Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny ale się rozpisalyscie jeśli chodzi o zabobony to z pierwsza córka byłam na pogrzebie 3 tyg przed rozwiązaniem trochę rodzina robiła problemy ale najbardziej teściowa bo skrzywdze jej wnuczkę i będę tego żałować ze poszlam. Ale ja powiedzialam ze pójdę to byla moja ukochana babcia która po Czesci mnie wychowywała podeszlam i dotknelam nawet jej ciało cala msze siedzialam przy jej trumnie i czulam się jakoś spokojnie najgorsze w tym.wszystkim było to ze 3 dni przed śmiercią byłam u niej i ona tak bardzo czekała na prawnusie liczyła dni i noe doczekala. Ale gdy juz się urodziła i wrocilysmy do domu przyszła do mnie w śnie i powiedziała ze śliczna ma prawnusie i będzie nad nami czuwać i caly czas czuje jej obecność a dzisiaj jakoś mocniej może dlatego ze SA jej imieniny.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh37165se0wvk.png

chani
Ooo właśnie miałam pytać o glukozę. Ktoś robił w luxmedzie? Trzeba mieć swoją?

Jeszcze nie robiłam badania, ale pytałam o to i w krakowskich przychodniach LuxMed na pewno dają glukozę, nie trzeba przynosić swojej. Nie wiem jak jest w przychodniach współpracujących z LuxMed. We własnych przychodniach mają wszędzie te same standardy.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png

Dziewczyny.. jako, że jestem tu dopiero od dzisiaj i nie nadrobiłam jeszcze zaległości zapytam Was o problemy w ciąży, konkretnie czy Wasze wyniki są ok? Ja np. walczę z anemią, ale to nic nowego - w pierwszej ciąży też ją miałam, ale teraz co mnie bardzo zaskoczyło, mam bardzo wysoki poziom TSH, tzn. bardzo wysoki był w pierwszych tygodniach teraz skacze raz wyżej raz niżej.. Czy jest tu może jakaś Mamusia z podobnymi problemami?

Gość Anonim_e

Do ania_1009

W kwestii chrztu: Obowiązkowy jest tylko jeden chrzestny, druga osoba może być świadkiem chrztu, jeśli nie spełnia jakiegoś kościelnego wymogu. Warunek jest taki, że musi być para mieszana, tzn. facet i kobitka. Więc jeśli Twoja siostra ma wybranego chrzestnego, to myślę, że ksiądz nie powinien Tobie robić problemu z byciem świadkiem chrztu.

Gość angela9086

Hej dziewczyny jeśli chodzi o glukozę to ja już zrobiłam 75gr glukozy i dwie godziny czekania mój wynik to przed wypiciem naczczo 89 a po dwóch godz. 130. W każdym razie jest dobrze. Lekarz mnie straszy cesarką bo duże dzieci urodziłam pierwsze 3900 g i 58 dł. a drógie 4400g i 62dł minęło osiem lat i będę miała trzrcie i szczerze mówiąc boję się żeby nie było takie wielkie bo urodzić siłami natury takiego kolosa to nie lada wyczyn i wiek już nie ten co kiedyś. Pozdrawiam wszystkie wrześnióweczki.

I znowu nie pamiętam, co chciałam napisać :D o coś miałam zapytać...ale co tam.

Co do ślubu, to my też nie mamy. Ja nie wierzę w instytucję kościoła i właściwie mam się za ateistkę, ale taką dziwną. Bo ja wierze, że trzeba być dobrym człowiekiem dla innych, dla natury, żyć zgodnie z miłością.
Nie chcę brać, ślubu, mój facet kiedyś bardzo chciał, a teraz też nie chce, jest nam dobrze tak jak jest, kochamy się bardzo i jesteśmy szczęśliwi. My już dla siebie jesteśmy mężem i żoną, bez żadnych formalności. Sami jesteśmy sobie świadkami naszej miłości, każdego dnia ze sobą całkiem fajnie wytrzymując :D
Natomiast nieziemsko wkurzają mnie teściowie, bo od dnia, kiedy powiedzieliśmy im o ciąży, męczą nas i tylko gadają o tym ślubie.

Kiedyś może weźmiemy cywilny, Ale to czas pokaże :)

Dżasti z tego co piszesz, to Ty chyba chciałabyś tego ślubu, tak? Jest to dla Ciebie ważne?

8.09.2015, Jagódka
Pierwsze
Drugie

Hej mamuśki :) ale tematy tutaj pogrzeby zabobony masakra...

nie wierze w zabobony aczkolwiek jak tak piszecie to zaczynam powoli wierzyć haha głupota :)

Moja mama zmarła 4 lata temu i jedyne czego żałuję to tego że jej przy mnie nie będzie ale myślę że będzie nade mną czuwać i nad swoim pierwszym wnuczkiem... i powiem wam że nie wyobrażam sobie nie pójść na pogrzeb bliskiej osoby dlatego że jestem w ciąży...

Ja właśnie mam zostać chrzestną prawdopodobnie w czerwcu i tym zabobonem mnie wystraszyłyście...
I najlepsze że nie mam bierzmowania, żyje bez ślubu i jeszcze w ciąży...:)ale oczywiście jestem wierząca tylko mamy księdza w swojej parafii nie ciekawego i robi o wszystko problemy i bierzmowania mi nie dał... ale to jak widać zależy od księdza....

A swoją drogą to ja żyje bez ślubu 6 lat i 6 lat ze sobą mieszkamy bo moja mama tak pokochała mojego nie męża że sama to nam zaproponowała żeby się do nas wprowadził i rozstawaliśmy się już tyyle razy :) ale ciągle jesteśmy i się bardzo kochamy chociaż problemów mamy mase i się strasznie kłócimy....

ale się rozpisałam a mogłabym jeszcze pisać i pisać :)

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fe6hhtt78739x.png
http://www.suwaczki.com/tickers/gannhqvkueltg97u.png

Bawiłam się przed chwilą z małym :) Kopał, ja go gilgałam i tak na zmianę. Położyłam rękę na brzuchu i tak sobie tv oglądałam i po chwili poczułam jak powoli mi się ręka podnosi a brzuch napina z prawej strony, wręcz nieprzyjemne uczucie. Siedziałam i patrzyłam na to wybrzuszenie, ręką wyczuwam chyba główkę, twarde i okrągłe mi się wydaje, trochę pochodziłam i już tak boleśnie nie napiera. Czyżby Kubuś chciał wtulić główkę w moją dłoń? Ciąża to stan niesamowity :)) Szkoda że nie wpadłam na to żeby zrobić zdjęcie

Ja na czczo glukozę miałam 72, po wypiciu 76
Wypicie tego nie jest bardzo uciążliwe, gorzej właśnie później z czekaniem, mnie strasznie zmuliło, myślałam przez te dwie godziny że zasnę.

31.08.2015 Kubuś 56cm 3270g :* sn :)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpiqvwbf940su.png

mycha88
Bawiłam się przed chwilą z małym :) Kopał, ja go gilgałam i tak na zmianę. Położyłam rękę na brzuchu i tak sobie tv oglądałam i po chwili poczułam jak powoli mi się ręka podnosi a brzuch napina z prawej strony, wręcz nieprzyjemne uczucie. Siedziałam i patrzyłam na to wybrzuszenie, ręką wyczuwam chyba główkę, twarde i okrągłe mi się wydaje, trochę pochodziłam i już tak boleśnie nie napiera. Czyżby Kubuś chciał wtulić główkę w moją dłoń? Ciąża to stan niesamowity :)) Szkoda że nie wpadłam na to żeby zrobić zdjęcie

Ja na czczo glukozę miałam 72, po wypiciu 76
Wypicie tego nie jest bardzo uciążliwe, gorzej właśnie później z czekaniem, mnie strasznie zmuliło, myślałam przez te dwie godziny że zasnę.

najlepiej filmik nagraj :) będzie lepsza pamiątka :)
glukoza to coś okropnego.. :/ pamiętam, że za pierwszym razem ledwo to wypiłam... odczekałam dwie godziny a po ukłuciu wszystko zwymiotowałam.. :/ dlatego aż mnie trzęsie jak sobie pomyślę o powtórce...

~Anonim_e
Do ania_1009

W kwestii chrztu: Obowiązkowy jest tylko jeden chrzestny, druga osoba może być świadkiem chrztu, jeśli nie spełnia jakiegoś kościelnego wymogu. Warunek jest taki, że musi być para mieszana, tzn. facet i kobitka. Więc jeśli Twoja siostra ma wybranego chrzestnego, to myślę, że ksiądz nie powinien Tobie robić problemu z byciem świadkiem chrztu.

tak, wiem, to samo powiedział ten ksiądz w kurii z tym, że świadek chrztu to opcja dla osób np. innej wiary i stwierdził, że pełniąc taką rolę nie powinnam stać przy ołtarzyu wraz z rodzicami i Ojcem Chrzestnym..

Ja mam "niemeza" a za miesiąc bedzie mezem. Ja chce slubu, niemaz tez. Od 9 miesiecy mieszkamy razem, mamy wspolny kredyt. Ciaza zaplanowana, choc ja bardzk chcialam zeby najpierw sie oswiadczyl:-) tak jakos nie chcialam go nigdy zmuszac a juz tym bardziej nie chcialam zeby dziecko bylo powodem. Tak sie stalo ze dowiedzial sie o ciazy i tego samego dnia wyciagnal pierscionek. W sumie stwierdził ze mu pokrzyzowalam plany bo najpierw chcial sie oswiadczyc.
ale generalnie i tak wiekszosc za plecami gada ze jest slu bo ciaza. Ale mamy to gleboko w d... kochamy sie , chcemy razem byc, no imamy kredyt;-) a to jak drugi slub:-):-):-)
bedzie cywilny. Rodzice , rodzenstwo i chrzestni. Ale to i tak masakra z zalatwianiem i troche zalujemy ze cichaczem nie poszlismy;-)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sx1hp2uhzt2tl.png

Susu tak, chciałąbym ale nigdy nie przyszło mi do głowy żeby na to naciskac ani takze zeby brac kościelny bo jestem wierząca a nie praktykująca. Jestem romantyczka dlatego takie zareczyny, biała suknia czy ślub sa dla mnie ważne a z drugiej strony wazniejszej to czułabym się bezpieczniej bo jak sie czegos dorobimy to wrazie czego to nie przepadnie i dziecko zabezpieczone i ja a tak to jak mi by sie co stało czy jemu to nawet nie mam prawa w szpitalu pytać o stan zdrowia.

Znów robię zakupy przez internet i tak się zastanawiam co jest lepsze: otulacz czy usztywniony rożek?
Te otulacze, które znalazłam są bardzo cienkie, a rożki po rozłożeniu są jak mała kołderka i można wyjąć usztywnienie. Nie wiem co wybrać. Miałam w planach kupić jeszcze śpiworek, ale taki dla większego dziecka. A może wystarczy bawełniany kocyk? W domu mam około 20 stopni.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png

Karolina 83
Znów robię zakupy przez internet i tak się zastanawiam co jest lepsze: otulacz czy usztywniony rożek?
Te otulacze, które znalazłam są bardzo cienkie, a rożki po rozłożeniu są jak mała kołderka i można wyjąć usztywnienie. Nie wiem co wybrać. Miałam w planach kupić jeszcze śpiworek, ale taki dla większego dziecka. A może wystarczy bawełniany kocyk? W domu mam około 20 stopni.

Ja przy pierwszym dziecku kupiłam dwa rożki ale nie usztywniane.. w sumie są w idealnym stanie, używa ich teraz moja siostra i chyba nie będę ich wymieniać na usztywniane, ale dokupię też otulacz, bo widzę teraz jakie ma zastosowanie w praktyce przy siostrzenicy i powiem, że fajna sprawa.. możesz kupić i to i to. Te bambusowe otulacze fajne są latem do wózka np.. kocyk też spokojnie wystarczy :)

O a to kilka przesądów :)
1. Nie przechodź pod sznurami z bielizną, kablami i drabinami – bo dziecko okręci się pępowiną.
2. Nie farbuj włosów – bo maluch urodzi się rudy.
3. Nie dziel się jedzeniem – bo po porodzie nie będziesz mieć pokarmu.
4. Nie patrz nigdy przez wizjer ani dziurkę od klucza – bo dziecko będzie miało zeza.
5. Nie patrz na księżyc – bo maluch będzie łysy.
6. Nie patrz na słońce – bo szkrab będzie często płakać.
7. Nie zgadzaj się na bycie chrzestną - bo to przyniesie nieszczęście chrześniakowi.
8. Nie przyjmuj zaproszenia na ślub – bo sprowadzisz nieszczęście na młodą parę. Nie chodź też na pogrzeby – bo sprowadzisz nieszczęście na swoje dziecko.
9. Nie używaj w czasie jedzenia noża – bo dziecko urodzi się z zajęczą wargą.
10. Nie siadaj po turecku – bo maluszek będzie miał krzywe nogi.
11. Nie przymierzaj okularów – bo dziecko urodzi się z wadą wzroku.
12. Nie zapatrz się na nikogo – bo dziecko będzie do niego podobne (co ciekawe – działa nawet w przypadku innych ras i kolorów skóry – ciekawe, co na to genetyka?).
13. Podczas zmywania naczyń, nie ochlap brzucha wodą – bo dziecko będzie alkoholikiem.
14. Podczas wizyty u krawcowej nie pozwól na przypięcie żadnej szpilki – bo łożysko się „przypnie” i z trudem potem wyjdzie.
15. Nie noś łańcuszków, apaszek, wisiorków – bo dziecko okręci się pępowiną.
16. Jeśli się czegoś wystraszysz, uważaj gdzie się dotkniesz – w tym miejscu dziecko będzie miało znamię.
17. Nie przechodź przez rozstajne drogi - bo sprowadzisz nieurodzaj.
18. Nie siedź tyłem do kierunku jazdy – bo dziecko ułoży się pośladkowo i nie ominie cię cesarskie cięcie.
19. Nie kochaj się z mężem przez dwa miesiące przed porodem – bo maluszkowi będą ropiały oczka.
20. Nie maluj się w ciąży – bo dziecko będzie transwestytą.
21. Nie przytulaj się do włochatych psów – bo dziecko będzie kudłate.
22. Nie przytulaj psów i kotów – bo całą miłość przelejesz na nie i zabraknie ci jej dla dziecka.
23. Nie patrz na ogień – bo dziecko urodzi się z rumieniem na twarzy.
24. Nie przejmuj się zgagą – wtedy rosną dziecku włosy.
25. Nie kupuj niczego przed porodem – bo zapeszysz.

A ja jeszcze słyszałam że koty wysysają oddech niemowlakom :)

Janek ur. 23.08 o 23.55, 3000 g, 54 cm
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm726v858n.png

Ja rożka nie kupuje, bo nie sprawdził się wcześniej. W sumie gdzieś leży nieużywany, więc będzie jak coś. Dla mnie sprawdził się cienki kocyk.

Co do zabobonów to ja ich nie słucham. Jakaś porażka :-/ Słyszałam też o tym, że będą w ciąży lepiej nie być chrzestną. U mojej siostry nawet dziewczyna w ostatniej chwili odmówiła, jak się dowiedziała, że jest w ciąży. Na pogrzebie byłam w lutym, tak cały czas patrzyłam na zmarłego, bo u nas jeszcze nie ma kaplicy i zmarły leży w domu 3dni, więc się nie da nie patrzeć, szczególnie jak ktoś praktycznie umiera na moich oczach.

A ślub to moim zdaniem też nie powinien być z powodu ciąży, jak to często bywa. My jesteśmy po ślubie 3 lata, wcześniej byliśmy ze sobą 5 lat. Moje dwie siostry żyją na cywilniaku i za bardzo im się nie układa. Boją się kościelnego, bo mówią, że to nie polepszy ich życia, a utrudni ewentualne rozstanie.

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqvcqgbj495x7y.png