Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc Dziewczyny
U mnie bez zmian. Leze i szydelkuje ;) tyle ze w szpitalu. Cisnienie lepsze.
Termin cc na poniedzialek, mam nocami skurcze, wiec moze urodze wczesniej. Dziewczynki maja po 2500 g.
Trzymajcie sie i oby przyszly tydzien przyniosl nam pomyslne wyniki badan i rozwiazania.
36t2 d

Gość twinsmama

Wychodzimy dzis do domu :) Trzymali nas 5 dni z czego 2 to byly obserwacje wiec chyba nie tak tragicznie dlugo :) co do mojego samopoczucia to jestem strasznie szczesliwa no,ale przyznam sie srednio znioslam cc. Dziewczynki sa cale i zdrowe. Zycze przyszlym mamom powodzenia i wiem,ze dacie rade choc sama sie przekonuje powoli,ze dwoje dzieci to nie lada wyzwanie :)

Gość Julia83

Cześć dziewczyny!
No więc jestem po wizycie w szpitalu..szyjka twarda zamknięta,3.5cm, wiec to dobra wiadomość.Jeśli chodzi o dziewczynki, to chyba tez wiadomości chyba nienajgorsze.
Niestety nadal rosną nierówno.jedna na 1160 a mała 800; ((ale nie ma objawów TTTS ani TAPS.przepływy też dobre.lekarze sami nie rozumieją czemu ta mała nie przybiera jak siostra.mówią, ze pewnie dlatego, że nierówno się łożyskiem podzielily; ( w związku z tym ze dzieci w dobrych kondycjach, ja też, to stracili mnie do domu na tydzień.za tydzień mam się zjawic na usg.a za dwa tygodnie już chcą mnie położyć do końca ciąży.jeśli mała nie będzie przybierać to będą myśleć o szybszym zakończeniu ciąży koło 32tygodnia pewnie:((
Większa z dziewczynek podobno jest nawet większa niż dziecko w tym samym tygodniu ciąży pojedynczej! !! A mała niby w normie ale w stosunku do siostry za mała.wszystko to mogę przerasta czasem; (((
Nawet wczoraj byłem zawiedziona że mnie nie zostawiają na oddziale..ale wytłumaczyli mi ze przez tydzień się za wiele nie zmieni.nie wiem.
Są już wśród nas dziewczyny co były w ciąży JK i była różnica w wadze dzieci? Jak po urodzeniu sobie maluszki poradzily?
Nie ukrywam , ze się bardzo o nie boje; ((
28tydz.JK DO

Twinsmama to super wieści :-). Z dnia na dzień będzie co raz lepiej, ważne że dziewczynki zdrowe. Życzę dużo zdrówka. Jak czas pozwoli to napisz jak sobie radzicie w domku. Może pochwalisz się nam swoimi księżniczkami i wrzucisz nam zdjęcie ;-).

Julia83 to super, że z Wami wszystko dobrze. A dziewczynki sobie poradzą są silne..najważniejsze, że nie ma ttts ani taps. Nie wiem, czy Cie to pocieszy moi chłopcy urodzili się z tą samą wagą startową czyli 2100 a w tej chwili za tydzień kończą pięć miesięcy i między chłopcami jest już ponad 0,5 kg różnicy w wadze. A przecież karmie ich tak samo. Lekarze twierdzą, że jest wszystko w porządku. Wiec nie panikuje.

Pozdrawiam, spokojnego dnia :-)

Cześć dziewczyny! Gratulacje dla Twinsmama! Niech dziewczyny zdrowo rosną a Ty odpoczywaj gdy tylko śpią między karmieniami. Dla mnie cesarka to był koszmar więc wiem jak to jest. Julia ja cały czas myślę o Tobie i Twoich królewnach i trzymam mocno za Was kciuki. Trzymaj się! U nas walka z nocnikami udała się połowicznie tzn. Synek ślicznie woła i w dzień pieluchy nie nosi, w nocy jeszcze zakładamy. A córcia ni w ząb! Stwierdziłam, że na razie dam jej spokój może jak dam jej trochę czasu to sama wyjdzie z inicjatywą a jak nie to spróbuję za jakiś czas znowu. Trochę mnie to dołuje. Ale potwierdza regułę że każdy maluch jest inny. Pozdrawiam serdecznie!

Moniag14 ja z córką żeby robiła na nocnik też długo walczyłam. Kategorycznie nie chciała wołać. Gdy miała 2,5 roku przyszła do mnie z problemem bolącej pipulki. Powiedziałam jej wtedy, że to od pampersa, że trzeba robić siusiu na sedes albo do nocnika. Poskutkowało, drastycznie zabraliśmy pampersa, nie raz wszystko mieliśmy mokre ale pampersa już nie nałożyła ani na dzień ani na noc. Powodzenia :-).

Ps. a ja myślałam, że bliźniaki się motywują i jest łatwiej ;-).

Dziewczyny - kończę kompletować wyprawkę i zastanawiam się nad poduszką do karmienia. Bardzo mi zależy, żeby karmić piersią moje dziewczyny - czy macie coś co możecie polecić?
Znalazłam trzy:
- http://dotlife.pl/motyl-dla-blizniat-puch-silikonowy-p-19.html
- http://www.blizniaki.waw.pl/15-poduszka-do-karmienia-blizniat.html
- http://podwojneszczescie.net/pl/p/My-Brest-Friend-duza-poduszka-do-karmienia-blizniat-Twin-Plus-Size-Pillow/351
i jakoś trudno się zdecydować: ostatnia wydaje się być najbardziej stabilna, ale cena trochę mnie przeraża... Co sądzicie?

Moi chłopcy dziś sporo śpią, wiec mogę podzielić się moim doświadczeniem ;-). Gosioolek ja mam zwykłą poduszkę do karmienia i to dla pojedynczego dziecka ;-). Chłopcy niedługo skończą pięć miesięcy i nadal służy mi do karmienia piersią jak również do karmienia butelką jednocześnie. Mi osobiście podoba się poduszka z wariantu pierwszego. Ta trzecia niby stabilna ale jak na niej karmić większe dzieci?

Gosioolek ja mam poduszkę do spania dla kobiet w ciazy
http://motherhood.pl/sklep/kojec-motherhood-2
Kupiłam ja do spania, bardzo ułatwia nocne spanie na boku, a mam zamiar z niej korzystać jako poduszka do karmienia. Zreszta położna w szkole rodzenia mi taka polecała. Jest duża i fajnie można sie nią owinąć wiec dwoje dzieciaczków sie spokojnie zmieści, a do tego ma zdejmowany pokrowiec do prania. Polecam.
Pochwale sie wam dziewczyny miałam dzisiaj sesje brzuszkowa :) fajna zabawa ale jestem tak padnięta ze nogi w gorze do końca dnia ;)

To może ja spróbuję z moją poduszką do spania?
Mam taką: https://www.mamissima.pl/dla_rodzicow/poofi_-_poduszka_do_spania_dla_kobiet_w_ciazy_rozowo-szara.html
myślicie, że da radę? :)
Kociam jestem bardzo ciekawa tej sesji :) w sensie jak przebiegła itp? Ja się nad tym zastanawiałam, ale nie czuję się zbyt atrakcyjna w ciąży i jakoś mi ciężko sobie wyobrazić, że będę zdjęca sobie robić...

Hey kochane jestem w 8 tyg ciazy blizniaczej 2 jakowej,jeden dzidzius ma 1cm i 4 mlm ,drugi ma 9mlm,serduszko jednego bije 140 a mniejszego 100 ,dzis poczulam sie dziwnie zrobilo mi sie mokro w majtkach i polecialo troche wodnistego uplawu kawa z mlekiem bardzo sie przestraszylam ale lakarz mowi ze jak nie ma krwi to jest ok,od poczatku biore progesteron na podtrzymanie,2 wczesniejsze ciaze poronilam i bardzo sie boje.:(

Witaj Agnieszka ma naszym forum:)
Dobrze, ze tu trafiłaś bo mnie osobiście wsparcie dziewczyn dużo daje i nawet jak człowiekowi bardzo źle to tu znajduje zrozumieie.dla mnie słowa "będzie dobrze"tu od dziewczyn jakoś bardziej trafiają bo one były lub są w podobnej sytuacji.
Zaufaj lekarzowi, może faktycznie nic groźnego się nie dzieje.albo dla własnego spokoju jedz może na IP do szpitala? Leż dużo, to naprawdę działa cuda.i myśl pozytywnie:)) to trudne wiem, bo mnie tez czasem trudno.
Trzymaj się ciepło..i jak Ci źle to pisz:))) Będzie dobrze!! W końcu po burzy zawsze wychodzi Słońce:)
28tydz.JK DO

Monis79..Ty mi chyba na początku napisałaś że muszę myśleć pozytywnie dla dzieci, że im mój stres nie pomaga..to był chyba mój 16tc..kiedy to jeszcze nie do końca byłam pogodzonaz z tym ze to ciąża bliźniacza..w dodatku JK.
Pozdrawiam mamusie:))
28tydzień JK DO

Hej, pisze tu 1 raz, ale przeczytalam caly watek, niestety nie zdazylam sie odezwac. nie bede tu opisywac mojej historii, ale chcialam ostrzec nowa Pania-Agnieszka3272 idz jak najszybciej do innego lekarza a najlepiej na IP do w miare dobrego szpitala. Mialam podobna sytuacje, nie wierz swojemu lekarzowi. W razie pytan odpowiem na priv, ale w domu bede dopiero popoludniu, ale prosze cie, posluchaj mnie, ja naprawde Cie nie strasze.