Skocz do zawartości
Forum

Listopadóweczki 2014

Rekomendowane odpowiedzi

IgaJula kurcze, szkoda, że sterydy też :/ ale jak mus to mus .... mam nadzieję, że poprawa szybko przyjdzie.

Deetuś wiesz co, czy warto czy nie warto. Zależy czego się później spodziewasz - czy pracy w salonie i wysłuchiwania często zmanierowanych klientek czy pracy np. przy produkcji kosmetyków. Niestety do firm kosmetycznych ciężko jest się dostać. I jest to zawód taki, że cały czas musisz się dokształcać. Jeśli tego nie robisz to po 5 latach jesteś jak farmaceuta bez stażu - musisz zaczynać od początku. Gdybym mogła cofnąć czas za chiny nie poszłabym na te studia. Za czasów jak studiowałam nie było tego kierunku na państwowej uczelni, musiałam chodzić prywatnie i bulić ponad 6 tysięcy za rok. Finalnie studia kosztowały mnie ponad 35tyś. Pracowałam w zawodzie, ale zarobki nie były dla mnie wystarczające. Lepiej zarabia się w firmach kosmetycznych, ale jak pisałam, bez znajomości ciężko.

Witajcie moje kochane Listopadoweczki! :))
Melduje sie z Polski :) tzn juz wrocilam.
Dziekuje tym co o mnie pytaly i przepraszam, ze nie odpisywalam ale w Pl nie mialam dostepu do internetu a na dwa dni przed wyjazdem toootalne urwanie glowy przez te wszystkie moje akcje a wylot byl w nocy....

Mam nadzieje, ze nic waznego i przejmujacego mnie nie ominelo. Walnelyscie ponad 100 stron. Poczytalam po lebkach a i tak niewiele pamietam :/
Odmozdzenie trwa!! ;P

W Polsce czas minal bardzo szybko i nie zalatwilam wszystkiego tak jak chcialam ani nie kupilam wszystkiego...:(
Zaluje, ze nie moglam wykorzystac czasu na maxa, ale samopoczucie mi nie pozwalalo. Jestem ospala zmeczona i te bole krocza. Bez koniecznosci nie ruszalam sie z domu...:(

Ginekolog oczywiscie zaliczony.
Melania zdrowiutka (nic jej nie wyroslo-juuuuuupiiiii :)))) w 27tygodniu wazyla 1080g. Rozwija sie ksiazkowo. Ja przybralam na wadze jakies 3kilo nie liczac straconych kilogramow. Rozmawialam z lekarzem o tym i powiedzial, ze to bardzo dobrze i ze wygladam na mega zdrowa babke. Zadnych zaczerwienien, infekcji-nic.
Szyjka w porzadku.
Potwierdzily sie jenak te moje nieszczesne zylaki sromu. :(
Lekarz mowi, ze nie ma tragedii ale kazal brac diosmine (DIH 1000) i zwazyc Malutka pod koniec ciazy. Jesli bedzie wazyc mniej niz 3800 mam sprobowac rodzic. Przec nie wiecej niz pol godz. jesli bez skutku zarzadac cesarke. Mam macice obnizona po synku i prawdopodobnie sklonnosci do rodzenia duzych dzieci. Kolejny ciezki porod moze mi narobic duuuzo balaganu.

Pogode mielismy super. Maz nawet na grzyby sie wypuscil.
Teraz powrot do rzeczywistosci... Roboty multum. Checi sa ale sily brak :/
Musze chyba spisac wszystko na kartce co jeszcze do zrobienia i kupienia bo nawet z tym mam problem, zeby zapamietac :(((
A z szykowaniem wyprawki dla malej i siebie do porodu jestem w czarnej d.pie.
Za miesiac tesciowa przyjedzie to mi pomoze cos ogarnac....

Suu gratulacje kochana!! Jestem w szoku, ze tak szybko. Mam nadzieje, ze z dnia na dzien jest lepiej i dochodzicie do siebie. Malutka przesliczna i taka maciupcia :) Polowa mojego synka jak sie urodzil ;) Zdrowka!!! :**
IgaJula bieeedny Twoj synek. Mam nadzieje, ze szybko odpusci ta opuchlizna. Smutno, ze musi tak cierpiec :(( Zdrowka dla obu synkow! A jak Ty sie czujesz??

W Anglii to normalne, ze jakis pracownik agencji od ktorej wynajmuje sie mieszkanie wchodzi do domu pod nieobecnosc lokatorow. Oczywiscie uprzedzaja wczesniej i sa to zaufane osoby!Nie raz mialam np.elektryka czy kontrole gazu jak mnie nie bylo w domu.

aaaa i witam nowe Mamusie :D fajnie, ze nas tyle :)

http://www.suwaczki.com/tickers/h44ecsqvmfx1oo1u.png]Tekst linka[/url]

Deetuś, Osa - moja bratowa skończyła najpierw chemię a później farmację. Już na studiach rozpoczęła najpierw praktyki, później staż a od 10 lat normalnie jest zatrudniona w firmie farmaceutycznej. Początkowo przy tworzeniu składów nowych lekow pracowała a od 5 lat jej sekcja tworzy głównie kosmetyki. Wzorują się na składach LRP czy Vichy a cenowo są oczywiście dużo bardziej konkurencyjni. Mają teraz już chyba nawet ze różne brandy kosmetyczne a w nich po kilka linii. Kosmetyki są sprzedawane tylko w aptekach. Ale reklamy są non stop w tv i radiu. Z pracy jest bardzo zadowolona, zarobki na poziomie mediany w woj. łódzkim w branży farmaceutycznej.

http://www.suwaczek.pl/cache/9efb4a2460.png

Czaki fajnie, ze pobyt się udał i malutkiej nic nie wyrosło ;) szkoda tylko, że te żylaki CI się potwierdziły .... plus ten, że dziewczynki zazwyczaj się mniejsze rodzą więc jest szansa, ze Melania nie dobije granicznej wagi....
Powiem Ci, ze ja sobie nie wyobrażam, żeby mi się ktoś obcy pod moją nieobecność kręcił po domu, nie ważne czy moim czy wynajmowanym :) normalnie szok!

Czesc dziewczyny,

Mam nadzieje ze weekend sie udal :).

Czaki, witaj no i gratuluje super wiadomosci.

Faceci... a co powiecie na uparciuchy? Moj wlasnie taki jest i w ciazy mielismy pierwsza powazna klotnie bo:
a) ja jestem w ciazy i hormony dzialaja
b) bo jest uparty jak osiol
Dostarczyli nam lozeczko dla malej w sobote, a on sie uparl wczroaj ze juz wszystko zlozy.. razem z przebierakiem. I postawil nam swoim, a ja fuczalam jak wsciekla ze to za wczesnie. I co? Uspokoilam sie dopiero wchodzac na forum i widzac ze my nie pierwsi zlozylismy lozeczko :).

Tak mnie krzyze bola ze normalnie masakra. W nocy sie mecze juz prawie codziennie, oblewaja mnie poty.
Tak samo jak fasolka boje sie ze zgniatam za bardzo mala, ale co jak co, upomina sie rzeczywiscie jak jej cos nie pasuje :).

Milego dnia mamuski :)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371uezzm98l.png

Oosaa na to licze :) Za chiny nie chce cesarki a 'wazenie' malej przed porodem wydaje mi sie troszke bez sensu. Raz, ze musialabym krocie wydac na prywatne usg a dwa waga moze sie sporo roznic od urodzeniowej. Gdyby usg dalo gwarancje to owszem a tak...

Wiem, ze to dziwnie brzmi z tym wchodzeniem do domu heheh
ale tak tu jest. Maz ma taka prace, ze ludzie mu daja klucze do domu, zeby zrobil robote a nigdy Go wczesniej nie widzieli...a sami np.jada na wakacje :)

http://www.suwaczki.com/tickers/h44ecsqvmfx1oo1u.png]Tekst linka[/url]

Detuś - po macierzyńskim przysługuje Ci obniżony wymiar czasu pracy max do 12m-cy i okres ochronny. Wówczas pracodawca nie może wypowiedzieć Ci umowy o pracę. Może to jedynie zrobić w przypadku:
- upadłości,
- z winy pracownika, czyli słynny art.52 (niedotrzymanie obowiązków pracowniczych, łamanie zasad kp i regulaminu pracy, działanie na szkodę pracodawcy etc),
- likwidacja stanowiska - najczęstszy manewr wykonywany przez pracodawców w Polsce, ale tez poźniej najczęściej obie strony spotykają się w sądzię. I wówczas pracodawca musi mieć cholernie mocne argumenty przemawiające na jego korzyść. Co do zasady, w 80% w Polsce wyroki sądów skłaniają się ku pracownikom.
Moja bratowa w trakcie pracy została przekwalifikowana w stronę kosmetyków. Fakt, praca jest satysfakcjonująca, ponieważ tworzy coś, co później widzi w tv lub spotyka w superpharm. Pomysł fajny, trzymam kciuki :)

http://www.suwaczek.pl/cache/9efb4a2460.png

A ja cały czas nie mogę się zebrać żeby spakować torbę i zrobić pranie dla małego. wydaje mi się że jeszcze tyle czasu..
Coraz bardziej przeraża mnie wizja porodu, i później połogu.
Mąż niby się interesuje tym jak się czuje itp ale jakoś tak za mało jak dla mnie.
Wczoraj mu powiedziałam że powinien mnie na rękach nosić, że tak dobrze ciąże znosze, że jestem w stanie wszystko jeszcze zrobić, że nie musi znosić moich nastrojów. to powiedział tylko że wie i docenia to.. nawet głupiej herbaty się mu nie chce czasem zrobić bo z pracy zmęczony wrócił..
a jakiegoś doła dzisiaj złapałam..

https://www.suwaczki.com/tickers/1usae6ydgq6gkoxv.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wlx1hpjbmmijv8.png

oosaa mam nadzieje, ze teoria o mniejszych dziewczynkach sie potwierdzi i uda mi sie urodzić bez popękania i nacinania jak z małym. Swoją drogą zastanawiam się czy jeśli juz popękam, to w tych samych miejscach? hmm...
Co do sexu to tez sie ciesze, że jeszcze mogę i mam nadzieje, ze bede mogła do konca, tym bardziej, ze moje libido wzrasta coraz bardziej :) i oby po porodzie nic sie nie zmienilo. Chciałabym dojsc do siebie tak szybko, jak po pierwszym porodzie. Juz po miesiacu mogłam wszystko :)

fasolka ja nie dosc, ze jeszcze nie spakowana, to dopiero w trakcie zakupów :)
czaki witaj z powrotem :)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv093e5eso0fxzy5.png
http://www.suwaczki.com/tickers/kjmne6ydyz4px1ba.png

Hello, dzwonilam dziś do mojego gina zapytać o te hemoroidy i kazal mi iść do chirurga, jednak ja się umowilam do proktologa na środę.
Patrzę na okna i zastanawiam się czemu znowu takie brudne i zachlapane, ale po myslalam ze to muchy lub pewnie ćmy. Dopiero jak wyszlam na balkon to odkrylam sensacje! Kuzwa! U sąsiada z gory wczoraj była glosna impreza no ale nie mam o to żalu, gdyby nie fakt ze ktoś zarzygal nam balkon i prysnelo na okna i drzwi balkonowe! Nawet nie wiem jak wygląda sasiad z gory... Jak maz wróci z pracy to go wyśle do sąsiada i niech tu zejdzie posprzatac bo szlag mnie trafi! A ja wlozylam pranie pierwszej ciuszkow i musiała na ten balkon wyjść po suszarke i aż mi nie dobrze! Bleh!

Osaa to ja Ci współczuje, że masz tak dłuższy czas, ja spie godzinke wieczorem a potem zasypiam dopiero kolo 5 i do 8 max, ale to tak dopiero z dwa tyg, w ogole okropnie swędzi mnie brzuch i piersi,co tez przeszkadza mi w spaniu, zrobily mi się tez pierwsze rozstepy, takie maciupeńkie na tyłku :D szydera, za to Mały nie narzeka, ostro przebiera nóżkami, najbardziej przy muzyce, wtedy to rewolucja :D ostatnio byłam na weselu, co prawda niestety siedzialam tylko, ale Mały nie narzekał, tak tańczył ze aż łzy mialam w oczach z bólu:D

ach te samoloty :D Mój młody ma fioła na punkcie samolotów, normalnie mega szał. Jak tylko gdzieś przeleci od razu się drze i go szuka, potem pokazuje, upewnia się, ze my też widzimy :D Dlatego też często jeździmy na lotnisko, jest taki fajny punkt, nad którym samoloty lądują i są już baaaaardzo nisko : D większej frajdy na chwilę obecną dla niego nie ma :)

gabi muszę Cię rozczarować, jeśli popękamy, to w innych miejscach. Blizny mocno trzymają więc zazwyczaj pęka się obok:/ Jeśli nacinają krocze to po przeciwległej stronie. Szkoda, ze nie po tej samej, mogliby przecież wyciąć starą bliznę przy okazji i zrobić nowy szew. Miałybyśmy ich mniej :/ i też modlę się żebym nie pękła, żeby mnie nie musieli tym razem nacinać. Gdyby młody nie rodził się nosem do sufitu udało by mi się urodzić bez szwanku więc liczę, że Hania ułoży się noskiem do dołu i będzie od Grzesia mniejsza..... miesiąc po porodzie mogłaś wszystko...zajebiście :) obym tym razem poszła w Twoje ślady :D

ach, a ja dzisiaj jadę na mój ulubiony obiadek :D Zadzwoniłam właśnie do R., że mnie straszne smaki chwyciły :) Obiecał, że nas weźmie po pracy na de volaya z ryżem curry :D o mniaaaaaaaam :D:D:D:D

Elleves, teraz to juz na pewno spróbuje. Myslalam nawet o pol etatu i tu mam dylemat, bo przepada mi wtedy specjalizacja, mam zrobiony 1/3 stażu i 2/3platnej teorii, jeśli wrócę na pelen etat, szybko się mnie pozbeda, bo wiadomo, ze zatrudnili kogoś na moje miejsce.
mOniik ja tez nie mogę spacerować, gdy wiem ze zjadlam ciut więcej, staram się cos porobic w domu np. Zmywanie, prasowanie, hm mm troszkę pomaga.
I wscieklam się, bo zafarbowalam sobie świetną koszulkę do szpitala brrrr

http://www.suwaczki.com/tickers/16udgzu35dkibaiz.png

Dziewczyny własnie minęłam taką informację : ) wrzucam jakby któraś była zainteresowana. Ja się wybiorę przez wzgląd na masaż shantala, nigdy młodemu nie robiłam bo nie lubi od początku masaży ale może Hanusia polubi.... :D

http://parenting.pl/portal/kampania-swiadoma-mama-warsztaty?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=zadbaj-o-prawidlowy-rozwoj-swojego-dziecka&utm_campaign=redakcja