Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Co do rozstępów to chyba zależy od genów. Ja już mam z wieku dojrzewania i panicznie sie bałam co to będzie teraz. Smaruje brzuch od lutego pharmaceris i chyba niestety pojawiają się na brzuchu. Ciekawe jak dalej będzie skóra
wyglądała

Aniaradzia trzymaj się tam, życzę Wam abyście były jak najdłużej w dwupaku!

Odnośnie rozstępów to kiedyś polecałam Wam elastiq (17.98 zł w aptece pod lwem) używam od drugiego trymestru i jestem zadowolona - jeden centymetrowy rozstęp z własnej winy - miałam kiedyś kolczyk w pępku i rozstęp pojawił się w miejscu gdzie jest dziura po kolczyku, pewnie z powodu cienkiej skóry, ale reszta ciała bez skazy:-)
Odnośnie pieluszek dla wcześniaków to napewno pampers ma i huggies.
Mi na ostatniej morfologii hemoglobina wyszła 10.6 i gin kazał mi pić żelazo, u mnie jeżeli chodzi o badania z krwi i mocz to nie mam co narzekać, wszystko mam robione, ani razu nie miałam badanej szyjki a usg miałam 3 na początku - najpierw nie było jeszcze widać ciąży, drugie potwierdzenie ciąży, trzecie potwierdzenie że serce bije, póżniej dopiero 21 tydzień i to na odwal się bez pomiarów wielkości dziecka i czegokolwiek i to tyle usg. Gdyby nie to, że byłam na prenatalnych to nic bym nie wiedziała i nie widziała. A wy jak robicie usg prywatnie to pokazujecie je dla gina czy zostawiacie sobie do wiadomości? Bo ja ostatnio się wkurzyłam,że nie chce mizrobić na nfz to poszłam prywatnie a że wyszło bardzo dobrze ( no poza wielkością 31 tydzień - 2349 g) to mu nie pokazałam.
Wkońcu wyprowadziliśmy się z mężem z kuchni, wczoraj zamówiliśmy meble do salonu i pokoju, mają być za dwa tygodnie, ale myślę,że będzie opóźnienie przez weekend majowy... Ja prać i prasować będę dopiero jak przyjadą meble, bo wcześniej to bez sensu. Jak wyjdzie awaria z przyspieszeniem godziny zero to mama mi upierze i uprasuje kilka zestawów na szybko, zresztą maluch nie może się spieszyć, bo jeszcze w 39 tygodniu będę miała egzaminy na studiach!

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

co do usg to ja też nie wiem nic. Wiedze mam z połówkowego na które zostałam podstępem zaproszona prywatnie przez mojego lekarza(chodze na nfz). Byłam też u innego lekarza w wiekszym mieście, bo chciałam wiedzieć czy oby na pewno malutki zdrowy. A tak to nic mi nie mówi.

Gosia Kluseczka ja w aptece Gemini zamówiłam termometr bezdotykowy, pieluchy tetrowe białe LUX i kolorowe, Octenisept, gaziki jałowe i niejałowe, płatki kosmetyczne, sól fizjologiczną, sól morską do noska, kremy do pupy, oliwkę, płyny do kąpieli, aspirator do nosa, witaminy dla mnie i wyprawkę do szpitala: podkłady higieniczne, podkłady poporodowe, majtki siateczkowe, maść do brodawek, laktator, wkładki laktacyjne.
Ogólnie jest tam prawie wszystko, nawet smoczki, butelki, nożyczki, szczotki do włosów itp. Ale te rzeczy wolałam zamówić na allegro, bo jeżeli chodzi o kolorystykę, to jest tam informacja, że wybierają losowo. Można też wpisać uwagi do zamówienia odnośnie kolorów, ale wolałam nie ryzykować ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3ci09kk85zuodw.png

Aniaradzia Trzymaj się tam Kochana i oby jak najdłużej w dwupaku. Mam nadzieję, że sytuacja się ustabilizuje i wytrwasz do terminu. Najważniejsze, że masz dobrą opiekę i nie olali sprawy.

Co do wózków ja po mega długim namyśle i poszukiwaniach, rozważaniach czy nowy czy używany, zakupiłam używany Riko Primo, teraz sporo w sklepach Riko Nano to następca bodajże tego co ja kupiłam. Lekki nie jest, ale z tym już się pogodziłam bo i tak z moim kręgosłupem nie dałabym rady taszczyć na 4 piętro wózka z dzieckiem, więc będzie stał w piwnicy. Za to ma obszerną gondolę co dla mnie było ważne bo jeśli Maluch będzie duży to będzie przydatne. 2 stopnie amortyzacji, duży kosz na zakupy, a spacerówka ma bardzo dużą regulacje budki, siedzisko rozkładane na leżąco. Wiadomo każdy szuka czego innego dlatego warto zobaczyć na żywo i "pomacać"

Widzę, że wiele z nas ma spinanie brzucha to świadczy pewnie o tym, że nieuchronnie zbliża się godzina zero :) Mi też dziś cały czas brzuch się stawia.

A jeszcze co do lekarzy, szpitali i ogólnie naszej służby zdrowia. Dzisiaj byłam w szpitalu odwiedzić koleżankę, która urodziła córeczkę tydzień temu będąc w 33 tygodniu. Farta miała bo leżała w szpitalu właśnie przez stawianie się brzucha i nagle w nocy Jej wody odeszły. Na szczęście Mała urodziła się zdrowa 1800g i póki co jest wszystko ok, ale koleżanka przybita całą sytuacją. Mam rodzić w tym samym szpitalu i mam z pierwszej ciąży mega złe wspomnienia co do oddziału noworodków i dzisiaj koleżanka mi opowiedziała kilka swoich przejść i widzę, że nic się nie zmieniło ;/ Te pielęgniarki są tak bezczelne, że szok.. Poszła zanieść Małej jedzonko i Mała miała przykryty brzusio pieluszką (wcześniej nie miała) więc koleżanka pyta czy coś się stało i po co ta pieluszka - to powiedziały Jej, żeby się nie interesowała bo one mają 30 lat doświadczenia i wiedzą co robią ;/ nosz kurcze odpowiedź super... ręce mi opadły. Jak pomyślę, że czekają mnie przejścia z nimi to odechciewa mi się wszystkiego..

Pieluszki wielorazowe śliczne, też się nad zakupem albo uszyciem zastanawiam.

Co do wyprawki ja mam już chyba wszystko, przynajmniej to co najważniejsze. Dziś byłam jeszcze zakupić koszulkę do karmienia i chciałam stanik , ale nic z tego mój biust się nie nadaje do totalnie miękkich staników. Nie było usztywnianych więc nie wiem co zrobię. Natomiast z koszulki jestem bardzo zadowolona. Kupowałam w esotiqu mają teraz jakieś promocje to się nawet opłacało.

]Tekst linka[/url]

Adaszelki ja też mam zamiar dziś zrobić pedicure i depilację i w ogóle małe spa, bo jutro wizyta u lekarza, więc jakoś trzeba wyglądać:) Mój obecny pedicure już jakiś 2-tygodniowy więc jest co robić:)

Co do rozstępów to odpukać nie pojawiły się jeszcze ale od kilku dni smaruję balsamem z masłem kakaowym i swędzi mnie brzuszek tak jakby nie był nawilżony i smaruję kilak razy dziennie tylko to nic nie daje:/ Wcześniej miałam oliwkę z babydreama ale się skończyła i przez przypadek zamiast oliwki kupiłam jakiś lotion na rozstępy, który jak dla mnie śmierdzi i słabo nawilża:(

Dziś wyprałam resztę ciuszków dla mojej niuni:) Suszą się cały dzień na słoneczku:) Pogoda zadowalająca, mały spacerek zaliczony, więc i humor też dobry:) Malutka rządzi w brzuszku, więc chyba też zadowolona:D

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Jeszcze Wam się nie wyżaliłam. W sobotę przeczytałam swoją dokumentację medyczną. Prosiłam o wydruk, bo nigdzie nie miałam opisów USG (i dalej nie mam). W każdym bądź razie lekarz gin, do którego na początku się zapisałam dał mi skierowanie na prenatalne, a w karcie napisał, że zostałam objęta opieką jako "stara" pierwiastka. Wcześniej nie czułam się stara:( Mój mąż, który jest o miesiąc starszy ode mnie śmieje się, że w takim razie on jest starym pierwiastkiem.

Melduję się po wizycie u ginekologa. Pobrał mi dziś wymaz na paciorkowca zobaczymy jaki wynik.( 2 dni się na to czeka tak?). Ogólnie wszystko wporządku, szyjka 3,2cm, płyny w normie ale podkreślił 2 razy żeby 1,5 l wody + soki i inne napoje. Co do moich wieczornych skurczy powiedział żeby brać dalej nospę i jeśli dalej będą tak częste to przyjść po luteinę, a za 2-2,5 tyg żeby już to wszystko odstawić i czekać na rozwój wydarzeń. Za 3 tyg mam kolejną wizytę a potem się mogę wszystkiego spodziewać :) także ciekawe czy nie przeskoczę na maj.
Zazdroszczę dziewczynie która na tym etapie jest w stanie sobie pedicure zrobić. Ja ostatnio się upociłam jak obcinałam i piłowałam paznokcie, a gdzie reszta. ;)