Skocz do zawartości
Forum

Mamusie Lipiec 2013 :)

Bazylia

Rekomendowane odpowiedzi

scrapy
Witam wszystkie nowe koleżanki! :)

Lekarz kazał mi prowadzić bardzo oszczędny tryb życia i mamy zakaz współżycia, a wszystko przez to, że mam nisko zlokalizowane łożysko :( taki zakaz akurat wtedy jak słońce daje mi takiego kopa energetycznego, że na tyłku wysiedzieć nie mogę, ale jak trzeba to trzeba :)

Moje badanie z glukozą muszę powtórzyć! Bleee... te, które wykonałam zleciła mi lekarka u której wylądowałam przypadkowo i mój lekarz stwierdził, że jest ono niewiarygodne bo wykonane w złym tygodniu...

Co do wagi. Powiedział, żebym zmniejszyła ilość słodyczy. Kiedy ja ich naprawdę mało jem, a moja waga wacha się w ciągu dnia np. wczoraj rano miałam + 2 kg a po południu -2 kg! Więc niewiadomo czy to przypadkiem nie woda się zatrzymuje albo inne cholerstwo. Lekarz powiedział, ze będziemy to kontrolować. Od początku ciąży przytyłam od 5-7 kg. Mam na tym punkcie świra bo jestem z tych co mają baaaaardzo dużą tendencję do tycia i całe życie muszę się ostro pilnować.

Witaj w klubie, u mnie jest to samo, niskie łożysko i przodujące, więc i nakazy te same :/ no i glukozę też muszę robić o nowa, bo za wcześnie zrobiłam i nieprawidłowo ponoć, ech..trzeba się przemęczyć, ale gin mówił, że mogę cytrynę wcisnąć. Ja od początku przytyłam ok 6kg, więc to chyba w normie, gdzieś 1kg na 1 mc, chociaż nie wiem dokładnie, bo przed ciążą ważyłam się uhuhu...na długo przed. Ale po ciuchach też widzę, że nie jest to dużo, w 1 trym schudłam, bo w ogóle słodyczy nie jadłam, i ogółem mało, a teraz mam lepszy apetyt.

Dziś się wzięłam za porządki, bo nie chcę wszystkiego na ostatnie 2 tyg przed Świętami zostawiać, ale chyba się przeforsowałam, bo mnie brzucho bolał na dole i musiałam się położyć. Aż usnęłam z tego wszystkiego i teraz stwierdzam, że głupia jestem i już taka nie będę, bo nie porządek najważniejszy, tym bardziej, że jestem po tych płucach. Poza tym to już bym też chciała coś kupić dla małego, może pościel? Ale czekam bo za 2 tyg jadę do siostry po łóżeczko i wtedy będziemy dopasowywać. Nie wiem, ja gdzieś słyszałam, że nie jest zbyt wygodnie z szufladą na dole, bo nie możesz do końca dojść i wsunąć stopy pod przy braniu dziecka na ręce, ale pewnie każdemu inaczej wygodnie. Sama nie wiem jakie miała moja siostra.

http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/ad9d4638.gif

http://s1.suwaczek.com/20100821310517.png

Derenka ja też uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i fetą albo mozarellą.
Ja już upiekłam pizzę, mąż właśnie wcina :bardzoglodny:, a ja jakoś nie mam ochoty.

Oglądałam ostatnio ten odcinek Nigelli Kuchnia Nigelli - Wiesz, że to ma sens - Odcinek 1 - S00E01 - tvn player i mam ochotę zrobić ten sernik. Ktoś może próbował robić? Ja oprócz muffinek czekoladowych według jej przepisu nie robiła nic więcej zastanawiam się czy rzeczywiście dobrze smakuje. Będę miała gości 15 marca i chciałam jakiś fajny deser zrobić :D:36_17_7:

:angel1: Pola moja kruszyna odeszla od nas w 26 t.c. 23 marca 2013. Dałaś nam przez 6 miesiecy tyle szczęścia...

Dziewczyny, mam pytanie - czy będziecie kupowały rożek? Bo opinie są podzielone. Mi się wydaje, że może być przydatny, tym bardziej, że nie są takie drogie. Generalnie jak (tu może pytanie do mam już doświadczonych) rozpisać wyprawkę dla noworodka, który urodzi się w środku lata? Czy taki rożek nie będzie za ciepły? Jakie ubranka najbardziej się przydadzą? Chyba body z krótkim rękawem, co?

Propos rożka, jakoś urzekł mnie pewien wzór na allegro, ale nie moge posta wstawić, gdy wklejam z nim linka, jest napisane:To be able to post links or images your post count must be 20 or greater. You currently have 6 posts. Please remove links from your message, then you will be able to submit your post. A że nie znam angielskiego to nie bardzo rozumiem, alechodzi chyba o to, że nie mogę dodawać obrazków?

A pościel ponoć jest fajna firmy feretti, miał ktoś?Myślę też czy kupować komplet, czy też samą część na kołdrę, bo przecież poduszki się nie używa chyba do 2 rż.

http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/ad9d4638.gif

http://s1.suwaczek.com/20100821310517.png

Derenka, masz za mało postów, żeby wstawić linka, musisz mieć ich co najmniej 20.
Ja wpawdzie doświadczenia nie mam, ale zdecydowałam po opiniach innych, że rozka nie kupuję, za to kupię śpiworek, i to chyba taki z Ikei TORVA Śpiwór - IKEA, chyba że coś mi w ręce trafi się innego w dobrej cenie.

:angel1: Pola moja kruszyna odeszla od nas w 26 t.c. 23 marca 2013. Dałaś nam przez 6 miesiecy tyle szczęścia...

Wstawiałam tego linka wcześniej, ale wstawię raz jeszcze, bo mi bardzo rozjaśnił w głowie jeżeli chodzi o wyprawkę

Nowa Matka Polka
Akurat tutaj piszą tak:
"Otulacze i śpiworki. Wcale nie służą tylko do spania. Otulone ciasno niemowlę łatwiej się uspokaja nawet w dużym stresie i przy bolącym brzuchu. Śpi też lepiej (statystycznie). Otulacze i śpiworki, lub po prostu tradycyjny kocyk albo cienka kołderka w przypadku noworodka z powodzeniem mogą służyć za prawie kompletny strój dzienny i nocny, wystarczy założyć do nich koszulkę lub body. Dziecko zawija się w kokon i tyle. Nie marznie, łatwo można go przebrać a w przypadku kryzysu pralniczego jest to jedyne słuszne rozwiązanie.
Rożków nie polecamy, chyba, że jako kołderki do wózka. Nie spełniają swojej roli."
Ale oczywiście jak wszystko ma swoich przeciwników i zwolenników.

mi też wszyscy mówią o tym rożku, więc pewnie znajdzie się w wyprawce, a ten śpiworek z ikei bardzo fajny :) zwłaszcza a lato.

A co do deseru, to sernika nigelli nie robiłam ale polecam szarlotke sypaną ( niestety nie lubię ciast gdzie muszę cokolwiek ugniatać :/)
Domowe Wypieki: SZARLOTKA SYPANA
podana z lodami wymiata :D
chyba taką zrobie na dniach :)

a naleśniki ze szpinakiem i feta planuję na czwartek albo piątek :))

A co do Marzenki, czasem podczytuje ich temat, i dziś chyba miała iść do lekarza, w każdym bądź razie były dwie kreski i beta rosła :) osobiście trzymam kciuki, z resztą jak wszystkie !:)

a jak ktoś nie może a chce linka wrzucić niech zrobi spacją przerwę,np po www. :)
a my już sobie tę spację usuniemy :D

http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdjw4zxur1e498.png

http://www.suwaczki.com/tickers/cd9bflw1rm52830h.png

To Msiowa Mamo chyba Twoje uwagi do listy, wrzucam w dwóch postach bo w jednym się nie mieści.
dziewczyny liste która była wstawiona zrobiłam ze swimi adnotacjami a na końcu dopisałam swoje dodatkowe typy

PORÓD LISTA POTRZEBNYCH RZECZY DO DOMU I SZPITALA

Ubranka
1. Kaftaniki w rozmiarze 62 -5szt
2.Śpioszki w rozmiarze 62 - 2szt
3.Body w rozmiarze 62 - 4szt (najlepsze body to tzw kopertowe )
4.Pajacyk w rozmiarze 62 –szt
4.Skarpety 2 – pary skarpetek
4.Czapeczka bawełniana 1-2szt
5.Rękawiczki chroniące buzię noworodka przed zadrapaniem paznokciami 1para

Bedziemy rodziły w lipcu, wiec piwerwszy miesiac, dwa w zaleznosci od porodu bedziemy miec lato. I mozliwe ze upały.
Wtedy lepiej maluszki trzymac tylko w pieluszce i skarptkach a okrywać pieluszką tetrową przed słońcem.
Bodziaki na pewno sie przydadzą bo w dni ciepłe a nie bardzo gorace body i skarpetki będą super.
Wiadomo trzeba sie tez przygotować na dni chlodniejsze.
Rękawiczki uwazam za zbędne jesli sie dziecko bedzie drapało zawsze mozna mu zalozyc skarpetki.
Choc czasem niedrapki daja graitsdo buelek czy innych rzeczy no to wiadomo nie wyzucamy tylko uzywamy :P

Do snu

1.Kołderka + podusia chociaż w lipcu wystarczy dziecko przykryć kocykiem no ale będzie na zaś
( akurat w lipcu lepsza kołderka niż kocyk - kołdra jest przewiewna kocyk zatrzymuje ciepło i dziecko moze sie niepotrzebnie pocic)

2.Poszewka na kołderkę i poduszkę ewentualnie ochraniacz do łóżeczka i przybornik może też być falbana oraz stelaż z baldachimem

( zmiany poscieli polecam ze 2 conajmniej - dziecku sie ulewa, pieluszka moze sie przelać i czasem dziennie trzeba kilka razy wymienić;
przybornika nie miałam, ale słyszłam ze kieszenie przy szybkim wkładaniu wyciagnaiu rzeczy sie wydzierają no i zbira kurz na łóżeczku
ja kupiłam taka plastikowa szafke łazinkowa koszyki na kółkach i stała obok łóżeczka.
Co do baldchimu jestem przeciwnikiem - łapie kurz i ogranicza cyrkulacje powietrza nad łóżeczkiem)

3. Dwa prześcieradła

( sa tanie i i wystrczaja na długo, olecam miec nawet 5 z tych samych powodów co kilka zmian pocieli)

4. Kocyk

( bardzo przydatny, na spacerki, do lezenia na podłodze do okrywania w chłodniejsze dni.
Ja dla córki miałam 4 takie tanie polarowe zwyklaste i jeden taki grubszy kocowy to ma go do dzisiaj)

5.Ceratka do łóżeczka pod prześcieradło –mnie się nie nie przydało ale różnie to bywa czasem co nieco wypływa z pampersa

( nawet kilka - kosztją pare groszy takie cienkie zwyczajne, a latwiej zdjąć przescieradło i wywlic cerate niz prac i suszyc materacyk )

6.Cztery pieluchy tetrowe

( a nawet 10, do odbijania wycierania buzi, do kompieli, do przemywania pupy po kupie, maja milion zastosowań :)

7.Dwie pieluszki flanelowe
( nie miałam nie wiem czym sie róznią od tetry wiec nie moge sie wypowiedzieć)

8.Rożek (becik) – w beciku dziecko czuje się bezpiecznie i prawie jak w łonie matki,
a młodej i nie wprawionej mamie łatwiej w tan sposób trzymać noworodka.

( w szialu córka była wiązana w rozek, w domu miałam kupiony ale bardziej słóżył mi jako matka do lezenia dla dzieka. Teraz na pewno nie kupie)

Do kąpieli

1.Dwa ręczniki kąpielowe z kapturem  ja polecam te http://allegro.pl/re...2866235615.html są duże i chłonne

( nie wchodziłam w ten link ale im wieksze reczniki tym lepsze bo dzieci szybko rosną )

2.wanienka do kąpieli – ja polecam ONDE ma wbudowany termometr
i dziecko kąpie się bez jakiegokolwiek strachu dzięki wbudowanemu leżaczkowi
ponadto służy bardzo długo u mnie prawie trzy letnie dziecko nadal się w niej kapie

( o wnaience sie juz wpypowiadałam, moim zdaniem zbedny wydatek, zwykła wanienka i łokieć mamy czy taty sprawdzaja sie idealnie)

3.Stelaż do ustawienia wanienki dzięki któremu nie trzeba się zbytnio schylać przy kąpieli-
dla mnie zbędna rzecz ale niektóre mamy są owym stelażem zachwycone

( moim zdaniem tez zbedny wydatek - jakos podłoga jest dla mnie bezpieczniejsza i wygodniejsza.
człowiek mniej sie zmeczy przy kompaniu gdy sobie usiadzie czy przykleknie na podłodze przy kompaniu)

4.Obcinacz do obcinania paznokci niemowlętom ja mam z canpola jest super

( konieczny zakup - canpol to bardzo dobra firma - my mamy nozyczki i uzywamy ich juz 3 lata dla córki i nawet sie nie podtepiły)

5.Szczotka do włosów z miękkiego włosia

( pobudza skórke głowy do pracy a włoski do rosniecia :) )

6.Mydełko Bambino później można kupić mleczko do kąpieli
ale na początek polecam mydełko bo można kupić gro kosmetyków a dziecko będzie miało uczulenie

( pozostawiam wybór indywidualny, ja wole produkty w płynie i z pompka. Z tego wzgledu ze mydło sie slizga,trzeba je po uzyciu suszyc
zeby sie nie rzmąkło i ie roily sie bakterie)

7.Oliwka dla niemowląt

( dodwana do kompieli ok, do smarowania wole balsamy - zybciej sie wchłaniaja i nie zostawiaja na wszystkim tłustych plam)

8.Sterylne gaziki
( tak )
9.Spiry*tus 70%-owy do pielę*gnacji kikuta pępowiny
(tak)

10.Aspirator do noska do usuwania wydzieliny z noska ja polecam NoseFrida
(uzywam od poczatku gruszki - co do ostatnich rewelacji o sie działo w srodku w gruszce, wystarczy dopoeidnio dbac o jej czystosc i higienie)

11.Płatki kosmetyczne kwadratowe do przemywania oczek
( płatki poprostu takie którym nie ciagnie sie włosie - okragłe kosmetyczne z lidla tez sa dobre)

Pielęgnacja
1.Krem na pupę bambino u mnie sprawdził się rewelacyjnie na
np. Sudokrem moje dziecko miało uczulenie jak i wiele dzieci koleżanek wbrew panującej opinii

Z wilu firm mozna dostac darmowe próbki kremów do pielegnacji pupy, wiec mozna sobie prztestować co bedzie dla malucha najlepsze.

2.Proszek do prania bez fosforanów np. Dzidziuś

Proszków dla dzieciaczków jest wiele, dzidziuś jest Polskii jeden z najtańszych.

3.Chusteczki nawilżane-
ja polecam chusteczki z biedronki Dada sensitive są najlepiej nasączone z dostępnych na rynku są duże i wydajne koszt około 4zł

( zgadzam sie z ta opinią)

4.Krem z wysokim faktorem

( szczególnie ze urodzimy latem - 50 przystosowana dla niemowlaczków bedzie bardzo wazna)

Do pokoiku

1.Łóżeczko ewentualnie kołyska

2.Materacyk (kokos gryka)

3.Przewijak (blat do przewijania)
(ja przewijałam córke na kanapie, na polarowym kocyku lub ceratce i przewijak nie był mi potrzebny)

4.Prześcieradło na przewijak kosztuje grosze a dziecko leży sobie na cieplutkiej tkaninie
(jak ktos sie zdecyduje na przewijak to napewno jest to jakiś +, tylko znowu w 2 czy 3 sztukach bo wypadki sie zdarzaja :)

Akcesoria
1.Termometr do pomiaru temperatury ciała kupiłam ten do czoła wydałam dużo kasy a i tak ten najzwyklejszy był najlepszy
( ja mam brauna do ucha i bardzo sobie chwale - koszt około 150 zł ale wydatek raz a pozadnie)

2.Smoczki uspokajające dla dziecka w wieku do trzech miesięcy polecam z Tommee Tippee
(firmy TT nigdy nic nie miałam, ale nawet jak ktos jest radykalnym przeciwnikiem to awaryjnie warto kupic
moja córka była dzieckiem o tzw duzej potrzebie ssania i wolałam dać jej smoka niz ryzykowac ze wcisnie do buzi paluszek)

3.Wkładki laktacyjne

( przy karmieniu piersią ozywiscie :) )

Do karmienia

1.Butelka do picia lub karmieniem smoczkiem o małym przepływie
(będzie ona rezerwą na wypadek gdyby były problemy z laktacją) polecam butelki z Tommee Tippee150ml na początek wystarczy jedna

( awaryjnie warto miec bo nigdy nic niewiadomo, czasem trzeba wyjsc to do sciagnietego pokarmu sie przyda -
jeśli w waszym szpitalu dają niebieskie pudełko zazwyczaj jest w środku butelka z lovi lub canpolu)

2.Podgrzewacz do pokarmu również z Tommee Tippee u mnie działa rewelacyjnie

( gdzet - garnek z gorącą wodą, nawet mikrofalówka tez sie swietnie sprawdzaja)

Inne
1.Herbatka z kopru włoskiego (na bolący brzuszek)
(awaryjnie - ale nie koniecznie, mozna masować uwywac termoforka z pestkami wisni
ojenie dziecka herbatką z cukrem od pierwszych dni zycia tez nie jest najlepszym rozwiazaniem, ale casem koniecznym)

2.Elektryczna niania ,którą stawia się przy łóżeczku, a odbiornik zabiera ze sobą np. do kuchni,
dzięki takiej niani mama zawsze usłyszy płacz swojego malucha.

(gadzet moim zdaniem - chyba ze ktos ma duzy dom i np dziecko spi na pietrze a sami idziemy gdzies dalej)

3.Fotelik samochodowy
4.Wózek

Wyprawka do szpitala:

Torba do szpitala dla dziecka

1.Ubranka zazwyczaj daje szpital (tzn dziecko w szpitalu ubrane jest w szpitalne ciuszki) ale warto ze sobą w lipcu zabrać z trzy kaftaniki w razie „w” i to jest wszystko jeśli chodzi o ubranie bo dziecko jest tylko w pieluszce i kaftaniku no i w rożku
( w moim szpitalu dzieciaczka zawijaja w pieluche tetrowa i rozek, żadnychuranek nie trzenba, ale trzeba o to dopytac tam gdzie ebdziecie rodzic)

2.Pampersy
3.Chusteczki nawilżone

4.Skarpetki ( to samo co przy ubrankach)

5.Rękawiczki „niedrapki” ( jw)

6.Ewentualnie ubranka na wyjście na wyjście dla dziecka można przygotować mężowi w reklamówce w domu
albo zabrać ze sobą ja przygotowałam (czapeczkę bawełnianą kaftanik i kombinezonik cieniutki welurowy)

( polecam zapakowa i zostawic w domu. I tak bedziemy miały swój tobół a w szputalach nie ma wiele miejsca zeby trzymac to wszystko)

Torba do szpitala dla mamy
1.Dokumenty--Karta Ciąży --Dowód Osobisty --Książeczka Ubezpieczeniowa

2.Warto mieć przy sobie jakieś pieniążki bo czasem robią dodatkowe płatne badania dziecku tak około 50zł
( o płatnych badaniach w szpitalu nigdy nie słyszałam, ale drobniaki na telewizor jesli jest platny czy nawet na gazete z kiosku sie przydadza :)

3.Wode niegazowana do porodu
(mala butelka najlepiej z dzióbkiem - woda do porodu jest do zwilzania ust pic zbytnio nie pozwalają)

4.Herbatniki
( ? )

Art. higieniczne i kosmetyczne
1.Mydło szare z dozownikiem (biały jeleń) do mycia
ale przede wszystkim do podmywania po porodzie dzięki czemu rana goi się błyskawicznie

( do podmywania polecam kupić tantum rossa, zaopatrzyc sie w butelkę z dziubkiem pół litra, łatwo płukać okolice intymne i nie "trzemy" rekami co np po szyciu moze sprawić ból)

2.Pasta do zębów
3.Szczoteczka do zębów
4.Szampon
5.Grzebień
6.Ze dwa ręczniki (i tak w razie potrzeby mąż dowiezie)
7.Papier toaletowy
8.Podpaski z belli-mamma(rewelacyje)
9.Wkładki laktacyjne
10.Majtki jednorazowe lub bawełniane ja wzięłam bawełniane bo uważam że są lepsze
(ja polecam jednorazowe, krew sie ciezko spiera z bawełnianych a siateczkowe poporstu wywalamy)

12.Ze dwa staniki do karmienia
13.Pantofle albo tak jak ja miałam japonki
14.Klapki pod prysznic aby nie nabawić się grzybicy
15.Szlafrok
16.Cztery koszule nocne rozpinane od góry albo specjalne do karmienia w tym jedna do porodu
( nie wiem po co az tyle, ale na zmiane pewnie mog sie przydać )

17.Odzież na wyjście mnie wystarczyła sukienka i klapki noo i bielizna rzecz jasna ;)
tez mozna przygotowac mezami w torbie z rzeczami dla malucha - im mniej tobołów ze sobą tym lepiej

18.Ja wzięłam również puder maskare błyszczyk żeby ładnie wyglądać ;)
19.Ręcznik papierowy zawsze się przyda

( miekkie recznikipapierowe polecam do wycierania sie po podmywaniu - nie pocieramy tylko dodtykamy delikatnie osuszajac strefy intymne i wyrzucamy do kosza - przedwszystkim zeby sobie krwia nie zabrudzic reczników )
owoce i inne przekąski doniesie mąż w miarę potrzeb

W rzeczach do domu brakuje mi
*patyczki do uszu dla dzieci i niemowląt
*sól fizjologiczna w najmniejszych porcyjkach ( do oczu, noska )
*lampka nocna
*wiaderko lub kosz na smieci z pokrywą na zuzyte pieluchy jednorazowe - bardzo szubko wydzielaja intensywny zapach i lepiej ich nie wrzucac do zwyczajnych smieci
*osobny nawet siateczkowy kosz na brudne rzeczy malucha - na poczatek zaleca sie pranie osobno w proszkach dla dzieci

W rzeczach do szpitala
*ksiazka, gazeta, czytadło, mp3/4, cos co nas odprezy i zabije czas.
*przybory toaletowe to kazdy sobie wg potrzeby
*Skarpetki ciepłe a nawet 2 pary - podczas porodu marzną stopy i to kosmicznie
*ja miałam ze sobą dresy - w koszuli wytrzymałam tylko 1 dzien od porodu - przy najwszym krwawieniu
później wygodniej mi było w dresach tymbardziej przy wizyttach bliskich swobodniej sie czułam niz w pizamach)
*podkłądy jednorazowe na łóżko - nie kazdy szpital daje, a ze zmianami poscieli róznie bywa - zawsze lepiej sie zabezpieczyc
i jak by cos uleciało to wyrzucic podkład przebrac pizamy i spac w czystosci :)

Jak cos jeszcze wymysle to wam bede pisac.

Ja czesto zastanawiam sie wlasnie czy rożek po staremu chyba becik:P czy własnie taki otulacz?
Nie wiem, kazde ma swoje plusy minusów to ja w ogóle nie dostrzegam w tych wszystkich slicznosciach dla bobasków:) no moze procz cen...
Marti pokazywalam to łózeczko juz mamie i jest zachwycona, mowi mi ZAMAWIAJ! ZAMAWIAJ!
Mi ta szuflada jest na reke, mam mało miejsca, kazda taka ukryta szafeczka jest dla mnie na wage złota.

aaaaaaaaaa odnosnie poscieli z feretti... jest cudna, widzialam ostatnio w smyku byla jako element wyposazenia w lozeczku.. normalnie boska.... komplet poscieli plus ochraniacze na szczebelki... 299zl umarłam no ale i tak jest po prostu zajeb.............a!

http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/4c6b8f58.gif

te łóżeczko, które wstawiła Marta jest super, bo właśnie szuflada nie dotyka podłogi tylko jest na prowadnicach i wydaje mi się, że stopy się pod spodem zmieszką i będzie wygodnie sięgać po dziecko. Zastanawiam się tylko czy istnieje możliwość zamontowania na początku łóżeszka wyżej, żeby nie trzeba było się chylać prawie do podłogi ;)

Dziewczyny..od kilku dni chodzi za mną ciasto i już w ogóle smaka mi narobiłyście :D Hamburgerowi też bym nie odmówiła.. a cole wprost uwielbiam, zwłaszcza zimną z lodówki.. Jakoś staram się przystopować w ciąży z tym dogadzaniem sobie, ale też bez przesady ;)

Zachęciłyście mnie na zakupy w Pepco i dzisiaj się wybrałam specjalnie do tego sklepu i powiem, że kupiłam 10 rzeczy za 50 zł. Jestem mega zadowolona :D Pojechaliśmy też z moim M oglądać wózki i też wybraliśmy.. firmy Tutek. Bardzo mi się spodobało, że jest leciutki i akurat na nasze warunki drogowe :)

To mi też pozostaje jechać z kimś na tą glukozę, bo mam za daleko i pozostaje tylko samochód. Przyszła wiosno całe szczęściem że dotarłaś do domku bez problemów :) a zakupy też widzę, że udane ;)

Bazylia dzięki inf o tej opryszczce, bo mój M dość często ma.. uch.. tragedia z tym wirusem :(

http://lb1f.lilypie.com/QiTxp1.png

Mam wyniki tej glukozy:
pierwszy pobór krwi
Sód w surowicy 137 przy zakresie 132-145
Glukoza 68 przy zakresie 70-99

Drugi pobór krwi po wypiciu glukozy 77 przy zakresie 70-99

Toxoplazmoza nieobecna szczęśliwie w dalszym ciągu :D

Więc chyba cukrzyca ciżowa mi nie grozi co?