Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Ja także nie wiem kto u mnie mieszka ogólnie to mam dziwnego lekarza nic nie mówi o wszystko trzeba samemu pytać a jak na ostatniej wizycie zapytałam o płeć to z wielką łaską powiedział mi że w tym ułożeniu to on nic nie widzi Nawet nie wspomniał o badaniu połówkowym masakra dostałam tylko skierowanie na badanie glukozy i tyle kolejną wizytę mam pod koniec lutego

Ja najbliższe miasto mam to poznań ale co z tego jak to w tyg a ja do pracy :/ .u mnie z lekarzem to też różnie dał mi tylko skierowanie na komplet na początku, 2x na krew i mocz, na glukozę. Polecił również prenatalne, które zrobiłam, a polowkowe miałam zrobione jako 2 prenatalne. Bicia serduszka u niego nigdy nie słyszałam tylko na prenatalnych no i tyle co u położnej. Cytologie miałam robiona ostatnią w czerwcu 2014, a na fotelu ginekologicznym byłam tylko raz. Przy każdej wizycie jest usg ale nie zawsze mierzy( przynajmniej nie mówi ile ma maleństwo) ostatnio powiedział tylko ile ma g ale cm to już nie podał.

http://fajnamama.pl/suwaczki/1ow6m3e.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/vfajssf.png

Miu w poprzedniej ciazy zaczynalam z DG i powiem Ci co mi sprawdzali. Na pewno wydrukuj sobie strone z CEiDG na ktorej bedziesz miec status aktywny. W Zusie maja nieaktualizowane bazy danych i nie maja polaczenia z internetem wiec nie masz jak na szybko im udowodnic. Mi twierdzili ze nielegalnie odprowadzam skladki.... Hehehe. Na szczescie szybko im udowodnilam bopokazalam w telefonie aktuslny status z CEiDG. Ale i tak nastepnego dnia musialam przyniesc wydruk na dowod(papierologia). Dodatkowo musisz mie ze soba wszystkie faktury dokumentujace prowadzenie dg. Mi bardzo pomogly rachunki za telefon i internet wystawione na firme. Drukowalam kilka korespondencji mailowych z klientami i potwierdzenia przelewow wplat od nich. A takze KPiR. Pani zrobila sobie kopie z wszystkiego... I po 30 dniach od dostarczenia dokumentow potwierdzajacych dzislalnosc dostalam pierwsza wyplate swiadczenia. Tak ze nastaw sie, ze ok kwietnia Cie wezwa na kontrole i to nie kontrole l4a dzialalnosci a fdziec w maju dostaniesz dopiero pieniadze z wyrownaniem. Niestety firmy z krotkim stazem sa sprawdzane z automatu...
Trzymam mocno kciuki...:)

Dzięki za podpowiedź Aniaradzia, mam wszystkie papiery, umowy, maile, bazę klientów, potwierdzenia wpłat itp. księgowość prowadzi mi firma ale myślę, że wszystko jest zgodnie z przepisami bo wiedza, że jestem w ciąży i że mogą się spodziewać kontroli. Pracowałam na etat 13 lat i w pierwszej ciąży byłam na zwolnieniu od pierwszego miesiąca i mnie nie kontrolowali ale teraz przy DG nastawiam się na to ale jestem dobrej myśli
bo raczej nie mają się do czego przyczepić;-)

A teraz się już nie stresuje, nie mogę się doczekać wizyty u ginekologa a to dopiero na 18.30:/ Na szczęście siostra nie miała dziś innych planów i posiedzi mi z Piotrusiem bo to akurat jego pora kąpieli i spania więc jak wrócę to powinien juz spać.

mamalina dziękuję, to już jestem spokojna że ten drugi poród będzie expresowy skoro pierwszy był dość szybki i lekki :)
Dziewczyny co do kontroli zus to u mnie w poprzedniej ciąży byli dwa razy i za żadnym razem mnie nie było, wystarczyło jednak u mojego lekarza wziąć zaświadczenie,że tego dnia byłam na wizycie i zanieść do zus-u i nic nie mówili, myślę,że nawet jak jest zwolnienie leżące to przejdzie bo przecież na wizytę do lekarza musisz jechać.

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvkrhmmntc56fu.png

Sabrinko, w przychodni rejonowej wybierasz sobie polozna srodowiskowa. Tam gdzie masz lekarza pierwszego kontaktu.
Ja swoja polozna wybralam jak juz urodzilam core. Wiem ze moglabym juz do niej chodzic na kontrole, ale na razie szkoda mi czasu. Po porodzie byla trzy razy i w sumie bylo ok. Jak sie pojawialy jakies problemy to zawsze moglam zadzwonic. Nigdy o zadnej porze nie bylam zlekcewarzona....

Sabrinko ja też dopiero po porodzie wybierałam położna, ale możesz to zrobić wcześniej jeśli chcesz i jeszcze w ciąży należą Ci się spotkania z nią. Niekoniecznie musi ona być z przychodni, do której należysz. Niektóre położne mają swoje gabinety, w których świadczą takie usługi. Porozglądaj się.

Olciap, monis na razie nie jestem sama, ale pewnie niedługo zostanę:) Bo ja nie chcę wiedzieć aż do porodu...ciekawość jest nie powiem, choć nie tak duża jak przy 1 i 2 ciąży:)

MamaBasi gratuluję drugiej córy!

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Mia ja od września 2013 więc trochę już, no i wcześniej przez rok starałam się o dotacje z urzędu pracy i ją dostałam, mogą Ci chcieć zarzucić fikcyjne prowadzenie działalności. Mi już wypłaca za pierwszy mc L4 -02.02 tak jak chciałam... i nie wzywali do żadnych wyjaśnień na szczęście, a masz jakieś dowody że prowadziłaś tą działalność faktycznie? bo to będziesz musiała przedstawić jakieś faktury kosztowe, zakupy towaru... zależy jaki masz biznes... jak nie masz to sobie przyszykuj jeszcze w miarę możliwości aby mieć jakąś podkładkę w razie kontroli... Trzymam kciuki aby było dobrze wiem jak sama się denerwowałam a nie miałam fikcyjnej działalności ale z naszym zusem nigdy nie wiadomo...

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7janliywfnjikz.png

U mnie są tylko 2 środowiskowe i podział miasta mają na pół. Moją akurat dobrze znam więc nawet w głowie mi zmieniać. Byłam już 3 razy. Za każdym razem bada ciśnienie i tętno maluszka. Chodzę do niej bo tak się umówiliśmy. Na 1 dostałam kilka ulotek o tym jak dbać o maleństwo, o karmieniu, a na ostatniej pożyczyła mi teczkę a tam podobne materiały o dbaniu , o karmieniu, o tym jak wybrać wózek, fotelik, chorobach w ciąży, porodzie, połogu, ćwiczebiach w i po

Benq co do wagi to w końcu nam się wyrównały Maluszki ;-) u mnie w 21t2d ważył Aleks 420 gram :D więc teraz po tygodniu waży pewnie tyle co Twój Karol ;)

AniaMamaBasi gratuluję drugiej córeczki ;)

Malutka kopniaki poczułam po tygodniu, ale wszystko zależy od tego, jak Dzidziuś się ułoży. Jeśli nóżkami i rączkami w kierunku jelit to możesz poczuć rozpychanie albo przesuwanie, kopniaki nie będą wyczuwalne. Nie denerwuj się tylko spokojnie zaczekaj ;-)

Supermoniczka może sama poproś lekarza o skontrolowanie szyjki? Ja za każdym razem mam badanie na fotelu, usg już niekoniecznie.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Witam wszystkie przyszłe czerwcowe mamy :)
Bardzo mi miło do Was dołączyć.

Nasz Dzidzik ma przyjść na świat 7 czerwca (to nasza pierwsza ciąża) i przy ostatniej wizycie lekarz jeszcze nie do końca pewny obstawiał, że będzie dziewczynką...poczekamy jeszcze ;) Chociaż moja mama już zaczęła kupować różowe ubranka :P
Maleństwo skacze w brzuchu już od 4-5 tygodni i z każdym dniem jest coraz silniejsze.

Mam do Was pytanie w sprawie położnej. Czy jeżeli umówię się z Panią prywatnie, która w dodatku nie pochodzi z mojej miejscowości to powinnam jeszcze zadbać o jakąś położna na NFZ z mojej miejscowości zamieszkania?

Opieka położnej należy się bez względu czy chodzisz prywatnie czy nie ją osobiście byłam u swojej w przychodni rejonowej. Można wybrać każdą jaką się chcę i może przychodzić jeszcze przed a po porodzie będzie jakieś 6 razy. Po porodzie ( wg tego co przeczytałam) że szpitala dostaje się skierowanie do polożnej a ona odwiedza w ciągu 48 godz od powrotu i zgłoszenia od mamy w domku. Moja siostra pamiętam że zgłoszenia do polożnej zrobiła po i też jest ok, ją akurat korzystam z tego że jakby co to mi zbada maleństwo no i chodzę do niej a nie ona do mnie

Kati ja mam w kształcie litery C z motherhood'a. I sobie chwalę. Pokrowiec jest zdejmowalny więc można prać do woli.

Witaj imagine. Masz termin w urodzinki mojego synka:) Gratuluję córci - dziewczynek tu zdecydowanie mniej. Co do położnej to chyba nie ma obowiązku - ale to trzeba by doczytać w rozporządzeniu.

Gorzka czekoladko, kati położną się wybiera aby po porodzie przyszła do domu zobaczyć maluszka, sprawdzić warunki bytowe, pomóc przy kp, zobaczyć ranę, poodpowiadać na pytania. Ma służyć pomocą. Czasem położne mają wagę noworodkową i ważą maluszki czy dobrze przybierają. Można ją wybrać przed porodem też ciężarnym się należy. Jak chodzicie tylko prywatnie do lekarza, ale jesteście ubezpieczone w Nfz to Wam przysługuje opieka położnej.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm