Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Dania Babci Zosi"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Krem z kurek z grzankami

Na 4 porcje:

400g kurek
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
4 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 cebula czerwona mała
1 cebula biała
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
4 łyżki śmietanki 30%
20 dkg grzanek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kurki obieramy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, wrzucamy kurki. Smażymy je ciągle mieszając wraz z posiekanymi cebulkami i octem balsamicznym. Kiedy kurki zmiękną przelewamy całość do gotującego się wywaru z jarzynami. Wybieramy listki laurowe oraz ziela angielskie i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i grzankami.

Odnośnik do komentarza

Krem z kurek z grzankami

Na 4 porcje:

400g kurek
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
4 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 cebula czerwona mała
1 cebula biała
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
4 łyżki śmietanki 30%
20 dkg grzanek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kurki obieramy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, wrzucamy kurki. Smażymy je ciągle mieszając wraz z posiekanymi cebulkami i octem balsamicznym. Kiedy kurki zmiękną przelewamy całość do gotującego się wywaru z jarzynami. Wybieramy listki laurowe oraz ziela angielskie i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i grzankami.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_20807.jpg

Odnośnik do komentarza

Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka kurek
- 1 pomidor
- 2 plastry szynki
pieczywo
szczypiorek, sól, pieprz, masło
Przygotowanie:
Kurki oczyścić, umyć, obgotować, smażyć na maśle, doprawić. Szynkę pokroić, dodać do kurek i smażyć. Jajka roztrzepać, przyprawić, wlać do kurek, smażyć mieszając aż jajecznica się zetnie. Posypać szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem z masłem i kawałkami pomidorów.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_20812.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa Pieczarkowa
pęczek włoszczyzny
40 dag pieczarek
4-5 ziemniaków
1 litr wody
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
sól pieprz
100 g makaronu
posiekana natka pietruszki
Włoszczyznę umyć ,obrać ,pokroić i wrzucić na osolony wrzątek Pieczarki pokroić w plasterki ,posmażyć na maśle W między czasie wrzucić do zupy pokrojone ziemniaki i na koniec pieczarki Dodać makaron (kształt dowolny ) i gotować do miękkości Doprawić pieprzem i śmietaną Na talerzu doprawić natką pietruszki

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_20930.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

PASZTET GRZYBOWY W CIEŚCIE
SKŁADNIKI:
FARSZ:
• 80 dag grzybów mieszanych leśnych (świeżych lub mrożonych)
• ½ dużego pora
• Kajzerka
• 15 dag mielonego sera białego
• 6 łyżek masła
• Szklanka mleka
• 2 jajka
• 5 łyżek bułki tartej
• ½ posiekanego pęczka natki pietruszki
• Mielona gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
CIASTO:
• 1 i ½ szklanki mąki
• 15 dag masła
• Jajko
• Szczypta soli
• 4 łyżki zimnej wody
WYKONANIE:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim średnią formę keksową. Odciąć wystające kawałki, nakłuć widelcem i schłodzić.
2. Por przekroić na pół, opłukać i drobno pokroić. Poddusić na 2 łyżkach masła. Grzyby świeże oczyścić, umyć , pokroić w paseczki i obgotować, (mrożone lekko rozmrozić), poddusić na reszcie masła. Połączyć z porem, przestudzić. Dodać ser, jajka, natkę, bułkę tartą, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką. Nałożyć do foremki, wyrównać powierzchnię. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować, pociąć na paski. Ułożyć na masie, posmarować jajkiem. Piec 20 minut w temp. 185 stopni, a następnie 35 minut w temp. 170 stopni.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_20981.jpg

Odnośnik do komentarza

SAKIEWKI Z SUSZONYMI GRZYBAMI ORAZ SOSEM PIECZARKOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO:
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka gorącej wody
• szczypta soli
FARSZ:
• 2 szklanki kapusty kwaszonej
• ½ szklanki grzybów suszonych
• 1 liść laurowy
• 1 ziele angielskie
• ½ łyżeczki majeranku
• 1 pomidor
• pieprz do smaku
• sól do smaku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
SOS:
• 30 dag pieczarek
• 200 mililitrów śmietany 18%
• ½ pęczka natki pietruszki
• 1 i ½ łyżeczki mąki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól do smaku
• pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę wymieszać z solą dodać wodę i ugnieść ciasto na pierogi. Gotowe ciasto należy przykryć ponieważ będzie schnąć.

2. Grzyby zalać wrzątkiem, kiedy ostygną pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną kapustę, chwilę smażyć. Do kapusty nalać wodę z grzybów, dodać liść laurowy, ziele, grzyby. Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę pogotować. Miękką kapustę doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, solą jeśli jest taka potrzeba. Farsz ostudzić.

3. Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz i zagniatać do góry w formie sakiewek. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładziemy surowe pierogi, smażymy tak długo aby spody się zarumieniły. Zarumienione pierogi zalać wodą na 1/3 wysokość pierogów, przykryć pokrywką i gotować do miękkości pierogów.
4. Pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć pieczarki, natkę pietruszki, smażyć do miękkości pieczarek i do odparowania ich. Odparowane pieczarki posypać mąką, cały czas smażąc do chwili połączenia składników. Do pieczarek dodać śmietanę chwilę gotować, doprawić do smaku pieprzem i solą.

5. Gotowe sakiewki wyłożyć na talerz i polać sosem.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_20982.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

TARTA GRZYBOWA

Na cisto:
*2 szkl mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*0,5 szkl oleju
*0,5 szkl jogurtu naturalnego
Na farsz:
*50 dag pieczarek (lub grzybów leśnych)
*2 cebule
*przecier pomidorowy
*łyżka masła
*10 dag sera żółtego
*sól,pieprz,vegeta

Składniki na cisto zarobić na stolnicy.Zwinąć w folię i schłodzić 30 min w lodówce.
Cebulę posiekać w kostkę.Pieczarki pokroić w plasterki.Wszystko razem podsmażyć
na rozgrzanym maśle.Doprawić.
Formę do tarty wylepić rozwałkowanym ciastem.Na cisto wyłożyć grzyby i wierzch
wysmarować cieniutko przecierem pomidorowym.Na wierzch zetrzeć ser żółty.
Piec 20 min w 200 stopniach.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_21036.jpg

Odnośnik do komentarza

Opieńkowe kotlety

- opieńki świeże,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- jajko surowe,
- kawałek ziemniaka,
- 1 cebula,
- przyprawy.

To już koniec grzybobrania,
Teraz w domu praca.
Obieranie z liści, igieł,
mycie, segregacja.

W lekko osolonej wodzie
Krótkie gotowanie:
Nie więcej, jak dziesięć minut,
potem odcedzanie.

Na dziś koniec wszelkich zajęć.
Praca wykonana.
Grzyby się odsączać muszą,
Aż do jutra rana.

Nazajutrz wkraczam do kuchni,
By rozpocząć pracę.
Najpierw jednak ingrediencje
wyłożę na tacę.

Pieprz i sól, vegety trochę
oraz bułka tarta,
jajko, olej i cebula,
i ziemniaka ćwiartka.

To już wszystko. Do tej strawy
więcej nic nie trzeba.
Później, gdy smakować będę,
wezmę kromkę chleba.

Na maszynce do mielenia
Przekręcę opieńki.
Duży, średni, gruby, chudy,
Nawet ten maleńki.

W ten sam sposób, co opieńki
Przemielę cebulę,
Wzbogacając pikantnością
ich smaku strukturę.

W masę jeszcze tylko włożę
startego ziemniaka,
Maleńkiego - ciut większego
Niż ziarno dla ptaka.

Ziemniak bowiem, gdy surowy,
Ma te właściwości,
że kotletom usmażonym
Nada spoistości.

Do produktu, który powstał,
Dokładam przyprawy
W myśl uznania, bo w tym względzie
Doszłam już do wprawy.

Teraz całość mieszam sprawnie,
Wbijam żółtko z białkiem
I dokładam kilka deko
Tartej bułki miałkiej.

Konsystencję całej masy
Teraz reguluję
Tak, że gdy za luźna trochę,
bułką podsypuję.

Kiedy stwierdzę, że mój produkt
Spełnia wymagania,
Biorę się do równiutkiego
Kształtów formowania.

Staram się, by każdy kotlet
Miał figurę zgrabną:
Smukłą, lekką, delikatną,
A nawet powabną.

Tak uformowane ślicznie
W bułcę otoczę
i na tłuszczu zacznę smażyć,
Co w garnku migoce.

Procedura ta ma dziać się
W tłuszczyku gorącym,
Tak, aż kotlet się zrumieni
I zrobi chrupiący.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_21037.jpg

Odnośnik do komentarza

Twoje popisowe danie z dodatkiem grzybów - podaj przepis i wstaw zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
Składniki:
3 dkg grzybów, 25 dkg włoszczyzny bez kapusty, 1 3/4 l wody, 4 dkg tłuszczu, 3 dkg mąki, sól, 1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, dodać cebulę, przyprawy, gotować. Gdy grzyby są na pół miękkie, wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę. Wlać do zupy, zagotować Dodać pokrajane grzybki, osolić, wsypać siekany koperek. Podawać z kaszką krakowską krajaną w kostkę, z kaszą perłową, lanym ciastem, łazankami.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_21040.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

KOTLECIKI GRZYBOWE

*0,5 kg borowików

*2 cebule

*2 jajka

*5 łyżek bułki tartej

*1 bułka

*0,5 szkl mleka

*sól,pieprz

Grzyby oczyścić i kilkakrotnie opłukać.Zalać wodą i gotować przez pół godziny.

Odcedzić i bardzo drobno posiekać.Wcześniej namoczyć bułkę w mleku,po czym

odcisnąć ja i dodać do grzybów.Uzupełnić żółtkiem,drobno posiekaną cebulką,

wcześniej podsmażoną.Dodać pieprz,sól,bułkę tartą i pianę ubitą z białka jajka.

Dobrze wyrobić i formować kotlety.Obtaczać je w jajku i bułce tartej.

Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_21059.jpg

Odnośnik do komentarza

ZUPA BOROWNIKOWA Z NALEŚNIKAMI

- jajo
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki
- łyżeczka oregano
- 1 litr bulionu
- 100 g borowików pokrojonych (mogą być też suszone)
- cebula
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz
- marchewka
- natka pietruszki

W pojemniku mieszamy mleko, jajo, oregano, 3/4 szkl mąki i sól. Następnie smażymy naleśniki, a później zawijamy go w rulon i kroimy w paski. Grzybki dusimy z pokrojoną w kostkę cebulką. Do tego dodajemy bulion, w którym jest marchewka pokrojona w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z łyżką śmietany 18 % oraz pietruszkę dla smaku. Na talerzu zupę łączymy z paskami naleśników.

Jest to zupa naprawdę pyszna. Kojarzy mi się z domkiem mojej babci na wsi. Borowiki mają silny aromat i zachwycą każdego. To danie jest bardzo TANIE I ŁATWE do wykonania.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_21062.jpg

Odnośnik do komentarza

Składniki:
-duży słoik marynowanych grzybów (najlepiej pieczarek)
-po -4 ugotowane marchewki i ziemniaki
-podwójny filet z kurczaka
-szczypiorek,
- natka pietruszki
-20 dkg startego sera żółtego
- 5-6 ogórków konserwowych
-5 jaj ugotowanych na twardo
-3 łyżki majonezu
-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
-przyprawa gyros
-sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Mięso pokroić wdrobną kostkę, oprószyć przyprawą gyros. Usmażyć i osączyć na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu.Ugotowane warzywa, ser oraz jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Zieleninę posiekałam.
Wymieszać jogurt, majonez i żelatynę
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Na dnie ułożyć pieczarki, kapeluszami w dół,a między pieczarkami siekaną zieleninę.
Następnie układamy kolejno: marchewkę, mięso, ogórki, ser żółty, ziemniaki, jajka. Każdą warstwę solimy i pieprzymy oraz smarujemy sosem z majonezu.
Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Przed podaniem na wierzch tortownicy przyłożyć płaski talerz, odwróciłam do góry dnem, delikatnie wypiąć brzeg tortownicy, zdjąć dno, usunąć folię.

Smacznego Mamuśki, Tatusiowie i Pociechy:)
Efekt- naprawdę niezwykły

Odnośnik do komentarza

Pulpety z kapustą pekińską w sosie grzybowym
mięso wieprzowe łopatka zmielone 1 kg
kapust pekińska 1 średniej wielkości główka
czerstwa bułka
2 jajka
sól pieprz ,przyprawa do mięsa mielonego
Grzyby suszone
łyżka mąki
Suszone grzyby namoczyć .
Czerstwą bułkę namoczyć . Kapustę pekińską poszatkować na cienkie paseczki ,posolić . Do mięsa mielonego dodać czerstwą bułkę ,wbić jaja ,przyprawić i na koniec dodać kapustę pekińską Uformować pulpety ,obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor W szerokim garnku zagotować wywar z grzybów Grzyby pokroić na paseczki Pulpety przełożyć do wywaru z grzybów i dusić pod przykryciem ok 10 min Sos doprawić łyżką mąki

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_21070.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

Konkretnie przyprawiony sos pieczarkowy

Składniki:
1/2 kg pieczarek,
1 mała cebula (może być więcej lub mniej wedle upodobań),
1/4 kostki masła,
1 kostka bulionowa do makaronu,
250-300 ml śmietany 30%,
Przyprawy:
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
2 ząbki czosnku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
kilka szczypt mieszanki ziół prowansalskich (czyli bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku itp.)
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i pokrojone w plasterki (razem z nóżkami) pieczarki dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą. Po ok. 15-20 min całość zalewamy ok. 400 ml gorącej wody i dodajemy kostkę do makaronu Prymat. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kostki, a następnie cały czas mieszając powoli dolewamy śmietanę 30% i przyprawiamy gałką muszkatołową, rozgniecionym ząbkiem czosnku, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem lub oscypkiem oraz ozdabiamy świeżą bazylią.

monthly_2014_11/konkurs-dania-babci-zosi_21073.jpg

Odnośnik do komentarza

Zawijaniec rybno-pieczarkowy! :)

Oprócz swoich smakowitych właściwości jest to niesamowicie wielka bomba witaminowa, a gdy go zjemy - poczujemy przypływ energii niczym Gumisie w bajce po soku z gumi-jagód lub Papaj po porcji szpinaku :)
Przepis jest banalnie prosty, lecz smak niebanalny:
Składniki:
filety z dorsza 200gram
filety z łososia 200gram
porcja ciasta francuskiego 75 gram
mrożony szpinak 400 gram
pieczarki
1 opakowanie serka feta z ziołami
cebula
czosnek
50 gram maku
1 żółtko
sól
pieprz
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
oliwa

Przygotowanie:
Krok 1:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę, a gdy się zarumieni dodajemy porcję szpinaku, pieczarki i zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podsmażamy około 7 minut.
Krok 2:
Rozwałkowujemy ciasto francuskie na kształt kwadratu. Na jego środku nakładamy warstwę szpinaku. Kolejną warstwę będzie stanowić serek feta z ziołami, którą nakrywamy filetem z łososia, a na sam wierzch kładziemy filet z dorsza. Filety skrapiamy odrobiną cytryny.
Krok 3:
Na pozostałej części ciasta nacinamy ukośne paski, które następnie będziemy przeplatać na naszych warstwach, tworząc warkoczyk. Nadajemy w ten sposób zawijańcowi kształt ryby. Jeden koniec ciasta traktujemy jako buźkę, drugi zaś jako ogon, który nacinamy w paski. Oko tworzymy z oliwki.
Krok 4:
Naszego zawijańca smarujemy ubitym żółtkiem jaja i delikatnie posypujemy makiem.
Krok 5:
Układamy naszą potrawę na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut, aż nasz zawijaniec nabierze rumieńców.

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza

Mmmm :-) osoby, które lubią dania z grzybów z pewnością znajdą dla siebie fantastyczny przepis, przeglądając wszystkie Wasze wpisy konkursowe :-)

Niestety nie mogliśmy wybrać wszystkich na zwycięzców, ale Komisji udało się zadecydować, więc przedstawiamy wygranych!

Oto i oni:
dariolka195
zgreda
Bettyy
marcia7
plomien

Serdecznie gratulujemy!

Na Wasze adresy czekamy pod mailem konkursy@parenting.pl przez 14 dni. W temacie wiadomości prosimy o wpisanie swojego nicku z forum oraz nazwy konkursu.

Zapraszamy też do udziału w pozostałych naszych konkursach!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...