Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aanuszka87

U którego dzieciaczka byl juz skok rozwojowy 7-9 tyg.?
Nie wiem czy to to u mnie i sie troche martwię
Maleńki w ogóle nie plakal (2miesiace) chyba ze przy kolkach ale to rzadko aż do dziś. Plakal z pól godz. Spal jadl plakal spal jadl plakal i tak w kolko.. To na pewno nie bol brzuszka bo sie nie prężył..goraczki nie ma inne opcje odpadają..myslicie ze to ten skok ?

Agnieszkaimikołaj, faktycznie trafiła Ci się miła obsługa w ośrodku zdrowia. Brak słów... Ja też nie umiem się odezwać i po prostu powiedzieć, ze nie życzę sobie takiego traktowania jak np, w szpitalu, gdy każdy chciał mi wmówić, że moje dziecko ma biegunkę, bo nie przestrzegam diety.
Mam butelkę habermana.ma dobre recenzje. My nie mieliśmy problemów kolkowych tylko chcieliśmy, zeby mała musiała się pomęczyć przy jedzeniu i nie straciła odruchu ssania. Muszę poprosić jakiegoś lekarza czy moje dziecko noszone na brzucha i tak trzymane do odbicia już nie łapie asymetrii.

Anuszko mosze i skok a może po prostu gorszy dzień. Dzieciom sie zdarza ze plączą bez powodu:) jesli jesteś i starasz mu się pomoc to on to wie i to mu pomaga. W znaczny sposób redukuje poziom kortyzolu.

Ado o ile dobrze pamiętam to te pozycje noszenia odradza sie ze względu na to ze niestety my sami jesteśmy asymetryczni i preferujemy pewien sposób trzymania np zawsze lewa ręka pod pupa a prawa na pleckach. I to może wzmóc asymetrie u dziecka. Zawitkowski zaleca noszenie podobne ale z obiema rączkami zwisajacymi z pleców (ala worek ziemniaków) i raz na jednym raz na drugim ramieniu.
Co do kąpieli to i Danusi i Darka nie kapiemy codziennie. Nawet Dancie częściej bo po placu zabaw ma pelno piachu wszędzie. A teraz niby szlaban na plac zabaw ale kapiel w nadmanganianie zalecona wiec też musimy.

Ja dzis padam na nos bo oprócz wyprawy do przychodni i normalnej obsługi dzieciaków przerobilam owoce. Mam jakies 40 litrów konfitor i soków z malunek, wiśni i czarnej porzeczki. Nawet sloikow mi zabrakło. Wiec mowie Wam dobranoc :) póki dzieciarnia śpi i nie upomina sie o mleko...

Aaa Ado po dniu z laktatorem to normalne ze masz nawal. Przy udtabilizowanej laktacji tak bywa, ze jesli jednego dnia "zamawiasz więcej to drugiego jest juz więcej:) potem znów die wyrównuje. Możesz sprobowac odciągać codziennie ale jeden raz o tej samej porze to nie będzie takich sytuacji:)

Witam po dlugiej przerwie- czytam Was na biezaco, ale nie ma specjalnie o czym pisac.

Dzis wazylam Michaela 4750g ( waga wyjsciowa 3325g )- karmiony mm. Kolek nie mamy na razie, ale zdarza sie czasem maly placz jak musi sobie beknac albo pierdnac:)

Krwawienie bylo u mnie 3,5 tyg, ale do tej pory jeszcze nie dostalam okresu.

Michael budzi sie zazwyczaj raz w nocy na jedzonko, wiec mozemy troszke pospac.

http://www.suwaczki.com/tickers/82do6iyer4y0b9x1.png

Dziewczyny tak podglądam wagi Waszych dzieciaczków i przeraża mnie, że moja w takim ekspresowym tempie przybiera na wadze...
Blue moja Emi ma 7 tygodni (karmiona mm i raz dziennie piersią) i waży ponad 5800 a waga w dniu wypisu ze szpitala miała 3380...

Ja w apteczce mam tylko czopki paracetamolu. Pomogły po szczepieniu. Uspokoiły trochę małą, bo była strasznie marudna.

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Powiedzcie mi bo jestem w szoku jak bylo malo mleka to teraz za duzo. Dziz rano doslownie w kilka minut nie minelo vhyba nawet 5 sciagnelam 50 ml tyle zeby ulge poczuc w jednej piersi bo synek najadl sie w 10 minut z jednej jak zawsze ale tez po to zeby Aleksowi tak szybko nie lecialo bo potem problem z koka.Czy teraz juz bedzie taki problem ze bede musiala odciagac bo wczesniej laktator kurzem zarastal. Chyba przesadzilam z femaltikerem choc wczoraj nie pilam bo odstawiam.

Madziunia mój Aleks przybiera w równym tempie co Twoja Emi, tylko u nas waga wyjściowa to 3290. Tydzień temu miał już ponad 6 kg, dzisiaj z ciekawości go zważę :) poza tym dzieci na mm przybierają szybciej, chociaż nie jest to reguła.

Agnieszkaimikolaj zagotowałam się jak przeczytałam Twój post. Ta pielęgniarka to służba zdrowia czy przedstawiciel handlowy???? Co jej do tego jakie szczepionki wybrałaś??? A lekarz to poniżej krytyki, cham i gbur! Ja bym odszczekała tak, że zastygliby w butach!!!

Anuszka my mieliśmy skok 7-9 tydz. Było okropnie, a teraz aniołeczek z tego mojego Synka :D

A w ogóle to straszny żarłok z niego. Dzisiaj w nocy co 2 godziny na jedzenie się budził :D

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Ja mam dziecko spiocha. Spal od 23 do 4 20 i sama go wybudzilam.zasnal o 5 i spi i nie widze oznak ze ma zamiar wstac. Nie wiem czy go wybudzac czy nie. Czasem mam wyrzuty sumienia ze go budze skoro spi a jak go nie budze to mysle sobie ze robie to dla wlasnej wygody zeby cos jeszcze zrobic.

Agnieszkaimikołaj faktycznie super was potraktowali w tej przychodni... Pielęgniarce pewnie nie chciało się robić 3 wstrzyknieć skoro można 1 phi olej ich, zawsze możesz zmienić lekarza poz bezpłatnie 3 razy w roku, oni i tak dostaja za kazdy miesiąc za nas pieniądze czy jesteśmy u nich na wizycie czy nie. Za dorosłego 8 zł miesiecznie a za dziecko razy 1.5 albo 2 nie pamiętam dokładnie. Ja też szczepilam tymi nfz, mieliśmy zmienić ale zostajemy przy tych co teraz i nie czuję się z tego powodu gorszą matka.

Tetide Aniaradzia dobrze napisała, ale dodam od siebie, że w tej pozycji dziecko obciąża kręgosłup i miednicę, dziecko powinno jeszcze w tym wieku przyjmować pozycję zgieciową a przez to, że tak je nosimy jest w wyprostnej, miednica powinna być podwinięta, nie można podtrzymywać dziecka za pupę bo powodujemy wyprost w stawach biodrowych no i jak podtrzymujemy głowę to maluch odgina się do tyłu powodując przeprost całego ciała przez co bedzie miał problem z symetrycznym podnoszeniem glowy i obrotami. Jedyną dopuszczalną pozycją jest tak jak aniaradzia pisała - przerzucenie dziecka przez ramię tak że ręce i głowa są z tyłu a my podtrzymujemy za pupę, o glowę nie trzeba się bać bo jest zabezpieczona przez pozycję zgięciową dziecka. A i na tym etapie dziecko musi mieć rączki " przy sobie" a nie wyprostowane.
Co do kąpieli to my kapiemy codziennie bo Piotruś bardzo lubi, a jak jest w wanience to się śmieje i nogami stuka w wodę i wszystko jest mokre:-) a ooza tym jest przyzwyczajony, że później jest jedzenie i spanie, śpi wtedy po kąpieli jakieś 5 czasem 6 godzin rzadziej się zdarzy że 3, ale wg mnie jeżeli kąpie się dziecko rzadziej to nie jest błędem :-)

Anuszka87 ja mam tylko paracetamol w czopkach, ostatnio doszedł nadmanganian potasu, a i witaminy k+d i to wszystko.
U nas był ten skok, średnio dobrze go wspominam bo Piotrek był płaczliwy i marudny kilka dni i trwalo to nie godzinę dwie tylko cały dzień, malo jadł i malo spał. Ale noce ładnie przesypiał do 4.

Agusia30 dziecko może mieć asymetrię do 3 miesiąca życia więc nie wiem czy lekarz coś mądrego ci powie, ale profilaktycznie zmień pozycję :-) dziecko może urodzić się z asymetrią zależnie jak bylo ułożone w brzuchu i ma czas 3 miesiące na wyrówanie.

Malutka30 żeby podać kolejną dawkę szczepionki musi minąć 6 tygodni pelnych

Madziunia nie przejmuj się wagą Emi, dzieci na mm inaczej przybierają niż kp:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

Dziewczyny powiedzcie mi co na zatwardzenia u malej? Męczyła się trochę a po chwili zrobiła dosłownie twardą kupkę koloru czarno zielonego:( Wiem że podobne tematy były ale za mało wolnego czasu żeby odszukać w tej kopalni :)

Co do pozycji przy odbijaniu to Emi jak leży przełożona to ręcea luźno a nie przy sobie:( i ta pozycja Jej nie odpowisda zbytnio i za chwilę zjeżdża niżej... Muszę obserwować bo glowke zazwyczaj trzyma do zewnątrz i zewnętrzna nozka też jest wyprostowana a ddruga podkurczona:( Trzymam ją tylko na lewym ramieniu bo mi tak wygodnie i teraz mam wyrzuty sumienia:(

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Witam dawno mnie nie było; )
Dzieciaczki tak szybko rosną. Kati masz juz sporego brzdaca; )
Ja jakieś 2 tyg temu stawalam na wagę z małym to ważył 4 kg.
Dziewczyny mam pytanie otóż Marcinek od 3 dni cała dobę pręży się, podgina nóżki i krzyczy. Już nie wiem co mam robić, nie mogę patrzeć jak się męczy. Podaje mu espumisan, wczoraj dałam mu viburcol w czopkach i troszkę się wyciszyl. Puszcza baczki i robi kupki z trudem; ( dodam ze jest tylko na piersi. Kupki robi musztardowe z grudkami. Czy byłoby możliwe żeby po miesiacu miał problem np z trawieniem laktozy?

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5ei6ibpnmb.png

Oj kochane nie nadążam.
My przezucilismy sie na butelke dr Browna. Bo mala zaczęła tak chlustac mlekiem przy odbijaniu ze az strach.... Narazie spokój.

Aniaradzia
Szacunek za taka wiedzę jaką masz .

Dziewczyny nikt nie chce zrobić dziecku krzywdy. Takze nie miejmy do siebie pretensji.. W miarę możliwości dowiadujmy siw jak ich uniknąć:)

Ja tez waże małą na wadze tak jak kati.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73x9nohql5.png

Nie bylo mi dane przytulic Cie do siebie 02.04.2014 *

Witam Was. Wyglada na to, ze mamy malego alergika. Liczylismy sie z tym, bo oboje jestesmy, ale nie sadzilam, ze tak szybko... byc moze kolka to wlasnie efekt alergii. Musze wyeliminowac nabial z diety albo podawac nutramigen, na razie na probe, czy pomoze. Jestem podlamana, bo oba rozwiazania nie bardzo mi sie podobaja, ja juz na prawde nie mam co jesc... wiekszosci owocow nie, smazonego nie, nabialu nie, pozostaje tylko mieso z zupy, blee:/ to skad witaminy i wapn, ja sie pytam. z kolka jakby od dwoch dni lepiej, nie wiem czy ti przypadek, efekt delicolu czy mojego postu.

Agusiu, duzo zdrowia dla Was, trzymam kciuki za Wasze szybkie wyjscie.

Madziunia, coreczka ladnie je to i waga w gore, tylko sie cieszyc :) moj wazy prawie 5, urodzeniowo bylo 3660, ma 6 tyg, tylko na cycu. Chyba nie jest zle. :)

Ufam na slowo Kati.
ja widze ze zle nosimy Aleksa hmmm tym bardziej ze u mnie juz jest problem z przykurczem karku i sie rehebilitujemy. Tylko ze noszenie przytulonego pomaga w kolkach a na brzuchu nie ma mowy zeby chcial lezec i na ramieniu tez nie lubi byc noszony.

Agnieszkaimikołaj nie chcę straszyć, ale druga i trzecia doba są najgorsze. Ale równie dobrze może być tak, że mały będzie spał.

Justi spróbuj pić herbatkę koperkową. A może Marcinek cmoka podczas ssania? Nietolerancja laktozy pojawia się chyba od początku... przynajmniej tak czytałam.

Madziuniu czarnozielona kupka nie jest prawidłowa. Może daj Emi probiotyk i czekaj do następnej kupki. Powinna być żółciutka. Jeśli tak jej ciężko to spróbuj czopki glicerynowe albo robić rowerek jak się pręży.

La mariposa współczuję. A dali chociaż rozpiskę co możesz jeść?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png