Skocz do zawartości
Forum

Czy może ktoś pomóc?

Rekomendowane odpowiedzi

hej! mam 19 lat i bardzo ważne pytanie bo, po po prostu nie wiem o co chodzi.. Więc okres spóźniał mi się tydzień, zrobiłam dwa testy ciążowe i w każdym wynik był negatywny, jednak okresu brak. Poszłam do ginekologa, który po zbadaniu mnie stwierdził, że mam pęcherzyk zarodkowy ale pusty. Powiedział, że muszę zrobić test ciążowy z krwi. Znowu wynik był negatywny. Lekarz przypisał mi lek na wywołanie miesiączki i po jednej tabletce dostałam okres... Teraz zastanawiam się skąd wziął się ten pęcherzyk skoro nawet test z krwi wykazał brak ciąży?

KarolinaSm
hej! mam 19 lat i bardzo ważne pytanie bo, po po prostu nie wiem o co chodzi.. Więc okres spóźniał mi się tydzień, zrobiłam dwa testy ciążowe i w każdym wynik był negatywny, jednak okresu brak. Poszłam do ginekologa, który po zbadaniu mnie stwierdził, że mam pęcherzyk zarodkowy ale pusty. Powiedział, że muszę zrobić test ciążowy z krwi. Znowu wynik był negatywny. Lekarz przypisał mi lek na wywołanie miesiączki i po jednej tabletce dostałam okres... Teraz zastanawiam się skąd wziął się ten pęcherzyk skoro nawet test z krwi wykazał brak ciąży?

Witam!
Pusty pęcherzyk zarodkowy, to inaczej ciąża bezzarodkowa. Jest to bardzo częsta patologia ciąży. Chociaż w takiej ciąży zarodek nie rozwija się, to u niektórych kobiet pojawiają się typowe objawy ciąży, bowiem rozwija się łożysko. Zmienia się także poziom gonadotropiny kosmówkowej hCG. To właśnie ten hormon wykrywany jest w testach ciążowych płytkowych i w testach z krwi. Niekiedy jednak w patologiach ciąży jej poziom jest bardzo niski, tak jak prawdopodobnie w Pani przypadku, szczególnie, iż od zapłodnienia nie minęło zbytnio dużo czasu. Dlatego też wyniki testów ciążowych były negatywne. Potwierdzeniem ciąży bezzarodkowej jest więc tylko badanie USG.

Pozdrawiam.

Witam,

ciąża bezzarodkowa pojawia się w przypadku, gdy zarodek obumiera we wczesnej fazie ciąży lub w ogóle się nie rozwija. Dokładna przyczyna takiej patologii ciąży nie jest znana. Najprawdopodobniej powodem jej są zaburzenia chromosomalne u noworodka, które wynikają ze złej jakości nasienia (nieprawidłowa budowa plemników) lub nieprawidłowości w budowie komórki jajowej.
Taka patologia ciąży u większości kobiet pojawia się tylko raz w życiu i nie wpływa na kolejne ciąże. Nie musi się ani obawiać, że w przyszłości znów to Panią spotka. Warto jednak skonsultować się z lekarzem na temat badania genetycznego. Może ono wykazać anomalie w chromosomach, co będzie wskazywało na przyczynę występującej u Pani ciąży bezzarodkowej.

Pozdrawiam.