Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam BioOlil i Dzidziusia dodatkowo jeszcze jakieś zwykłe mocno tłuste ale to chyba i tak nic nie daje - geny to geny :(
W pierwszej ciąży rozstępy poszły pod pępkiem i jeden po lewej stronie powyżej pępka. Teraz do tego jednego dołączają kolejne :( Jestem z tego powodu nieszczęśliwa.
Fakt, że obecnie ważę tyle ile z młodym jak szłam do porodu no i młodzież ma w sumie tyle co młody sam jeden miał po urodzeniu. Ech tam czuję się jak bym miała za chwilę rodzić - ciężko mi, schylić się nie mogę, jak wstaję to rwie brzuch. Niby wszystko dobrze ale ja już się czuję ociężała i nieporadna, a tu jeszcze 2 bite miesiące.

http://www.suwaczek.pl/cache/dba0d61839.png

Anetterainbow ja od poczatku uzywam tylko zoltej oliwki w zelu Johnson, nie jest tak tlusta jak te zwykle, nic nie mam :)

Olciamargolcia u nas tak samo -wszystko dla dzieci ja kupuje a mąż wybiera auto i mnie meczy i ględzi a co ja sie na tym znam, ma byc ladne :D no powiedzial ze sobie kolor wybiore bo to ja bede przeciez jeździła

Lewel mi Basia tez grzebie w szyjce, niefajne uczucie

A ja sobie leze i mi tak dooooobrze :D dostalam juz 2 dawki sterydow na plucka, cesarka w poniedzialek, chyba ide pierwsza wiec ok 8, w nocy mam jakies takie bole jak na miesiaczke, dziwne, dzis dr powiem na obchodzie, wszyscy zdziwieni ze przyszlam pod koniec tygodnia bo powinnam na poczatku i od razu bylaby cesarka bo ciaza idealna wyniki tez, tylko Basia juz na nisko lezy, nie ma juz miejsca i ciezko pomiary zrobic, ale moja dr chyba chciala poczekac do skonczenia 35tc, a wg dr tu mam juz 36t+6

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cmg7yrglq71zk.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvp07wk1vvjfr0.png

dziewczynki, ja niczym nie smarowalam . nie mam rozstępów. mama rodzila 4razy i nie ma nic.niestety to chyba geny w większym stopniu tu decyduja.Smarowac w pierwszej ciazy sie balam zeby skurcze nie wywolywac.teraz czas od czasu cos tam posmaruje.
Ja bym tez chciala zeby mnie tak położyli na spokojnie do szpitala a nast dnia zabieg zrobili. Zobaczymy jak tym razem bedzie. ostatnio to byla akcja nocna po odejsciu wód :-)
Sania ktos wam pomaga przy synusiu w dni robocze? czy nie bylo takiej potrzeby.Moj M dzisiaj caly dzien gdzieś z dzieciaczkami sie szwendaja.u niego w biurze, to po sklepach, kupili dzis pampersy, smoczki, butelki.wszystko pozwoliłam im wyprubowac, pomacac, posmoktac :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2be6ydd55uk68t.png

Czesc dziewczyny. Sania trzymaj sie tam mocno ! Super, ze juz w Pon bedziesz miala swoje skarby. Zazdroszcze Ci! Ale tak pozytywnie;) Ja bylam wczoraj i ide dzisiaj na wyklady bo poszlam na ta specjalizacje. Wczoraj 8 h siedzenia.... az pozniej bolal mnie kregoslup. Mam nadzieje ze dzis bedzie lepiej... :/ Troszke mnie wczoraj bolal brzuch tak dziwnie zapiekl..... Kupilismy lozeczka, dwa. Takie zwykle sosnowe. Mialyscie moze takie? Nie wiem czy wytrzymaja, bo w sumie to sa troszke takie ciensze, nie takie masywne, no ale byly tez tansze. I teraz sie martwie czy wytrzymaja naszych lobuzow:/

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgxtbcrb8j.png

Lewel w łóżeczka tym razem zainwestowaliśmy ale myślę, że inwestycja nam się zwróci. Już tutaj chyba pisałam zresztą o tym. Przy synku mieliśmy sosnowe takie kiepskie i się bardzo szybko rozjechało, teraz śpi w turystycznym, a wiadomo, że to niezbyt dobre jest. Dla bliźniąt kupiliśmy takie: http://olx.pl/oferta/lozeczko-tapczanik-dzieciecy-140x70-CID88-ID6VXtX.html
Znaczy najpierw jedno, bo z braku miejsca chcemy aby dwójeczka pospała trochę czasu razem. Łóżeczko jest bukowe i takie dosyć masywne. Zobaczymy jak się sprawdzi i jak będzie potrzeba to zamówimy drugie albo w tym rozmiarze albo w standardzie bo też ten producent robi, chociaż mi te większe bardziej odpowiadają bo dłużej dzieciaki w nim pośpią jak już na tapczanik zamienimy.

Anetterainbow nie pamiętam dokładnie kiedy w pierwszej ciąży rozstępy mi zaczęły wychodzić ale chyba dosyć szybko i nagle, bo dosyć szybko mi brzuch wyskoczył. Wtedy brałam spora ilość hormonów na podtrzymanie.

Sania trzymamy kciuki oby poszło sprawnie i bezboleśnie.
Ja tez chętnie bym sobie poleżała już w szpitalu ale tylko tak na kilka dni oczywiście a nie już do porodu, tylko u nas problem z opieką nad starszakiem i to jest cały problem.

kurczatko, Lewel, to chyba nie najlepszy czas na siedzenie po 8 godzin.Ale jesli musisz, to ufam ze wszystko Ci sie uda i bedziesz z siebie dumna ze poradzilas ze wszystkim.
ja łóżeczka mialam sosnowe kupione w hurtowni dzieciecej wydaje mi sie ze wtedy były one po 100zl.Potem poszly po rekach, nawet nie wiem komu je oddalam.teraz od brata dostalam jedno takie i drugie pozniej dokupie.Nie wiem...byly wspaniale te łóżka dla mnie.dzieci w nich dlugo spaly.

Sania - cieszę się bardzo, że trzymasz się tak mega dzielnie ... to już coraz bliżej - to już jutro i będziesz miała swoje księżniczki przy sobie :)

Lekarze po części mieli rację ze zdziwieniem, żeś przybyła na koniec tygodnia ... bo z własnego doświadczenia wiedzą, że przez weekand - jeśli oczywiście nie ma takiej / nagłej potrzeby - to na oddziale mało kiedy, coś się dzieje i ze wszystkim świta lekarska startuje od poniedziałku, a przez sobotę i niedzielę wykonują tylko wszystkie zadania zlecone w piątek :)

Najważniejsze, że za długo przed też Cię nie trzymają ... cztery dni przed - to jeszcze można przeżyć ... tym bardziej, że otrzymujesz sterydy na płucka na łatwiejszy start dla córeczek - więc jakby nie patrzeć wyjścia nie było :)

Grunt, że nie będą Cię trzymać kolejnych tygodni i zaczną jutro działać ... super - będę pewnie w napięciu czekała na jakikolwiek od Ciebie wpis :)

Pewnie - cztery dni po jeszcze zagrzejesz szpitalne łóżko ... więc trochę ponad tydzień wycięty z życiorysu ... a synek - doczekać się siostrzyczek nie może, czy jeszcze do niego nie za bardzo to wszystko dociera ??? :)

Tatka33 - super, że jeszcze się trzymasz w jednopaku i powracając myślami do zdjęcia Twojego brzuszka - toś naprawdę masz go zgrabniutki i malutki jak na dwóch pasażerów na gapę :)

Trzymam kciuki, żeby tym razem było na spokojnie ... bez nocnych akcji :)

Mnie przykładowo "zaprosili" w poniedziałek do zgłoszenia się na izbę przyjęć na godzinkę ósmą i przed pierwszą dziewczynki świat przywitały świat już po tej stronie brzuszka :)

Dla mnie super, że nie musiałam leżeć przed i bardzo się przed tym broniłam ... nie wytrzymałabym bez moich starszych dziewczynek jeszcze dłużej niż musiałam - no, ale wiadomo ... to nie ja byłam głównie decydującym ogniwem w tej kwestii ... najważniejsze, że odbyło się wszystko pomyślnie :)

Lewel - ukłon i szacunek w Twoją stronę, bo naprawdę podziwiam i trzymam kciuki za spełnienie Twoich marzeń z dodatkowej specjalizacji i podniesienia kwalifikacji ... cieszę się bardzo, że podjęłaś wyzwanie i śmiało brniesz do przodu :)

Hej dziewczynki, po 20.00 wrocilam z wizyty. KTG ło matko...jedna pielegniarka nie mogla znalezc gdzie przylozyc te czujniki.w koncu przylozyla.okazalo sie po jakichs 10 min ze cos nie nacisnela i nie drukowalo nic.wiec mówi "polezy pani tu jeszcze trochę". przyszla druga i mowi ze drukuje jednego tylko bo odczyt jest identyczny. ulozyla po swojemu.przyszla pierwsza, znowu przełożyła. Ale jakos to poszlo... :-)
skurczy nie bylo.
Waga po 2500 i ciut, tak jak mowilam ze ostatnio zle namierzyl cos.
No i gada do mnie: zglosisz się 12 go na oddzial.Ja gadam :profesorze ja nie chce rodzic 13go ! cmoknal pod nosem i gada : no to 13go zglosisz sie.to dobra mówię. ja pokombinuje zeby 15go urodzic ;-) . Jesli oczywiście bede mogla jeszcze cos zadecydowac. ehhh. nu takie to buty
Sania, zlituj sie napisz co u WAS? :-)

Zazdroszczę wam z jednej strony tego rodzenia, choć z drugiej chcę jak najdłużej przetrzymać.
Tatka, a jak to jest z tymi sterydami na płucka - tez będziesz dostawać? Ja się boję przedwczesnego porodu i właśnie tego, że nie zdążą podać i maluchy będą miały ciężki start - astma u starszego już mi starcza. Zapytam o to też gina przy następnej wizycie.

Tatka33 - a na kiedy Tobie wypada termin porodu ... taki wiesz - z ostatniej miesiączki, czy badań usg ??? :)

Mnie też się zawsze podobały podobne cyferki, a Tobie 15sty październik jakoś z sentymentów bardziej odpowiada, czy czym się kierujesz ??? :)

Trzymam kciuki i super do ntej potęgi, że się wciąż trzymasz jak należy i wszystkie wewnętrzne badania wypadają pozytywnie - oby jak najdłużej :)

A powiedz kochana ... bo nie wiem, czy czegoś nie przeoczyłam ... a Ty pewnie jesteś bardziej w temacie :)

Sania ma rozwiązaną ciążę w skończonym 36 tygodniu ze względów, iż jedna dziewczynka się tak niefortunnie ułożyła / zjechała w dół i nie ma miejsca na odpowiednie nabieranie dalszych rozmiarów i kilogramów, czy jeszcze był jakiś dodatkowy powód ??? ... bo chyba - z tego co kojarzę i o ile pamięć nie szwankuje - ciąża rozwijała się prawidłowo i jak najbardziej idealnie, więc jakby nie patrzeć mogłaby się chyba jeszcze troszkę poturlać 3w1 ... dla bliźniaków w brzuszku, to pod koniec jakby nie patrzeć każdy dzień i każdy dodatkowy gram jest na wagę złota :)

U mnie - prowadzący na jednej z wizyt powiedział czekamy do 36 tygodnia i rozwiązujemy ciążę ... w między czasie miałam wizytę u diabetologa, a on na to "za wcześnie" i twierdził, że skoro nic się nie dzieje, to nie dać się i spokojnie czekać, bo nie ma sensu niepotrzebnie robić z dzieci wcześniaków ... do następnej wizyty byłam praktycznie jak na szpilkach rozdarta między dwoma zdaniami dwóch lekarzy ... wyszło jak wyszło i w sumie prowadzący ginekolog - oceniając mój stan przedłużył moje oczekiwania na kolejne dwa tygodnie bez jakiejkolwiek mojej interwencji, a w razie czego dzwonić w ciągu dnia i nocy, a ewentualnie napierać na najbliższy szpital w okolicy :)

Olciamargolcia - jeśli chodzi o sterydy na płucka, to oczywiście podpytaj swojej prowadzącej, czy prowadzącego (nie pamiętam) ... mnie się jednak wydaje, że Tatka33 ma racje i po 30 tygodniu już chyba sterydy nie będą potrzebne - nie pamiętam dokładnie do kiedy rozwijają się płucka maluszka ... coś mnie po głowie chodzi 32 tydzień ciąży, ale głowy nie dałabym sobie uciąć :)

Ja osobiście podobnych sterydów dodatkowych - nie dostawałam :)

Trzymajcie się dziewczynki zdrowo i ciepło w coraz mniej przyjemne dzionki - coraz bardziej prawdziwie jesienne :)

Sania miała mieć rozwiązywaną ciążę w tym terminie z powodów o których piszesz M.C. Ja tak przynajmniej zrozumiałam.
Jeśli w 38 tygodniu rodziłaś, to w sumie praktycznie w terminie ale widzę, że nawet w 36 jeśli są ciąże rozwiązywane to dzieciaczki są bez dodatkowego wsparcia aparaturą i wychodzą terminowo/normalnie ze szpitala wraz z mamusią:D
To jeszcze tylko 4 tygodnie. Pewnie przesadzam, jak w pierwszej ciąży, wtedy tez myślałam, że jak tylko mi odstawią leki to urodzę natychmiast, a ja jeszcze dwa tygodnie pochodziłam sobie też właśnie do 38 tygodnia :)

oooo M.C. ! faktycznie ! gdyby to było 14go to by była data 14.10.14 :) hmm...ja myślałam o 15 ,bo po prostu data taka okragla i mi jakos sie wymawia latwiej 15go niż 14go :D
Ja "programowo" mam termin na 23go października.

Sania wspominała ze jedna z dziewczynek ma mało miejsca. Tez mysle caly czas jak moze miec malo miejsca skoro i 3-4 dzieci sie mieści niekiedy,a to i wiecej. Wczoraj swojego zapytałam czy mają miejsce to burknął że oczywiście że mają.A może chodziło tez o te płytki krwi ?... Gdzies mi sie obiło ostatnio że do operacji nie mogą byc oddalone od normy zbytnio.

No najważniejsze oczywiście dobro dzieci w każdym przypadku. Daj Boziu żeby i u mnie dobrze wszystko sie skończyło.
Lewel jak Ci minął zjazd w szkole?Jak się czujesz?

Wczoraj dopiero pomyslałam ze nie zapytałam na którą godzine miałayb sie stawic do szpitala gdyby co.A on nie powie bo przecież uważa ze kobieta co roku rodzi i wie co jak i gdzie......ommm ;) Może Wy dziewczyny wiecie? Lewel o ktorej godzinie pacjetki se zjawiaja na cesarke? i jesli dzisiaj rano przyjdzie to jutro jest zabieg? nie tak ze tego samego dnia?Bo jak ja sie poloze 13go i 13 go mnie zoperują to ja dziekuje :D
Tez powiediał że jak bedzie w tym czasie wolny to mnie będzie operowac.A gdyby nie odbierał słuchawke tzn jechac do szpitala na ip.

Tatka33 - mnie też ciężko to sobie wyobrazić w jaki sposób jedno maleństwo w brzuszku może mieć zbyt mało miejsca w porównaniu do drugiego maleństwa, ale podejrzewam ... że pewnie po części przypadek podobny może być do Anulki78 - u niej też chłopczyk zajmował więcej miejsca i w związku z tym hamował przyrost siostrzyczki, która gdzieś tam się przy kątku ułożyła i nie miała, aż takiej siły przebicia ...

Pytałaś o przybycie do szpitala na poród bez rozpoczętej akcji porodowej - ja osobiście byłam konkretnie umówiona ze swoim prowadzącym ... sprawdził dokładnie kiedy ma dyżur i w którym szpitalu, żeby wtopy nie było, bo powiedziałam - że jak go nie będzie, to wracam z powrotem do domu i przyjadę dopiero następnego dnia :)

Przy "wejściowych" badaniach nawet zapytałam, czy jest mój lekarz na dyżurze, bo przecież różne przypadki chodzą po ludziach, a gdy usłyszałam twierdzącą odpowiedź - to tak jakoś zeszło ze mnie powietrze i odetchnęłam z ulgą, że będzie wszystko spoko ... podświadomość dobrze na mnie działała :)

Tak jak kilka postów wcześniej już napisałam - ja się zgłosiłam na godzinę ósmą w poniedziałek na czczo i w ten sam dzień była ciąża rozwiązywana ... dzień wcześniej miałam przykaz jedzenia do 22.00 i bez podjadania nocnego, żeby w ten sposób ominąć "przyjemność" lewatywy :)

Tak, więc kiedy zrobią Tobie cesarkę - to pewnie zależy od ogólnego Twojego stanu i polityki wewnętrznej szpitala :)

Swoją drogą też zastanawiam się jak te dzieciaki sobie organizują przestrzeń. U mnie chłopiec jest poprzecznie do góry rozłożony i ewidentnie dupsko i głowę czuję po dwóch stronach - lewituje sobie :). Na dole, skosem i głową w dół po prawej stronie dziewczynka. Tak się zastanawiam co po lewej stronie na dole się dzieje - pusto jest czy jak? :D

Czesc dziewczyny. Ja juz w pelni zdrowa. Na wykladach jakos.polecialo. Bylo duzo ciekawych tematow:) Kregoslup pozniej troszke bolal, ale nie bylo zle:) Wczoraj pochodzilam troche z mama po sklepach bo stwierdzilam, ze zwariuje w domu:) i moja kondycja =0. Zaraz sie zmylysmy. W ogole tomam brzuch juz jak niektore chyba w 9 miesiacu. Tatka jezeli chodzi o zglaszanie sie do szpitala to przewaznie odbywa sie to rano. Musisz ustalic szczegoly z lekarzem, kiedy bedzie cc, czy beda robic Ci jeszcze jakies badania itd. Z tym wszystkim na prawde jest roznie. Niektore kobiety sa rozwiazywane tego samego dniai robimy Cc od rana, a inne leza na oddziale kilka dni w celuprzeprowadzenia kilku badan. Musisz sie zapytac lek prowadzacego i ustalic to zebys sie nie stresowala:) Mi juz jest coraz ciezej. Na prawde. Nie wyobrazam sobie siebie za pare tygodni. Ale trzeba dac rade:) Ciekawe jak tam Sania. Sania odezwij sie do nas:) Ciocie czekaja:)

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgxtbcrb8j.png

Jejku, Wy tak jedna po drugiej pod nóż idziecie, a ja wszystko robię żeby naturalnie rodzić. Spaceruje 4 razy dziennie, na aerobiki, jogę dla ciężarnych latam. Z dnia nadziej coraz mi ciężej, czy w końcu mnie ta ciąża w domu uziemi? Chłopcy moi obaj główkowo ułożeni, ale czy to ma teraz już jakieś znaczenie? Czy się mogą poprzekręcać jeszcze?

Esemellka / Tatka33 - ja również byłam święcie przekonana, że bliźniaki jak się w brzuszku ułożą, tak w nim zostają do samego końca i mają zbyt mało miejsca na podobne akrobacje - tym bardziej pod koniec ciąży ... a jednak się okazało całkiem inaczej - u mnie w 31 tygodniu okazało się, że jedna dziewczynka zmieniła pozycję o 180 stopni wokół własnej osi niż było to tydzień czy dwa tygodnie wcześniej ... najpierw była główką do dołu, a potem główką do góry :)