Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam na obiad dzisiaj zrazy wołowe- wczoraj zrobiłam, ziemniaki, surówkę z kiszonej kapusty i brokuł. Mam nadzieję, że cukier po takim obiedzie będzie ok. Właśnie przed chwilą skonczyłam robić leczo- będzie na kolacje. No i upiekłam dzisiaj ciasto czekoladowe z wiśniami dla męża i może się trochę skuszę na podwieczorek zamiast tego budyniu :) trochę się obawiam bo dodałam do niego cukier ale zobaczymy :)

Nikusia smaka narobiłaś tym ciastem pięknie pachnącym czekolada...mmm...Ja się dzisiaj uraczyłam dużą ilością porzeczek i jabłka ... to musiało wystarczyć z przyjemności :)
A cukier jak po takim pysznym obiedzie?
Jakiś czas temu któraś z dziewczyn wspominała, że cukinia obniżała jej cukier :P(jak dobrze pamiętam była to Peoni). Więc zauważyłam, że i ja mam to samo po zjedzeniu cukini :)

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

Po obiadzie też przekroczyłam norme bo miałam 132 jednak to moja wina bo nie poszłam na spacer i trochę rozgotowałam ziemniaki a zawsze staram się tego nie robić. Jutro myślę, że będzie lepiej :) co do cukinii to faktycznie nie podnosi cukru ale nie jest zbyt wartościowa dlatego powinno się ją traktować jako dodatek do posiłku. W mojej diecie ona w ogóle nie wlicza się do WW. Ja robie ją z piekarnika albo dodaje do lecza i zawsze jem z czymś jeszcze.

u mnie w 27 tyg maleństwo ważyło 1100gram :)
zawsze zastanawiam się jak to jest że wizyta u lekarza specjalisty trwa kilka minut a czekanie na nią czasami kilka miesięcy. dobrze że jest forum :)
jutro na śniadanie robię omlecik :D mój śmiał się, że chyba taniej będzie zainwestować w kury bo na jajkach zbankrutujemy ;D

http://www.suwaczki.com/tickers/1usadf9h5fcv095m.png

A moja ze mozna codziennie i tak jem minimum 2 dziennie.
Ja bylam wczoraj na wizycie i dostalam insuline na noc bo na czczo mi skacza mialam jeszcze sprobowac z bułka i mlekiem ale dzis wynik jeszcze wyższy wiec chyba zaaplikuje insulinke :)
Mialam tylko dwa razy podwyższony wynik cukru i w sumie czekalam ze pani mnie choc troche pochwali a ona krecila nosem ... pierdziele nie ufam tym lekarzom przesadzają troche co niektórzy. Zobaczymy co moj gina dzisiaj powie .

Karna160 jaką dostałaś insulinę i w jakiej dawce? ja mam humulin n 8j na noc, jeżeli przez 3 dni cukier na czczo będzie powyżej 90 to zwiększyć o kolejne 2 jednostki.
a co do jajek to co lekarz to inna opinia, ja nie jem dużo ale jak wpadnę w szał jajkowy to przez 3-4 dni jajka non stop robię w różniej postaci.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usadf9h5fcv095m.png

Cześć dziewczyny ;) Aga czyli waga Twojej dzidzi w normie, moja w 28 tyg. ważyła 1200g. Ciekawe ile waży teraz? ;) Pytam o wagę bo cały czas straszą, że kobiety z cukrzycą rodzą duże dzieci i trzeba kontrolować wagę płodu. Za to mój ginekolog powiedział, że jest wręcz przeciwnie, patrząc na swoje pacjentki z cukrzycą rodzą one zdecydowanie mniejsze dzieci bo matki są na tej cudownej diecie cud :) a kobiety z insuliną w ogóle rodzą mniejsze dzieci i diabetolog każe co 2 tyg. mierzyć dzidziusia ginekologowi żeby zobaczyć czy w ogóle przyrasta waga.
I tak myslę o kolezankach z cukrzycą i faktycznie każda rodziła dzidzię max. ok. 3 kg.
Co do jajek ja mam pozwolenie do max. 5 tygodniowo. Oczywiscie jajka nie podnoszą cukru ale cholesterol już tak więc nie ma co przesadzać z ich ilością :)
Karna już nie raz się przekonałyśmy, że co lekarz to inne podejście i później się dziwić, że czujemy się zdezorientowane.

Gość Justyna 28

Hej dziewczyny, pomóżcie..
Moje wyniki po glukozie 75g na czczo 62, po 1godz. 160, po 2godz. 129. Jestem w 28 tygodniu ciąży. Moja gin stwierdziła że powinnam się skonsultować z diabetologiem ale nie wprowadzać żadnej diety. Czy mam się o co obawiać? Według mnie moje wyniki mieszczą się w normie

Ivi faktycznie waga dzidzi prawidłowa. Ja mam dopiero za tydzień wizytę i jestem ciekawa jak rozwija się moja kruszynka :)
I widzicie dziewczyny o tym własnie mówię co lekarz to inna opinia nawet co do liczby spożywanych jajek. Rozbieżność duża od 2-10 zalecanych jajek.
Czasami trudno im zaufać bo ich wiedza nie jest spójna z innymi specalistami.

witam, można się przyłączyć?
Jestem w 12tc, glukoza na czczo wyszła mi za wysoka (110) więc dostałam skierowanie na gluta- wyniki 99/133/92 jak dla mnie tragedi nie ma...ale gin skierował nie do diabetologa. Nie wziełam skierowania tylko poszłam prywatnie do lux medu- i teraz żałuję, że nie udałam się do jakiejś poradni tylko do zwykłego diabetologa, który za wiele mi nie powiedział- w zasadzie NIE POWIEDZIAŁA bo to była Pani dr.
Tzn kazała mierzyć cukry, nakreśliła mi tylko takie ogólne zasady: jeść często a małe porcje (6-7 posiłków), unikać cukru, ostatni posiłek późno- ok 21-22, mierzyć cukier godzinkę po posiłkach i puki co jak najczęściej żeby przeprowadzić obserwację kiedy co i jak. No i od tamtej pory a było to ponad tydzień temu zaczęłam się stosować do zasad, pierwsze pomiary po posiłkach wychodzą w miarę okay więc zaczęłam się zastanawiać czy oby na pewno mam tą cukrzycę więc dla testu zjadłam pierogi ruskie- kilka sztuk...chyba 6 bez niczego tzn bez żadnej śmietany czy tłuszczyku i cukier po godzinie ponad 140...więc znów zaczęłam jeść tylko zalecane produkty i cukier w ryzach. Od zeszłego tygodnia (piatku) jesteśmy na wakacjach- nad morzem, nie gotuję tutaj tylko chodzimy na obiady, staram się wybierać potrawy w miare przyzwoite i tylko raz po pierogach mieszanych ze szpinakiem/mięsem cukier podskoczył ponad 140 (czyli wiadomo, że pierogi mi nie służą ;) ) innym razem zjadłam łososia z grila z warzywami i do tego żurek i cukier jakieś 113, dziś np zjadłam tagiatelle ze szpinakiem i łososiem i cukier po godzinie 102 (dodam, że porcje tych potraw wcale nie małe) i tu też dziwnie bo nie muszę się pilnować nie wiadomo jak żeby cukier był w normie po posiłku bo nie przekracza za często- ale za to rano na czczo najczęściej cukier ponad stówkę....gdzieś tutaj wyczytałam, że na drugi dzień wychodzą grzeszki z dnia poprzedniego ;) Ale ogólnie dziwna ta "moja cukrzyca", że w ciągu dnia mogę jeść prawie wszystko i cukier jest oki a na czczo takie pomiary. Zjadłam też ostatnio lody i cukier po godzinie był ok, ale standardowo rano na czczo ponad stówkę czasem nawet 115...pierwsze kilka dni zanim wyjechaliśmy na wakacje pilnowałam się bardzo, ale też nie jadałam normalnych obiadów bo nie miałam czasu na gotowanie dla siebie, ba nawet poczytanie o tej cukrzycy (praca plus piętnastomiesięczny szkrab) i jadłam głównie kanapki z chlebem o niskim IG lub ew nektarynkę, czereśnie i cukier był na niskim poziomie- nigdy nie przekraczał a nawet raz na czczo wynik 71... Poradźcie coś zanim skontaktuję się z jakimś specjalistą, mam tę cukrzycę czy nie? Jak wg Was to wygląda...pozdrawiam

Witam się i ja w ten ponury deszczowy dzień :D
Ivi super, że wizyta u diabetolog pozytywna :)
Karna i u Ciebie z dzidziusiem w porządku to najważniejsze :)
Co do jajek już kiedyś wspominałam diabetolog powiedziała oby tylko nie 3 dziennie tak to można jeść spokojnie :P...i ja akurat jajkami też się zajadam :) Ale już się przekonałyśmy co lekarz to inne opinie :p

Nikusia mój malutki w 28 tyg też z waga 1200 :) we wtorek mam kolejną wizytę u gin. więc dowiem się ile teraz waży :) doczekać się nie mogę :) Chociaż już coraz mniej widać bidulek taki skulony :)
Justyna jak dla mnie to też masz dobre wyniki.

Cześć Darka ja też na początku chciałam chodzić prywatnie do diabetologa ale moja gin. mnie przekonała chodzę na nfz. I dobrze zrobiłam wizyty trwają 2 min cukry mam ok więc nie muszę się martwić :)
Co do Twoich wyników na czczo to chyba faktycznie wychodzi Ci na drugi dzień :) Ja mam wyniki b. dobre dużo osób pyta czy aby na pewno mam cukrzyce. Dietę nadal stosuje...kilka razy "grzeszki" były i na drugi dzień z rana cukier wyskakiwał (co prawda nie wiele) ale powyżej 90. :)