Skocz do zawartości
Forum

Kasza jaglana-sprawdzone przepisy


nauzyka

Rekomendowane odpowiedzi

Może dość późno, ale dopiero ostatnio poznałam kaszę jaglaną i bardzo mi posmakowała. Sparzyłam wrzątkiem i ugotowałam na mleku, podałam z Museum truskawkowym - sekretnie przechowywanym w zamrażarce na wyjątkowe okazje. Drugim razem zrobiłam tak samo, tylko kaszę po ugotowaniu zblendowałam (jakbym miała młynek to bym ją zmieliła przed ugotowaniem) i wyszła mi jak kasza manna- zrobiłam tak bo nie mogłam dostać w sklepie mąki jaglanej.
Bardzo snaczna-jak ktoś lubi kaszę oczywiście.
A może macie jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na kaszę jaglaną? Nie tylko słodkie...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

ja ostatnio zainteresowałam się kaszą jaglaną - ponoć bardzo dobra dla zdrowia.. na razie mam stronkę poleconą taką:
http://kaszomania.blogspot.com/2014/10/kasza-jaglana-po-meksykansku.html i ten przepis na kaszę po meksykańsku ponoć bardzo dobry tylko to na ostro

Bettyy ciekawy pomysł na słodko - może w takiej wersji udało by mi się przekonać do kaszy mojego niejadka ..będzie trzeba wypróbować :)

Odnośnik do komentarza

Ja kaszę jaglaną używam dość często.
Na śniadanie dla siebie i dzieci przygotowuję ją na słodko, w wersji "co się nawinie" pod rękę. Przeważnie gotuję ją w większej ilości mleka, by kasza nie była zbyt sucha, a po ugotowaniu dodaję rodzynki, żurawinę, orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika, pokrojone w kawałki jabłka lub banany, to co akurat mam w kuchni. Można dosłodzić miodem, jeśli jest zbyt gęsta rozrzedzić mlekiem lub jogurtem.
W wersji obiadowej kaszę jaglaną dodaję do zup, zamiast makaronu. Świetnie pasuje (ugotowana wcześniej w wodzie) do rosołu lub pomidorowej. Z innymi zupami na razie nie próbowałam, ale w tych dwóch sprawdza się doskonale.
Od czasu do czasu robię też kotleciki z kaszy jaglanej na obiad.
Jakiś czas temu zrobiłam do kanapek pyszną pastę, "smarowidło", nazywało się to "paprykarz" czy jakoś tak (jak znajdę przepis to go wkleję). Pamiętam, że nawet moja córcią się tym zajadała.
Kiedyś upiekłam też ciasto z kaszy jaglanej, ale przepisu nie polecę, bo piekło się strasznie długo (z 1,5 godz.), a i w smaku było takie sobie. Może kiedyś znajdę przepis na jakieś lepsze ciasto z wykorzystaniem tej kaszki.
Poniżej przedstawiam zdjęcie moich kotlecików z kaszy jaglanej. Dobre na gorąco jak i na zimno.

monthly_2015_01/kasza-jaglana-sprawdzone-przepisy_24037.jpg

Odnośnik do komentarza

adasaga3 - do zupy nie pomyślałam, bo jest drobna, ale spróbuję - a juz na pewno do rosołu, bo u nie starszy syn uwielbia kasze i ryż i rosół z ryżem też, to może i jaglana przejdzie w takiej wersji.
Jak znajdziesz ten "paprykarz" to podrzuć - ciekawa jestem bardzo.
Przepis na kotleciki też poproszę :) Może "smyrnę" na obiadek w jakąś sobotę :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

u nas hitem jest budyń z kaszy jaglanej :)
Gotuję dzień wczesniej kaszę na wodzie, rano gotuję ją jeszcze w mleku roślinnym jakims (choć może być krowie), dodaję parę daktyli lub banana, czasem karob i miksuję blenderem na gładko. Podaję z musem owocowym :) PYCHA! podałam ostatnio siostrzenicom, które kaszy jaglanej nigdy nie jadły. Powiedzialam tylko, że to budyn ;) aż im się uszy trzęsły! ;)

Robiłam też kiedyś kaszę jaglaną jak risotto z przepisu na risotto ;) wyszło ;D

Robię też z niej mleko... robię kotlety, placki, a w weekend chcę zrobić te burgery: http://kaszomania.blogspot.com/2015/02/burgery-z-kaszy-jaglanej-i-ciecierzycy.html

korzystam z bloga smakoterapii często, bo ona z kaszy jaglanej chyba wszystko potrafi zrobić ;) i jadłonomi :)

http://www.suwaczki.com/tickers/uannxzkr1zq23rgd.png

http://www.suwaczki.com/tickers/43kthdge3hmnk8e8.png
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=42339

Odnośnik do komentarza

Nauzyko znalazłam ten przepis na paprykarz.
http://www.jadlonomia.com/2013/04/wegetarianski-paprykarz.html
Mi smakował, można sobie go zmodyfikować po swojemu.

Z kaszy jaglanej robiłam ostatnio mus owocowo-jaglany. Prosty, a smaczny. Ugotowaną kaszę jaglaną (dobrze ostudzoną) należy zmiksować z brzoskwiniami z puszki (można tez użyć innych owoców z puszki np. manga). Przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce.

monthly_2015_02/kasza-jaglana-sprawdzone-przepisy_24594.jpg

Odnośnik do komentarza

Robiłam też placuszki-racuszki z kaszy jaglanej (przepis z internetu).
Składniki:
3 szklanki kaszy jaglanej (ilość po ugotowaniu), 1/2 szkl. mleka, 2 jabłka, 1/2 szkl. mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki sody, olej do pieczenia.
Do miski przełożyć kaszę, dodać oba rodzaje mąki i sodę, wlać mleko, zmiksować. Dodać jabłka starte na dużych oczkach tarki, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka (zależy to od soczystości jabłek) dodać więcej mąki. Na patelnię wlać olej, na rozgrzany kłaść łyżką małe placuszki. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Ja smażę placuszki na patelni teflonowej naleśnikowej więc używam niewielkiej ilości oleju, a dodatkowo układam placuszki na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

monthly_2015_02/kasza-jaglana-sprawdzone-przepisy_24597.jpg

Odnośnik do komentarza

Dziewczyny co do tych racuszków jaglanych to muszę dodać że ciasto musi być bardzo gęste, inaczej będą się rozpadać i nie będzie się ich dało przewrócić. Za pierwszym razem gdy je robiłam namęczyłam się trochę, potem dałam więcej mąki i było w porządku. A za drugim razem dałam mniej mleka i już piekły się super.

Nauzyka a jak dokładnie robiłaś te ciasteczka?

Nikawa ja też nie przypominam sobie by u mnie w domu jadało się kasze jaglaną. Ale im lepiej ją poznaję tym częściej używam. Ostatnio mam w ogóle jakąś straszną chęć na kaszę jaglaną. Co 2 dni przygotowuję coś z niej, a to do zupy dodam, a to kotlety zrobię albo desery. I muszę przyznać że coraz bardziej mi smakuje, chyba przyzwyczaiłam się do jej specyficznego troszkę smaku.

Ja w niedzielę robiłam mus z kaszy jaglanej i truskawek mrożonych. Ugotowaną kaszę zmiksowałam po prostu z rozmrożonymi truskawkami, wsadziłam na trochę do lodówki. Zjedli ze smakiem wszyscy oprócz Małego, który spał. Tym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć. Ciekawa jestem jak będzie smakować ten deser ze świeżymi owocami.

Ostatnio robię niektórym potrawom zdjęcia z myślą o Was, dziewczyny. Na mnie zdjęcie potrawy działa zachęcająco, gdy sama szukam w internecie jakiegoś przepisu to przeważnie takiego ze zdjęciem.

Odnośnik do komentarza

dziewczyny skuszona tymi specjałami szukam czegoś na słodko a najlepiej ciasta i chyba znalazłam JAGLANĄ PEREŁKĘ
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki Spód:
120 g ciastek owsianych
60 g roztopionego masła
3 łyżeczki kakao
Masa jaglana:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzątku
250 g mascarpone
1 opakowanie serka jogurtowego Alemtte
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka domowej esencji waniliowej
1/4 szklanki wody
1 łyżka żelatyny
Mus śliwkowy:
500 g dojrzałych śliwek węgierek
1/2 łyżeczki kardamonu
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Ciasteczka miksujemy w malakserze, dodajemy roztopione masło i kakao, dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki.
Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ją blendujemy.
Jedna łyżkę żelatynę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się.
Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnuszka, podlewamy jedną łyżka wody i dusimy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut. Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wkładamy mascarpone, serek jogurtowy, cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jaglaną masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki.
Do wystudzonych śliwek dodajemy kardamon i cukier puder i blendujemy.
Trzy łyżeczki żelatyny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Do musu śliwkowego dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Mus wylewamy na zastygłą masę jaglaną i ponownie wkładamy do lodówki, aż do ścięcia się masy owocowej.
wygląda obłędnie ciekawe czy tak samo smakuje

monthly_2015_02/kasza-jaglana-sprawdzone-przepisy_24748.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Marg mam coś może nie z kaszy jęczmiennej ale z gryczanej koleżanka robiła i jest REWELACYJNE
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 23-26 cm

Składniki na ciasto:

4 jajka
120g cukru
110g mąki pszennej
110g kaszy mannej
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
175g zmielonych niesolonych orzechów pistacjowych (bez łupinek)
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Składniki na syrop:

300g miodu
1 szklankę wody
1 łyżkę soku z cytryny
Dodatkowo:

2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
Ciasto:

Piekarnik rozgrzać do 180C

Do miski dodać jajka i cukier, miksować na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta( około 5 min). Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksować do połączenia się składników. Dodać zmielone orzechy pistacjowe i starta skórkę z cytryny, wymieszać

Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem formy. Piec w piekarniku przez około 30-35 min (ja piekłam 40 min )

Przygotowanie syropu:

Do garnuszka wlać miód, wodę, sok z cytryny. Gotować na dość dużym ogniu do momentu aż płynu zmniejszy się o połowę (około 10 min).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Jeszcze w ciepłym cieście przy pomocy patyczka ( ja użyłam do szaszłyków) ponakłuwać gęste i głębokie dziury. Polać ciasto gotowym syropem, odczekać chwilę aż się wchłonie. Pozostałym syropem polać wierzch ciasta. Posypać orzechami, odstawić do wystygnięcia. Smacznego.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...