Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mona_lisa00

Witam wszystkie Slodkie Mamuski. U mnie juz poczatek 34 tygodnia. I jakos ostatnio zauwazylam spadek glikemii na czczo. Jak mialam tak ok 80 +/- 3, to teraz mam ponizej 76. Glikemie po posilkach mam tak jak mialam, czasami zdarzaja sie skoki do 116-120, ale b. rzadko. Czy to oznaka starzenia sie lozyska. Czy ktoras z Was tez tak ma?

Gość paulina12311987

:))) eee nie ocenialabym tego w tych kategoriach :). To nie sa duze spadki. To moze byc wynik bledu pomiaru. Spokojnie.Najlepiej spytac ginekologa albo isc na to specjalistyczne usg. Ja troszke w tym 37 tyg widze chyba (CHYBA) lekka poprawe na cukrach posniadaniowych - moge jesc chleb i cukier 110. W Sylwestra odkrylam co to sa 60 sekundowe skurcze Braxtona Hicksa. Potem wczoraj. Powoli do celu :)

@Mona_lisa, nie wyciagalabym tak daleko idących wniosków. Ja w pewnym momencie mialam 68-69 na czczo, a po posilkach zdarzało się i ponad 120. Myślę, że i tak masz bardzo dobre wyniki, ja 116 nie nazwalabym skokiem :) .
Poza tym niestety nasze paski są w mojej przynajmniej ocenie dość niedokladne. W tym samym pomiarze może być spora rozbieżność na 2 różnych paskach. Czasem wystarczy otworzyć nowe pudełko.
Dodatkowo lekarz wiedzac, ze masz cukrzycę kontroluje stan twojego łożyska. Na ostatnim usg wyszło Ci coś podejrzanego? Powinnaś mieć tam opisany stopień dojrzałości łożyska.

Gość paulina12311987

a ja mialam dzisiaj rano taka sytuacje, ze cukier mialam 65, kontrola po minucie 68 (wprawdzie na insulinie, ale przewaznie na tej dawce to mialam 80-90) no ale po sniadaniu tez sobie zmierzylam (nie bedac juz na insulinie 2,5 h po sniad ...) i wyszlo mi 77. Wczoraj to mi w ogole 58 wyskoczylo, ale sprawdzilam i na szczescie bylo powyzej 60. Mam nadzieje,ze maly jeszcze posiedzi troche w brzuchu, bo termin za 2 tyg. Jeszcze nawet na ktg w szpitalu nie bylam i jakos mi sie srednio chce bo chodze juz jak ,,kaczka" a slisko jakos nieprzyjemnie sie na zewnatrz zrobilo. Nie wiem co mam z ta insulina robic dzisiaj - dac czy nie dac...kto to wie...czy to juz (CHYBA) przechodzi...

Gość Moniaczek

Hejka! :)
Dziewczyny mam taką prośbę do Was, możecie mi podać wasze wyniki laboratoryjne z krzywej cukrowej w mmol/l na podstawie których stwierdzono u Was cukrzycę? chociaż jeden przykład dla porównania. Proszę Was o to bo po wizycie u diabetologa okazało się, że moja ginka się pomyliła... w 2014 r. zmienił się zakres rozpoznania cukrzycy ciążowej i moje wyniki nie spełniają tych kryteriów. Oto one:
- na czczo 4,66
- po 1 h 7,42
- po 2 h 7,78

Gość paulina12311987

Czy jak sie ma insuline w jakiejkolwiek formie tzn. ze cukrzyca nie zniknie po ciazy calkowicie? Czy tez szanse na jej znikniecie sa mniej wiecej takie same jak w przypadku braku insuliny? Wiem,ze po porodzie mozna insuline odstawic od razu. Tylko pytanie co potem...jest szansa,ze mimo insuliny na noc teraz bede mogla zapomniec o cukrzycy?

Niestety moje wyniki Ci się na niewiele zdadzą. Mi stwierdzono cukrzycę na podstawie wyniku po 1h - 207 mg/dl (czyli 11,5 mmol/l). U Ciebie można się tylko co najwyżej przyczepić do wyniku po 2h. Według poprzednich norm do 7,78 (140), a teraz 8,5 (153). W sumie to w tej sytuacji chyba się tylko ponawia badanie glukozy tak miedzy 30-31 tygodniem, ale tu już musisz dopytać lekarza.

Paulina, zdaje się, że niezależnie od tego czy masz insulinę czy nie ryzyko, że predzej czy później dostaniemy cukrzycę istnieje. Sporo osob ma insulinę w ciąży, a po porodzie cukrzyca przechodzi. Jednak mój diabetolog twierdzi, że nawet jeżeli teraz wyjdzie dobrze badanie po ciąży, to i tak badanie glukozy trzeba robić co roku - bo jestem w grupie ryzyka.

Gość paulina12311987

Aaa to wiem, ze jestesmy w grupie ryzyka. Kazdy palacz tez jest w grupie ryzyka, powinien kontrolowac pluca, a sa tacy co nie maja raka do konca zycia, sa tacy co maja go w bardzo poznym wieku i sa tacy co ich szlak od razu trafia. Dlatego okreslenie, ze ,,jestem w grupie ryzyka" oczywiscie mnie dyscyplinuje, ale jednak nie wprawia w stan zmartwienia. Ryzyko istnieje zawsze i podejrzewam,ze cukrzyca to nie jedyna grupa ryzyka w jakiej moge byc. Sam fakt codziennych podrozy autostrada stawia mnie w grupie ryzyka poniesienia smierci od wypadku samochodowego. Gorzej jakby okreslenie ,,grupa ryzyka" nas nie dotyczylo.

Gość paulina12311987

powiem Wam, ze jakbym miala cukrzyce w wieku nie wiem ok. 60 lat to jakos specjalnie by mnie to nie zmartwilo...z prostej przyczyny ...malo ludzi w tym wieku ma idealne zdrowie. Pewnie bym sie cieszyla,ze dozylam 60-tki. Poza tym, za 15 - 30 lat to moze wymysla cos banalniejszego i sprytniejszego na radzenie sobie z cukrem

Gość Mona_lisa00

W dzisiejszych czasach rzadko jest spotkac 60latka nie majacego cukrzycy. Sa tylko osoby u ktorych jeszcze nie zrobiono badan by zdiagnozowac cukrzyce typu 2. Spoleczenstwo niestety tyje na potege a co za tym idzie cukrzyca, nadcisnienie, miazdzyca. My po prostu musimy prowadzic tzw tryb fit. Czyli nie napychac sie zarciem, no chodzic na silke lub fitness 1 lub 2 razy w tygodniu. I wierze, ze wszystko bedzie git.

To tak samo jak mówią, że bardzo wzrosła liczba kobiet z cukrzycą ciążowa. A moim zdaniem po prostu wprowadzili obowiazkowe badania. Wcześniej część byla po prostu niezdiagnozowana. Pewnie jak ktoś będzie w ciąży za 5 lat to dodadzą jeszcze więcej badań profilaktycznych.
Mnie się na przykład wydaje że m.in. TSH powinno być obowiązkowe na początek ciąży.

Gość paulina12311987

Hej ho!!! Dziewczyny niezle jaja u mnie (bo to 1wsza ciaza) ...z OM termin porodu to 19-20 stycznia i sluchajcie zaczela mi sie troche laktacja dzisiaj. Jestem podniecona tym faktem,ze moj maluszek nie bedzie musial dlugo czekac na piciu :D. Poza tym co- zmniejszylam dawke insuliny nocnej z 10 na 4 jednostki (Tak, bo juz pod sam koniec dawalam 10 jednostek i tez mialam wyniki 88 jakby prawie nic nie dawala ta insulina) i dzisiaj rano 77. Takze sytuacja byla taka - dawalam 10 jedn i 88, a teraz 4 wystarcza zeby miec 77. Chyba sobie dzisiaj ja odstawie calkowicie - zobaczymy co bedzie. Kurde to bedzie moj pierwszy porod!!!!AAAAA!!! Boje sie jak cholera :)

Paulina, mam termin dosłownie pare dni po Tobie, ale na razie nie dostrzegam żadnej poprawy w wynikach. To przyszło u Ciebie tak z dnia na dzień?
Trzymam kciuki. U mnie to też 1 ciąża i jakoś mi się na oddział nie spieszy. Przy tej pogodzie szczególnie.
Ale nic, planuję się wybrać jutro na KTG.

Gość Mona_lisa00

Ale Wam dziewczyny dobrze ze juz w styczniu zobaczycie swoje dzieciaczki. Ja musze czekac do lutego. Trzymam kciuki by glikemia nadal sie obniala i zeby nic a nic slady po tej przygodzie nie zostalo po porodzie. U mnie cukierki w normie:D

Gość paulina12311987

Asza mi sie zaczela obnizac jak dalam 10 j 01.01 ale tak do 88-86 i chcialam to utrzymac. Niemniej 5.01 obudzilam sie i wynik 65, 68 i doszlam do wniosku,ze obnize dawke i jakos tak wyszlo,ze zaspalam i dalam sobie dopiero o 2 w nocy 4j. Rano wynik 74. Nastepnego dnia juz o 22 dalam znow 4j i wynik 77 (bo myslalam,ze to moze od zmiany godziny). Dzisiaj sprobuje dac 0. Zobaczymy. Troche sie boje dac 0, no ale z 2 str lepiej wiedziec czy bez insuliny mieszcze sie spowrotem w normie. Moja radosc jest jeszcze srednia, bo przeciez cukrzyca w pazdzierniku istniala mimo,ze do grudnia dalam rade funkcjonowac bez insuliny na diecie, a ja bym tam chciala 100% eliminacji tego dziadostwa. Jutro ide do diabetologa, akurat powiem mu jak organizm zareagowal na brak insuliny.

U mnie ciągle głównym problemem są cukry po godzinie. Chciałabym móc na przykład zjeść naleśniki bez wyrzutów sumienia. Mogą być razowe i ze szpinakiem.
Sporo osób na tym forum pisało, że takie razowe naleśniki im nie szkodzą na cukier. A u mnie jak na złość zawsze jest źle :(
Wczoraj przeprowadziłam kolejna próbę zakończoną porażką. Nie wiem, może wierzyłam, że dostrzegę jakąś poprawę tym razem.

Gość paulina12311987

@ Asza nie martw się . Jestem po wizycie u diabetologa. Przyznal,ze jesli mi cukry spadly to jestem jednym z rzadkich przypadkow, bo na ogol spadaja po porodzie. Ale ponoc tez jestem opisana w lit. medycznej :D. Pocieszyl mnie tez, ze w medycynie nie ma nic na 100%, ale ze nawet kobiety aplikujace sobie po kilkadziesiat jednostek insuliny po porodzie zapominaja niejednokrotnie o cukrzycy, ze to nie ma nic do rzeczy. No i dowiedzialam sie jeszcze, ze na test obciazenia glukoza lepiej isc po 10 tyg jak nie po 12 od porodu, ze 6 to wczesnie (ze karmienie rozwala noc) i ze ten organizm musi sie wyszumiec jeszcze po ciazy i najbardziej wiarygodnym badaniem jest test po 3 miesiacach tak naprawde. W sumie zgadzam sie znim, aczkolwiek pewnie bedzie mnie korcic jak 150 zeby isc wczesniej. Wiec skierowania na test nie dostalam jako,ze by sie przeterminowalo. No ja tego kolesia rozumiem, bo po co sie stresowac niepotrzebnie. U mnie dzisiaj na 0j wyszlo 74 (az sie zdziwilam) ale poposilkowe nadal mam nieraz 120-130.

Witam. Pisze tu ponownie, ponieważ dostałam glukometr na dwa tygodnie i mam mierzyć poziom cukru na czczo i po jedzeniu, ze względu na to, że miałam cukier na czczo między 101 a 116, a nie mogę zrobić doustnego testu obciążenia glukozą. W szpitalu przez dwa dni cukier po posiłkach wynosił między 90 a 105. Czy to normalne, że dziś na czczo po 14 godz. bez jedzenia miałam glikemię aż 90 a godzinę po posiłkach (a nawet po słodyczach) mam między 70 a 95? Czy to może oznaczać jakieś nieprawidłowości? Zauważyłam, że im bardziej się najem (słodkich i tłustych rzeczy) tym niższy mam cukier. Czy to możliwe? Czy któraś z Was tak miała? Będę wdzięczna za jakąś odpowiedź :)

Możesz też sobie dodatkowo zrobić taki test. Jak zjesz coś słodkiego i tłustego, to zmierz po 1h i po 2h. W sumie nie miałaś testu glukozy więc tak do końca nie wiesz jak twój organizm reaguje. Tłuste rzeczy potrafią też czasem spowodować odroczenie wysokiego wyniku w czasie.

Gość paulina12311987

Asza troche mnie nastraszylas bo cala ciaze pilam kakao Deco Moreno (to nieslodkie) z mlekiem 1,5%. W sumie pilam bo mialam taka chcice, ze szkoda gadac. Kilka dni przerwy i juz chodzilo za mna KAKAO. A pilam, bo po godz cukry mi nie rosly, a po 2 to nie wiem co sie dzialo. Ale mam nadzieje, ze jak pilam w 2 polowie dnia to OK. Kakao jest bardzo bogatym źródłem wielu minerałów. To świetne naturalne źródło magnezu, chromu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, potasu. Zawiera także wapń, fosfor no i tak sobie pilam...A co tam juz koniec ciazy za chwile :D