Skocz do zawartości
Forum

Karmienie butelką to nie zbrodnia

Rekomendowane odpowiedzi

Agness85
Kochane kobietki jestem świeżo upieczona mamą, mam 1.5 miesięcznego synka. W szpitalu po porodzie karmiłam piersią 2 dni po czym straciłam pokarm, maluszek starsznie płakał i dostał butelkę mieszanki. Po dwóch dniach pokarm wrócił, ale Kubuś nie chiał ssać prawej piersi tylko lewą, stąd decyzja karmienia moim mlekiem ale poprzez odciąganie za pomocą laktatora i podawanie butelką. Kilka tygodni jeszcze dokarmiałam małego mieszanką bo nie miałam wystarczającej ilości pokarmu, teraz mam zawsze o jedno karmienie więcej i czeka w lodówce na mojego głodomorka.
Postanowiłam założyc ten wątek bo każda próba wyszukanie w necie informacji o karmieniu butelką ale własnym mleczkiem nie przynosiła żadnych skutków. Piszą dużo o karmieniu piersią i ewentualnie o użyciu laktatora w momencie kiedy mama chce wrócić do pracy...i tyle!!!!a co z nami kobietami które za wszelką cenę chcą utrzymać laktacje, co 3 godziny odciągają pokarm i nawet w nocy nie odpuszczają sobie??????????

podziwiam

ja aż tak uparta nie byłam :36_2_25:

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51561.png

Hehe, Iwa, jak ja lubiłam w dzieciństwie z babcią lekcje odrabiać. Ale odkąd babcia czwóre "dostała" za wypracowanie to się sama wzięłam za robotę, żeby mi średniej nie zaniżała ;)
Babcie chcą dobrze, wnukom życie ułatwić, tylko, że jak odrobi za młodego zadanie, to on później nie będzie umiał materiału i ostatecznie na tym źle wyjdzie.

realne, karolina mnie tez wkurza jak obcy się wtrącają - a najlepiej jak komentuje taka baba (albo dziadek) do swojej koleżanki, ale tak żebym słyszała. Ciśnienie to mam chyba wtedy ze 200

Agness85
SUHA ja jestem bardzo uparta a dla mojego synka zrobię wszystko!!!! tylko nie chcę go rozpieścić za bardzo no ale zobaczymy jak to będzie dalej, jak narazie mama zaprzyjaźniona jest na całego z laktatorem a synek uwielbia mleczko i ładnie pije z butelki:)))

Agness a udało Ci się przystawić już synka do prawej piersi - czy dalej musisz odciągać?

A mi się wydaje, ze to może mieć coś wspólnego z częstotliwością wyciągania brodawki. Przecież jak dziecko ssie to raz częściej, raz rzadziej pociągnie, raz mocniej, raz słabiej. laktator ręczny też tak działa, że raz pompujemy szybciej, raz wolniej. A taki elektryczny to ciągnie równomiernie, jednostajnie. Chociaż ja elektrycznym rozbujałam sobie po porodzie laktację - ale miał regulację i kilka razy w trakcie odciągania zmieniałam siłę ssania. Może o to tu chodzi?

Gość kaaarolina

a mi sie wydaje ze to tez kwestia psychiki, u mnie jest tak ze laktatorem ciezko mi cokolwiek odciagnac namecze sie a mleka jest z 10ml a jak przystawie małego to ssie i sie najada, mleko cieknie mu po brodzie i czasem uleje stad wiem ze mleko pije:) i czesto mam tak ze jak juz sie zabieram za przystawianie to cycki jakby wiedza o co chodzi i czuje takie jakby mrowienie czy pieczenie nie wiem jak to nazwac...poza tym jak mały ciagnie jednego cyca to czesto leci mi tez z drugiego:)

Ja karmię piersią od 12 dni... jednakże mam tyle pokarmu, że muszę używać laktatora aby piersi mi nie pękły. ;) Zastanawiam się czy czasem nie robić jak tutaj sugerujecie - ściągać i dawać z butelki bo mały jakby się nie najadał. Zje, aż wypluje pierś... potem czekam długooo aż mu się odbije (czasem wcale się nie odbija!) i jak dobrze pójdzie to zasypiaa jak nie to za 30 min znów upomina się o "cyca". Teraz 2 dni to w ogóle śpi jakiś niespokojny, ciągle się wierci i otwiera oczka i pojękuje. Mleka ściąganego mam dużo, więc to nie będzie dla mnie problem :) Teściowa sugerowała dokarmianie wodą z cukrem lub dawanie herbatek by oszukać żołądek.. ale czytałam, że przy karmieniu piersią takie "zabiegi" nie są zwyczajnie potrzebne. I nie chciałabym mu podawać skoro mam tyle mleczka w piersiach.. Co sądzicie????????????

http://www.suwaczki.com/tickers/1usai09k62yb59d2.png

http://www.suwaczki.com/tickers/1usau6bdxj1m9tm0.png