Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Miskowata odpocznij sobie troche bo Tu ciagle coś robisz :)
U mnie Mala tez "charczy" caly czas jej nosek zakrapiam sola. I jest juz lepiej.
Ja na pupke uzywam pudru z nivea i masci robionej takiej co w szpitalu dawali. Ostatnio jak mi braklo to smarowalam bephantenem, ale krosty jej wyszly na pupci a jak odstawilam to zeszly.
U nas fajna pogoda. Mala ladnie spala zrobilam pranie, obiad, posprzatalam byłysmy na spacerku zakupach i zaliczylam jeszcze OPS bo zapomnialam jednego wniosku wypelnic. Wy tez tak zapominacie o wszystkim?? Bo u mnie mozg gorszy niz w ciazy :/

KasiaMamusia
Ciekawe z tymi zaleceniami....
Ciąża my też mamy oczka zaropiałe ,ale tylko wodą przegotowaną przemywamy,niby to normalne kanaliki łzowe się normują czy jakoś tak,ok.2-3 tygodni może się trzymać

Na poczatku przemywalismy woda ale jeszcze gorzej sie zrobilo, cale oko zaklejone i na drugie weszlo tez. Lekarka dala krople... I widze poprawe. A duzo tej ropy macie?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Ortoda 10sztuk kosztuje kolo 50zl, ale nawet babka w aptece powiedziała ze mozna wyparzac. są swietne naprawde po uzyciu tego az nie wierzyłam ze tyle powietrza moze miec malenstwo w jelitkach.... najpierw sie masuje brzuszek a potem jak sie napnie to leecii i leci... :)

Sylwia ja tez tak mam dlatego wszystko zapisuje..mam takie przyklejane karteczki zawsze w jednym miejscu i wszystko zapisuje i przyklejam na lodowke :D Polecam :)

Ciagle coś robię..czy ja wiem..no obiad chciałam,bo mam wiecej czerwonego miesa jesc to były pulpety :) a prasowanie..no zbierało się i tez chciałam..powiem Wam,że odkad malutki jest w domu to drugi raz prasowałam dopiero..czesto gesto nie zdazam poprasowac i ciuszki na biezaco ubieram...czasem pare razy dziennie przebieram ,bo jak malutki siusia to niestety :D
Ja gospodynia swojego losu wiec wiesz..nikt mi nie zrobi,a P.nie zawsze może mi pomóc..

ale mi sie cera psuje..masakra..zawsze jak niedosypiam to cierpi cera...ech musze na dniach farbnąc w końcu te włosy..syfki zakryje sie makijazem,wloski zrobie,jakis fryzjer tez by sie przydał..
miałam wynagrodzic sobie porod salonem..ale no wlasnie..jestem juz na tym etapie ze wole malemu kupic cos,niz wydac na siebie :)

a ja sprobuje zasypywac pupcie zasypka z Alantana..mam tez z baby dream puder,ale ten pierwszy ma mniejszy skład :) zobaczymy :) Jak za dawnych czasów woda i puder :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Hej mamuśki i maleństwa.
My dziś drugi dzień w Warszawie. Spotkałam się z mamą i Mama zgłosiła moje dzieci do ubezpieczenia. Spędziliśmy kilka fajnych godzin i zrobiliśmy sobie spacer na Stare Miasto. Jak strasznie mi jej brakowało.
Jejku strasznie współczuję waszym maluszkom tych bolących brzuszków. Pawełkowi daje 3-5 kropelek espumisanu 2×dziennie,kładę go na brzuszku albo trzymam pionowo.
Nosek też ma trochę zapchany, ale psiukam mu wodą morską.
Dzisiaj karmiłam Pawełka w pociągu, na początku trochę się krępowałam ale najważniejsze że mały był zadowolony.

Ciaza316
KasiaMamusia
Ciekawe z tymi zaleceniami....
Ciąża my też mamy oczka zaropiałe ,ale tylko wodą przegotowaną przemywamy,niby to normalne kanaliki łzowe się normują czy jakoś tak,ok.2-3 tygodni może się trzymać

Na poczatku przemywalismy woda ale jeszcze gorzej sie zrobilo, cale oko zaklejone i na drugie weszlo tez. Lekarka dala krople... I widze poprawe. A duzo tej ropy macie?

Są momenty, że cały czas mogę jej przemywać a czasami jest ok,w poniedziałek będzie położna to zobaczy, dzisiaj to już nawet sms jej puściłam bo aż płakać mi się chce jak patrzę na oczko:(
Położna uspokoiła, że do tych 2-3tyg właśnie...
3dni mieliśmy jedno oczko teraz poszło na drugie...
Teściowa juz mi wmawiała rano,że ja przewiało,już momentami sama byłam głupia :(
Teraz chwilowo oczko ok,w nocy też nie widzę aby coś jej ropiało,muszę trochę o tym poczytać...
Ale Leniwiec miała podobnie chyba jak dobrze pamiętam?
A twoje przy okazji też psika?

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

Kalae przez tydzień mam dodawać do mleka po łyżeczce kaszki i jak będzie ok to mogę podać normalną gęstą kaszke a po kolejnym jeśli dalej będzie ok to mogę podać marchewkę ziemniaczki i wszystkie inne dostepne od 4 miesiąca warzywa owoce i dania :-) więc zobaczymy jak to pójdzie jeśli ok to o miesiąc wcześniej Antoś będzie jadł wszystkie dania :-) te od 6 w 5 te od 9 w 8 itp

http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5ew3p8xvbj.png

U nas katar od tygodnia, psikam ściągam, często wykichuje sporo. Mała dziś nie chciała ode mnie butli, a po kp niezbyt śpi. Od 12 to tylko cyc i płacz co chwilę przed 15 pojechaliśmy po syna i spała ładnie jeszcze w domu do 18? Obudziła się to puściła serię bąków i zrobiła kupę. Co ciekawe od męża jak jej daje butlę to ładnie pije...

Izabel82
U nas katar od tygodnia, psikam ściągam, często wykichuje sporo. Mała dziś nie chciała ode mnie butli, a po kp niezbyt śpi. Od 12 to tylko cyc i płacz co chwilę przed 15 pojechaliśmy po syna i spała ładnie jeszcze w domu do 18? Obudziła się to puściła serię bąków i zrobiła kupę. Co ciekawe od męża jak jej daje butlę to ładnie pije...

Widocznie Twoja córa zakodowała sobie że mama=cyc, a tata=butla :)

misiakowata30
no tak myslę,że przed nastepnym myciem troszkę nawilże skóre głowy tym moim araganowym..ja tez sie bardzo pocę po porodzie..strasznie w mig i smierdze..nawet mój garnier nie daje rady..dokładnie tak samo miałam przed okresem..te jajniki mnie kłują,kto wie może.. @ niedługo zawita:) aż sie boje zeby bolesna nie była..

włosy mi leciały strasznie przed ciążą,co i Pawła wkurzało,bo wszedze ich pełno było...w ciąży stwierdzono u mnie niedoczynność i odkąd stosuje leki problem zniknął,także nie wiem czy to ciąża czy leki..teraz nadal nie lecą..a ciekawe czy przy kp można stosować skrzyp polny..bo mam całą tubę.zapytam położna przy nastepnej wizycie :)

oj mój maluszek dziś maruda jakaś...prasuje w końcu jego ciuszki od 2 tyg zbierałam hehe co i używałam i znów prałam to musiałam jedna noga bujać wózkiem i spiewać kołysanki z ytubem :D usnął na chwilę i już widze ze sie kreci..
skoncze to pulpety zrobię,bo tak nam sie chce domowego obiadku takiego polskiego :)potem lece z małym na spacerro :)

no własnie ortoda ja tez dalej biore witaminy..i bede brała cały czas...

w jakims serialu babka miala piekne wlosy bo brala witaminy dla ciezarnych a w ciazy nie była..he he moze to prawda?:D

Hej dziewczyny dołączyłam do Was miesiąc temu, codziennie Was czytam najczęściej przy karmieniu mojej Oleńki (ur. 14.03.2016r) ale coś brak odwagi żeby samej coś napisać, dzięki Waszym poradom łatwiej jest mi opiekować się malutką (wiem co jest normą a tak bym się stresowała) mam pytanko do misiakowatej :) odnośnie tej tarczycy (ja rok temu miałam nadczynność i brałam jod, po nim odwróciło mi się i też teraz mam niedoczynność i łykam tabletki) czy badałaś swojemu synkowi poziom tsh? bo ja się boję że moja mała też może mieć problemy z tarczycą ale ani jej lekarz ani nikt w szpitalu nie zalecili by sprawdzić jaki ma poziom tsh i zastanawiam się czy nie zrobić tego badania prywatnie

KasiaMamusia
~kalae
Nam nie kazali pieluchowac, a bioderka na usg bardzo ladnie wyszly.

Oczka przemywac trzeba woda przegotowana lub sola fizjologiczna, mozna tez rumiankiem. Antosia ma juz, ladne oczka, przemywalismy woda i sola zamiennie.

Długo u was trwało z oczkami?

Miesiac z przerwami

witam wieczornie.
u nas dzisiaj dzień szalony. Koło południa wpadła moja koleżanka, poszłyśmy z Zuzią do parku, później szybko obiad zrobiłam, następna koleżanka przyszła, mąż do pracy, a Zuza prawie cały dzień śpi :) teraz sobie poćwiczylam, wykąpalam się i czekam aż sie młoda na karmienie obudzi.

U nas jak coś sie na pupie dzieje, to Sudocrem i po 2-3 dniach znika.

Aga piszesz, że się trochę na poczatku krępowałaś karmić piersią w pociągu :) rozumiem :D my ostatnio poszliśmy do restauracji w parku naszym, usiedliśmy sobie na zewnątrz z wózkiem i zamówiliśmy kawę. Mała się obudziła i zaczęła plakać. Musiałam ją wziąć na ręce a później w wózku bujać. Już chciałam ją karmić, bo by się uspokoiła przy cycu, ale jednak poczułam pewien opór :P Muszę się przemóc, myślę, że z czasem to przyjdzie. Cyca nie mam zamiaru wywalać żeby każdy się gapił, ale dyskretnie nakarmić to normalna na świecie rzecz :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png

arwena89
Dziewczyny czy macie zalecenia od ortopedy żeby pieluchować dzieci do 6 miesiąca? My dzisiaj byliśmy na usg bioderek i mamy leciutki niedorozwój, ale nic z tym nie robimy, następna wizyta na koniec czerwca. U nas każdy dostaje zalecenie pieluchowania.

My dostaliśmy zalecenie piecuchować na noc przez 3 tyg od wizyty i pozatym jak najwięcej układać na brzuszku w ciągu dnia. U nas z prawym bioderkiem problem, lekko ściąga ciałko na prawo. Mam nadzieje ze to pomoże i unikniemy ortez.

~przyjazna
arwena89
Dziewczyny czy macie zalecenia od ortopedy żeby pieluchować dzieci do 6 miesiąca? My dzisiaj byliśmy na usg bioderek i mamy leciutki niedorozwój, ale nic z tym nie robimy, następna wizyta na koniec czerwca. U nas każdy dostaje zalecenie pieluchowania.

My dostaliśmy zalecenie piecuchować na noc przez 3 tyg od wizyty i pozatym jak najwięcej układać na brzuszku w ciągu dnia. U nas z prawym bioderkiem problem, lekko ściąga ciałko na prawo. Mam nadzieje ze to pomoże i unikniemy ortez.

leżenie na brzuszku też jak najwięcej, tylko na noc nie układam na brzuchu, a wy układacie na noc?