Skocz do zawartości
Forum

Smaki naszego dzieciństwa


Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno są dania lub smakołyki, które robiły Wasze mamy dla Nas, kiedy byłyśmy małe, a teraz wracamy do niektórych przepisów i same przygotowujemy takie "smaki dzieciństwa" dla naszych dzieci. Mnie z domem zawsze się kojarzy zupa zarzutka z kiszoną kapustą i kiełbasą, ale nie potrafię jej odtworzyć:), chleb w jajku, gołąbki (ale nie wychodzą mi jak mamine) i ciasto drożdżowe, pieczone przez moją babcię jeszcze w piecu chlebowym:) babcia robiła też swojskie masło i piekła chleb:) robiła sery i śmietanę z mleka od naszej krowy, pamiętam dobrze te smaki, a jak z tym u Was?

Odnośnik do komentarza

Wiele jest takich dań, smakołyków.
Margeritko, chleb maczany w jajku i smażony to też mój smak dzieciństwa. Pyszne, szybkie, robiła je moja mama i dla nas był to rarytas.
Moja mama robiła też domowe lody, smakowały lepiej niż kupne. Uwielbiałam też kogel-mogel. Jako dziecko przepadałam za naleśnikami i plackami ziemniaczanymi (mogłam je jeść codziennie). :-)

Odnośnik do komentarza

adasaga3 kogel-mogel.... Aż się rozmarzyłam... i placki pankracki ( dla nie wtajemniczonych ;) ziemniaczane).... Do tego murzynek, jeżyki z ryżu preparowanego, babcine pączki i faworki. Domowe wafle z kremem z mleka w proszku albo smażona cebula mojego taty.... MNIAM. Zalewajka, krupnik, buraczkowa (no, żeby nie wiem co moja nie ma takiego smaku jak u mamy).
I najważniejszy smak dzieciństwa. Domowy makaron i płaskie, naleśnikowate placki z ciasta na makaron pieczone bezpośrednio na starym piecu (takie omacki czy jakos tak). NIE DO PODROBIENIA :)

Ps. Smakiem mojego dzieciństwa jest też znienawidzony przeze mnie pieczony królik, rodzice taty hodowali i obowiązkowo gdy zapraszali nas na niedzielny obiad był królik, wysuszony i pieczony w całości (ten widok mnie prześladuje) ale zawsze potem rodzice zabierali mnie na lody do ulubionej lodziarni, co traktowałam chyba jak rekompensatę, bo mimo niechęci żułam tego królika... choć obiad wlókł się w nieskończoność.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

och domowy chleb ,masło, ser biały ...Te wyroby były pyszne
Moja mama lata temu dużo piekła, jej ciasta wszyscy chwalili a teraz to ja chwyciłam po mamie smykałkę do pieczenia Zawsze to ja pomagałam mamie przy pierogach i teraz też lubię to robić do tej pory Mamy bigos jest najlepszy i niepowtarzalny Ale tak jest że nie powtórzymy tych smaków bo one są niepowtarzalne

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

adasaga3, przypomniałaś mi o specjale: kogel-mogel...
Często go robiłam, jak byłam dzieckiem :) A teraz nie pamiętam, jak to się robiło?!
Ja też pamiętam owoce prosto z krzaka.
Śmietana, masło, pączki, bułki, chleb, ciasto drożdżowe wyrabiane/wypiekane przez moją babcie.
Jedna z moich babć, nadal wyrabia masło :)
Moja mama obowiązkowo do rosołu robi makaron samodzielnie. Dziś zrobiła pyzy...Moje dzieci poznają częściowo smaki mojego dzieciństwa (choć niestety wieś już nie ta sama...).
Chleb maczany w jajku, mój mąż serwuje, jako "Puchatkowe tosty" :)
A i jeszcze pamiętam zupę mleczną. Dziś niemal całkowicie wypartą przez płatki śniadaniowe :P
Mój syn nie chce słyszeć o takiej "potrawie", córę przekonują kluski...może chociaż będzie kontynuowała jej przygotowywanie w przyszłości ;)

Odnośnik do komentarza

Nikawa kogel mogel:
Wersja 1: żółtko utrzeć z cukrem (ile wlezie ;) byleby cukier był drobny-ale nie puder-u mnie z reguły jakieś 3/4 łyżeczki, ale to zależy od wielkości żółtka) na baaaardzo puszystą masę
Wersja 2: żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać kilka kropli rumu -wersja dla dorosłych ;)
Wersja 3: JW. Tylko zamiast rumu dodać kilka kropli soku z cytryny
Wersja 4: ( to wersja mojej cioci-ale średnio przeze mnie lubiana) żółtko utrzeć z cukrem na puszysta masę i dodać ubite z cukrem na sztywno białko

Osobiście polecam wersje 2 i 3 :) MNIAM
I ja nie ucieram łyżką tylko robotem lub spieniaczem bo robię to nad garnkiem (na parze), żeby się te żółtka zaparzyły i nie były takie surowe.

Ps. Białka ubijane przez jakieś 5 min, na parze z wodą cukrową (wrzątek z rozpuszczonym cukrem) to krem na ptysie, wystarczy wlewać tę wrzącą wodę cukrową na białka a pod koniec ubijania dodać parę kropel soku z cytryny.
Więcej białek trzeba ubijać dłużej np. 4/5 białek to tak około 10 minut.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

Ach ptysie ...
Nikawa tak właśnie na wsi smaki już nie te same niestety
Pyzy babci o rety to było pyszne Kluski na mleku też uwielbialiśmy ! Jak robię dzieciom to już nie mają tego samego smaku Wtedy swojskie mleczko było o wiele lepsze
Marg- ty też królików nie lubisz Ja właśnie lubię Wujek ma króliki Na pewno i nam się udzieli na obiadek :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

domi aaa taki chleb z cukrem i wodą i ja pamiętam .. albo kanapki z truskawkami mmm

u mnie jeszcze szarlotka z kruszonką na wierzchu .. najlepsza wówczas była ta kruszonka :P
zamiast płatków mleko z chałką albo babcia robiła makaron taki lany czy jak to się zwie .. i babcine "pierogi na słodko" czyli z białym serem z cukrem zapewne .
i kogel mogel też :)

Odnośnik do komentarza

Torcik wedlowski. Dostawałam zawsze na moje urodziny oraz na inne okazje od rodziców i dziadków tak więc bardzo miło mi sie kojarzy. Obecnie daję go również swoim dzieciom :) Uwielbiam ten delikatny wafelek oblany czekoladą. Podobnie kojarzy mi się ptasie mleczko.

Pamiętam jeszcze jak mama wrzucała mi do plecaka czekotubkę. Ostatnio Wedel znowu wyprodukował czekotubki i można znaleźć jest na półkach. Kupuję czasami sobie oraz dzieciom.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...