Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie - czy jesli np. po śniadaniu po 2,5h nie jestem głodna to mimo wszytko powinnam jeść II śniadanie? Czy poczekać jeszcze np. z 30 minut? Cukier po śniadaniu miałam na poziomie 103.

I jeszcze jedno :D mam czasem po posiłku takie uczucie jakbym zjadła taka bułę na parze, ktora z czasem pęcznieje mi gdzieś w przełyku a nad żołądkiem. Tez tak miałyście?

Wczoraj i dziś na II śniadanie jadłam to samo - jogurt naturalny (150g), płatki owsiane (30g) i jabłko (100g). Wczoraj miałam cukier na poziomie 105, dziś 131 :|
Zmierzyłam jeszcze raz po 5 minutach i wyszło mi 105. Czy ten 131 to jakiś błąd czy zdarzają sie takie skoki?
Czy jutro zjeść wiecej płatków?

Owsianka gotowana? Ja miałam po niej wysoki cukier. Zjadłabym kompletnie co innego jutro. Te skoki też takie miałam. Glukometr mierzył jak chciał ale zawsze zapisywałam wyższy wynik z adnotacją że po kilku min.było mniej. Powiem szczere kilka razy sprawdzałam w tej samej chwili 2 pomiary z dwóch różnych palców i też wyniki inne.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlsg18a0iy9jpg.png

Płatków nie gotuje, tylko zalewam jogurtem.

Dziś rano w moczu pojawiły mi sie ketony (+). Co z tym zrobić? Czy to jest bardzo niebezpieczne dla Maleństwa? Cukier na czczo mam około 100. W ciagu dnia wyniki tez oscylują w granicach 100. Zwiększać posiłki? Ale czy wtedy nie podniesie mi sie cukier?
Czy te jednorazowe pojawienie sie ketonów może jakoś wpłynąć na dziecko?

"Co kilka dni warto zbadać (za pomocą testów paskowych dostępnych w aptece) stężenia glukozy i ciał ketonowych (acetonu) w porannym moczu. Występowanie ketonów w moczu świadczy o głodzeniu organizmu w nocy. Trzeba wtedy dołożyć drobną przekąskę późnym wieczorem i starać się jadać wczesne śniadanie" Cytat zaciągnięty z portalu.

Cześc ponownie :) ToJa u mnie na końcówce cukry raczej opanowane. chociaż jak zjem np ryż trochę rozgotowany to szaleją do 160. ale troche poluzowałam z dieta - przyznam sie. kusza mnie lody w upalne dni hihi a Ty jak dajesz sobie rade?
Magda - aby nie było ketonów przed samym spaniem zjedz kawalek białej bulki z maslem - na mnie zawsze to dziala.

Mi ostatnio skaczą po śniadaniu -obojętnie co zjem zawsze mam za wysoko. Reszta pomiarów w normie. Zastanawiam się czy będą mi kazali chodzić do 40 tygodnia czy będą chcieli wywołać poród. Na ten temat też różne informacje krążą. Raz czytam, że przy cukrzycy wywołują w 38tc żeby dziecko nie było za duże, innym razem czytam ,że można chodzić do końca. Już ogłupiałam.

Tak, drugi synek - wiadomo że zdrowe dziecko najważniejsze ale po cichutku chcieliśmy drugiego chłopca ;) pierwszy jest SUPER!!! naprawdę ;) idzie przez życie jak burza ... odpukać żeby nie zapeszać, oby tak dalej
Ja jutro mam wizytę i zobaczymy co tam się dzieje, ogólnie mam bardzo mały brzuch i chodziłam na usg co tydzień sprawdzać przepływy przez pępowinę czy mały je wystarczająco. A co do cukrzycy to nie, nie miałam w pierwszej ciazy, teraz mnie dopadla

Moja koleżanka całą ciążę prawie nie miała brzucha a córeczkę ma zdrową jak rybkę. Na pewno wszystko jest dobrze :) Z tą cukrzycą to loteria- ja w żadnym aspekcie nie jestem w grupie ryzyka a jednak cukrzyca mnie złapała :-/ czy przed porodem jedziesz jeszcze do diabetologa ? Mi już powiedział, że nie muszę i ewentualnie żebym dzwoniła. Mały w 32tc ważył 2kg. To chyba dobrze? Teraz dopiero usg we wtorek.