Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martynaa84

kamillla
ola ostatnio moj glowny napoj to herba koperkowa ;d

dziewczyny wasze maluchy jak sa glodn to placza tak przerazliwie>??

Adaś nawet bardzo przeraźliwie, po tym można poznać czy tylko się droczy ze mną czy muszę przyjść natychmiast :)

Zu2ia
kamillla
no niestety:/ Zu2ia a szczepiłaś skojarzonymi ze wzgledu na ilosc wkłuć??

Tak, głównej ze wzgledu na ilośc wkłuć. I że ich skład jest lepszy nic tych NFZ (cała Europa Zachodnia sie nimi szczepia, tylko ze u nich jest za darmo... :/ ).

kurcze bo ja sie naczytałam o 6w1 : https://vaccgenocide.wordpress.com/tag/6w1/ i kompletnie nie wiem co robic

~Martynaa84
kamillla
ola ostatnio moj glowny napoj to herba koperkowa ;d

dziewczyny wasze maluchy jak sa glodn to placza tak przerazliwie>??

Adaś nawet bardzo przeraźliwie, po tym można poznać czy tylko się droczy ze mną czy muszę przyjść natychmiast :)

moja Tosia do tej pory nie wrzeszczała, raczej byl to cichy placz jesli juz baaardzo chciala jesc bo tak to bardziej pojekiwanie

od 3 dni jak ma silne ataki kolki to poprostu momentami drze sie strasznie, ja mysle ze to brzuch, a tu chodzilo o jedzenie...

Moj starszy synek dostawał taki sam zestaw szczepionek. Tylko raz miał stan podgorączkowy po szczepieniu. A tak zero jakichkolwiek objawow.

ja za dużo nie czytam bo oszaleć można. Równie dobrze te wszystkie kropelki ktore dajecie dzieciom moze sie okazać ze za jakiś czas ktos zrobi badania ze sa szkodliwe... Ja szczepilam starszego prawie ba wszystko i młodszego tez bede.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0amowleixu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm17vkmfcs.png

Nam pediatra poleca 5w1 i rotawirusy teraz a potem ewentualnie pneumokoki. Na razie jej zaufam, rzeczywiście te 5w1 wydaje się najlepsze z tego, co czytałam.
U mnie ceny też chyba jedne z tych wyższych... 340 za rotawirusy i 150 za 5w1.
Zacznę pić herbatę z kopru - jak ją sobie dawkujecie?
Moja właśnie puszczała bąki przez sen i po jednym tak westchnęła z ulgą hihi śmieszne to było :D

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

RedNails89
Uuuua, wcięło mnie na parę dobrych dni, ale czytałam w miarę na bieżąco ;) tylko jakoś jak brałam się za opisywanie to nagle Mały Ktoś wymagał ode mnie niezbędnej uwagi :)

Mam parę przemyśleń po niecałych dwóch tygodniach,najbardziej zastanawiają mnie te bóle brzuszków Waszych maluchów. Jak to się objawia i jak to jest "straszne" że podajecie kropelki? Bo moj Jasiek czasem ma podobne objawy,tzn pręży się przy zasysaniu cyca,szarpie nim na prawo i lewo,stęka itp. Ale brzuch miękki wiec nic mu nie daje bo nie widzę sensu.
No a kolki na czym polegają to wiem, i że to w 2mscu życia się zaczynają, to pozostało mi czekać czy będą.

A propo spacerów, szczególnie do Misiakowatej :) Ja też mieszkam na 3 piętrze ;) i znoszę najpierw stelaż, potem gondole z dzieckiem. Jak mam wybór-siedzieć w domu,karmić co 1.5 godz i zabawiać Młodego lub wyjść i uśpić Go na 3-4 godz to się nie zastanawiam :) i moja kolumbryna też sporo waży :)

Ernesto, trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia Paulinki! :)

Haniutek,po raz kolejny pokłony do ziemi za Twoje umiejętności organizacyjne, pracowitość i wiele chęci :) jesteś niesamowita :) a te "naklejki" na lodówkę to chyba widziałam, są niesamowite, szczególnie jedna wpadła mi w oko, jakby ktoś próbował wydostać się ze środka i takie ślady wyników zostały :D tez czekam na zdjęcia :D

A jeszcze jedno, nam położna mówiła żeby suchą skórę maluszka na zgięciach smarować maścią z witaminą A. I że od oliwki się odchodzi. A ta maść jest cudowna, i jeszcze pięknie pachnie :)

No właśnie ja też mam takie same przemyślenia:) i nie wiem czy podać coś (espumisan np + plus probiotyk albo bobotic forte, a może homeopatyczne czopki na uspokojenie jak ma kiepski dzień??) czy pozostawić sprawę naturze w końcu przez te trzy miesiące układ pokarmowy uczy się trawić. Intuicja podpowiada drugie rozwiązanie bo ja generalnie jestem za przyjmowaniem jak najmniejszej liczby leków, suplementów itd dopóki nie trzeba. Nigdy na wszelki wypadek. U nas Adaś w najbliższy piątek kończy 6 tyg. W nocy zawsze śpi ładnie w rytmie mniej więcej 4h-3h- i potem po 2, w dzień zwykle jest ok, na spacerze zawsze śpi a spacerujemy do 3,5h bo wtedy juz sie wybudza. Ale przy większości kup siw troche pręży (wtedy tez ulewa) stęka, często go to w dzień wybudza po 10min od zaśnięcia po karmieniu. Odbija praktycznie zawsze po 2-3razy. A no i ulewa często od 8 doby i mam wrażenie ze teraz większe ilości. Tylko że też dużo przybiera ( 450g na tydzień) i pediatra i położna mówiły żeby się nie przejmować bo wszystkie kupy ładne (po kilka dziennie) i ze ładnie przybiera. No i się nie przejmuje, ale potem czytam ze tyle z Was podaję kropelki różne i może powinnam żeby Mały był jeszcze spokojniejszy i szczęśliwszy?? Przy czym nie męczy się tak jak Tosia Kamilli..

Martynka jak ładnie spi a tylko czasami się meczy to lepszy masaż niz kropelki. U mnie maly tak przeraźliwie płacze i robi sie az bordowy
Kropelek uspokajających jeszcze mu nie dałam ale jak dzis popołudniu znowu tak będzie to podam bo przeciez tak mi go żal i ja z nim płacze. Ostatnio w ogóle czesto płacze razem z nim. Z tej bezsilności. Boże córka spala jak aniołek a syn teraz daje mamie popalić - ech. Mój stwierdził żeby umówić sie do lekarza ale czy to coś da? Bylam w piąte i co?

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kwa3zcvri.png

KAMILLA wcziraj zrobiłam zakupy w gemini ok 20 a dzis juz nan w trakcie realizacji ..

Ciaza u mnie same dziadki mieszkaja :-) a mlodzi to maja wozki w piwbicy ktorej ja nie mqm..a faceci w robbocie..hehe
Dzis Pawlo jest..lecimy zaraz na spacer i do szpitala osobiscie zarejestrowac Matiego do okulisty.dzwonie od tygodnia to olewka albo zajete albo wylaczaja telefon..

My bedzienymy szczepic na nfz i po 2 tyg pneumokoki i rotawirusy..po ile nie wiem ale pewnie cos ok tego co piszecie..

Byla polozna .mamy Matienu dupke japac w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu bo dalej nie schodzi odparzenie..teraz woda przegotowana tylko i sudocrem,2razy dziennie nasiadowki z tym potasu i wietrzenia wiecej..biedactwo..oczywiscie sie poplakalam bo tak sie staralam a nie pomoglo..
Noje nastroje moga byc spowodawane tarczyca..w maju robie wyniki i mam wizyte..zobaczymy..bo sama ze soba nie moge wytrzymac..a bie jest to depresja..bo olewalabym dziecko i miala chec je zostawic..

Kasiamamusia u mnie nad blizne czuc zrosty..narazie nic z tym nie robimy..zwlaszcza ze mnie nie boli..
A buzka nam sie zaignila,po umyciu orzegotowana woda poprawa..przy kapieli mozna przemyc ta woda z nadm. potasu(ciezka nazwa hehe )

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Martyna. ja tez nie lubie leków, ogólnie jesli chodzi o mnie to np wole domowe sposoby ziola czy cokolwiek. Moja Tosia już w szpitalu zaczeła mieć gazy że babki ja brały na odgazowanie. powrót do domu, i po kilku dniach poprostu płacz, pręzenie sie i nie mogła kupy zrobić. kupiliśmy rurki, bylo ok. ja rozumiem ze musi sie nauczyc trawic itp, ale nie gdy widze jak bardzo sie męczy, ze nie moze spać. wcześniej potrafiła przespać 3h oczywiscie z wybudzaniem takim jak opisałas. smiesznie niekiedy to wygląda jak wypina jęzzyk i widze ze próbuje zmajstrować. jest ok ale jesli do tego robi sie purpurowa i placze to mnie serducho boli. wole jej ulzyc w jakikolwiek sposob. własnie 30 min temu ulozlam ja na brzuszku, wiercila sie wybudzała, wkoncu chwile pospała a teraz znzow sie przebudziła stęka i baki puszcza, męczy sie. Mojej szwagierki córeczka jak była malutka miała kolki, od początku. efektem tego była przepuklina w pachwinie, i operacja zeby ją usunąc. wolalabym uniknąc operacji...

martyna tak jak ortoda napisala, jesli normalnie robi kupy ale coś tam stęka i się prezy to lepiej oklad cieply i masaze, ew te katetery jak naprawde bedzie sie meczyl i bedzie to chwilowe.. a na ulewanie to dużo nabiału jesz?? ja nie wiem czy to ma związek ale moja Toska strasznie ulewała jeszcze ze 2tyg temu, nie zdązylam schowac cycka a ona chlustała mlekiem, to nawet nie bylo ulewanie tylko poprostu chlustanie. polozna na te bole brzucha polecila na tydzien odstawic nabiał. odstawiłam.. i teraz faktycznie tylko ulewa, albo jak sie nalyka powietrza zaduzo to to co jest nad pecherzykiem to wyleci, ale juz nie chlusta tak. zztym ze nie wiem czy poprostu nauczyla sie przyjmowac wieksze ilosci mleka, czy to był nabiał. wprowadzam teraz spowrotem nabial bo tydzien minal bole brzucha nie ustały, ale jak znow zacznie ulewac to juz bede wiedziała czemu.

Mateuszek rano tez mial problem nawet z puszczeniem baka co nigdy nie bylo problemu..moja wczorajsza mieszanka-fasolowa-wieczorem ryba w pomidrach z cebula chyba tak zadzialala..
O 6 obudzil sie z pojekiwaniem..wzielam go do wyrka na karnienie to normalni jeczal jedzac..brzuszek twarfy i marudzi strasznie..to ja masaz brzuszka i nozkami dociskalam..pojadl dalej usnal a 20 min obudzil nas big bakiem jeju..kupa byla po same zabezpieczenia pampera i wvtrakcie mycia sporo gazow..ale jest juz ok...
Wspolczuje Wam bo nasz marudzil godzinke a u Was jejusku

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

KasiaMamusia

Starszego przeciw pneumokoki szczepilismy 2lata temu i jest lżej, żałuję, że nie wcześniej jak do przedszkola poszedł, na moje to dużo daje,mniej na zapalenie płuc choruje od tamtego czasu... A gdy już zachoruje to przechodzi to lżej

Potwierdzam, ja również zaszczepiłam starszą córkę na pneumokoki, gdy szła do żłobka i muszę stwierdzić, że choruje ale rzadziej niż pozostałe dzieci w żłobku. Małego zacznę szczepić, gdy będzie miał pół roku.

kamillla
ja kompletnie nie wiem jak zaszczepic. bylam zdecydowana na nfz i rotawirus, polozna polecila szczepic na pneumokoki i meningokoki jak pojdzie do przedszkola albo jak bedzie nastolatkiem niestety nie wyjasnila dlaczego. nie mam pojecia co zrobic :O

Jak chcesz poczytać o pneumokokach to polecam wejść na stronę http://szczepimy.com.pl/pneumokoki/szczepienia/ - warto zaszczepić przeciwko pneumokokom, ponieważ dużo dzieci w żłobkach i przedszkolach jest nosicielami pneumokoków. Nie wszyscy chorują, ale wystarczy jakieś osłabienie czy infekcja i dziecko może coś złapać.

~Nina79
kamillla
ja kompletnie nie wiem jak zaszczepic. bylam zdecydowana na nfz i rotawirus, polozna polecila szczepic na pneumokoki i meningokoki jak pojdzie do przedszkola albo jak bedzie nastolatkiem niestety nie wyjasnila dlaczego. nie mam pojecia co zrobic :O

Jak chcesz poczytać o pneumokokach to polecam wejść na stronę http://szczepimy.com.pl/pneumokoki/szczepienia/ - warto zaszczepić przeciwko pneumokokom, ponieważ dużo dzieci w żłobkach i przedszkolach jest nosicielami pneumokoków. Nie wszyscy chorują, ale wystarczy jakieś osłabienie czy infekcja i dziecko może coś złapać.

tak tak jestem zdecydowana na pneumokoki :)

Kufa wcieli mi caly post.Wrrr
My Bartkav owijamy w cienki kocyk i przykrywamy grubszym.W pokoju jest ok.20 st.
Piszecie o kropelkach i sama zastanawiam się czy czego nie podawać.Z tym że Bartus nie płacze ale ciągle prezy się,napina i przeciąga.W sumie od samego początku.Często w dzień nie może spokojnie spać tylko steka z zamkniętymi oczami co 10min.
Ni i mam pytanie do mam karmiących butla-czy wasze maluchy często się zachlystuja??U nas ciągle Bartek się krztusi albo gdy łapczywie je albo jak je i akurat się prezy.Kaszle wtedy a ja po przeczytaniu wpisu Ernesty już jestem posra..na że skończy się zaoaoeniem płuc:(((
Co do szczepień to my zdecydowaliśmy się na 5w1 i rota.Pneumokoki po 6mcu.Ja również nie szczepilabym dziecka z katarkiem.
Wczoraj posmarowalam buzie kremem Emilium i faktycznie krostki są jakby bledsze.
No i ropiejące oczko ma się nareszcie lepiej.Pomaga przemywanie moim mlekiem:)