Skocz do zawartości
Forum

Październikowe fasolki

Kinga1982

Rekomendowane odpowiedzi

Wykończy mnie nerwowo to forum, ponieważ jestem w racy to muszę się często wylogowywać, no to oczywiście za chwilę zalogować się już nie mogę, bo mi znika ta opcja na tej stronie....

PYSIAK
super zdjęcia, śliczne dzieciątko, mimo mojej bujnej wyobraźni nic tam nie widze, ale trzeba wierzyć fachowemu oku...
Na grzybka polecam napar z kory dębu...jak byłam ostatnio z córką w przychodni i siedziały ciężarne to słyszałam jak między sobą o tym rozmawiały...

SWEETBOBO
oczywiście poczekam na opinię, mi to nic nie mów...aczkolwiek lekarz mi powiedział że wsio jest ok, ale wiadomo jak zawsze mam stresa. Dobrze że już jutro wizyta...

IWA
ja kupiłam już dwie sukienki takie jak to mówię "szmatki" z cienkiego materiału, odcinane pod biustem i długie szerokie...ale to kupiłam w komisie za śmieszne pieniądze...

http://www.suwaczki.com/tickers/eikt3e3kocoj7g77.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhm4wwriz55.png

Dziewczyny, hyppymam faktycznie świetne ubrania, ale skoro są to ubrania dla kobiet w ciąży, to jak trafić z rozmiarem, s czy m?
Co do logowania na forum, to jest tam pole do zaznaczenia, "pamiętaj mnie" i wtedy nie trzeba się za każdym razem logować, tylko jak otwierasz stronę to już jesteś automatycznie zalogowana, może tak spróbujcie, u mnie to działa.
Forum jest bardzo rozbudowane, może brakuje im miejsca, stąd problemy z płynnością.
Fajne zdjęcia Pysiak:), ja też się zastanawiałam nad usg 3 lub 4 d, ale jednak sobie daruję, bo te dzieciaczki troszkę wyglądają jak zwłoki - sorry za skojarzenia, nie chcę nikogo urazić, choć kusi mnie by poznać płeć, ale poczekam do 15 maja.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371u9g66oyk.png

Ja czesto mialam akcje grzybkowe, ale odkąd zaczęłam używać lactacyd żadnych infekcji, wiec polecam! A ta przezierność jeżeli nie przekracza 2,5mm to wszystko w normie, poczytałam to mogę się pomądrzyć :-D. Dziewczynki, gratuluję pięknych dzidziolków, zdjęcia rewelacyjne. Ja ubranka ciązowe kupuje na allegro. Do tej pory żadna szmata mi się nie trafiła, a wręcz przeciwnie, super leżące spodnie h&m mama kupuje za góra 20zl i są w fantastycznym stanie. A w niedziele upolowałam chuste bebelulu (torbo worek) za 29zł!!!!! Piękna, w kolorze fuksji w idealnym stanie po jednym dziecku i dosłownie kilka razy użyta. Poszczęsciło mi się ( nowa taka 220zł) waprto w allegro zajrzeć :-D

Ewelka84
wyniki PAPPA i B-HCG nic z tego nie kumam a wizyta dopiero w pon ale chyba ok są bo nic nie mowili
wolne B-HCG 11,3 ng/ml - skorygowane MoM 0,29 , PAPP-A 1,01 mlU/ml skorygowane MoM 0,32 nie wiem o co to chodzi....
ryzyko biochemiczne +NT <1 : 10000, test podwójny 1: 2476, ryzyko wieku 1:670, Trisomia 18 + NT 1: 1718<br />

przeziernosc 1,2 mm

Ewelka

Tej pierwszej części Ci nie wyjaśnię, bo też nie wiem o co chodzi, ale co do tego ryzyka biochemicznego NT- to jest ta przezierność karkowa dziecka, na podstawie której określają ryzyko wystąpienia wad chromosonalnych, czyli trisomie chromosomów (choroby genetyczne). Widzę, że oprócz USG prenatalnego miałaś również test Pappa, dlatego piszą o ryzyku skorygowanym. Do tego biorą wiek kobiety i na tej podstawie łącząc wszystko określają ryzyko wystąpienia chorób genet. Nie wiem ile miałaś tego NT, bo nie napisałaś ale jak nie jest powyżej 2cm to nie ma się czym martwić. Widzisz w moim przypadku było prawie 3cm a dzieciątko zdrowe:) Nie ma reguły...Założę się, że zawsze jakieś ryzyko występuje, ale połowa kobiet nie robi badań prenatalnych i nawet nie wie o tym...i w sumie dobrze, bo człowiek się potem nie potrzebnie martwi.
Z tego co widzę określili u Ciebie ryzyko wystąpienia trisomii 18 chromosomu, czyli Zespół Edwardsa-ale i tak ryzyko jest malutkie nawet po skorygowaniu z testem podwójnym i NT bo masz zaledwie 1: 1718, także nie ma się czym martwić! Sądzę, że trisomia 13 i 21 Ci nie grożą, dlatego nic o tym nie wspomnieli.
Na moje oko wszystko jest w jak najlepszym porządku, ale wiesz ja nie lekarz :P Przy kolejnej wizycie wszystkiego się dokładnie dowiesz i daj znać.