Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Adaszelki ja tak samo jak Ty strasznie chrapie, ale co ciekawe jak śpię na prawym boku ponoć jest to wtedy znośne:-) mój mąż jest bardzo wyczulony na dźwięki i cierpi katusze ale zrobić? :-D

Chciałam Was zapytać czy zdarza się że cały dzień nie czujecie ruchów dzidziusia? Ja w ogóle czuje je od niedawna i przyzwyczailam się że rano i wieczorem córcia szaleje a dziś rano echo... mam nadzieję że wieczorem się ujawni:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9hvnkej0on.png

Emiilusia7 ja rozmawiałam na temat ruchów dziecka z lekarzem w środę i mi powiedział, że dziecko może być aktywne o różnych porach. Nie ma reguły, że zawsze będzie aktywne o tych samych porach dnia, bo wszystko zależy od tego jak się ułoży. Jeśli natomiast byś nie czuła ruchów przez 24h to to jest powód do niepokoju, jak sądzę.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgtv73c8c0dfkw.png

Monjamonja ja od 2 trymestru (miałam hemoglobinę na dolnej granicy normy dla kobiet ciężarnych) biorę pregnę plus i jestem zadowolona. Wcześniej brałam tylko kwas foliowy. Za tydzień idę na wyniki, to zobaczymy, czy witaminki są skuteczne. Chociaż dodatkowo moja ginka przepisała mi żelazo, ale je biorę co 4 dni.
Agusia 30, widziałam na allegro łóżeczka z Kubusiem Puchatkiem :) Przez chwile zastanawiałam się właśnie nad tym motywem, bo od dziecka (do dziś!) uwielbiam wszystko, co się z nim wiąże, ale jednak sówki wygrały :P
Aniaradzia, w takim razie trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po Twojej myśli. daj nam znać, jak już dostaniesz orzeczenie.
Sabrinka, z tym niskim ciśnieniem, to jakaś masakra. Niby powinnam być przyzwyczajona, bo niskie mam zawsze, ale dzisiaj to po ścianach chodzę. Podwyższone ciśnienie miałam ostatnio w 12tc na badaniach prenatalnych-160/105. Pielęgniarka powiedział, że nawet mi tego do karty ciąży nie wpisze, bo jakaś maskara. A mi serce biło jak szalone, tak się denerwowałam. Ale to taki jeden wyjątek.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hxkf7rcsp.png

http://www.suwaczki.com/tickers/t9qo5a8sqo5bf8q1.png

Emilusia7 wydaje mi się, że nasze dzieciaczki są jeszcze takie na tyle małe, że czasem uda im się gdzieś schować albo tak ułożyć, że ciężko jest wyczuć ich ruchy. Chyba dlatego dopiero po 30tc lekarze zalecają liczenie ruchów. Dziewczyny wcześniej pisały, że można zjeść coś słodkiego i poruszać trochę brzuszkiem, żeby sprowokować Maluszka do wygibasków. Czasem, gdy zaczynam się martwić, to tak robię. Czasem to działa, a czasem nie :/ Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, to kontaktuj się ze swoim ginem albo jedź na IP i powiedz, że się martwisz, bo nie czujesz dziecka. Moja koleżanka, tak ostatnio zrobiła.
Ostatnio też mam problemy z zaparciami, ale ja oprócz witamin biorę też żelazo i to pewnie dlatego. Staram się codziennie jeść płatki pełnoziarniste lub otręby z mlekiem, do tego śliwki suszone, przynajmniej 2 jabłka ze skórką, a rano piję letnią wodę z cytryną. Najgorzej idzie mi ograniczenie słodkiego, bo ostatnio mam parcie na czekoladę, ale staram się. Może nie jest idealnie, ale widzę lekką poprawę. Chyba Aniaradzia pisała, że dobrze jest rano wypić wodę z łyżeczką ksylitolu. Mam zamiar wypróbować ten sposób.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hxkf7rcsp.png

http://www.suwaczki.com/tickers/t9qo5a8sqo5bf8q1.png

Co do chrapania to nie mam pojęcia czy to robię czy nie. Mój mąż ma tak twardy sen że nic nie jest w stanie go obudzić. Mało tego to on mnie bardzo często męczy swoim chrapaniem a że cierpię na bezsenność to dodatkowe utrudnienie.

A ruchy małego czuję bardzo często a ostatnimi czasy to już wogóle jest nadaktywny, ale tak jak dziewczyny piszą mniej odczuwalne ruchy mogą być spowodowane ułożeniem dziecka a czasem też jego temperamentem po prostu. Moja koleżanka prawie do końca ciąży czuła tylko sporadyczne ruchy synka, urodził się zdrowy. Dziwiła się że ja tak mocno je odczuwam i tak wcześnie. Mój synek mam nadzieje że w brzuchu się wyszaleje i po narodzinach będzie trochę spokojniejszy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3qtkfj2r8gfdn.png

Ja jak bylam na wizycie u ginekologa i zobaczył ze w ciągu miesiąca przybylo mi 3 kg. powiedzial ze coś jest nie tak a winą są moje zaparcia bo mimo, że stosowałam już chyba wszystko to nadal problem z zaparciami mam az lekarz powiedział, ze mam stosować raphacholin 3 razy dziennie po dwie tabletki oraz 3 razy dziennie pić siemię lnianie.

Z zaparciami to jest tak ze moga byc po witaminach ale tez z powodu ucisku macicy na jelita. Waga moze tez rosnac od zalegajacej wody w organizmie. Opuchniecia itp.
Z klasycznych metod to siemie, sliwki itp. Ksylitol polecam bo dziala nawet tate nim ostatnio wspomagam po tych problemach jelitowych i zaskoczony dzwonil ze nie wierzyl ze taki przyjemny spisob moze byc skuteczny. Lyzeczka ksylitolu do wody/herbaty/kawy/jogurtu/czegokolwiek;)
Magnez tez dziala dobrze na zaparcia:) no i troche ruchu. Jesli jestescie w stanie posiedzuec na niskim krzeselku takim jak dla dzieci, lub cos ala stopien, albo podlozyc sobie go pod nogi podczas sesji w toalecie to zapobiegniecie hemoroidom/ bo cisnienie w tych okolicach bedzie mniejsze. W krajach srodziemnomorskich toalety sa nizsze niz nasze polskie i dlatego ludzie ram sa zdrowsi pod tym wzgledem mimo ze jedza duzo glutenu ktory zapiera;)

Na orzeczenie czyli decyzje co i jak musze czekac te dwa tygodnie i trzymac kciuki, zeby bylo pozytywne:)

A przy okazji, jesli podczas poszukiwan mebli natkniecie sie na stol z zaokraglonym/ owalnym blatem w bieli i rozsadnej cenie to prosze podeslijcie mi odnosnik:)

Zdecydowalismy o wygladzie gabineto/salonu i wybralosmy juz serie mebli, ale nie ma do niej stolu i najlepiej pasowalby wlasnie taki zaokraglony w bieli...

Gość Agusia30

Emiliusia,
rozumiem Twój niepokój. Mam tak samo. W zasadzie nie wiem czy to co odczuwam np. po jedzeniu to nasze Maleństwo, czy też po prostu fizjologia. Czuję się jak wyrodna matka, bo nie umiem rozpoznać ruchów dziecka. Dzisiaj wydawało mi się, ze je czuje, ale to może pobożne życzenie.Wizyta u lekarza dopiero za tydzień. Nie wiem jak wytrzymam tę niepewność, czy wszystko z małą w porządku. Poza tym wyniki mam wzorcowe, czuję się nieźle i jeszcze nie chrapię:)
Staram się odwrócić swoją uwagę. Dziś znalazłam śliczną pościel z motywem wiosennym - bardzo żywe kolory. Słyszałam, że małe dzieci nie widzą kolorów pastelowych, wiec szukam czegoś co ożywi pokój dla dziecka.

Agusiu, noworodki wogole malo widza. Na poczatku czern i biel dopiero potem zywe kolory, a w pozniejszym etapie te pastele. Dlatego zabawki dla dzieci te lepsze sa kontrastowe:) na poczatek fajnie jest przywiesic pod sufitem kartki z czarnym kwadratem sercem itp. Wystarczy samemu wydrukowac. Tak ok 2 miesiaca mozna wprowadzac kolory. Czyli jaskrawe baloniki i kolorowe blyszczace wstazeczki:) to tansza alternatywa dla karuzelki. Wystarczy ze w pokoju wlaczy sie np wentylator lub otworzy okno i te ozdobki beda sie ruszac i maluch bedzie zachwycony.

Przeczytalam o tym w Mamo Tato zawitkowskiego. I jak mala dostala karuzelke pastelowa FP od rodzinki to i tak wolala nasze baloniki a karuzelke ignorowala...

A moje maleństwo, ostatnio ma bardzo aktywne dni.. Kopie cały czas... Raz lekko raz mocno.. I czuje jak sie przesuwa... W nocy nawet ciezko mi zasnac, bo tak sie rusza, i rano jak Moj Partner wstaje do pracy po 5tej to juz zaczyna kopać :-) Czasami juz mi sie wymiotować chce.. Pewnie na żołądek naciska albo cos :-)

A mam pytanie odnoście skurczy.. Jak często macie skurcze podbrzusza? Bo ja przez dzień rzadziej, a w nocy to zdarza sie, ze mam pare razy w ciąży minuty, ale nie balą mnie, tylko czuje takie ciągniecie...Też tak macie?

Dziękuje dziewczyny! :-) uspokoiłam się jeśli chodzi o aktywność dzidzi. Poczekam do jutra i wtedy będę się martwić. Z natury jestem trochę panikarą całą ciąże miałam zagrożoną, myślałam że nie donosze maluszka i teraz wyczekuje tylko do 26 tygodnia gdyby miało się coś dziać... ale jestem dobrej myśli i wiem że będzie ok! :-)

Sposoby na zaparcia zastosuje, w sumie śliwki jem, jabłka też ale obieram że skórki:-)

A powiedzcie mi jeszcze jak jest u Was z wagą, bo ja przytyłam 13kg!!! A gdzie koniec... :-( owszem folguje sobie że słodyczami ale nie jem strasznie dużo. Jestem załamana, bolą mnie kolana, kucać nie mogę bo czuje że rozrywa mi łydki , palce popuchnięte, mąż śmieje się ze mnie że mam wole pod brodą jak indyk... :-( boję się że do porodu będzie mnie wiózł na taczce! Czy któraś z Was też tyle przytyla????

Witam wszystkie mamusie :) na forum jestem nowa więc postaram się prześledzić wszystkie wcześniejsze tematy.

Termin mam między 13 a 20 czerwca :) będę miała synka, jest bardzo aktywny szczególnie w nocy. Na ostatniej wizycie okazało się, że morfologia nie wyszła taka jak powinna, zostało mi przepisane żelazo " Hemofer " przeczytałam mnóstwo negatywnych opinii na jego temat, lecz mi po nim kompletnie nic nie dolega :) w 22tygodniu Antoś ważył 600gram to ponoć sporo :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3yx8d9di8mjgt.png]Tekst linka[/url]

Aniaradzia ale fajny sposób ma domową karuzele :-)

Agusia30 ja też zawsze bardzo się stresuje jak nie mam pewności czy wszystko jest ok, najchętniej od razu biegałabym do lekarza. Teraz dodatkowo jak nie mam pewności co jest z nereczkami Zuzi to mnie nosi.. jutro idę do innej lekarki, ciekawa jestem co ona na to powie.

Czerwcowy bablu jak sprawdzisz jak działa na Ciebie ksylitol daj znać:-)

Adaszelki i Migotka zastosuje się no zaleceń:-)

Witaj Weroniczka :-)

witam mamusie!!!

Agnieszko, w sumie to w Koperniku nie chca ubranek dla malucha na pobyt w szpitalu dopiero na wypis. Ale jak sie malej ulało to od razu ja przebieraly. wiem ze jednego dnia cala dobe miala jeden zestaw, w drugi kilka razy ja przebierali a trzeciego byl wypis... mysle, ze srednio dwa zestawy na dzien. Wiekszosc szpitali ma rozpiske ile trzeba miec ubranek i jakich...Jak sie zdecydujesz który szpital, to wtedy sprawdz na stronie. Zreszta w razie czego maz Ci dowiezie najwyzej w wiekszym rozmiarze:)

Martyna677
Ja jak miałam takie skurcze lekarz kazał mi leżeć brać luteine nospe i magnez. Mogą one powodować skracanie szyjki macicy. Lepiej będzie jak skonsultujesz je ze swoim lekarzem. Do teraz a to już ponad miesiac biore luteine ale jest duzo lepiej i pomału ją odstawiam bo na szczęście nic się złego nie dzieje.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3qtkfj2r8gfdn.png