Skocz do zawartości
Forum

Umowa o pracę na czas określony a zwolnienie lekarskie i ciąża

Gość pati820

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
ponad miesiąc temu skończyła mi się umowa na czas określony 3-mce, pod koniec umowy poszłam na zwolnienie lekarskie, na którym przebywam do tej pory, parę dni temu okazało się, że jestem w ciąży i stąd teraz moje zapytania:
- czy mogę dalej kontynuować zwolnienie lekarskie ale już nie z przyczyn chorobowych tylko z racji bycia w ciąży?
- czy będzie przysługiwał mi zasiłek macierzyński?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Tekst linka

Ostatnią z przedstawionych opcji jest umowa o pracę na czas określony, która ulegnie rozwiązaniu z upływem oznaczonego w umowie terminu, w którym to terminie stan zaawansowania ciąży nie osiągnął 12 tygodnia. Umowa zatem ulegnie rozwiązaniu na około 6 miesięcy przed porodem. W takiej sytuacji kobieta, w związku ze świadczeniem pracy w ramach tej konkretnej umowy, nie nabędzie prawa do urlopu macierzyńskiego ani do urlopu wychowawczego (od 6 miesięcy nie jest już pracownikiem), ani też nie nabędzie prawa do zasiłku macierzyńskiego (przepisy dotyczące nabycia prawa do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia chorobowego nie przewidują takiej możliwości).

Odpowiadając z kolei na pierwsza część pytania:

Kobiecie w ciąży, która ma zawartą umowę na czas określony, nie wolno wypowiedzieć umowy o pracę dokładnie na takiej samej zasadzie, jak pracownicy zatrudnionej na czas nieokreślony. Wynika to z art. 177 § 1 kp, zgodnie z którym pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży. Istnieją jednak wyjątki od podanej zasady.

zapoznaj się z tą stroną wszystko jest w miarę jasno wyjaśnione

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png