Skocz do zawartości
Forum

Odłożenie pieniędzy na przyszłość dla dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chciałabym odłożyć pieniądze dla corki, żeby leżały i czekały jakieś 8lat. Czy któraś z Was ma orientację co warto zrobić? Otworzyć osobne konto dla dziecka i tam wpłacić? A może z własnego konta bankowego jakaś oszczędnościowka? Podejrzewam, że w 'skarpecie' po trochu się rozejdą przez ten czas

Edytowane przez blueskye

Moja mama w ten sposób odłożyła na moje studia (nie czesne, ale pierwszy rok żyć na studiach miałam finansowane z oszczędności). Co miesiąc kupowała jednostki uczestnictwa funduszu inwestycyjnego. Wybrała taki fundusz, który inwestował głównie w obligacje skarbu państwa, więc jego zyskowność nie była jakaś szczególnie duża, ale i tak wyszłyśmy na tym lepiej niż jakby było na lokacie. No i z funduszu można było wypłacić pieniądze bez opłaty manipulacyjnej dopiero po 5 latach, wiec nie korociło aby sięgać po te oszczędności w trakcie odkładania  Możesz podpytać o taki fundusz w domu maklerskim, np. Pekao No i warto jest zerknąć sobie na stronę mennicy https://mennicamazovia.pl/pol_m_Zloto-152.html I odłożyć pieniądze w formie fizycznej złota.