Skocz do zawartości
Forum

Mój 15-miesięczny syn nie chce pić niczego poza sokami

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Dziewczyny pomóżcie. Poza sokami i kompotami nie chce nic pić :( Nie ma mowy o herbatkach dziecięcych ( mimo, że jak był maleńki pił wszystkie smaki Hippa) ani tym bardziej o zwykłej wodzie mineralnej. Maluch pije bardzo dużo, bo potrafi wypić litr soku na dobę ( budzi się w nocy kilka razy właśnie po to by się napić ). Kupujemy mu nektary, soki, które rozcieńczamy, chyba, ze są to soki 5 litrowe z kranikiem z działów zdrowej żywności. Nie mam pomysłu jak przekonać go do picia wody. Boję się o nadmiar cukru. Czy któraś z Was miała podobny problem?

Jeśli dziecko od początku piło herbatki granulowane jak rozumiem, to niestety zostało przyzwyczajone do cukru. Jeśli pije, tak jak piszesz kompoty, to lepsze to niż nektary /nektar ma mało owoców, a dużo cukru/ czy gotowe soki. Domowego kompotu nie słódź, do jabłkowego podczas gotowania wrzuć laskę wanilii i będzie smakował słodko. Soki możesz rozcienczac coraz bardziej, tak by maluch odzwyczajal się pomału od cukru. W nocy dawaj wodę, bo picie soków grozi próchnicą. I proponuj wodę tak często jak się da. Na spacer weź butelkę wody, maluch pobiegła i napije się tego co będzie, bo będzie chciał pić. Jeśli chcesz dawać herbatki to rób takie do zaparzania owocowe lub ziołowe. Dobra "sypana" składająca się z kawałków owoców zazwyczaj smakuje dzieciom. Do wody możesz natomiast wrzucić plasterek cytryny lub kilka listków świeżej mięty - będzie "smakowa".

dzięki dziewczyny. Niestety wody odmawia całkowicie, nawet z ulubionego kubka ze słomką. Mleka samego nie chce pić, je kaszki albo kulki ryżowe z mlekiem krowim już. Rozcieńczamy soki, dajemy nektary i te kompoty. Jak próbowałam go przetrzymać myśląc, ze jak mu się już bardzo będzie chciało pić to i wodę wypije nie pił przez cały dzień :( próbowałam mu nawet posłodzić wodę myśląc, że stopniowo będę cukier zmniejszać aż się go pozbędę, ni chu chu, pluł jak lama ... jestem już bezsilna :(

Jutro robimy badania na cukier....

problem w tym, ze już zmniejszałam proporcje sok/woda i dochodzimy do pewnej granicy, której lama nie przekracza :)

kakao próbowałam i tutaj kwestia wygląda tak, ze raz pije raz nie tak jakby dzisiaj nie pamiętał, ze wczoraj mu smakowało. No idzie zwariować :|

spróbuję mu zrobić herbatkę owocową tą sypaną z suszków, bo tego jeszcze nie próbowaliśmy, zobaczymy co będzie...

Osaa spokojnie i pomału. Dochodzicie do jakiegoś poziomu "rozwodnienia" i jak mały nie akceptuje innych proporcji to odpuść na jakiś czas. Za tydzień dwa spróbujesz znów. Jak malucha od razu zasypiesz nowościami to się pogubi.
Co do kakao i mleka to dla mnie to nie jest picie - raczej coś pośredniego między piciem a jedzeniem. Mi się po tym zawsze chciało pić, ale może ktoś ma inaczej.

kochana marzenka dobrze ci radzi bo faktycznei za szybko i za dużo chcesz wprowadzać - wszystko powoli i stopniowo, odpuść nektary, wprowadź jeden dwa kubki soki rozcieńczonego dziennie, w tym czasie jak będzie chciało mu się pić to herbatę czy wodę - będziesz systematyczna w tym to i dziecko się nauczy

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png