Skocz do zawartości
Forum

Nasze ulubione zupy


Rekomendowane odpowiedzi

z kurek grzybków

Zupa z kurek

Składniki:
- 1/4 kg kurek (może być więcej oczywiście),
- 1 włoszczyzna,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- zielona pietruszka,
- 1 łyżka masła ,
- kawałek mięsa na zupę: np. żeberka wieprzowe (ale nie jest to konieczne),
- 2 litrowy garnek z dobrą wodą,
- sól, pieprz, liście bobkowe,
- opcjonalnie: śmietana i kawałeczek cytryny,
- listek szałwi.

Jak przyrządzić?
1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa i czekamy, aż całość się zagotuje porządnie.

2) W tym czasie kurki czyścimy z piasku. Krótko, ale dokładnie płuczemy. Niestety, niemal zawsze zostaje odrobina piasku, żeby nie wiem jak dokładnie to robić. Większe grzyby kroimy na drobniejsze części.

3) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy cebulę na szklisto. Dorzucamy kurki. Całość dusimy ok. 20 min.

4) Obraną i pokrojoną włoszczyznę wrzucamy do garnka, w którym obgotowało się mięso. Dodajemy listek bobkowy, 2-3 ziarenka pieprzu. Po chwili dorzucamy uduszone kurki.

5) Ziemniaki pokrojone na drobne kawałki dodajemy na końcu. Gotujemy do chwili, gdy będą miękkie (ok. 10 min).

6) Oczywiście próbujemy - może trzeba dodać nieco soli.

Jak podawać?
Każdemu na talerz. Dużo zielonej pietruszki na wierzch. Osoby, które lubią tę zupę ze śmietaną, dorzucają ją teraz. Można wycisnąć kilka kropel soku z cytryny. Na koniec koniecznie świeżo zmielony pieprz. Kilka pokręceń młynka.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...