przechodze kryzys... Jem mniej niz 1800 kalorii dziennie chodze na spacery z mala i nic nie schudlam... :( Tak narosla we mnie frustracja ze spakowalam wszystkie spodnie i spodnice (na sukienki juz sily nie mialam) rozmiar 36 i 38. Doszlam do wniosku ze juz chyba nigdy ich nie zaloze....

Jestem tak sfrustrowana bo w ciazy duzo nie przytylam i wszyscy mowili ze wygladam dobrze a kuzwa dupska i nog to takich dostalam ze kurna chyba rozmiar XXXXXXXXL bede kupowac :(

Dobrze ze jutro robie badania krwi. Moze jormony jeszcze szaleja... Nie wiem musze pogadac z endo bo oszaleje. Noi chyba do dietetyka bede musiala isc...

Nooo musialam sie wyzalic ze nie mam w co sie ubrac dzis do bratanicy na impreze...

Lece nadrabiac bo ostatnio nic innego nie robie :D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

niuska_aw
Sylwia921125
Hejka. Jestem troche w tyle, ale mam pytanie. Moze sie ktoras orientuje. Otóż dostalam zwrot z podatku na konto Holenderskie i zeby zrobic przelew na Polskie walutowe musze miec kod autoryzacyjny, ktory przychodzi na numer tel. Holenderski. Ale ja nie uzywalam numeru ponad pol roku i nie działa :/ mam karte do bankomatu. Sa w Polsce bankomaty gdzie mozna wybrac w euro?? Bo pewnie jak wybiore w Pl to duzo strace. Ale jestem zla :/ a w Holandii pewnie bede dopiero za 2 lata jak Mala podrosnie.

Ja wybierałam w Alior banku w euro

A to wybieralas z karty Polskiej czy zagranicznej??

Gość Gosia1984

karolaa
. Wyjeżdżając za granice to pamiętajcie o karcie ubezpieczeniowej z NFZ bo jak cos to sie płaci za szpital.Niedawno moja szwagierka miała wypadek i miała kartę ale bez znaczka unii i musi teraz za szpital zapłacić 600€.
Gość przyjazna

~Gosia1984
karolaa
. Wyjeżdżając za granice to pamiętajcie o karcie ubezpieczeniowej z NFZ bo jak cos to sie płaci za szpital.Niedawno moja szwagierka miała wypadek i miała kartę ale bez znaczka unii i musi teraz za szpital zapłacić 600€.

Jak to bez znaczka Unii ? Wyrabiała ja w nfz ?