Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dam rady doczytać Was do końca, ale ciekawa jest dyskusja na temat kp.
Joanana możesz mi przesłać na priv kontakt do tej doradcy laktacyjnej? Rozumiem, że to była wizyta domowa? Bo widzisz, ja też miałam zmniejszoną dawkę Euthyroxu o połowę po porodzie, może na moją laktację też to wpływa? A jakie u Ciebie były objawy i obawy co do kp, że zdecydowałaś się na tą poradę? (przepraszam, ale nie pamiętam)

Banana,to ja pytałam o smoczek do lekarstw, dzięki za info!

Napisałabym dużo więcej, ale szykujemy się z rana z Witkiem na randkę, jak ja to nazywam :) idziemy w odwiedziny u 2-tygodniowej koleżanki i czas się odpicować :)

Witek
17.09 g. 4.20

Catarisa, ty zawsze tak pieknie napiszesz :) o masz racje ! Widuska kieruj sie sercem .. Jezeli czujesz ze powinnas dalej karmic piersia bo mala tego potrzebuje to karm karm karm ! I nikogo nie sluchaj. Ja tez mamw. Domu takie sranie w banie, wszyscy dookola mowia mi ze mam slaby pokarm, ale jakos 2miesiace maja te nasze brzdace i wszystko z nimi ok i jadly .. Wiec jezeli chcesz karmic to powiedz wszystkim zeby nie komentowali jak karmisz bo musisz sie skupic i rob wszystko zeby miec ten pokarm, a jak musisz dokarmiac to tak jak niektore na wieczor :) chyba ze wolisz w dzien a wieczorem i w nocy podawac marcysi bo jednak pokarm w nocy jest inny i warto aby ten tez dostawala, po jedzeniu Marcysi w nocy spirbuj odciagac, bedziesz miala na poludnie jak mala nie doje i bedzie sie wsciekac, mozesz w lodowce trzymac bez problemu. Kup sobie karmi te herbatki pij duzo wody, jak pijesz duzo to pij wiecej ! Nie stresuj sie i ciesz sie z kp :)) a jezeli nie
Masz sily to jeb* to w pizdu i daj sobie spokoj, i pamietaj ! SZCZESLIWA MAMA TO SZCZESLIWE DZIECKO !
Buziaki

http://www.suwaczki.com/tickers/km5se6yd45kcrbcn.png

just.jot super mamuśka z Ciebie :) musieliście mieć mega fajną imprezę!
weronika95 wspolczuje przejsc szpitalnych :(
szusterka Ty chudzielcu świetnie wyglądasz
Blanka śliczna z Ciebie dziewczyna
wiruśka ja bym przeczekala jeśli Marcysia robi sceny przy piersi i tak jak radzą dziewczyny podawala przez jakis czas swoj odciagnięty z butelki a do piersi na przytulanie (maleństwo na pewno tego potrzebuje i nikt inny tu nie pomoze tylko Ty :D ) moze faktycznie za szybko/za wolno plynie jej mleczko i stad takie sceny. Chociaz powiem Ci ze moja córeczka też taki miala czas marudzenia przy piersi i to ewidentnie bylo od gazów. Podajesz malej espumisan? Moze ma wzdecia i akurat pozycja przy karmieniu jej cos tam w brzuszku uciska jakbys podala espumisan to latwiej pozbedzie sie tych gazów i moze byc po problemie. Z teściową dziwna sprawa ze az tak nalega i z tego co pamietam od bardzo dawna (!) a może Twoja teściowa tak nalega na tą butelkę bo sama by chciala małą pokarmić, jakieś mam takie przeczucie że to może również o to chodzić?

Niesiaa z moja teściowa to jest tak, że ona miała sama trójkę dzieci, z których każde karmiła mm, bo nie miała pokarmu przez cukrzycę ciążowa.. I dlatego uważa że mm to jest dobra rzecz, bo przecież jej dzieci żyją i maja się dobrze.. a co do gazów to daje Małej Sab simplex przed każdym karmieniem i kolka jej na razie odpukać przeszla, także to chyba nie to..

Marcelinka 21.09.2015

Nieesia, wczoraj czytalam taki artykul na mamymamom.pl ( chyba bo na fejsie bylo) i tam wlasnie opisywali " kim jest Babcia". Osoba ktora wie lepiej niz mama a Mama to sie na niczym noenzna i wszystko robi zle bo Babcia czuje sie jakby to bylo jej dziecko i najchetniej to nawet nakarmilo by je Matki piersia .. A najlepiej to swoja

http://www.suwaczki.com/tickers/km5se6yd45kcrbcn.png

Jezeli chodzi o karmienie piersia, to jest decyzja mamy i nikt poki dziecku sie krzywda nie dzieje nie powinien sie wtracac. Tesciowa, mama czy babcia mialy swoje dzieci i wtedy mogly decydowac. Z tego co mowila mi pani w poradni laktacyjnej i pediatra to, nie ma czegos takiego jak mniej wartosciowy pokarm. Gdy dziecko slabo przybiera warto sprobowac, odciagnac ten pierwszy, ktory jest najmniej kaloryczny i przystawic dopiero do piersi, a pozniej dopoic tym co sie sciagnelo.
Sprawdza sie to, rowniez jak piersi sa twarde, a mleko zalewa Malucha.
Wczoraj Antek jakos tak slabo pil, przysypial, wiec postanowilam sprawdzic ile na raz wyciaga. Zrobilam jak radzila polozna, ze zwazylam go przed i po karmieniu. I o ile mozna temu zawierzyc to, przez 20 min z jedego cycka wyssal 120, tyle ile z dwoch laktatorem. Nie kumam juz tego...fakt dziecko jest w stanie wiecej wyciagnac, ale az tyle?

Banana
Nieesia, wczoraj czytalam taki artykul na mamymamom.pl ( chyba bo na fejsie bylo) i tam wlasnie opisywali " kim jest Babcia". Osoba ktora wie lepiej niz mama a Mama to sie na niczym noenzna i wszystko robi zle bo Babcia czuje sie jakby to bylo jej dziecko i najchetniej to nawet nakarmilo by je Matki piersia .. A najlepiej to swoja

Oo! Nie powiem do kogo ten opis pasuje idealnie.. bo sie domyslacie pewnie..
Jedno jest pewne, jak będę musiała przejść na mm to Mała będę i tak karmić ja, bądź też ewentualnie mój mąż.. I koniec..

Marcelinka 21.09.2015

Aaa wlasnie Catarisa przedwczoraj przejezdzalam kolo tego lumpka przy Glogowskiej, wskoczylam na chwile. Dla Malego nic ciekawego nie bylo, ale juz wychodzac zobaczylam jak pani odwiesza t-shirt tommy'go hilfilgera, patrze rozmiar mojego meza, poszlam do kasy, pan zwazyl cale 6 zl...:-D
Przez cale studia z moim mezem chodzilismy po lumpajach, od kilku lat nie mielismy czasu, ale teraz znowu instynkt zdobywcy zostal obudzony i ruszamy na łowy:-D
Dziekuje za polecenie :-*

Dziewczyny, a u nas problem. Wczoraj wieczorem odciągalam katarek Młodemu i był lekko zabarwione krwią. Kurcze nie wiem o co chodzi, czy to coś poważnego, czy żyłki popękane? Katar nie jest duży.
A tak w ogóle to piękne te Wasze Dzieciaczki, musze usiąść do laptopa i tez wrzucić, a nie ciągle z tel.
Wczoraj okazyjnie upolować am hustawka bright stars ślimaczek.
Co do karmienia to ja po cycku zaraz podaje mm i jestem spokojna , że Nikus się najadl.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-71855.png

wiruśka Kochana a mi się wydaje ze po części winę ms tu Twoja teściowa!
Cholera po co ona Cię tak stresuje?ja nie kumam takiego zachowania.mama karmiąca potrzebuje spokoju.
Gdybym ja musiała osiągać i podawać zaraz na mm bym przeszła bo na odciaganie czasu nie mam :(
Wituś zasnął ..na moich rękach a ja brzuszek masuje i tak cały czas...wiec to by było jedyne moje wyjście ale Ty jak masz możliwość to walcz kobieto dzielna! :) a teściowa no cóż .. niech sama sobie mm pije.

joanna89 szkoda ze ja 5 lat temu nie wpadłam na to ze mona mm do karmić ... wtedy miałam czas na ściąganie I na wszystko... a moje mleko to nie było mleko a dosłownie sina woda z czymś tam.. 10 minut po godzinnym karmieniu juz był ryk.

Mariia może żyłka pękła przy odciaganiu?

U nas dziś pada ale jadę do mamy i na lumpki o ile uda mi się włosy iść umyć bo jak szatan wyglądam.

A na dietę chyba wodna przejdę bo ryczeć mi się chce jak na Witka patrze...taka kruszynka tak musi cierpieć. ..1

.weronika.95 oby małego wypuścili! Dzielna z Ciebie babka :*

https://www.suwaczek.pl/cache/ec9c665127.png
Wituś Michał sn 29.09.2015 57cm 3520g 10'45
[url=https://achtedzieciaki.pl/suwaczki]http://s9.suwaczek.com/201509291762.png[
Lilianna sn 30.01.2011 54cm 3220 15'20

wiruska tesciiwa zamknac w piwnicy z mm i niech sobie sama daje a Ty zdaj sie na instynkt. Sama wiesz co robic. Jezeli przejdziesz na mm to nic sie nie dzieje przeciez. Ja starszego karmilam piersia tylko miesiac potem mm. Stracilam pokarm z nerwow. Ale czulam ze jestem dobra mama bo dbam o niego jak moge i o to chodzi:)
Gorzej czuje sie teraz jako matka bo choc kp to mialam cc i to mi strasznie ciazy:( pierwszego urodzilam sn i to bylo dla mnie wazne.
nieesiadziekuje:)
My sie teraz karmimy, starszy je sniadanie, a moje sniadanie i inka czekaja az najmlodszy zje. W koncu ma pierwszenstwo:) potem czeka mnie sprzatanie mieszkania, robienie obiadu, zrzucanie zbednych kg a na spacer z malym to moze meza wysle:) milego dnia dziewczyny! I nie smucic sie! Macierzynstwo nie jest latwe ale same tego chcialysmy i teraz nic tylko sie cieszyc:)

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3p07wr09wc777.png

blanka przystojny Sebek :)
wiruśka nie przejmuj się gadkami innych! Ty wiesz co jest najlepsze dla Twojej córci. Ja też mam przedziwną teściową, ale na szczęście co do karmienia mi się nie wtrącała i nie wtrąca. Za to szwagierki tak;/ Maly miał 5mies.dokarmiałam go, była szwagierka i zobaczyła, że szykuje mu butelkę to Malo co mnie nie zlinczowała! A co Ty mleka nie masz? Jak to można nie wykarmić dziecka? Trzeba mleko pić a nie! Ja tam czwórkę wykarmiłam tylko piersią! Też się zmartwiłam, ale zaraz to zlałam:) i tak byłam dumna , że karmiłam pół roku.

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqvcqgbj495x7y.png

Jak tak to wszystko czytam to moja teściowa to anioł. Wszystko co robię uważa że dobrze i ciągle powtarza matka wie najlepiej :)
Mało tego słucha mnie z zainteresowaniem i daje mi odczuć że jestem dobrą mamą. Powiedziała że jest zemnie dumna że tak dzielnie zniosłam poród i że tak pięknie po nim wyglądałam :)
Skarb taka teściowa

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

joanna89 trzymam kciuki za Laurę :) żeby dobrze przybierała! A Ty rób tak jak uważasz za słuszne dla dziecka i siebie. Mm to nie zło. Moja mama urodziła 8 córek i żadnej nie karmiła piersią tylko mm, bo nie miała pokarmu. I nie jesteśmy gorsze. Nigdy nie byliśmy w szpitalu, nie brałyśmy antybiotyków. Zdrowe kobiety z nas wyrosły, a cyca nie widziałyśmy:)

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqvcqgbj495x7y.png

Asia mi się wydaje że Laura wcale mało nie przybrała, Nawet patrzyłam do książeczki i u nas Szymek w 12 dni przybrał 180g, co daje około 105g na tydzień. Sama sie zdziwiłam że tak mało ale neonatolog powiedział że dzieci przez pierwsze 6-8 tygodni przybierają po około 350-400g tygodniowo a później ten przyrost wagi zmniejsza się. Dla potwierdzenia, Szymek przez pierwsze 2 tygodnie przytył 720g. A teraz wszyscy i lekarze i rodzina mówią że Młody jest "wypasiony" jak ja to mówię:)
No ale może spróbuj z tym mm i zobaczysz, jak Laura nie przybierze więcej niż na kp to ja bym sie nie przejmowała, bo skoro nie płacze po jedzeniu to znaczy że sie najada.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

asia 440 gram w trochę ponad 2 tygodnie to Marcyska przybrała duzo mniej.. czekaj zerkne do książeczki.. ważna była 15 października i wazyla 4180 i potem 4 listopada i wazyla 4460 (20 dni, dobrze liczę?) przybrała zaledwie 280g :/
Może faktycznie moje dziecko chodzi non stop glodne? :/
monikalina Ty pisałaś o siatce centylowej, prawda? Można to gdzieś na necie sprawdzić jak dziecko sie plasuje czy to tylko lekarz ma tą siatke i może to sprawdzić? Bo teraz to się serio wystraszylam..

Marcelinka 21.09.2015

Dziewczyny ja mam siatke centylową w książeczce i lekarz tam sprawdza i pokazal mi jak to rozszyfrować. Wg niej Szymek jest ciut powyżej 50 centyla czyli takiej średniej wagi na jego wiek a Laura i Marcyśka prawie na 50 centyl. No i trzeba pamiętać że chłopcy są zazwyczaj ciężsi od dziewczynek. Także chyba w miarę dobrą mają wagę jeśli chodzi o te siatki:-)

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png