Skocz do zawartości
Forum

Lutówki 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja teoretycznie mam termin z usg na 29 styczen ale u was jakos mi razniej tym bardziej ze roznica miedzy usg i om to 3 tygodnie wiec roznie to moze byc. Ja sie martwie bo dzisiaj wypada 10tc a ja od ok. 2 tygodni nie mam juz prawie zadnych objawow poza roznymi pobolewaniami brzucha, nawet piersi przestaly bolec w 8tc calkowicie. Ostatnia wizyta byla w 6 tc i niby wszystko bylo ok, byl zarodek 3,4mm ale boje sie bardzo ze sie przestal rozwijac tym bardziej ze tak jak pisalam powinien byc o 3tyg starszy, kolejna wizyta we wtorek a ja juz odchodze od zmyslow:(

A ja myślę, że denerwowanie się to jest wliczone w to że jest lub będzie się matką :P
Bo najpierw denerwujesz się o ciążę, potem o poród, potem karmienie, dziecko rośnie więc denerwujesz się czy dobrze się rozwija, jak zacznie raczkować to się denerwujesz żeby sobie nic nie zrobiło, jak zaczyna biegać to siwiejesz na myśl o przejściu się przy ruchliwej ulicy, jak jest starsze to martwisz się żeby skończyło szkoły i mogło pracować w dobrym zawodzie żeby miało dobrą przyszłość, jak kogoś poznaje martwisz się czy będzie to dobra osoba dla twojej ukochanej dzidzi (bo wciąż w głowie widzisz tego aniołka który przytulał się do ciebie i seplenił ) jak rodzą ci się wnuki to wszystko zaczyna się od nowa znowu się martwisz bosze posiadanie dzieci to niekończące się zmartwienie matki, ale słowa Kocham cię mamo wynagrodzą wszystko :) eh tak bardzo nie mogę się tego doczekać.

Janinka 9 tc 12.07.2014 r. (*)

Kurde, a ja tu odswiezam i odswiezam i czekam na jakies posty i nic:/ teraz zauwazylam, ze piszecie juz na kolejnych dwoch stronach..hihi

Szania, sloneczko - nie wyobrazam sobie co przezywacie i co przeszlyscie, to musial byc ogromny stres i przykro mi juz od samego czytania. Naprawde wspolczuje Wam jak tylko moge, chociaz nie doswiadczylam tego typu bolu. Jest mi po stokroc przykro

ana700 - trzymaj sie jakos do tej wizyty! tez na swoja czekam i nie wiem czego sie spodziewac! troche to rozumiem.
Tak jak karolinaa - malo mam objawow i tez mnie to martwi, a praktycznie powinno cieszyc! Ale nie potrafie sie ostatnio wyluzowac, im blizej wizyty tym bardziej sie boje.

Orgazm przez sen chyba.. raz mi sie zdarzyl tylko chlip. To jest super!! Uwazam, ze skoro kobiety maja tyle zmartwien (tu nawiazkuje tez do stresu o ktorym pisze inka30) to powinnysmy je miec takie dodatkowe, samoistnie dwa razy w miesiacu! Dla zdrowia i relaksiku ha!:)

http://www.suwaczki.com/tickers/dxom3e5e9146gook.png

Ja dziś pochłonęłam stertę placków, potem mnie mdliło oczywiście :(
ale za to w sklepie naszło mnie na mnóstwo owoców, tak więc dziś zaliczyłam 2 złote kiwi (moja mama twierdzi że przypominają agrest w smaku) no są lepsze niż to zwykłe zielone które nigdy nie staje się miekkie, no dalej zachciało mi się śliwki (i od samego początku ciąży miałam na to ochotę) a teraz sącze soczek marcheweczka - bananek- jabcok :P No dziecko mamusie upomniało że samą pizzą nie będzie się żywić :P hihi
No a na następne dni mam winogronka i melona :) chyba melona to połknę z skórką w całości tak mi się go też chce. A właśnie wiecie że melon zawiera niewiarygodne ilości wapnia :) Ja mam diete mało melczną ze względu na nietolerancję laktozy więc piję mleko -L głównie z kawą, i czasem zjem coś z enzymem laktazy. Mam też ser żółty bez laktozy ale podejrzewam że to za mało wapnia. Generalnie podaż od 2 trymestru na wapń powinna wzrosnąć o 300 g więcej niż przed ciążą, bo w 2 trym tworzą się kości i tu uwaga mogą polecieć zęby :(

inka - Ty to zawsze jakas ciekawostke masz.
Jutro chyba az kupie melona, juz sobie wyobrazilam jaki jest soczysty aj, moze zrobie z niego jakis koktajl.
Dzidzia taka mala a juz taka madra i mowi Nam co jest zdrowe i potrzebne :) to jest juz dla mnie swietne i niesamowite doswiadczenie - byc w ciazy.

Uwielbiam placki ziemniaczane..i to niestety ze smietana i maslem (bo smazenie na oleju to za malo:P). Ostatnio robilam placki z cukinii zeby tyle ziemniorow nie jesc. Tez sa smaczne, tylko nieco slodsze. Ehh chyba zajrze do lodowki :(

http://www.suwaczki.com/tickers/dxom3e5e9146gook.png

Pasio dużo programów oglądam różnych często czytam blogi kulinarne, to na fb prenumeruje ciekawą kobitkę zwie się Alergia Pokarmowa i ona wrzuca bardzo ciekawe artykuły np. Niedawno dowiedziałam się że na Cyprze podrabia się arbuzy, ale nie wiem czy już o tym nie pisałam, w każdym razie krzyżują arbuza z dynią i wychodzi zbiór o 300% większy, ale produkt gorszy, nie słodki i nie ma takich właściwości jak arbuz przede wszystkim smaku nie ma. A gdzie pójde do sklepu to szukam i nie ma prawdziwych arbuzów.
Ja też lubię ze śmietaną placki ale te pochłonęłam sote (znaczy prosto z patelni:P ).
Tak mogą, niestety mojej mamie poleciały, bo kiedyś mieli to gdzieś czy tak jest czy nie i w ogóle diete ciężarnych. Ale nie szalejmy dobry lekarz zaleci ci zwiększyć spożycie produktów mlecznych o te 300g w 2 trymestrze. Niestety nie wiem ile jest normalnie szklanka mleka czy więcej bo ja praktycznie od 2 lat nie jem produktów mlecznych a i wcześniej nie powiem żebym za nimi szalała. Ostatnio zastanawiam się nad wyprodukowaniem własnego serka białego z mleka bez laktozy :P ale mam pastylki z niemiec przy których mogę jednorazowo zjeść 1,5 l mleka a jedna taka strawia 75 g laktozy i faktycznie ostatnio zjadłam z jedną pół kubła lodów i nie mam atrakcji, więc działa. Więc może poprostu przywiozę sobie ich więcej bo w opakowaniu za 13 e jest tylko 48 sztuk jak jem codziennie to na długo nie starczy a u nas wprowadzili dopiero takie tabletki z najniższą dawką albo są starego typu jesz tylko do 30 min po wzięciu, możesz wziąść max 6 szt. dziennie a i tak nie wiadomo czy ci pomogą bo nie ma dawkowania. Strasznie się męczyłam z tymi to się czuję jak ptak wolna.
No nic nie będę was swoją nietolerancją zamęczać :P
Ja już mówię dobranoc kochane fasolki :) Śpijcie dobrze.

Witam dziewczyny :) Ale Wy gaduły jesteście :p
Mam nadzieję, że mnie ten ubytek zębów nie będzie dotyczył :(
Ja mam jutro rano wizytę i im bliżej tym bardziej się stresuję.. :/ boję się co usłyszę, a raczej czego nie usłyszę.. Niby to będzie dopiero ostatni dzień 5tc no ale jednak.. W każdym bądź razie mam nadzieję, że będzie ok.

Pisałyście też o bólach w kościach po wstaniu z łóżka. Wtedy myślałam, że to może faktycznie jakaś zła pozycja do spania ale teraz wiem co to za uczucie.. Obudziłam się dzisiaj jakby mnie ktoś pałką bił w okolicach kręgosłupa lędźwiowego i tak boli, że aż dookoła promieniuje..
Do tego prace mam siedzącą i ja nie wiem jak wytrzymam tu 8h.. Chyba normalnie będę tu spacerować..
Oj zaczyna się moje marudzenie i do tego te huśtawki nastroju.. Ja nie wiem jak ten mój chłop ze mną wytrzymuje. :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3knr3upnbd.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3krnt6x0gcjq3.png

inka - wapń możemy suplementować też z brokuł, migdałów, sezamu, siemienia lnianego, ryb (chyba śledzie zwłaszcza), maślanki, jogurty, ser żółty, figi, orzechy, natka pietruchy, itp itd, więc nawet przy nietolerancji można się obejść bez dodatkowych tabletek :)

W paru artykułach czytałam, że warto się na początku ciaży wybrać do dentysty, dla upewnienia, że z zębami jest wszystko ok, bo właśnie mogą się wdawać w kolejnych trymestrach groźne dla dziecka infekcje. Pytałam ginekolog i mówi, że zęby spokojnie można leczyć ze znieczuleniem, ale absolutnie zakazane jest robienie zdjęć zębów.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg73sbkxm860rk.png

cześć dziewczyny!
wczoraj miałam wyczekiwaną wizytę u gin na której w końcu udało się potwierdzić obecność fasoleczki :)
Pani dr założyła mi kartę ciąży, zważyła, zmierzyła ciśnienie, sprawdziła wyniki i skierowała na dodatkowe badania, ale... czuję się odrobinę zawiedzione, bo badanie USG wykonała bardzo szybko, nie pokazała mi upragnionego punkciku na monitorze i nie za wiele o nim powiedziała. Mam na myśli jakiej jest wielkości, że jest prawidłowo umiejscowiony i takie tam. Tylko, że jest widoczny i tyle... Nawet żadnego "jest Pani w ciąży - gratuluję". Stąd moje pytanie - jak u Was wyglądała taka wizyta? Może to normalne, że na początku nie za wiele lekarz opowiada?

http://www.suwaczki.com/tickers/eiktskjo4u4lyu0r.png