Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Tetide tak jak dziewczyny zauważyły - ale Kornelek ma fryz:-) mójmto urodził się prawie łysy z przodu a z tyłu ma standardowo jak u większości:-) a jaką chustę będziesz kupiwała?
Kati mój Piotruś nie tyle, że chce na ręce co potrzebuje uwagi, nie śpi praktycznie cały dzień, ale wygląda to tak, że mogę położyć go na łóżko/podłogę/ matę i on będzie leżał i bawił się tylko muszę być obok bo zaepraz woła e, e, e a jak nie reaguję to zaczyna płakać. A jak ma gorszy dzień to wiadomo - ręce i to jeszcze chytrus jeden nauczył się, jak wezmę na ręce ale siedzę to płacz a jak wstanę to jest ok:-) jak potrzebuję do łazienki czy tak odsapnąć chwilę to wieszam mu tą zabawkę w łóżeczku (wstawiałam zdjecie) i bawi się sam nawet i z 40 minut :-)
Ewcikk ja w tym twoim krupniku dopatrzyłam się selera który jest silnym alergenem. Może to jest sprawca ostatniego zamieszania?

Aniaradzia cóż będę walczyć z kangurem i plecakiem:-)
Na nosidłach się nie znam, więc się nie wypowiem. Mogę jedynie powiedzieć, że łatwiej doprowadzić do zaburzeń napięcia mm niż z niego wyjść więc zalecam ostrożność.

Któraś pytała o tą pozycję do karmienia od góry - ja ją stosowałam od początku - od pierwszych dni, później był większy i było mi nie wygodnie i zmieniłam pozycję i okazalo się, że mały już jest " większy" i nie krztusi się tylko nadąża.

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

Monja to ja pisalam o ten pozycji bo szukalam takiej zeby sie wlasnie nie krztusil po ostatnim zachlysnieciu podczas karmienia. Grunt ze poszukalam i przynajmniej teraz lepiej przystawiam Aleksa. Jeszcze jest kilka rzeczy do korekcji ale powoli bede je poprawiac.
Dzieki za inforamcje o selerze wiecej nie dodam go. Tylko az strach mi kolejna zupe gotowac.

Monja, ja będę kupować na tej stronie: http://www.natibaby.pl/category/gewebte-tragetuecher
Mam tę wypożyczoną i tej firmy też mi polecała koleżanka, ale mówią żebym wzięła bawełnianą, bo najłatwiej prać bez specjalnej pielęgnacji. Ja się jeszcze zastanawiam :)

A tu akcja dla popierających kp :) https://www.facebook.com/10150116077700370/photos/a.10154028432055370.1073741835.10150116077700370/10155900305835370/?type=1

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

Ewcik, sprobuj delicol, nie zaszkodzi a maluchowi bedzie latwiej trawic. A moze w Waszym przypadku to jest wlasnie ta kolka, co mija samoistnie w 3. miesiacu? a jak skora dziecka, bez wykwitow, krostek, rumieni?

Katee, rozumiem Cie doskonale, Twoj nastroj, wyczerpanie i ogolnego dola. Wydaje mi sie, ze nasze dzieciaki moga miec podobny problem. Wiec u mnie tak to wyglada: jadlam wolowine-bylo ok, jadlam twarozek almette-tez ok, dzis mleko i bialy ser i ryk. Skora caly czas sucha, na polikach krostki, rumience. Moze przypadkowa zbieznosc, a moze cos jest na rzeczy, zwlaszcza, ze maz tez mial skaze bialkowa jako niemowle. We wt ide do alergologa, jak dowiem sie czegos istotnego, to sie podziele wiedza. Jedno postanowilam, nawet jak alergia na mleko sie potwierdzi, wyeliminuje z diety i bede karmic naturalnie, miedzy innymi ze wzgledu na smak hydrolizatow. Z tego co sie orientuje, mleka ha sa tylko przy podejrzeniu alergii, gdy jest stwierdzona, daje sie hydrolizat. Skoro karmisz mm i ha nie daje poprawy, to juz wyzsza koniecznosc z hydrolizatem, bo co zrobic innego. Moze Basia zaakceptuje ten smak i bedzie dobrze z brzuszkiem :)

La mariposa wlasnie buzka nie jest do konca czysta. Sa tez potowki ale jedna taka jakby ropna krostka i cos takiego bylo jakby go ugryzl komar tylko nie odstajace a w pokoju nie bylo.
Do konca tez to kolki nie sa tylko problem z kupa bo jest zielonozolta a byly zolciutkie i nie moze jej zrobic baki tez go wybudzaja i placz zeby cos zrobic. Cos popatrze jutro co mu kupic.

Dziewczyny mam pytanie odnośnie prztworów dla małej własnej roboty. Chciałabym zrobić w słoiczki na "później" musy owocowe żeby nie kupować deserków. Mam morele, jabłka i banany do smaku aby nie dodawać cukru. Ogółem od 4 miesiąca są już dostępne właśnie te owoce tylko nie wiem do końca jak je zrobić żeby mogły przeleżeć kilka miesięcy. Pomożecie?

A z innej beczki czy jest jakieś ograniczenie w ilości podawanego mm w ciągu doby? Moja Emi wypija mniej więcej o 200-300 ml więcej niż powinna, bo rząda mleka co ok 2-3 godziny. Martwię się bo może za dużo pije i stąd to gigantyczne ulewanie:(

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Madziuniu czeka cie dluga pasteryzacja. Ja dla dzieci robię tak ze ścieram na tej tarce co na placki ziemniaczane. Potem przesmazam żeby troche odparować ewentualnie zageszczam rozrobiona maka ziemniaczana i zagotowuje. Przekladam do sloiczkow i pasteryzuje przez trzy dni po półtorej godziny ale zdarza sie ze nawet taka dluga pasteryzacja nie pomoże. Wcześnie trzeba sloiczki wygrzać w piekarniku i najlepiej wkladac do gorących i zakrecac gorącymi zakretkami. Chodzi o to żeby jak najmniej bakterii nawet tych z powietrza i naszej skory sie dostali do słoika. Przetwory bez cukru który jest konserwantem podobnie jak sol ciężko przygotować. Dlatego robię dużo sloikow z mysla ze kilka przetrwa:)
Teraz dla nas robiłam juz slodzone konfitury ale slodzone stawia i ksylitolem...i tez dlugi pasteryzowalam. W zeszłym roku zrobiłam podobnie i tylko kilka sloikow sie zepsulo.

Ewcikk to zależy czy chcesz utrzymać w tej piersi laktację. Co do ilości to się nie wypowiem, ale jeśli karmiłaś naprzemiennie to może w porze karmienia z tej piersi którą się boisz podaj swoje mleko np w butelce? Bo jak karmisz tylko jedną to w niej z kolei będziesz miała strasznie dużo mleka. Dzieci po 6-tym tygodniu z reguły już nie rezygnują z piersi na rzecz butelki.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Ewcik, odciagaj po prostu z dnia na dzien coraz mniej. Jesli wczoraj 100 to dzis np 90. Tak będzie najłatwiej i najlagodniej do Twojego organizmu.
Co do butelki to pozwolę sobie nie zgodzic sie ze stwierdzeniem Kasi. Wiele dzieci nawet po 6 tyg zycia razygnuje z piersi na rzecz butelki. Nie byloby tylu wątków na forum puersiowym z prośbą o ratunek przy 2-3-4 miesięcznym dziecku. Przy starszych dzieciach juz po 4 miesiącu zaleca sie podanie mleka lub wody w kubku kapku z twardym ustnikiem lub doidy cup.

Kasiu ja juz teraz karmie z dwoch piersi ale przed karmieniem odciagam pokarm w sensie gdy odczuwam bol w ktorejs z piersi. Poprawilam trzymanie podczas karmienia i tez ciagle karmie pod gorke czasem tylko w pozycji klasycznej. A moj Aleks ma miesiac i trzy dni.
Aniu dzis odciagalam po mniej wiec moze za kilka dni bedzie ok.
Dzieki dziewczyny za odpowiedz.

Gość Agnieszkaimikolaj

Dziewczyny jak długo może trwac pierwszy okres po porodzie??? I jeszcze jedno... znajoma poradzila mi ze jak mały skończy dwa miesiące to do mleka sypać mu lyzeczke kleiku ryzowego raz dziennie. Czy to nie zawczescie???

agnieszkaimikolaj ja też o tym słyszałam. Na noc można niby dosypać to wtedy dziecko dłużej będzie najedzone. Ja o tym myślę od pewnego czasu żeby chociaż sprawdzić jak Emi zareaguje ponieważ ona bardzo często pije mm. Praktycznie co 2-3 h po 120 ml... A tak może byłaby bardziej zasycona. Sama nie wiem. Dziewczyny doradźcie coś.

supermoniczko a Ty w jaki sposób robiłaś te jabłuszka?

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Jeden rzut robiłam tak, że obierałam jabłka, wycinałam środki i do garka pokrojone w małe kawałki, trochę cukru i smarzyłam tak długo aż się rozsypały, do słoików i pasteryzacja. Drugi rzut robiłam już tak, że wykrajałam środki a skórki zostawiłam do garka w małych czastkach, przesmażyłam z odrobiną cukru, gdy się porozwalały na przecierak do słoików i pasteryzacja

http://fajnamama.pl/suwaczki/1ow6m3e.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/vfajssf.png

O i ja podbijam pytanie o słoiczki dla małego:-)

Tetide ja chyba się zdecyduję na littlefrog, ta dziewczyna co uczyła mnie chustowania sprzedaje je za 170 zł, a jak będę chciała przez internet zamówić to 174 + przesyłka. Najbardziej boję się, że kupię i nie użyję ani razu:-( a teraz nie mam jak ćwiczyć bo za gorąco. Ja upocona jak świnia a o małym nie wspomnę...

Wczoraj byliśmy u brata męża i stanęłam na wagę z Piotrkiem - piękne 6500 :-) w trzy tygodnie 1 kg do przodu:-) rośnie ta moja kluska na tej cycuszce:-)

Pytanie do tych kp. Czy jak gdzieś idziecie z dzieckiem i karmicie je często tzn. Mój wczoraj żądał różnie czasem co pół godziny czasem co godzinę a i co dwie się zdażyło to czy inni np. Rodzina komentują - o Jezu jak ty często karmisz, my za moich czasów karmiliśmy co 2-3 godziny a ty to nauczyłaś tak , że jesteś na każde jego skinienie. Strasznie mnie to wkurza, aż nóż się w kieszeni otwiera, gówno wiedzą o kp, bo jak wchodzisz z nimi w dyskusję to okazuje sie, że karmili mm.

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

U nas starsze pokolenie komentowalo przy Danusi a teraz juz jest w druga stronę:) haha wyedukowalismy rodzinke:)
Przy Danusi jak ja karmilam w poprzednie wakacje u rodziny (miała wtedy 1,5 roku) to tez ciągle slyszalam ze mleko teraz to woda i ze bez sensu karmić piersią chodzace dziecko. Od jednej kuzynki uslyszalam karmisz chodzace dziecko z zębami!!! I to na zadanie!!! Nie mogla uwiezyc bo przy pierwszym synku nie wyszlo jej kp. Teraz urodziła drugie i dzwonila z każdym problemem kp pomagalam jak mogłam i sie karmią:)

Gość Agnieszkaimikolaj

Dziewczyny ponawiam wczorajsze pytania
jak długo może trwac pierwszy okres po porodzie??? I jeszcze jedno... znajoma poradzila mi ze jak mały skończy dwa miesiące to do mleka sypać mu lyzeczke kleiku ryzowego raz dziennie. Czy to nie zawczescie???

Gość Agnieszkaimikolaj

A i jeszcze jedno. Kiedy można trzymać dziecko tak bez podtrzymywania główki??? Oczywiście wiem ze z naszymi to bardzo za wcześnie , ale zastanawiam się czy poprostu będę wiedziała kiedy będzie można go tak nosić. Wiem ze to głupie pytanie ale to moje pierwsze dziecko i mam coraz więcej takich dziwnych niepewności i pytan...

Agnieszko, pierwszy okres miałam po ponad roku od poroduDanusi i trwal dość dlugo 8-9 dni na dodatek to byly takie krwotoczne okresy (pierwsze trzy) potem jeszcze dwa normalne i zmajtrowalismy Darka:)
Co do nie potrzymywabia glowy to sama zobaczysz ze maluch juz trzyma głowę. Zazwyczaj ok 3 miesiące czasami wczesniej lub później. W zależności od dziecka...

Witajcie, w końcu udało mi się wejść na forum.
Do domu wypisali nas ze szpitala w czwartek. Mała nadal ma katarek i strasznie mnie to martwi, bo nic mi na to nie zapisali. Laryngolog wspomniała tylko, że córcia pewnie będzie alergikiem. Mi zalecono dietę dla matek karmiących (co wg lekarza prowadzącego oznaczało eliminację nabiału, owoców...). W sumie w tym samym szpitalu opinie co do diety kobiety karmiącej były sprzeczne. Staram się unikać nabiału, ale chyba długo nie dam rady. Żeby sobie urozmaicić jedzenie (bo ile można kanapek z drobiem) jem płatki z mlekiem sojowym.
Po powrocie do domu nie wiedziałam w co włożyć ręce. Mąż niby posprzątal, ale w przeddzień naszego powrotu instalowali szafy na korytarzu.
Jedyny pozytywnym aspektem pobytu w szpitalu byłolepsze poznanie malucha. Poświęcalam jej 100% uwagi i odwdzięczala mi się uśmiechem. Mąż zazdrości mi tego jak potrafię z nią "pogadać" lub ją uspokoić. W domu nie ma na to czasu:(
Moja córcia też bardzo ulewa i wymiotowuje, ale faktycznie mm bebilon AR bardzo jej pomaga (oczywiście o ile tatuś nie pozwala się jej przeżerać). We Wroclawiu w aptekach okazuje się to być towar deficytowy. Dobrze, że któraś z Was pisala wcześniej, że dostępny jest w Rossmanie. Mąż kupił jedno opakowanie w aptece na drugim końcu miasta za 58 zł, a w sklepie jest po 35 zł. Zdzierają jak mogą na chorych.
Śliczne są wasze aniołki:)
Swoją też umieszczę, gdy mała będzie dłużej spała.

Agusiu, jak mnie wkurza, gdy lekarze tak lekko zalecaja nam drakonska diete, mysle ze duza szkode robia dziecku i matce. Albo sie zlamiemy i przestaniemy kp albo skonczymy z niedoborami zywieniowymi. rozumiem, gdy jest to potwierdzona alergia. ale z tego, co tu dyskutujemy widze, ze wiele z nas sie spotkalo z takim podejsciem, pewnie czesc na wyrost. ja zanim sie zaglodze, odwiedze jutro alergologa, jestem bardzo ciekawa tej wizyty. i tez kupilam dzis mleko sojowe, nie wiem czy moge wypic, bo jak alergia, to na soje tez moze byc. Agusiu, jakie masz doswiadczenie z tym produktem?

Dziewczyny jak długo może trwać taki skok rozwojowy? Agatka skonczyła w piątek 7 tygodni i od jakis kilku dni mamy walkę przy karmieniu. Popije kilka minutek i placz i odpychanie sie rączkami. Uspokoję ją przystawie do drugiej piersi i ta sama akjcja... Dzisiaj ciężko nam juz dojść do 10 min karmienia w sumie. Pozatym dziecko kochane i spokojne. Bez dodatkowych płaczków.