Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczki 2014

oby Laura

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wczoraj nie miałam robionego USG. Gin stwierdziła, że nie ma potrzeby skoro na połówkowym było wszystko ok. Tylko zbadała mnie i tętno małemu. Nie skraca mi się szyjka i jest twarda więc nie grozi mi przedwczesny poród. Po 1 maja przyjedzie jeszcze do mnie położna więc następne badanie. Ogólnie coś mi wspominała gin że niedługo będziemy się spotykać częściej. Pewnie co 2 tyg.

http://www.suwaczki.com/tickers/c55f43r8kxyqrpzm.png

Dziewczyny jakie miałyście wyniki glukozy. Ja właśnie odebrałam : na czczo 69, po 1h 178, po 2h 181. Pewnie cukrzyca ciążowa. Przez te całą ciąże ciągle mam coś. Krwawienia, odwarstwienie, ostatnio przodujące łożysko i do tego jeszcze teraz dojdzie cukrzyca ciążowa. Do tego mamy z mężem konflikt serologiczny. I jak mam sie nie denerwowac.

Gość będzie Hania:)

lelkkaa tak sówaczków mam już kilka wzorów heh szaleje (w pracy:))
Moja kobietka wczoraj nie dawała znaku życia i miałam trochę twardszy brzuch niż zwykle, ale na całe szczęście dziś rano już dała popis:)
Dziękuje Bogu, że kręgosłup mi nie nawala bo mam pracę siedzącą, 8 godzin dziennie za biurkiem:(
a jeśli chodzi o glukozę to ja ostatnio miałam 41:(

Ze mną też tak było w święta - brzuch stwardniał i mały jakoś słabiej się poruszał. Ale po kilku dniach mi przeszło i lekarz powiedział, że wszystko ok. Zastanawiam się, czy to nie było z nerwów ( spotkania rodzinne zawsze tak na mnie wpływają).

będzie Hania a ty pracujesz cały czas przy komputerze? Prawo wyraźnie stanowi, że kobiety ciężarne nie mogą pracować przy komputerze dłużej niż 4 godziny dziennie. Mnie mój kierownik sam o tym poinformował, a że pracowałam wyłącznie przy komputerze i kierownik nie był w stanie znaleźć mi innego zajęcia, po 4 godzinach szłam do domu.

Witam was dziewczyny, powiedzcie mi czy miała może któraś z was cukier w moczu? robiłam morfologię mocz i krzywą cukrową i wszystkie wyniki są dobre tylko właśnie w moczy mam cukier 5,43mmol/l mój ginekolog powiedział że to niemożliwe żeby był w moczu jak nie ma w krwi no więc zrobiłam znowu i znów to samo a on nie ma pojęcia dlaczego, kobiety z analityki też są bardzo zdziwione tym wynikiem

hej dziewczyny!!!
miałam test obciążenia glukozą i okazało się, że mam niedocukrzenie, bo na czczo miałam cukier 55.. moja lekarka zlekceważyła sprawę i twierdzi, że wszystko jest dobrze, ale ona taka jest, że jak nawet coś jest źle to mówi, żeby się nie przejmować. któraś z was ma taką sytuację?

a z tym cukrem w moczu też nie mam pojęcia o co chodzi. jak powtórzyłaś badanie i ewidentnie wychodzi to coś musi być źle :(

was też bolą żebra? nie mogę nawet przez to spać. zastanawiam się nad kupnem takiego rogala do spania. czy u was się to sprawdza?

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcqtkflu42baxi.png

Anetta1- z tą cukrzycą to bez paniki, ja też ją mam i jestem na ścisłej diecie- przez ketony w moczu chyba dojdzie insulina- nie jest lekko, posiłków 10/24h co 2h jedzenie, co godzine pomiar cukru jest to do ogarnięcia!!! Najważniejsze, żeby z maluszkiem było wszystko ok.Ja do cukrzycy w pakiecie mam nadciśnienie, ale jeste na lekach i dajemy radę. Dostaniesz skierowanie do poradni diabetologicznej- pewnie na kopernika- na termin nie czeka się długo ok tygodnia- glukometr i instrukcję dostajesz od razu- jak chcesz więcej info to daj znać mój meil: anetaczepiel@o2.pl
ankaczarnykot- skonsultuj ten cukier z innym lekarzem!!!! i to jak najszybciej- przy takim cukrze twoje dziecko nie dostaje odpowiedniej ilości glukozy, która jest mu niezbędna do prawidłowego rozwoju- zwłaszcza mózgu!!! To jest naprawdę poważna sprawa- napewno musisz zmodyfikować dietę, ale najlepiej po konsultacji z lekarzem.

http://www.suwaczki.com/tickers/nzjddqk3fn0j5afp.png]Tekst linka[/url]

Gość bedzie Hania

Mogu wiem wiem, niestety nie mam możliwości pracowania 4 godzin dziennie. Bałam się o małą, ale mój ginekolog powiedział mi, że trzeba by się było całkowicie zamknąć w piwnicy żeby uniknąć wszelkich niebezpieczeństw w ciąży. Szczerze już nie za bardzo mam siłę żeby to wytrzymywać ale prywatna firma i głęboko w tyłku mają to czy ja daje radę czy nie...

wyczytałam sobie w internecie, że dieta przy niedocukrzeniu powinna być podobna jak przy cukrzycy. i tak też robię. a leków na to nie ma.. tylko trzeba jeść odpowiednie rzeczy. nie wiem czy dobrze robię. konsultowałam to z innym lekarzem, też mówi, że powinnam diety się trzymać. załatwię sobie glukometr i pomierzę cukier i zobaczymy co z tego wyjdzie.. sama już nie wiem. nie mam objawów niedocukrzenia. i nie czuję się źle. tylko mam ochotę praktycznie non stop na słodycze, a przecież nie mogę ;( i nie wiem jak to wytrzymam. wczoraj po trzech dniach diety skusiłam się na loda i nie wiem czy to dobrze ;(

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcqtkflu42baxi.png

bedzie Hania ponowie pytanie Mogu: nie myslałaś o zwolnieniu lekarskim? Ja tez pracuje w małej firmie ale dyżury po 12h ciągle przy komputerze, też nie było możliwości by przychodzić tylko na 4h wiec sam pracodawca zasugerował zeby wziąć zwolnienie od lekarza a za mnie zatrudni kogos na zastępstwo, przerazili się kontroli i kary. Przepisy jasno mówią ile i w jakich warunkach może pracować ciężarna. Ja wiem, że są dziewczyny które dobrze się czują do końca ciąży i chętnie pracują ale skoro mówisz sama, że Cię to męczy to może przemyśl sprawę. Ja już poszłam na zwolnienie z końcem lutego i od razu poczułam, że była to jedna z lepszych decyzji zwłaszcza dla mojej małej:)

AichaKRK, ja też dość szybko poszłam na zwolnienie,bo w 15. tyg. Mój lekarz uważa, że zakład pracy nie jest miejscem dla ciężarnej. I jest tak jak mówisz- prawo pracy wyraźnie stanowi, że w ciąży można pracować przy komputerze tylko 4 godziny dziennie i nie ma czegoś takiego, że 'u mnie w pracy to nie funkcjonuje'.