Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Zupy Babci Zosi"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dariolka195

ZUPA MARCHWIOWA

*5 marchewek
*kawałek selera
*1 pietruszka
*1 kostka rosołowa
*0,5 szkl kaszy manny
*natka pietruszki
*sól,pieprz

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Selera i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę.Zalać ok 1,5 l zimnej wody.
Zagotować.Dodać startą marchewkę i kostkę rosołową,posolić.
Gotować do czasu,aż warzywa będą miękkie a marchewka rozgotowana.
Dodać opłukaną kaszę mannę,gotować jeszcze ok 10 min.
Dodać łyżkę masła i natkę pietruszki.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25206.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

ZUPA KURKOWA

*25 dkg kurek
*25 dkg ziemniaków
*1 cebula
*2 szkl bulionu
*10 dkg śmietany
*2 łyżki cherry
*1 łyżeczka sosu sojowego
*1 łyżeczka natki pietruszki
*1 łyżka masła
*sól,pieprz

Umyte i oczyszczone kurki wrzucamy do rondla z rozgrzanym masłem,podsmażamy i wyjmujemy.
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę,podsmażamy na maśle,na którym smażyły się kurki.
Wlewamy bulion,dusimy pod przykryciem do miękkości.Do zupy dodajemy śmietanę i cherry.
doprawiamy solą,pieprze,sosem sojowym.Do zupy wrzucamy kurki i natkę.

Zupę można zmiksować na krem i podawać z bagietką.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25207.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

ZUPA FASOLOWA

*4 ziemniaki
*4 pomidory
*20 dag białej fasoli
*10 dag ryżu
*2 ząbki czosnku
*2 łyżki masła
*2 łyżeczki ziół prowansalskich
*10 dag startego sera żółtego

Fasolę namoczyć wcześniej na noc.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Ziemniaki i fasolę zalać wodą
i gotować 20 min.Po tym czasie dodać ryż i pomidory,doprawić i gotować
następne ok 20 min.Dodać zmiażdżony czosnek utarty z masłem i ziołami.
Ser wrzucić do gorącej zupy.Przyprawić i wymieszać

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25208.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa z soczewicą i pomidorami
Jedną z ulubionych zup naszej rodziny jest zupa z soczewicą i pomidorami. Serwujemy ją w domu na wzór zupy pomidorowej, którą uwielbia mój synek i mógłby ją jeść siedem dni w tygodniu. To nasza pyszna zupa, która urozmaica nasze menu:)
- ok. 3 l wody
- 2 ćwiartki z kurczaka
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
- natka pietruszki lub (bulion warzywny domowy lub z kostki)
25 dag czerwonej soczewicy
2 duże cebule
puszka pomidorów bez skórki
łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
Przyprawy do smaku według uznania: tymianek, oregano, bazylia, chili, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Ćwiartki z kurczaka wkładamy do wrzącej osolonej wody. Następnie dodajemy włoszczyznę (potartą na tarce na grubych oczkach) i przyprawy. Cebulę kroimy z grubsza i podsmażamy dodajemy do zupy, gotujemy ok. 15 minut i dodajemy soczewicę i ponownie gotujemy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy pomidory uprzednio rozgniecione widelcem i przecier pomidorowy (przecier pomidorowy można zastąpić dodatkową puszką pomidorów) i dalej gotujemy. Gdyby zupa była za gęsta można dodać trochę wody. Zupę zestawiamy z ognia i gotowe. Można do smaku dodać soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. W wersji de lux można dodać klopsiki.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25214.jpg

Odnośnik do komentarza

Tradycyjny barszcz czerwony babciny przepis z osobno okraszonymi ziemniakami
Barszczyk gotowała moja babcia i mama a teraz jest zupą "firmową" w naszym domu. Mąż był zdziwiony, że barszczyk można jeść w takiej wersji:)
ok 1 kg buraków
1,5 litra bulionu
włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
ok. 100 ml śmietany słodkiej
Osobno gotujemy:
5 ziemniaków
ok. łyżka margaryny
1 cebulka

Najpierw gotujemy bulion z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego dając ok. 2 litów wody. Warzywa gotujemy ok. 30 min. na małym gazie. Obieramy buraki, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy bulion jest gotowy, odcedzamy warzywa i wrzucamy buraki. Dolewamy tyle wody, żeby wszystkie były przykryte, ale nie więcej. Gotujemy, aż będą miękkie po czym wyławiamy buraki, i trzemy razem z warzywami na grubych oczkach tarki i z powrotem wrzucamy do garnka a zupę doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać śmietanę słodką.
Osobno gotujemy ziemniaki i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy margarynę, dodajemy pokrojoną cebulę i lekko ją zarumieniamy, następnie wraz z tłuszczem wlewamy do ziemniaków a następnie ugniatamy ziemniaki z cebulą. W wersji de lux można dodać pokrojony i podsmażony boczek.
Życzę smacznego

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25215.jpg

Odnośnik do komentarza

Świeża botwinka - na zdrowie!

Zupa idealna już nawet dla roczniaka. Pożywna, zdrowa, wiosenna i pyszna - od lat 1 do 101 :)

Składniki:
mały szponder czy inny kawałek mięsa
pęczek botwinki z małymi buraczkami
włoszczyzna
jajka
koper śmietana 12%
łyżka masła

Mięso gotujemy wraz z włoszczyzną startą na tarce. Botwinkę kroimy drobno (łodygi i kilka liści), a buraczki ścieramy na tarce. Wrzucamy do rondelka razem z masłem i chwilę dusimy. Następnie dodajemy do wywaru. Gdy mięso zmięknie dodajemy roztrzepaną wcześniej z odrobiną zupy śmietanę. Osobno gotujemy jajko i podajemy pokrojone z zupą. Obficie posypujemy posiekanym koperkiem. Można także zrobić wersję bez mięsa, na samym wywarze warzywnym.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25283.jpg

Odnośnik do komentarza

Gdy zaś w grę wchodzi rodzina z wyłączeniem dzieci (te jeszcze grzybów nie jedzą), furorę robi

KREMOWY PRZYSMAK GAJOWEGO, czyli zupa-krem z kurek:

kurki
włoszczyzna
cebula
udko kurczaka
śmietana 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
słonecznik

Zupę-krem przygotowujemy na bazie rosołu:
gotujemy udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i kurczaka. W międzyczasie obieramy i myjemy kurki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucamy je do wywaru. Drobniutko siekamy cebulkę i jak się zeszkli dorzucamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy zupę blenderem. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podajemy posypaną ziarnami słonecznika.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25284.jpg

Odnośnik do komentarza

Kochani,
podaliście fantastyczne przepisy na zupy i wiele z nich bardzo spodobało się Komisji - pewnie będziemy robić w swoich domach ;-)

Ale oto i nagrodzeni:
Grzegorz Maślak
kabi18
youstyna33
bogunia1503
Chnum1975

Gratulujemy!

Czekamy przez 14 dni na Wasze adresy pod mailem: konkursy@parenting.pl. W temacie wiadomości należy wpisać swój nick oraz nazwę konkursu :-)

Zapraszamy też do innych naszych konkursów!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...