Skocz do zawartości
Forum

Menu na urodziny dziecka


adasaga3

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny, za tydzień robię imprezę, 3 urodziny córki. Ma być 18 osób. Zaczniemy od tortu i innych ciast. Potem podam jakieś przekąski, wędliny, sałatki, pieczywo itp. Doradźcie co podać, jakie smakołyki Wy przygotowujecie na takie okazje? Ja mam wrażenie że co roku przy okazji urodzin różnych członków rodziny podaję to samo. Chodzi o to by było smacznie, dużo i żeby się przy tym nie narobić, bo czasu przy dwójce dzieci nie mam zbyt wiele. :-)

Odnośnik do komentarza

Polecam na początek jakąś zupę-krem np.: z pieczonej papryki ugotowana na rosole, zagęszczoną serkami topionymi z dodatkiem smażonych pieczarek w dużej ilości i podawanej z grzankami, lub zupy serowej z pora, mięsa mielonego i pieczarek (przepis w necie), albo małe zapiekanki (np. w foremkach od muffinek) z szynką, pieczarkami i serem przygotowane na cieście francuskim, świetnie sprawdza się też risotto, czy strogonow - to z dań konkretnych. Można też tradycyjne mięsa-zawsze się sprawdzą-kluski parowe z sosem, makaronowe zapiekanki, pierogi.
Z przystawek: sałatki, masła smakowe i pasty przyrządzane w domu, czy pieczone w piecyku chipsy z plasterków grubej kiełbasy z dipami, jajka faszerowane zawijane w kawałek szynki i z wykałaczką na której można niczym żagiel - postawić trójkącik z żółtego sera, albo śliwki suszone zawijane w boczek, spinane wykałaczką i pieczone w naczyniu żaroodpornym ( w wersji "NIE na słodko" zawijam w boczek ćwierć ogórka kiszonego lub np. połówkę jajka, czy coś dowolnego).
Ciasta i słodkości- tu się można popisać- ja osobiście staram się by przynajmniej jedno było z kremem i przynajmniej jedno bez (np. szarlotka), do tego można muffinki, ciasteczka czy pierniczki przygotowywane wcześniej, galaretki w połówkach skórek po pomarańczy, sałatki owocowe, lody z kruszonymi ciasteczkami, bakaliami i muesli, pieczone jabłka z bakaliami i miodem, zapiekanka z ryżu, śmietany kremówki z cynamonem i jabłek z rodzynkami.
Inne- dla dzieci herbatka z owocami w plasterkach a'la kompocik, dla dorosłych grzane wino z przyprawami, domowa lemoniada czy cytroneta z miętą.
Możliwości jest wiele, wszystko zależy od tego ile czasu i wkładu pracy zamierzasz na to poświęcić oraz jak długo ma trwać impreza i czy zdominowana zostanie przez dzieci (menu dla dzieci jest zawsze troszkę inne) czy dorosłych
Tak czy inaczej: Udanego balowania :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

wszystko zależy czy chcesz menu typowo dla dzieci czy dla dorosłych a można też zrobić mieszane .Dla dzieciaków polecam galaretki w pomarańczy super efekt a pracy niewiele lub galaretki kolorowe w przeźroczystych pojemniczkach ,sałatka owocowa np w arbuzie czy ananasie,szaszłyki owocowe,lizaki z ciasta ,nutelli i serka mascarpone(Ania Starmach je robiła ) muffinki zawsze się sprawdzają i na słodko i na słono,jeżyki lub myszki z jajka ,kolorowe kanapeczki w różnych kształtach lub zapiekanki małe oraz warzywa z dipami lub owoce i czekolada do maczania .A dla dorosłych ciasta wiadomo,zimna płyta z wędlinami,serami,warzywami,barszczyk z krokietem,gulasz lub strogonow,tort kanapkowy (robi się go wcześniej ,szybki i efektowny ),do tego koreczki,małe kanapeczki z sucharków z pastami np. twarogową z papryką lub jajeczną ,takie ślimaczki z tortilli (smarujemy placek majonezem lub sosem dowolnym na to sałata ,plastry szynki,sera,można dać pomidor i zwijamy w rulon a po schłodzeniu kroimy na grubsze plastry ,można tez posmarować pastami różnymi co kto lubi ) ,sałatka warstwowa z selerem konserwowym,szynką,porem, jabłkiem,jajkiem,ananasem,serem i sosem .Jest dużo przepisów i jest w czym wybierać a na necie są świetne przepisy i warto wypróbować :)

Odnośnik do komentarza

FAKT: dzieci kochają żelki :) Często układam je na cieście i zalewam potem galaretką w taki sposób, że jak kroi się kawałek to zawsze jest na nim jedna żelka.
Poza tym można zrobić sałatkę owocową z żelkami :)
A szaszłyki żelkowe - świetny pomysł :) tu też można dodać pokrojony owoc. Sama wykorzystam te szaszłyki żelkowe. Dzięki aagnieszaa1

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

ja polecam ser mozarella z pomidorem i bazylią, wygląda jak sałatka i szybko się robi, poza tym sałatkę, którą można przygotować dzień wcześniej, z kurczakiem lub indykiem albo jakąś jarską, dzień lub dwa dni wcześniej można upiec mięso: kaczkę, pieczeń schabową i odgrzać i podać na ciepło, jajka to też dobry pomysł (jeśli nie ma ich w sałatce: jajka na szynce i to zawijasz szczypiorkiem podzielonym na pół, wygląda i smakuje dobrze), robiłam też kiedyś jeszcze na ciepło kasza jęczmienna (lub ryż)+kurczak+marchewka w plastrach+śliwka suszona: wygląda kolorowo i smakuje dobrze, ale to wersja na słodko, poza tym na ciepło mogą być jeszcze kurczaki w panierce z płatkami kukurydzianymi, chrupiące bardzo:)

Odnośnik do komentarza

dzięki dziewczyny.
A macie może sprawdzony przepis na ten strogonow o którym ktoś tu wspomniał. Wiele lat temu gotowałam go ale nie pamiętam już co i jak.
Co do żelek, to moja córcia nie wie co to takiego. Nie podawałam jej nigdy tego typu słodyczy, ona je tylko domowe ciasta, biszkopty, a z kupnych słodyczy to tylko Petitki Lubisie. Ale pomysł fajny, gdy będzie starsza chętnie skorzystam z pomysłu na takie np. szaszłyki żelowe.

Odnośnik do komentarza

Ja mam przepis na drobiowy strogonow ,może ktoś poda lepszą oryginalniejszą wersję ale ta też by pasowała Jeśli przypadnie do gustu

2 filety z kurczaka
1/2 kg pieczarek
puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
1,5 l bulionu
śmietana
mały koncentrat pomidorowy
1/2 szkl ryżu
2 cebule
przyprawy ,tłuszcz do smażenia
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę ,podsmażamy ,dodajemy pieczarki, dusimy Następnie pokrojone filety i nadal dusimy Przekładamy do garnka zalewamy bulionem ,paprykę kroimy w cienkie paski i wrzucamy do garnka , Dodajemy kukurydzę i ryż ,koncentrat pomidorowy Doprawiamy śmietaną i przyprawy

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

Chipsy z kiełbasy- cieniutko koję grubą kiełbasę np. Żywiecką i piekę na blasze te plasterki w piecyku aż się wysuszą i wytopi się z nich tłuszcz.osączam na ręczniki papierowym i gotowe- w zasadzie strasznie szybko się robi.
Citroneta z mięta ( nota bene idealna na "po imprezie")-na 1 dzbanek: litr wody, 2 cytryny, 3-4 łyżki miodu i gałązka mięty. Wyciskam cytryny, dodaje miód i mieszam. Osobno zalewam gałązkę mięty wrzątkiem litra wody. Gdy mostowa woda orzestygnie dodaje cytryny z miodem. Pozostawiam w dzbanki miętę bo ładnie wygląda. Pyszna jest tez woda mineralna gazowana z .... Gałązką pietruszki, albo z sokiem z jednej cytryny i kilkoma plasterkami ogórka. Wszystkie powyższe można dodatkowo dosłodzić miodem wg smaku.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

Tort kanapkowy robi się z dwóch rodzajów chleba najlepiej tostowego i różnych mas np. twarogowych czy z pasztetu i dodatków wędlin,sera ,warzyw i stroi się górę właśnie warzywkami to link do jednego z takich torcików http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/tort-kanapkowy_3459.html w necie jest sporo przepisów na różne pasty do tego i zdobienia a robi się dość szybko i robisz go wcześniej co jest dużym plusem :)

Odnośnik do komentarza

Proste i w miarę szybkie sałatki pięcio-składnikowe

Z kurczaka
1 średnia pierś kurczaka (ugotowana w wodzie z solą lub w rosole i pokrojona w drobną kostkę)
1 mała kapusta pekińska (drobno poszatkowana)
1 puszka kukurydzy
1 torebka ugotowanego ryżu ( w słonej wodzie)
majonez
wszystkie składniki wymieszać i doprawić dużą ilością pieprzu (w miarę potrzeby posolić)

Z pieczarek
0,6 kg pieczarek-ugotować i pokroić w kostkę
5 jajek - ugotować i pokroić w kostkę
5 średnich ogórków kiszonych -pokroić w kostkę
1 puszka zielonego groszku
majonez
sól/pieprz
Składniki wymieszac i doprawić

Złocista/żółta
1/2 puszki ananasa (zamiennie dyni ugotowanej w odzie z cukrem)-pokroić w kostkę
35/40 dkg twardego żółtego sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach
1 puszka kukurydzy
1 torebka ugotowanego ryżu
majonez
sól/pieprz
Składniki wymieszać i doprawić.

Ostra z odrobiną słodyczy
1 torebka ryżu ugotowanego w łyżeczce curry i odrobinie soli
1 pierś z kurczaka - pokroić w kawałki i usmażyć obtoczone OBFICIE w przyprawie do dań chińskich
1/2 puszki ananasa - pokroić w kostkę
1 średnia cebula czerwona lub czosnkowa pokrojona w drobną kostkę (ewentualnie biała część pora pokrojona w cieniutkie półplasterki) zblanszowane na tej samej patelce na której smażony był kurczak
majonez
pieprz - ewentualnie odrobina soli
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.
Do tej sałatki można jeszcze dodać 1/2 puszki czerwonej fasoli, tez pysznie - ale wtedy sałatka będzie już sześcio składnikowa ;)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

u nas najbardziej lubią taką sałatkę z kurczaka :1 mniejsza kapusta pekińska ,1 słoik selera konserwowego,1 słoik cebulek konserwowych,1 mała puszka kukurydzy,1 pierś z kurczaka ugotowanego z jarzynkami,majonez ,przyprawy .Kapustę poszatkować i lekko osolić ,cebulki przekroić na połówki,pierś z kurczaka ugotowaną pokroić na kosteczkę i wszystko wymieszać z majonezem i doprawić jak lubimy . Druga to sałatka brokułowa :1 brokuł ugotować i podzielić na różyczki,kilka rzodkiewek pokroić w pół plastry ,2 garści słonecznika,ok.20dag.boczku wędzonego ze smażyć ,majonez + jogurt nat.+przyprawy .Wszystkie składniki połączyć i wymieszać .Mam tez fajną z fasoli :1 puszka fasoli czerwonej,3 jajka ugotowane na twardo,zielona cebulka i natka pietruszki,oraz zalewa :2 łyżki oliwy+1 łyżka cukru+1 łyżka octu .Jajka kroimy na kosteczkę dodajemy do fasolki,siekamy zieleninę i wszystko łączymy z zalewą .

Odnośnik do komentarza

mama hala też mi się przypomniała brokułowa - w sumie nie wiem czemu ją wcześniej pominęłam bo to moja ulubiona - dla mnie poezja smaku.

Ekspresowa brokułowa
1 brokuł ugotowany al'dente w bardzo delikatnie osolonej wodzie i podzielony na różyczki
1 serek typu feta
1 jogurt grecki - do 200 ml (do którego wciskamy 2/3 ząbki rozgniecionego czosnku i wkręcamy świeżo zmielony pieprz)
1 garść płatków migdałowych zblanszowanych lub delikatnie zrumienionych w piecyku

Brokuł i ser feta wymieszać lub ułożyć warstwami, polać wszystko dipem jogurtowo-czosnkowym i posypać migdałami.
Smacznego

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...