Skocz do zawartości
Forum

Co dziś robicie na obiad?


Ann

Rekomendowane odpowiedzi

ronia troche czuc ryba.. ale sa twardsze takie jakby bardziej sprezyste
nic sie nie boj jak nie beda smakowac to nastepnym razem bedziesz wiedziala ze nie ma co:) ale powiem ci ze ja bylam baaardzo na nie zanim sprobowalam i teraz nie moge bez nich zyc.. no tylko ze ja uzywam swiezych ale mysle ze o nie robi wiekszej roznicy..wiesz co podam ci przepis na to risotto moze z ryzem bedzie wam latwiej zaakceptowac:)
pookroj karmaly w kostke i zuc na oliwe z odrobina cebulki i czosnku... przygoyuj bulion, super by bylo jakby byl rybny ale jak nie masz to moze byc warzywny ja na 2 osoby dorosle robie litr ale troche zostaje...
jak ci sie troche podsmaza kalmary dodaj po 2 garscie rzyzu na osobe i troche go przesmaz tak zeby sie zrobil taki hmmmm lekko przezroczysty, potem dodawaj po chochli bulionu i gotuj na malym ogniu mieszajac, jak ryz wchlonie bulion zaraz dolej nastepna chochle, uwazaj zeby nie przypalic:)
jak juz ryz bedzie miekki zgas ogien i dodaj troche masla, wymieszaj i... gotowe!!smacznego!!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

hmm to jeszcze by nie byl problem bo supermerkaty w polsce sa coraz lepiej zaopatrzone i czasem jak zajrzysz dobrze do mrozonek mozesz znalezc te cudenka.. gorzej ze kosztuja majatek... chyba najlatwiej dostac jest krewetki i risotto z nich tez jest pyszne.. a na upartego robie tez dla odmiany risotta z warzyw (ulubione z cukini, lub dyni z boczusiem) lub grzybow (tu obowiazkowo buliongrzybowy) w polsce zawsze jadlam risotta suche to wychodzi baaardzo kremowe i to suche sie nie umywa:)

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

Kalmary ble :P
Dla mnie to smakuje jak gumka recepturka :Kiepsko:
Pamietaj ze kalmary gotuje sie/smazy bardzo krociutko jesli juz je rozmrozilas.
A własnie masz gotowane mrozone czy surowe mrozone ?
Ja bym pokroila je w pierscionki, pomoczyla w mleku z sola i pieprzem, obtoczyla w mace i usmazyla na glebokim oleju.Potem mozna cytryna skropic - podobno bardzo dobre :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

renata ja juz tutaj pisalam przy anginie ze jak cos nie tak z moim gardlem albo zebem czy dziaslem (mialam zapalenie tragedia!!!!!) to ja na budyniach i kislach jade!! a teraz sa te slodkie chwile wiec nie trzeba od razu jak dla pulku wojska robic:)

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

szczesciaro ale ci dobrze!! ja teraz na poczatku ciazy tez nie mam jakiegos wielkiego apetytu na slodkie ale przedtem to byla tragedia!!!moglam zyc tylko na czekoladzie:P no a fakt faktem ze ja wystarczy ze sie na nia spojrzalam i juz mi kilogramy szly w biodra:)
no ale to pewnie dlatego ze wczesniej tez nie jadlam slodyczy.. wogole uprawialam bardzo zdrowy tryb zycia, dietka lekkostrawna, 5-6 razy w tygodniu silownia lub aerobik.. przyjechalam tutaj i 14 kg mi przybylo na tych wszystkich okropnych (ale jakze pysznych) kluchach i pizzach:P

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

matko a ja sie musialam tyle wysilac zeby wazyc 58.. no a teraz to juz wiecej niz 70.. jedyne pocieszenie to ze zawsze mialam duzy biust.. a wlasciwie marne pocieszenie bo kregoslup siada..przed ciaza 75h co to bedzie potem....:Kiepsko:

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

od czego sa magiczne staniki?:) a na moje plecy to juz nic mi nie pomoze.. no a poza tym to ile ja sie w nastoletnich latach nasluchalam, gwizdy na ulicy niewybredne komentarze, teraz chyba z twarzy mozna wyczytac ze jak ktos sobie pozwoli na za duzo to sie odwine!!!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

No to ja w takim razie powrócę na tematy kulinarne :Oczko: Macie jakiś fajny przepis na szparagi? Ja robię tylko takie z wody. Próbowałam kiedyś zapiekać pod beszamelem, ale wyszły kiepskie... Polecicie coś bo sezon szparagowy w pełni?

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

no tak:P ja ze szparagow robie niezmordowane risotto:)
sa tez dobre usmazone na patelnie a potem zalane rozbeltanym jajkiem i do pieca...
raz tez jadlam ale w restauracji i nie wiem jak sie robi musialabym ci sprawdzic w internecie z sosem holenderskim (na pewno byly tam tez jajka) pychota!!!
no ale tak jak ty najczesciej robie z wody

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

A moze zupka szparagowa ?Ja ze szparagow robie salatke dodajac do nich gotowane jajo,papryke, majonez i troche zieleniny :) Albo do mlodych ziemniaczkow robie szparaki zawijane w bekonie lub baleronie :) Albo tak jak kalafiorek z maselkiem i bylka tarta ( mozna dodac jajo )

A u mnie dzis tylko barszczyk z uszkami - maz ma znow 12 godzinny dyzur wiec sie wysilac nie musze a ja jako ze z choroby wyszlam ale naszla mnie @ ( jak nie urok to ... )wiec dzis jeszcze nic nie jadlam tylko kawe wypilam :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Kata te smażone i zapiekane z jajem to tzw. fritatta? Znam przepis, że można jeszcze dodać szynkę parmeńską. Długo je smażysz? Na normalnej patelni czy na grillowej?

Antalis, a zupa to krem np. z grzankami czy szparagi dajesz w całości i gotujesz na wywarze warzywnym z jakimiś dodatkami?

Szuklam jakiejś inspiracji, bo podejrzewam ze mi się zaraz znudzą takie zwykłe z wody :Oczko:

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

kat_ja dokladnie frittata:) mozesz dodac co tylko ci sie podoba!!faktycznie z jakims mieskiem musi byc pycha. Moja tesciowa robi bardzo czesto ale ona nie miesza wiec albo same warzywa(por, szcypior, cebula itd) albo pancetta(boczek).. ale ja bym byla za ta szynka parmenska i szparagami.. mmmmm juz mi slinka cieknie
smaze je na normalnej patelni z odrobina oliwy z oliwek.. czy dlugo hmmmm zalezy od grubosci szparagow....az beda miekkawe po prostu probuje

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...