Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny czy Wasze dzieciaki też odwracają główkę bardziej i częściej w jedną stronę? Martwie się bo Michał bardzo często leży na prawym boku staram się mu ją przekręcać ale on już jest tak ruchliwy że moment i dalej jest w prawo. Zabawki które go interesują też są z lewej strony specjalnie ale jak się na nie zapatrzy to na chwile i za moment znów głowa w prawo ;/ Boję się że będzie miał główkę spłaszczoną z tej strony i że czeka nas przez to rehabilitacja czy coś takiego....

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3qtkfj2r8gfdn.png

madziunia, ja wczoraj dałam Kornelkowi drugą porcję probiotyków i dziś jak na razie kupka żółta. Nie myślałam, że kiedyś będę tak dużo myśleć o kupkach :) Jak ktoś kto miał niemowlaka gadał o tym to zarzekałam się, że ja tak nie będę, a tu proszę - spędza mi ona sen z powiek teraz :) Ale mam nadzieję, że jestem na dobrej drodze.

Sabrinka, mój Kornek odwraca główkę głównie w prawo, podobno tak też był ułożony płodowo, więc automatycznie tak się odwraca. Pediatra powiedziała, że do miesiąca może się tak dziać, oczywiście trzeba stymulować do odkręcania głowy w drugą stronę. Jeśli nie zmieni się to, to wtedy trzeba się zgłosić do fizjo, żeby pokierował co dalej.

Mój Kornel nie interesuje się na razie zabawkami, nawet tymi cz-b zrobionymi przeze mnie. Interesuje go roleta w oknie, niewłączony TV na białej ścianie i bazylia w doniczce - ile razy jesteśmy obok tego parapetu to zawsze się na nie zagapia :) Właśnie szukam jakiś form aktywności dla takich Maluchów, bo ma co raz więcej chwil, że nie śpi i chyba coś wtedy wypadałoby robić, jak myślicie?
I jeszcze jedno pytanie, czy którejś z Was pediatra sprawdzał prawidłowość odruchów pierwotnych? Bo u mnie nie.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

Gratuluję maluszków kolejnym mamusiom:)
Chyba czekamy jeszcze tylko na jedną pociechę...
A w czerwcu myślalam, że to ja będę ostatnia:)

Dzisiaj mąż wziął na siebie przewijanie nocne, a mała obudziła się tylko 2 razy, więc i karmienie chociaż długie nie wykończyło mnie. W nocy u nas była burza. Miałam nadzieję, że przez to dzisiaj będzie chłodniej, ale raczej się nie zapowiada.
Tetide - u nas od powrotu do domu przez ponad tydzień temat kupek był najważniejszy, bo mała zaczęła chudnąć. Mój mąż sam się z siebie śmieje, że wszystkim o nich opowiada, bo wczesniej miał w pracy pretensje do koleżanek, że takie obrzydliwe tematy poruszają;D

Monjamonja - faktycznie z tą ospą to niewesoło. Syn sasiadki przechodzil, gdy miał chyba 3 m-ce raczej łagodnie. Mam nadzieje, że u Was będzie podobnie.
Boję się, żeby mój 4-letni siostrzeniec nic nie przywiózł. niedawno zdiagnozowano u niego szkarlatyne, a po kilku dniach stwierdzono, ze to jednak uczulenie. W każdym bądź razie głupio się czuję wzgl. siostry, ale przyjadą dopiero w sierpniu.

A ja znowu mam inny problem. Mały nie chce spać inaczej niż na brzuszku. Jak śpi ze mną to śpi na plecach ale w swoim łóżeczku śpi tylko i wyłącznie na brzuszku. Dzisiaj w nocy obróciłam go na plecy ale kręcił się cały czas i wierzgał rączkami i nóżkami. Co z tym fantem? Naczytałam się o śmierci łóżeczkowej i teraz co 5 minut zaglądam do niego jak śpi. Oszaleć można :/

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Ado, Darek dopiero dzis zauwazyl zabawke czarno biala a przeciez jest starszy. Do tej pory stymulowala go nasza fantazyjna sciana;) zaluzje i kontrastowe meble. Dzieciakom dopiero wyostrza sie wzrok wiec na razie nie ma czym ich stymulowac. Pamietam ze Danusia majac jakies 8-9tyg zobaczyla czarno bisle palaki na macie edukacyjnej i przez dobry tydzien same palaki byly swietna zabawa;) potem pojedynczo zawieszalam jej zabawki;)
W akcie desperacji (bo Dancia ostatnio odstawia non stop histerie albo Drama Quen lub Rejtana) zamowilam sobie Rodzenstwo bez rywalizacji wiec do zamowienia dorzucilam zabawy z niemowlakiem na kazdy dzien zobacze co tam madrego napisali. Na pewno sie z Wami podziele.
Na pewno za jakis moesiac baloniki i blyszczace wstazeczki nad lozeczkiem beda duza atrakcja!

Aha Darek tez preferuje prawa strone i walcze z tym ale na razie trud daremny. Jak nie przejdzie niedlugo to dzwonie do rehabilitanta.

Kasiu jesli Aleks ma plasko w lozeczku i jest bez poduszki to krzywdy juz sobie nie powinien zrobic. Mozesz ewentualnie kupic taka specjalnapodusie -walek do lezenia na brzuszku buzka bedzie wtedy bezpieczniejsza. Darus tez czasami spi na brzuszku. Szczegolnie jak go poklepie po pupci to wtedy ladnie zasypia i juz go nie odwracam bo spokoj mi potrzebny jak nigdy;)

Aniu materac jest kokosowo- gryczany, bez poduszeczki. Aleks pięknie w czasie snu sam odwraca sobie główkę i nigdy nie ma z tym problemu. Martwi mnie tylko, że on w nocy też tylko na brzuszku. Mogę być spokojna czy starać się uczyć go na plecach? Ze mną śpi spokojnie w nocy ale w łóżeczku wierzga na wszystkie strony jak jest na plecach...

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Doczytałam was:-) Jeżeli chodzi o ćwiczenia brzucha po cc zalecane jest wstrzymanie się do końca połogu a później zależnie od stanu rany . Odradzam typowe brzuszki ze względu na duży nacisk na odcinek lędźwiowy i możliwość rozejścia rany jeżeli jest w średnim stanie. Najlepiej położyć się na plecach, nogi zgięte w kolanach, dłonie na udach, brodę przyciągamy do klatki piersiowej i dłonie wciskamy w uda. Nie ciągnijcie mocno odcinkiem szyjnym kręgosłupa - ruch ma iść z brzucha. Kolejne to położyć się na plecach, nogi zgiete w kolanach, połóżcie palce wskazujące na kolcach biodrowych przednich górnych i napnijcie mięśnie brzucha w taki sposób żeby palce dążyły do pępka:-) nie wiem czy zrozumiale napisałam

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

kati jest taki etap w życiu niemowląt, że zaczynają spać non stop na brzuszku wypinając dupkę, ale na razie to chyba za wcześnie dla niego :) Nie znam się niestety na tym i wierzę, że spędza to sen z powiek, bo ja ciągle mojego sprawdzam. Kornel upodobał sobie spanie na boku, tak zasypia najlepiej, a jak mu bardzo gorąco to na wznak na żabkę :)

madziunia, to chyba dobrze, że Emma trzyma głowę na bok, bo jak ewentualnie uleje, to jej się wyleje. Ja zawsze układam jego główkę na bok, kiedy jest na wznak.

Kasiu, jak Danusia miala zapalenie pluc w 5 tyg to lekarze w szpitalu wrecz nakazywali spanie na brzuchu bo latwiej wtedy jej sie oddychalo. Mysle, ze ten jeden np poerwszy sen nocny, kiedy to jeszcze troche chodzicie (moze maz sie pozniej kladzie) kladlabym na brzuch a potem pewnie i tak zasypiasz z Aleksem w lozku to juz spi z Toba na pleckach. U nas taki system obowiazuje. Ja spie z dziecmi od wieczora a ok polnocy maz zabiera Danusie z naszego lozka przynosi mi Darka na karmienie i dopiero sam sie kladzie spac;) za to od tej polnocy to ja mam dyzur na karmienia i ewentualne zale Danusi.

Monju dzieki tez zrozumialam. Kolce na szczescie wyczuwam, tylko ta nieszczesna skora rozciagnieta. Licze ze jak Miesnie sie wzmocnia to i skora sie uelastyczni... Jak nie to zaplanujemy trzecia ciaze a po niej plastykebrzucha;)

Aaa dziewczyny wydawnictwo mamania rozdaje bezplatnie ksiazke o kp. Jesli chcecie to tu ja mozna znalezc http://www.mamania.pl/ksiazki/opowiesci-o-karmieniu-piersia-przelamujac-bariery,93 . Trzeba tylko oplacic przesylke...

Ado odruchy badali przy wypisie malego. Tak ladnie kroczyl;) a potem polozna na pierwszym patronazu tez sprawdzala odruchy. Najsilniejsze na razie powinny byc odruch ssania, zaciskania piastek, moro i blednikowy. Jesli nikt tego nie sprawdzal popros pediatre, polozna albo rehabilitanta ndt boobath.

Aa tak miedzy nami dodatni babinski to norma do drugiego roku zycia;)

no właśnie, a ja nic nie wiem czy ktoś nam sprawdzał te odruchy. Ja sama większość sobie posprawdzałam, ale zdziwiło mnie, że do tej pory nikt tego nie zrobił. W przyszły wtorek mam wizytę dwóch przyjaciółek fizjoterapeutek to na pewno mi Go sprawdzą dokładnie :)
no i żeby nie było, że się spasłam :) - kolce wyczuwam, ale śmieję się z mężem, że taka okrąglutka jestem, że nawet na leżąco teraz ich nie widać i mam nadzieję, że to przez nadmiar skóry, a nie obrośnięcie :)

Ja wlasnie wrocilam od mojej gin. Cwiczenia brzucha po cc od 12 tygodnia. Do tego czasu odciazac tlocznie brzucha i zadnych brzuszkow nawet plywanie odradza bo tez miesnie brzucha pracuja...Na razie z cwiczen to spacery ok 5000-15000 krokow dziennie;) no to mamy wakacje od cwiczen;)

Oczywiscie nie omieszkalam sie zwazyc i 3 kg ponizej startowej jeszcze troche i bedzie super! Kp to na prawde pomoc w zrzucaniu wagi;) gorzej ze ta skora powoduje ze nie wchodze w niektore ciuchy... Ale co tam;)

Witam
Gratulacje dla mamusiek nowych :)
Po ostatniej nocy to martwiłam się że nie mam pokarmu bo mala caly czas przy cycu to spinanie, to co ja ruszylam budziła się, wierciła, jakas niespokojna... Spała dzisiejszą noc ze mna. Dziś rano ściągałam mleczko żeby zobaczyć ile uda się z jednej piersi i wyszlo 90ml ale nie wszystko bo nie chciałam do pustego robić :) Zastanawia mnie waga malutkiej. Od wyjscia ze szpitala przez tydzien przybrala 280g. Dziś byłam u pediatry i wyszło że tylko 100g od czwartku. Do lekarza udałam się bo martwi mnie żółtaczka. Raz wydaje mi się że schodzi a raz że jest jeszcze ciemniejsza niz wcześniej. Za tydzień mam przyjść na kontrole. Dostałam skierowanie na mocz i musze nauczyć się zakładanie woreczka. Za tydzień mam przyjść na kontrole.

https://www.suwaczki.com/tickers/ug37df9hfo9e3dlt.png
http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hhxfwzhxa.png

A ja to nie wiem co dolega mojemu dziecku oj brakuje mi doswiadczenia. Ja tylko mysle ze jak placze to glodny. A tak to nie jest dzis plakal a ja mu cyca i cyca i chwila pomagalo a pozniej i tak placz. Tak go nakarmilam ze bardzo mo ulal i sie strasznie wystraszylam bo bylam sama w domu. Potem uswiadomilam sobie ze od rana kupy nie robil i pomasowalam brzuszek usnal bez cyca i za jakis czas kupe zrobil. Aj za bardzo przeraza mnie opieka nad nim i jeszcze inne rzeczy. Ciezko mi ogarnac to wszystko i jeszcze to permanetne przemeczenie. Nie wiem jaki dzien ile mam lat bo poloznek powiedzialam ze 26 a przeciez w skonczylam pol roku temu 27. Jeszcze ten ciagly bol glowy. Ehhhh ciezko a tak bardzo pomaga mi mama nie wiem jak wy dajecie rade same. Ponarzekalam sobie sorry dziewczyny ale czasem mysle ze ptzerasta mnie rola mamy.

Tetide cc to jednak poważna operacja i wszystkie tkanki zostały przecięte dlatego najlepiej nie szaleć za wcześnie ćwiczeniami:-) po sn są większe możliwości, ale przyznaję szczerze bez bicia, że tak jak w ciąży ćwiczyłam regularnie tak teraz nawet o tym nie myślę... Wystarczą mi spacery, obowiązki domowe a teraz jak od kilku dni dopadły małego kolki to i noszenie wystarczy bo aż ręce więdną, swoje waży - w zeszły czwartek 5 kg teraz pewnie jakieś 200 gram więcej.
Pamiętajcie o ćwiczeniach Kegla! Zapobiegają nietrzymaniu moczu i wypadaniu narządu rodnego na starość.
Delicol średnio nam pomaga... Kolki zaczęly się odkąd wprowadziłam nabiał - głupia ja. Fakt że nie duźo jadłam bo mały jogurt naturalny i mleko do inki. Jedyny plus, że kolki są wieczorem i mniuej więcej stałe godziny więc można przygotować się psychicznie do walki, a i mąż pracuje do 17 to odbiera "krzyczącą przesyłkę" z moich rąk.

Któraś pytała o odruchy pierwotne - u nas badali w szpitalu przed wypisem i polożna na pierwszej wizycie, a ja jak to ja sama sprawdziłam pierwszego dnia po porodzie w szpitalu

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png