Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie po wizycie od diabetolog, wszystko w porządku następna wizyta za 3tyg. :) Zaniepokoił ją fakt, że chudnę (kolejne -1kg do tyłu) i pytała czy aby na pewno dużo jem i nie chodzę głodna. :|ja ostatnio po każdym jedzeniu czuję się pełna. W sumie to nie wiem czy mam się martwić?! Może jeść normalne rzeczy ale w małych ilościach?! Już sama nie wiem ;/

Co do materaca nie pamiętam jaki miałam dla córki...ale teraz muszę kupić nowy więc Wasze rady i mi się przydadzą :)

Dziewczyny ja po chlebie z biedronki mam taką straszną zgagę :(

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

Ja też chustę po tej diecie :( wyglądam jak kosciotrup w ciąży; ) ostatnio u ginekologa moja waga zrobiła duże zamieszanie i ogólne zdziwienie!!! Jem co 2 godziny ale przecież to wszystko niskokaloryczne, więc po czym tu przytyć????
Nigdy bym nie pomyślała, że akurat w ciąży będę się martwić niską wagą. ....

a mi udało się przytyć nie tyjąc :D poprzednio jak ważyłam się w rejestracji waga pokazała 79,3, pani wpisała 77, gdzie poprosiłam, żeby wpisała z wagi, dzisiaj byłam waga pokazała 79,3 i była inna pani w rejestracji i wpisała 79.
mam zwiększoną insulinę do 8j, jeżeli przez 3 dni na czczo będzie powyżej 90 to mam zwiększać o kolejne 2j. wizyta aż za miesiąc!
dzisiaj miałam pierwszy odlot. zjadłam normalne śniadanie, później wizyta w poradni i patrzę że zbliża się pora następnego jedzenia więc po wizycie pojechałam do mamy na 2. śniadanie. po śniadaniu poszłyśmy z mamą na zakupy, wchodzę do sklepu a mi słabo. od razu glukometr, poziom 50 więc awaryjna puszka z napojem z plecaka, posiedziałam może z 20minut i przeszło. ale się wystraszyłam.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usadf9h5fcv095m.png

Peonia jeszcze raz dziękuje za informacje. Jaaa super, że wizyta udana i że wszystko ok. Co do wagi to ja przez miesiąc przytyłam 200g. Też uważam, że to stanowczo za mało no ale co zrobić... Ivi próbowałam odszukać ten przepis ale przejrzałam kilka stron i się poddałam. Napiszesz jak zrobiłaś ten omlet? Może i ja się skusze :)

Agaa przeraziłaś mnie z tym odlotem :| chyba i ja zacznę nosić ze sobą słodki napój na wszelki wypadek...Czy to się zdarza tylko u kobiet które biorą insulinę?

Ivi Dokładnie po czym tu przytyć jak wszystko niskokaloryczne +zero cukru :| Dzisiaj zjadłam jeszcze większy obiad niż zwykle objadłam się baaaardzo (cukier w normie) może chociaż ciut ciut waga skoczy do góry haha :P

Nikusia też robiłam ten omlet pysznyyyy...ja miałam z bananem i brzoskwinia:) nie pamiętam jednak przepisu dokładnie ( w ciąży mam wrażenie o wszystkim zapominam szybciej :|)

Super że omlet zasmakowal!:)). Przepis jest prosty: 2 jajka oddzielnie bialko ubijam na sztywna piane a żółtko mieszam z łyżka jog. Naturalnego . Potem delikatnie lacze łyżką i wylewam na rozgrzana patelnie najlepiej na maslo klarowane. No i przygotowuje cos na wierzch czyli owoce jakie mam pod ręką mieszam z jogurtem i polewam omleta :)
A ja jestem w piatym miesiacu i od początku ciąży mam minus 1 kg. I tak waga stoi bez zmian .

A jeśli chodzi o omlet, to aż się prosił żeby choć 1 malutką łyżeczkę cukru dodać, ale rozsądek wziął górę :) Bo ja to bez slodyczy nie wyobrażałam sobie życia :) zanim się dowiedziałam o cukrzycy, to codziennie jadłam kopiec słodyczy :) pączusie, ciasta, batoniki i lody ....hmmmmm to były piękne czasy..... :)

Karna dziękuje za przepis, jutro sobie zrobię omleta na podwieczorek.
Dziewczyny to naprawdę jest nieprawdopodobne inne kobiety w ciąży przeżywają ile to przytyły i że są grube a my w drugą stronę - złośliwość losu :)
ja dzisiaj na kolację zjadłam polską kiełbasę z piekarnika oraz zapiekaną cukinię z suszonymi pomidorami i serem i cukier 78 a przyznam, że się mega objadłam. Prawda jednak jest taka, że to danie prawie w ogóle nie zawierało węglowodanów, które najbardziej podbijają cukier.

A ja dziewczyny waze juz 5kg mniej niz przed ciaza... takze nic nie przytylam.. a bylam przygotowana na min 18kg na plusie a tu prosze...
Dzisiaj na drugie sniadanie zjadlam ten omleci:D pysznnnyy.... balam sie ze z owocami przesadzilam, bo pokroilam 1 nektarynke i pol gruszki i mlekiem popilam, ale cukier byl 101;) elegancko

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c2n0a4hekpmu1.png]Tekst linka[/url]

Dziewczyny polecam Wam zamienniki cukru czyli erytrol i ksylitol mialam ten pierwszy i dodawalam sobie do nalesnikow wlasnie do omleta lub do kawy. Wydawalo mi sie ze nawet obniza poziom cukru, jest dosc drogi ale Wam do konca ciazy pewnie wystarczy :) Wiem ze napewno bede go podawac dziecku, nie wroce do cukru. Teraz kupilam ksylitol i wczoraj zrobilam nalesniki z mąki orkiszowej i jagody z tym cukrem... rozplywalam sie :) a cukier poprawny !

Nikusia i ja ostatnio zastanawiałam się nad budyniem, też muszę zrobić.
A jakie plany na obiad dzisiaj? może jakieś podpowiedzi ?:)
Powiem Wam, nie wiem czy to jest spowodowane ale jem więcej a cukry mam coraz niższe prawie wcale nie przekraczam 100. :| Bałam się, że im dalej tym gorsze cukry będą a tu taka niespodzianka :)